Kernbegrippen in de leer van Boeddha

Standaard

categorie : religie

.

Kernbegrippen

.

 

verlichting-boeddha

 

 

In de rubriek ” religie ” van deze blok  wordt de leer van Boeddha in  9 delen besproken.

Bardo = de tussentoestand tussen de dood en de volgende geboorte
Boeddha= ontwaakte
Bodhisattva = verlicht wezen, iemand die streeft om de verlichting van alle wezens te realiseren, oa door het voorbeeld van mededogen
Bhikshu, Bhikshuni  = monnik / non; volldig ingewijde, behorend tot de sangha
Dukkha= lijden, onbevredigdheid, pijn, frustratie
Kinhin= loopmeditatie
Nirodha= het niet meer gevangen zijn
Nirvana= niet (meer) branden=de staat van verlichting
Samatha=kalmtemeditatie
Samsara = kringloop van geboorte en wedergeboorte
Sangha= gemeenschap van monniken, nonnen en leken volgelingen
Tanha= verlangen, hunkering, begeerte
Tipitaka= de nagelaten geschriften; drie ‘manden’
Vipassana= inzichtmeditatie
Zen= meditatie met concentratie op de adem

 

 

3d-gouden-pijl-5271528

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

Advertenties

»

 1. De bezoeken die ik heb gebracht aan kloosters in Tibet en Nepal hebben een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Veel van die indrukken zijn terug te vinden in mijn roman Kathmandu hipsters die naar verwachting het komende jaar gaat verschijnen.
  John, de manier waarop jij omgaat met spiritualiteit is boeiend.

  • Er is spiritualiteit, religie en geloof. Wie spiritueel is en religieus is daarom nog niet gered. Er zijn vele religies, maar er is maar één waarheid en geschiedenis. Vele profeten hebben belangrijke woorden gesproken, maar er is maar één Messias geweest nl jezus Chistus. Hij is als een deel van God, door de Drievuldigheid, mens geworden en werd het zoenoffer voor de zonden op het kruis. Satan is definitief verslagen, wie in dat offer van Jezus Christus’ gelooft zal in eeuwigheid nooit sterven ( zie Johannes 11 :24-26 ). We leven nu al meer dan 2000 jaar in een tijd van genade die ooit zal stoppen. Voor de mens is die 2000 jaar eindeloos lang maar Christus zei dat ifv de eeuwigheid. Bedankt om mijn Blog te lezen.

   • Graag gelezen, John, maar wie verlangt er naar eeuwig leven? Jezus is een lichtend voorbeeld voor mij, maar ik hoef slechts de krant in de ochtend open te slaan om te zien dat Satan (het Kwaad) nog elke dag wild om zich heen slaat.

   • Dat zal zo blijven tot op de laatste dag.

    De tegenstander van God werkt vanuit de duisternis en kan God die Het Licht is niet verdragen. Hij zal God dan ook op alle mogelijke manieren tegenwerken. Zijn actieterrein is de aarde en in het bijzonder de mensen die willen leven in gehoorzaamheid aan God.
    Gods tegenstander zal op alle mogelijk manieren proberen deze mensen van God af te houden.

    Wordt nuchter en waakzaam. Uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, zoekende wie hij zal verslinden.
    (1 Petrus 5:8)

    Zalig is de man (de mens), die in verzoeking (ook: beproeving / inwendige verleiding tot zondigen) volhardt, want, wanneer hij de proef heeft doorstaan, zal hij de kroon des levens ontvangen, die Hij beloofd heeft aan wie Hem liefhebben. (Jakobus 1:12)

    …de satan zelf doet zich voor als een engel van het licht. (2 Corinthiërs 11:14)

    Onderwerpt u (maakt u ondergeschikt, gehoorzaamt) dus aan God, maar biedt weerstand aan (stelt u op tegenover) de duivel, en hij zal van u vlieden (wegvluchten). (Jakobus 4:7)

    … Die was een mensenmoordenaar van in het begin en staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij naar zijn aard, want hij is een leugenaar en de vader van de leugen. (Johannes 8:44)

    Ga weg, achter Mij, satan (tegenstander); gij zijt Mij een aanstoot, want gij zijt niet bedacht op (gij hebt geen begrip van) de dingen van God (dat wat van God is), maar op die van de mensen. (Mattheüs 16:23)

    Probeer het niet met menselijk redeneren te begrijpen, het zal niemand lukken. Geloof moet uit het hart komen, heb vertrouwen. Het verlangen naar eeuwig leven mag men ook niet vergelijken met het aardse leven, het zal een onvoorstelbaar ander leven zijn in de nabijheid van God en Christus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.