Kruiden van oudsher

Standaard

Aardbei

Onze voorouders dronken wilde aardbeithee als ze problemen hadden met nervositeit, diarree, zwakke lever, maag of darmen, of als ze op zoek waren naar een nierversterkend middel. Mensen die last hadden van lichte artritis combineerden de bosaardbeiblaadjes met moerasspirea en St.-Janskruid. Wie opgescheept zat met jicht combineerde de blaadjes met bleekselderijzaad en maakte er thee van. De aardbeitjes zelf smaken veel lekkerder dan de grote dikke die we in de handel kunnen kopen. Ze werken licht laxerend en helpen bij reuma en jicht. In de vruchten zit ook een hoog ijzergehalte.

 

Aardbei

 

 

Aardpeer

Als je aardpeer eet, krijg je geen nieuw hongergevoel. Je bent voor langere tijd verzadigd. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel.

 

Aardpeer

 

 

Agrimonie

Als er iets op je lever blijft liggen, pieker daar dan geen uren over, maar drink een kopje agrimoniethee. Zangers en redenaars dronken vroeger graag van deze thee want hij verwende hun keel en voorkwam ontstekingen. En als ze hees waren, voorzag deze thee hun stem weer van de nodige decibels.

 

Agrimonie

 

 

Aloë Vera

http://www.lichaamengeest.be/aloevera.php

 

Aloë Vera

 

 

Anijs

Zoals kummel en venkel kan anijs wat doen aan winderigheid.

 

Anijs

 

 

Arnica (valkruid)

Arnica voorkomt ontstekingen. De zalf reinigt en heelt wonden. Daarom is het aan te raden deze zalf op fiets- en wandeltochten mee te nemen.

 

Arnica

 

 • Azijn

  Azijn helpt tegen krampen en werkt ontsmettend, schimmelwerend en samentrekkend. Het cholesterolgehalte kan verlagen en keelpijn kan verzachten, als je deze azijn geregeld op je menu zet. Doe wat azijn in je badwater als je last hebt van jeuk of pijn. De azijn haalt de gifstoffen uit je lichaam.

  Basilicum

  Basilicum geeft smaak aan alle saaie gerechten. Het mag dan ook niet voor niets prat gaan op de titel koninklijk kruid. Basielkruid heeft een uniek aroma en een aangename, warme smaak. Gebruik basilicum bij voorkeur vers, dan is hij op zijn best. Basilicum verliest veel van zijn waarde als je hem droogt.

   

Basilicum

 

 

Bereklauw

Oude boeken beweren wel eens dat de iets oudere heren alle baat hebben bij bereklauwzaden. Als het wat moeilijk begint te gaan om het huwelijk in al zijn facetten te beleven kan manlief het misschien eens proberen met bereklauw-jenever.

 

Bereklauw

 

 • Berk

  Je nieren varen wel bij drie eetlepels berkensap die je in een glaasje water vermengt en voor elke maaltijd drinkt.

  Bernagie

  Een ideale huidreiniger is bernagie of borage. Sommigen noemen deze plant ook wel eens komkommerkruid, omdat het lichtjes naar komkommer smaakt. Trouwens, bernagie kan je op dezelfde manier gebruiken als komkommer. Het kruid bevat erg veel sap en is daarom een uitstekende reiniger. Verstopte poriën krijgen een schoonmaakbeurt en sluiten zich nadien. Je kan het sap uit de plant halen door het fijn te snipperen of door een sapcentrifuge te doen. Dop er watjes in en leg die op je gelaat. De huid ontspant, wordt soepeler en verfrist. De haarvaatjes vernauwen. Zo wordt je huid minder vlug rood. Als je een gevoelige huid hebt, zeef dan eerst het sap. Zo voorkom je dat er haartje of delen van de plant op je huid blijven zitten.

   

Bernagie

 

 

Bertram

De gedroogde bertramwortel is in de handel te koop in poedervorm. Dit poeder zorgt voor een betere vertering en ruimt het vuilnis in ons lichaam op. Je kan het in je jus mengen of op de groentes strooien. Bertram is vooral bekend om zijn speekselbevorderende eigenschappen. Het middel is zeer effectief tegen verschillende bloedinfecties, onder meer malaria. Niet alleen worden mensen met chronische malaria verlost van hun ziekte, maar ook mensen die fel vermagerden, waarschijnlijk door HIV, komen opnieuw op krachten.

 

Bertram

 

 

Bieslook

Bieslook werkt, zoals alle planten van de uienfamilie, vochtafdrijvend. Bieslook bevordert het verteringsproces en wekt de eetlust op. Het drijft ook slijmen af, stilt de hoest en versterkt je lichaam.

 

Bieslook

 

 

Boekweit

Niet alleen tarwe en haver maar ook boekweit hield de mensen vroeger in topconditie. Als je je wat slapjes voelt, eet dan maar eens wat meer boekweit. Voor kinderen die ferm uit de kluiten aan’t wassen zijn kan wat boekweit ook welkom zijn. Boekweit heeft een hoge voedingswaarde.

 

Boekweit

 

 

Bonenkruid

Bonenkruid bevordert de spijsvertering. Daarom kan je een beetje van dit kruid toevoegen aan gerechten, die iets moeilijker verteren. Bonenkruid voorkomt winderigheid en daaropvolgende geurtjes.

 

Bonenkruid

 

 

Brandnetel

Brandnetel zuivert je lichaam, zorgt voor aanmaak van rode bloedlichaampjes, zorgt voor kalk- en ijzeropname, en helpt reuma en jicht voorkomen.

 

Brandnetel

 

 

Cichorei

Cichorei reinigt de lichaamssappen en dus ook het gemoed.

 

Cichorei

 

 

Citrusvruchten

Vettig haar behandel je best door citroensap aan het laatste spoelwater toe te voegen. Nicotinevlekken op vingernagels verdwijnen met citroenschil erover te wrijven. En als je met een citroenschil over je tanden wrijft, worden ze na een poosje weer mooi wit.

 

Citrusvruchten

 

 

Den

De geneeskrachtige aspiraties van terpentijn, die uit verschillende soorten naaldbomen stroomt, zijn geen recente bevlieging. Hippocrates, Dioscurides en nog andere heelkundigen wisten al dat dennenhars en jonge dennenscheuten ideaal waren om verkoudheid, hoest, jicht en reuma te lijf te gaan.

 

Den

 

 

Dille

Dille is rijk aan minerale zouten, dus kan je een zoutloos dieet met dillezaad aanvullen. Dillezaden hebben een slijmoplossende, krampstillende en verwarmende werking. Als je geplaagd zit met buikkrampen, gasvorming of menstruatiestoornissen kan dillethee helpen. En het helpt tegen de hik. Nierpatiënten gebruiken beter geen dillezaad; er zouden zich niersteentjes kunnen vormen.

 

Dille

 

 

Dragon

In dragon zit ‘estragol’, een vluchtige olie. Deze stof helpt de spijsvertering een handje. En het verbergt je slechte adem.

 

Dragon

 

 

Duindoorn

Duindoorn wordt gebruikt om brandwonden en bevriezingen, wonden, pigmentvlekken, doorligwonden, acne en psoriasis te behandelen. Wie wat meer kracht en energie wil kan het eens proberen met een duindoornsiroopje, -jam, -limonade, enz. Actinomyces, een micro-organisme dat in de zaadschillen van de duindoorn leeft, maakt het noodzakelijke vitamine B 12. Dat vind je normaal enkel in vlees. Daardoor is de duindoorn ook een belangrijke plant in de vegetarische voeding. In duindoornpitten-olie zitten veel onverzadigde vetzuren. Die vormen de bouwstenen van onze lichaamscellen en ondersteunen de celvernieuwing. De huid blijft gezond en vitaal. Een middel voor gevoelige, schilferige, gesprongen huid.

 

Duindoorn

 

 

Duizendblad

Duizendblad kan je gebruiken als bloedstelpend ‘pleistertje’. Ook allerlei vrouwenkwalen kan je met duizendblad verhelpen. De plant heeft een samentrekkende werking; daarom is het ook een ideaal middel tegen aambeien en spataders. Met een aftreksel van duizendblad kan je dode huidcellen verwijderen en vetafscheiding tegengaan. De poriën vernauwen.

 

Duizendblad

 

 

Echinacea

Het is wetenschappelijk bewezen dat echinacea één van de meest bloedzuiverende middelen is en het immuunsysteem versterkt. Als je opgescheept zit met puisten en abcessen, omwille van onzuiver bloed, kan de tinctuur (alcoholisch aftreksel) van deze plant je helpen. Ze dringt dan de verzwering terug en neemt de pijn weg. Ook bij een amandelontsteking, ontstoken tandvlees en slijmvliesontstekingen kan deze plant prima helpen.

 

Echinacea

 

 

Fenegriek

Fenegriek werkt borstvergrotend. Het zaad bevordert ook de melkproductie. In fenegriekzaad zitten vetten, vitamine A, B, C, E, kalk en fosfor, het is ontstekingswerend en bevordert de galproductie.

 

Fenegriek

 

 

Gerst

Gerstmeelcompressen op blessures werken pijnstillend en verminderen de zwelling. Daarnaast werkt het tegen darmproblemen en versterkt de zenuwen.

 

Gerst

 

 

Gierst

Wanneer je huid, haar, nagels en tanden nu aan restauratie toe zijn, eet je best eens wat meer gierst.

 

Gierst

 

 

Goudsbloem

Goudsbloem is een bestseller voor mensen die met spataders geplaagd zitten. Ook kloven, gebarsten lippen en brandwonden gaan voor de bijl onder de goudsbloemzalf. Goudsbloem bevat een natuurlijk antibioticum.

 

Goudsbloem

 

 

Havermout

Havermout zit vol eiwitten, koolhydraten, sporenelementen en stabiele B-vitamines. Als je geregeld havermout eet, word je minder vlug moe. Je uithoudings- en concentratievermogen gaat er zienderogen op vooruit. Daarbovenop krijgt je bloed nog een opknapbeurt door het ijzer en het calcium die in havermout zitten. Havermout zorgt ervoor dat je je afvalstoffen kwijtraakt.

 

Havermout

 

 

Honing

Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken namelijk vocht aan. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.

 

Honing

 

 

Huislook

Huislook komt van pas bij een ontstoken schrammetje of een puistje, aften en kleine brandwonden.

 

Huislook

 

 

Hyssop

Hyssop kalmeert de zenuwen en zuivert het bloed. Het kruid wekt de eetlust op en helpt je van vervelende windjes af.

 

Hyssop

 

 

Kaasjeskruid

Kaasjeskruid bevat buitengewoon veel slijmstof en bedekt het ontstoken weefsel. Het werkt dus verzachtend op het slijmvlies van je luchtwegen en op de mond- en keelholte.

 

Kaasjeskruid

 

 

Kamille

Kamille heeft een ontstekingsremmende, desinfecterende, kramp- en pijnstillende, kalmerende en verzachtende reputatie.

 

Kamille

 

 

Kamperfoelie

Van de bloemblaadjes maak je een rustgevende siroop. Met kamperfoelieolie verzorg je winterhanden en -voeten; ze zorgt voor een betere bloeddoorstroming.

 

Kamperfoelie

 

 

Karwijzaad

Karwijzaad stimuleert de maag en de darmen zonder schadelijke nevenwerkingen.

 

Karwijzaad

 

 

Kefir

Kefir verhindert dat er stoffen in de darmen rotten. Als je kefir dagelijks drinkt, blijf je gezond. Als je ziek bent, kan kefir een flink handje toesteken. Het is geen hinder voor de spijsvertering, omdat het bloed de stoffen snel opneemt.

 

Kefir

 

 

Kelp

In het voorjaar hebben we nogal eens een tekort aan mineralen en vitaminen; de overbekende lentemoeheid. Kelp kan dit probleem oplossen.

 

Kelp

 

 

Knoflook

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die veel knoflook eten veel meer kans maken om langer te leven. Zowel geestelijk als lichamelijk ben je veel vitaler, als je geregeld knoflook op je menu zet. Je voorkomt heel wat beschavingsziekten. Hartkwalen, aderverkalking en hoge bloeddruk komen maar uiterst zelden voor bij (regelmatige) knoflooketers.

 

Knoflook

 

 

Koningskaars

Koningskaars komt prima van pas om hoest en ontsteking van de luchtwegen te voorkomen.

 

Koningskaars

 

 

Koningsvaren

Vroeger was koningsvaren het enige middel tegen klem. Ook ontstekingen en kneuzingen werden zo genezen.

 

Koningsvaren

 

 

Korenbloem

Korenbloem helpt bij spijsverteringsproblemen en werkt vochtafdrijvend.

 

Korenbloem

 

 

Krokus

Als je niet overdrijft met krokussaffraan, zou hij je libido ten goede kunnen komen. Als je tien gram saffraan in een keer naar binnen kiepert, is het voor goed gedaan met de liefde. Saffraan bezit een giftige stof die op het centrale zenuwstelsel inwerkt. Je nieren kunnen daardoor behoorlijk in de knoop geraken.

 

Krokus

 

 

Kruidnagel

Kruidnagel werkt ideaal tegen tandpijn.

 

Kruidnagel

 

 

Kummel

Winderigheid wijst erop dat je spijsverteringsorganen of verschillende verteringssappen niet optimaal op elkaar zijn afgestemd. Kummel, venkel en anijs kunnen daarbij helpen.

 

Kummel

 

 

 • Kweepeer

  Kweepeer, een glazig slijm, kan je op ruwe handen en voeten smeren, want het werkt verkoelend en maakt de huid soepel. Je kan het ook gebruiken voor doorligwonden.

   

 

 

Laurier

Laurier werd vroeger gebruikt in allerlei drankjes tegen hoesten, braken en misselijkheid. Ook in de cosmetica verwerkten ze deze laurier in verschillende preparaten. De laurierblaadjes wekken maagsappen op en dat stimuleert de spijsvertering. Maar pas op, want laurier op zich is eigenlijk giftig.

 

Laurier

 

 

Lavas

Lavas wekt de eetlust op en voorkomt een winderig gevoel. Lavas zorgt er namelijk voor dat de gistingsprocessen in de darmen rustig verlopen. Daarnaast heeft het een libido verhogende werking.

 

Lavas

 

 

Lavendel

Lavendel heeft een kalmerende en desinfecterende werking, vooral goed tegen hoofdpijn.

 

Lavendel

 

 

Lijsterbes

Het rustig knabbelen op lijsterbes doet heesheid verdwijnen.

 

Lijsterbes

 

 

Linde

Linde bevordert de zweetproductie en zuivert op die manier je lichaam. Ben je ziek met koorts, dan doet lindethee je temperatuur dalen.

 

Linde

 

 

Maïs

Maïs werkt uitstekend bij reuma en jicht, problemen met de urinewegen, bedplassen of oedeem. De thee zorgt voor een betere werking van de gal en meer galproductie, om zo de gal te verdunnen en de galstroom te vergroten. De thee drijft vocht af, maar spaart mineralen.

 

Mais

 

 

Maanzaad

Knabbel op de zaadjes en je valt binnenkort in slaap.

 

Maanzaad

 

 

Madeliefje

Madeliefjes zijn helend voor je mond wanneer je last hebt van zweertjes (aften) en bij stofwisselingsstoornissen, leverklachten en huidziekten.

 

Madeliefje

 

 

Maretak

Onderzoek is gaande om de maretak te kunnen gebruiken als kankerbestrijdend middel. Ga er niet zelf mee experimenteren, want de witte bessen zijn giftig. Als je teveel maretakbessen naar binnen krijgt, kan je diarree en braakneigingen krijgen. Thee van maretak heeft een heilzame werking op de bloedsomloop, maar raadpleeg daarvoor eerst je arts of apotheker.

 

Maretak

 

 

Mariadistel

Mariadistel helpt tegen reisklachten.

 

Mariadistel

 

 

Marjolein

Zit je geplaagd met een griep of een verkoudheid, haal dan maar marjolein boven. Er zitten allerlei waardevolle stoffen in die je er weer vlug bovenop kunnen helpen.

 

Marjolein

 

 

Meidoorn

Meidoorn verbetert de bloedsomloop en versterkt zo de hartspier en geeft levenskracht.

 

Meidoorn

 

 

 • Melkwei

  Melkwei heeft ongeveer dezelfde zuurtegraad als de menselijke huid. Hierdoor is de reinigende melkwei heel geschikt als lotion, tegen puistjes en als gezichtsreiniger.

   

 

 

Mierikswortel

Mierikswortel staat gekend voor haar sterk reinigende werking en helpt tegen verkoudheid, voorjaarsmoeheid, astma, reuma en hoofdpijn.

 

Mierikswortel

 

 

Mirre

Mirre werkt goed als mondwater en versterkt het tandvlees.

 

Mirre

 

 

Moederkoren

De alkaloïden en aminen in het gif vernauwen de bloedvaten en stelpen daardoor de bloedingen.

 

Moederkoren

 

 

Moederkruid

In de overgrote meerderheid van de gevallen verlicht dit migraine. Diegenen die het kruid gebruiken beginnen nu ook goedaardige bijverschijnselen te melden, zoals het verdwijnen van depressies, misselijkheid en jichtpijnen.

 

Moederkruid

 

 

Moerasspirea

Moerasspirea wordt gebruikt tegen nierstenen, hoofdpijn en ontstekingen

 

Moerasspirea

 

 

Munt

Munt verheldert de geest en houdt de aandacht wakker. Alleen de geur al stimuleert de werkzaamheid van de geest.

 

Munt

 

 

Oost-Indische kers

Deze kers bezit een natuurlijk antibioticum dat onze darmflora niet aantast. Daardoor kan onze weerstand verhogen, als we er voldoende van eten.

 

 

 

Paardenbloemen

Paardenbloemen zijn een weldaad voor de lever, de gal en de pancreas.

 

Paardenbloemen

 

 

Paprika

Paprika bevordert de eetlust en de spijsvertering, als je hem met mate gebruikt, en voorkomt een opgeblazen gevoel en winderigheid.

 

Paprika

 

 

Pimpernel

Thee van pimpernel kan goed zijn tegen darmproblemen.

 

Pimpernel

 

 

Prei

Prei is bloedzuiverend in de winter en in de vroege lente. Als we in die perioden de afvalstoffen in ons bloed regelmatig met prei opruimen, hebben ziekteverwekkers veel minder kans om ons te vellen. Gestoofde prei is ook goed tegen heesheid. En prei werkt kalmerend. Preibouillon kalmeert de maag. Met het witte deel van de prei kan je insectensteken te lijf gaan. Het branderige gevoel verdwijnt onmiddellijk.

 

Prei

 

 

Rammenas

Rammenas staat bekend als onvervaarde hoestbestrijder.

 

Rammenas

 

 

Rode bieten

Rode bieten barsten van waardevolle voedingsstoffen en vitaminen, en werken bloedzuiverend.

 

Rode bieten

 

 

Rode zonnehoed

Het is wetenschappelijk bewezen dat rode zonnehoed één van de meest bloedzuiverende middelen is en het immuunsysteem versterkt. Als je opgescheept zit met puisten en abcessen, omwille van onzuiver bloed, kan de tinctuur (alcoholisch aftreksel) van deze plant je helpen. Ze dringt dan de verzwering terug en neemt de pijn weg. Ook bij een amandelontsteking, ontstoken tandvlees en slijmvliesontstekingen kan deze plant prima helpen.

 

Rode zonnehoed

 

 

Rogge

Rogge stimuleert de bloesdsomloop en voorkomt constipatie.

 

Rogge

 

 

Rozemarijn

Rozemarijn stimuleert de bloedcirculatie.

 

Rozemarijn

 

 

Saffraan

Als je niet overdrijft, zou het je libido ten goede kunnen komen. Maar als je tien gram saffraan in een keer naar binnen kiepert, is het voor goed gedaan met de liefde. Saffraan bezit een giftige stof die op het centrale zenuwstelsel inwerkt. Je nieren kunnen daardoor behoorlijk in de knoop geraken.

 

Saffraan

 

 

Salie

Salie reinigt het lichaam van slijm en vergif. Maar salie stopt ook de melkvorming, dus hou daar rekening mee als je borstvoeding wil geven.

 

Salie

 

 

Scharlei

Scharlei staat vooral bekend als een plant die je prikkelbaarheid, nerveuze spanning en slapeloosheid door oververmoeidheid, in goede banen probeert te leiden. Vooral de etherische olie staat bekend als een echt ontspanningsmiddel en schenkt een gevoel van welbehagen.

 

Scharlei

 

 

Sedum

Sedum werkt uitstekend tegen aften en geneest ontstoken schrammetjes.

 

Sedum

 

 

Selderij

Selderij versterkt de zenuwen, dus een uitstekende groente voor mensen die intellectueel, zenuwslopend werk doen. Selderij stilt ook de honger en drijft het vocht in je lichaam makkelijker af. Selderij is ook een echte ingewandenreiniger.

 

Selderij

 

 

Sleutelbloem

Sleutelbloem is goed tegen hoofdpijn veroorzaakt door nerveuze spanningen en slapeloosheid. Zowel de bloemen als de wortels hebben een slijmoplossende werking.

 

Sleutelbloem

 

 

Smeerwortel

Smeerwortel staat bekend voor zijn helende werking bij kneuzingen, verstuikingen en breuken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de stof allantoïne het weefsel rond de wonde aanzet tot nieuwe groei.

 

Smeerwortel

 

 

Soja

Soja zou de de zenuwen versterken.

 

Soja

 

 

Spelt

Spelt vormt bij zijn eter “goed vlees en goed bloed, blije zin en een opgewekt menselijk denken”.

 

Spelt

 

 

Sporkehout

Sporkehout zet je darmen aan om voort te maken, en is daarom vaak terug te vinden in middeltjes tegen zwaarlijvigheid.

 

Sporkehout

 

 

Tarwe

De stoffen in tarwe voorkomen bijvoorbeeld bloedarmoede, werken laxerend, zorgen voor de nodige mineralen en houden het goed humeur erin. Ze werken opwekkend en verhelpen zenuwachtigheid.

 

Tarwe

 

 

Tijm

Tijm is een natuurlijk antibioticum, uitstekend om thee tegen verkoudheid en griep van te maken.

 

Tijm

 

 

Tomaat

Tomaat remt de groei van bacteriën die voor etter en huidschimmels zorgen. Tomaten verhogen de weerstand van het lichaam. Ze werken bovendien samentrekkend, vochtafdrijvend en licht laxerend. Tomaten wekken de eetlust op en zijn lekker fris in de zomer. Tomatensap voorkomt vroegtijdige veroudering en oververmoeidheid, het verfrist het lichaam en reinigt het. Tomatensap neemt zelfs sommige onaangename lijfgeuren weg. Je kan je gelaat grondig reinigen met een watje vol versgeperst tomatensap. Tomaat zorgt voor een frisse gelaatskleur en maakt de huid soepeler.

 

 

 

Tuinkers

Tuinkers bevat heel veel vitamine C en wordt daarom ook in voorjaarskuren gebruikt.

 

Tuinkers

 

 

Ui (ajuin)

De ui werkt desinfecterend en zuivert je keel, luchtwegen en ingewanden. De ui stond ook bekend als afrodisiac. Werk preventief en leg een ongepelde ui in de kamer. Het zwart worden van de ui betekent dat die bacteriën opgenomen heeft en ziekte vermeden heeft.

 

Ui

 

 

Valeriaan

Valeriaan zorgt voor lichamelijke en psychische ontspanning zonder nevenverschijnselen.

 

Valeriaan

 

 

Varen

Varen helpt tegen jicht, troebel zicht, doofheid, vergeetachtigheid en dromerigheid. Varens zijn giftig, dus niet innemen.

 

Varen

 

 

Veenbessen

Veenbessen kunnen een belangrijke rol spelen bij preventie van urineweginfecties.

 

Veenbessen

 

 

Venkel

Venkel heeft een urine afdrijvende werking, en helpt tegen winderigheid.

 

Venkel

 

 

Vijg

Vijg helpt tegen ontstekingen en constipatie.

 

Vijg

 

 

Vlierbes

Vlierbes verzacht de hoest en griep.

 

Vlierbes

 

 

 • Wilg

  Wilg produceert acetylsalicylzuur. Vroeger deed die stof dienst als koorts- en pijnstiller. De wetenschap maakte het na, en zo is het aspirientje geboren.

   

 

 

Zuring (zurkel)

Zuring is goed tegen scheurbuik en bloedend tandvlees, en zit vol vitamine C. Maar mensen die last hebben van nier- en galstenen, reumalijders en mensen die problemen hebben met maagzuur moeten de zuringblaadjes best uit hun menu schrappen.

 

 

Zuring
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s