Een hoofddoek dragen in de Islam

Standaard

categorie : religie

In het Westen wordt het dragen van een hoofddoek door muslimvrouwen vaak aanzien als een symbool van onderdrukking. Maar hoe zien muslims dat?

 

Hoofdboek_cover1

 

Diverse strekkingen in de islam zijn niet eens of een hoofddoek nu verplicht is of niet. Volgens sommige geleerden is het dragen van een hoofddoek een religieuze verplichting, net zoals de vijf dagelijkse gebeden een religieuze verplichting zijn. Volgens andere geleerden is een hoofddoek aanbevolen maar niet verplicht.

Voor muslimvrouwen die ervoor kiezen een hoofddoek te dragen is dit vaak  een teken van de emancipatie, de persoonlijke bevrijding en het zelfrespect dat zij herwonnen hebben door de islam. Dit geldt ook voor de Westerse vrouwen die zich bekeerden tot de Islam. Door het dragen van een hoofddoek en losse kledij worden vrouwen op hun waarde als persoon aangesproken. Zij willen zoveel mogelijk vermijden om als seksueel lustobject aanzien te worden. Vrouwen die voor de hoofddoek kiezen, vinden dit erg bevrijdend.

Het is belangrijk op te merken dat er in de islam zowel voor mannen als voor vrouwen een aantal algemene kledingsvoorschriften bestaan. Zo mag de kledij van mannen en vrouwen niet strak zitten en moet men zich decent kleden. Dit is een soepele regel die in verschillende culturen anders ingevuld kan worden

 

soorten hoofddoeken:

  • de hidjab refereert in sommige Arabische en westerse landen naar het bedekken van het hoofd en lichaam, maar voor islamitische geleerden heeft de hidjab een bredere betekenis in de zin van zedelijk, kuis, behoudend of fatsoenlijk.

 

Le hijab1

 

  • de khimar lijkt goed op de hijab, maar het is een capevormige doek die een stuk langer is waardoor ook nek en schouders worden bedekt. Het gezicht blijft wel volledig vrij.

6668_0 khimar

 

  • de chador is een mantel die lichaam en hoofd omhult, maar het gezicht volledig vrijlaat.

chador_naz

 

  • de nikab is net zoals een chador, maar bedekt ook nog eens neus, mond en wangen.

20120603boerkanikab

 

  • de boerka bedekt het lichaam compleet en laat alleen een gaas over om door te kijken.

20091211boerka

 

Over gelovige vrouwen zegt de Koran: “En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en over hun geslachtsorganen waken, en hun sier niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten, of hun vaders, of de vaders van hun echtgenoten, of hun zonen, of de zonen van hun echtgenoten, of hun broers . En “O Profeet, zeg tot jouw echtgenotes en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun gewaden over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijk om hen te herkennen en worden zij niet lastiggevallen. En Allah is Vergevensgezind, Meest Barmhartig”.

Discussie over het hoofddoek in het openbare leven

De hoofddoek die nu meestal door islamitische vrouwen wordt gedragen vormt een onderwerp van voortdurende discussies in Westerse landen waar grote aantallen moslims wonen.

Volgens de traditionele Koranuitleggers is de hoofddoek er ter ‘bescherming’ van de vrouw omdat ze zonder hoofddoek de lusten van mannen zou kunnen opwekken. Ook worden er andere argumenten genoemd die de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen betwijfelen.  Veel westerlingen daarentegen, met name actiegroepen op het terrein van emancipatie, feminisme en mensenrechten vinden de hoofddoek en zeker de boerka en chador een symbool van vrouwenonderdrukking en seksuele discriminatie. Andere, meer liberale moslims, vinden dit overtrokken en menen dat de meeste moslims in het westen na verloop van tijd toch wel de westerse gewoonten en gebruiken zullen aannemen. Volgens hun interpretatie schrijft de Koran nergens voor om een hoofddoek te dragen. Volgens hen weerspiegelt de traditioneel conservatieve kijk op de vrouw door moslims meer de patriarchale cultuur van het Midden-Oosten dan de islam die volgens hen juist zeer emanciperend is voor de vrouw. Hierdoor zal volgens hen de hoofddoek vanzelf wel verdwijnen.

 

voorpagina openbaring a4

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

 

 

 

Advertenties

»

  1. De hoofddoek, ongeacht de subjectieve belevenis van moslima’s, vormt een onderdeel en een propagandawapen voor de terugkeer naar die fundamentalistische benadering, inclusief de verdediging van de sharia….De hoofddoek(net zoals de boerka en de nikab), is als een opgestoken middelvinger, van mensen, die zich verzetten tegen de Westerse levens wijze.De boodschap die met het dragen van een boerka, hoofddoek of nikab wordt afgegeven is: “Ik wil niet meedoen aan het maatschappelijk verkeer tussen mensen. Ik wil niet op gelijkwaardig niveau communiceren met de medemens. Ik sta buiten jullie samenleving. Het is jullie samenleving, niet de mijne.” ..Dat sommige vrouwen een hoofddoek dragen en anderen niet, wekt de suggestie dat er twee soorten vrouwen zijn: kuise islamitische vrouwen en uitdagende westerse vrouwen die hun seksualiteit als het ware te koop aanbieden…

    • Het dragen van een hoofddoek brengt inderdaad controverse met zich mee. Alle menselijk falen valt echter in het water wanneer men het eerste- en tweede gebod kent van God/Allah. Deze geboden zijn : er is maar één God die men moet aanbidden en beminnen plus dat men zijn naaste moet beminnen gelijk zichzelf. In johannes 11: 24-26 staat : wie in Mij (Jezus Christus en zijn zoenoffer) gelooft zal in eeuwigheid nooit sterven. Al de andere geloofskwesties zijn ondergeschikt aan deze woorden van God zelf. Dat geldt ook voor de beweringen vermeld in de koran. Mohammed was een zondige profeet geboren na Christus. Het is nooit Gods bedoeling geweest om een pseudo-Bijbel toe te laten in de vorm van de koran. Christus was de zoon van God, verlosser van de mensheid en een onderdeel van de Heilige Drievuldigheid. Zijn wetten van het nieuwe verbond met de mens gelden voor eeuwig en worden nooit meer veranderd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s