Boeddha (563-483 v Chr.)

Standaard

categorie : religie

 

 

Boeddha wist dat macht corrupt maakt. De religie die rond hem ontstond, was vrij van dogma’s. Boeddha was geen God! Door zijn eigen toewijding verwierf hij de perfecte wijsheid en puurheid van geest. Hij werd een voorbeeld voor iedereen die hem wilde volgen. Misschien bewees hij juist zo wel dat het goddelijke binnen ieder mens aanwezig is.

.

.

 

20130516-the-dhammapada-panditavagga-the-wiseimage-450

 

.

.

.

In de Dhammapada is de leer van het Theravada Boeddhisme samengevat. De Dhammapada is een samenstelling van 423 verzen van de Boeddha, verdeeld over 26 hoofdstukken. Hierin worden de wijsheden van Boeddha beschreven, in de vorm van korte spreuken.  Zo zegt het dat je in de wereld moet zijn en niet van de wereld. Het leert ons dat haat niet overwonnen kan worden met haat.

Haat wordt overwonnen met liefde. Dat is een eeuwige wet. Overwin boosheid door niet-boosheid, overwin kwaad door het goede. Overwin de vrek door gul te zijn, overwin de leugenaar met de waarheid. De Dhammapada laat zien dat geloof niet zo gecompliceerd hoeft te zijn dat het slechts door theologen na een lange studie begrepen kan worden.

.

.

.

9200000012851147

.

.

.

De weg van de bevrijding is het achtvoudige pad. Het bestaat uit het juiste begrip, de juiste gedachten, het juiste spreken, het juiste handelen, het juiste levensonderhoud, de juiste inspanning, juiste bewustzijn en concentratie. Hierbij worden begrip en gedachten gezien als wijsheidselementen.

Spreken, handelen en levensonderhoud zijn deugdzaamheids elementen. De laatste drie inspanning , bewustzijn en concentratie hebben te maken met het een zijn met wat we doen ofwel meditatie. Er zijn nagenoeg geen fundamentalistische boeddhisten, het boeddhisme heeft hier tegen een ingebouwde weerstand.

.

.

.

.

        De 4 waarheden en de achtvoudige weg van Boeddha

 

Boeddha heeft in zijn tijd de individuele mens weer de verantwoording terug gegeven voor zijn persoonlijke spirituele ontwikkeling. Het is nu aan ons om deze te gebruiken.

.

.

De vier edelen waarheden zijn:

 

1. Lijden Bestaat.

2. De oorzaak van ons lijden is niet bewust zijn.

3. De remedie voor niet bewust zijn is meditatie.

4. Het beoefenen van meditatie is juist leven.

.

.

.

De achtvoudige weg is:

 

1. Het juiste inzicht: De wetten van karma leren.

2. De juiste gedachte: gedachten van medeleven koesteren.

3. De juiste spraak: De waarheid vertellen in plaats van leugens.

4. De juiste handelswijze: Zich behulpzaam gedragen.

5. Het juiste levensonderhoud: De kost verdienen op een manier die geluk bevordert.

6. De juiste inzet: Zorgen voor een gezonde gemoedstoestand.

7. De juiste geesteshouding: Zich meer bewust worden van gedachten en handelingen

8. De juiste meditatie: De oefening van het aanwezig zijn verdiepen.

Compassie of het zorgen voor elkaar is een van de essenties van het boeddhisme. Veel boeddhisten leven sober. Ze drinken en roken niet en zijn vegetarisch. Ze hebben respect voor alles dat leeft.

.

.

.

voorpagina openbaring a4

.

.

pijl-omlaag-illustraties_430109

.

.

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

JOHN ASTRIA

 

Advertenties

»

 1. Wel of niet vlees eten? Wel of niet drinken? Op boeddhistische sites wordt hierover fel gediscusieerd. Ik vind net als jij dat het niet hoort maar het zal een tijd duren voor hier een definitief standpunt over komt onder alle boeddhisten. Een geluk dat het voor iedere boeddhist belangrijk is zelf te bepalen hoe hij/zij de leer van de Boeddha in de praktijk brengt.

  • De leer van Boeddha is geen weg naar eeuwig leven, natuurlijk niet. In de rubriek religie gaat het over alle geloofsovertuigingen in de wereld. Dat Boeddha een visionair of profeet was kan niet ontkend worden. Hij was iemand met een morele overtuiging. De boeddhisten aanbidden Boeddha wat totaal verkeerd is. Satan heeft met list het zover gekregen dat men Boeddha tot op heden aanbidt. Niemand mag aanbeden worden, ook geen profeten en engelen, al zijn de bedoelingen goed. De enige weg naar eeuwig leven is Christus omdat hij de Messias is. U hebt groot gelijk!

  • Ik wil er nog aan toevoegen dat Boeddha een profeet was van het Oude Verbond dat geldig was tot de geboorte van Christus. Er was toen nog geen Messias die de zonde op zich had genomen. Nu leven wij in tijden van het Nieuwe Verbond dat begon van de geboorte van Christus tot heden. De mensen geboren in het Oude Verbond (wetten van Mozes) worden gered door geloof in God, zij van het Nieuwe Verbond worden gered als ze geloven in de kruisdood van Christus als zoenoffer voor de zonden van de mens. Een wezenlijk verschil. Vergeet niet dat God altijd en overal dezelfde is, Hij werkt nog steeds met profeten ( verkondigers van de Blijde Boodschap) om de mens op het goede spoor te brengen

   • Ja ,dat is zo , het is fantastisch dat wij heidenen Jezus hebben mogen leren kennen, dank zei de Joden, het uitverkoren volk van God, nog steeds,en dat blijft.

   • Eerst zal Israël, als de bruid van de zoon van God, gerealiseerd worden. Dan zal van daaruit heel de wereld hetzelfde lot ondergaan, alle natiën en volkeren worden komen onder het theocratisch gezag van God te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s