Apofylliet

Standaard

categorie :  Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

l_verzameling_216

 

Algemene informatie

Apofylliet is kleurloos, geelachtig, groen of roze van kleur. De steen is doorzichtig tot doorschijnend en heeft een glasachtige tot parelmoerglans. Het mineraal is een gehydrateerd Fluor-houdend kaliumcalciumsilicaat met de chemische formule KCa4(Si4O10)2F·8H2O. Het behoort tot de fylosilicaten.

De splijting  is perfect volgens het kristalvlak [001]. Apofylliet heeft een gemiddelde dichtheid van 2,34 en de hardheid is 4 tot 5. Het kristalstelsel is tetragonaal en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Patroleum Institute is 63,07.

 

1448208525

 

Naamgeving

De naam van het mineraal apofylliet is afgeleid van het Griekse woord apophyllisoo, dat “schilferen” betekent.

Voorkomen

Apofylliet is een secundair mineraal dat voornamelijk voorkomt in basalten. De typelocatie is Lonault en Poona ten zuidoosten van Bombay, India. Het mineraal wordt ook gevonden in Duitsland, Canada, Japan en de VS.

 

l_verzameling_172

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

 

JOHN ASTRIA

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s