Chloriet of Clinochloor

Standaard

Categorie :  Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

Almandien-chloriet

 

Algemene informatie

Clinochloor is een groep edelstenen welke groen, grijs, geel, paars, wit of kleurloos kunnen zijn. Een aantal varianten van clinochloor zijn serafiniet (diep groen met zilverkleurige patronen die het licht weerkaatsen en dus een glanzend effect geven), kammereriet (paars), cookeiet en chloriet.

 

bergkristal met chloriet

Chloriet is een groep van mineralen die behoren tot de fylosilicaten. Vaak wordt met chloriet een enkel mineraal aangeduid, maar in feite bestaat chloriet uit meerdere variëteiten die op hun beurt apart benoemd zijn. De vier uitersten van de groep bestaan uit de elementen Mg, Fe, Ni of Mn:

  • Clinochloor – (Mg)
  • Chamosiet – (Fe)
  • Nimiet – (Ni)
  • Pennantiet – (Mn)

Het proces waarbij mineralen in een gesteente worden vervangen door chlorieten wordt chloritisatie genoemd.

 

 

Etymologie

Clinochloor komt van de Griekse woorden klino, wat schuin, en chloros, wat groen betekent.

 

Chemische eigenschappen

Chlorietmineralen hebben een vorm tussen mica’s en kleimineralen in en hebben de silicatetraëders in ringen geordend. Afhankelijk van de chemische samenstelling hebben de leden van de chlorietgroep meer of minder magnesium, aluminium, ijzer of andere elementen. Over het algemeen ligt de gemiddelde soortelijke massa tussen de 2,6 en 3,2. De hardheid van chlorietmineralen varieert van 2 tot 3. De chlorieten zijn geen van allen radioactief, wat ze onderscheidt van veel kleimineralen en mica’s die dat wel licht zijn.

Samenstelling: (Mg,Fe++)5Al(Si3Al)O10(OH)8 , dichtheid: 2,55 – 2,75.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s