Anataas

Standaard

categorie : Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 Algemene informatie

Anataas is, naast rutiel en brookiet, één van de drie minerale vormen van titaandioxide. Het kan zwart, grijs, bruin en donkerblauw van kleur zijn. Anataas wordt ook wel octahedriet genoemd. Het heeft een tetragonale kristalstructuur en wordt vooral toegepast in zonnecellen, lithium-ion batterijen, elektrochrome vensters en sensoren.

Het is een halfgeleider met een bandafstand van 3.2eV. Anataas was vroeger bekend onder de naam octaëdriet, heeft dezelfde scheikundige eigenschappen als ritiel en kristalliseert in hetzelfde systeem, maar het heeft een lagere dichtheid (3,90), is gelig, bruin of zwart van kleur en heeft een duidelijke piramidale of dubbelpiramidale kristalvorm. De glans is metalig of glansachtig bij de doorschijnende variëteit.

 

 

Voorkomen

Evenals rutiel wordt anataas hoofdzakelijk gevonden in metamorf gesteente in de Alpen, de Dauphiné in Frankrijk en in het Binnadal en op de St. Gotthard in Zwitserland. In de Verenigde Staten wordt het gevonden bij Somerville (Massachusetts) en Magnet Cove (Arkansas).

 

 

Mineraal
Chemische formule TiO2
Kleur gelig met bruin of zwart
Gemiddelde dichtheid 3,90 kg/dm³
Glans metalig of glansachtig
Kristaloptiek
Kristalstelsel tetragonaal

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s