Waar komt alles vandaan?

Standaard

categorie : religie

 

 

 

 

Niemand kan om de onbeantwoorde vraag heen waar alles vandaan komt. Ook al geloof je heilig in evolutie, het moet toch een keer zijn begonnen. Gelovigen wijzen dan al snel naar God. Dat het ontstaan van alles een mysterie is, kan niemand ontkennen. Maar een extra mysterie toevoegen, verplaatst het probleem alleen maar. Wie veroorzaakte God? Hoe kan er uit een niet-materiële God materie ontstaan?

 

 

 

Ondoorgrondelijk mysterie

 

De reden om niet in God te geloven, brengt ons bij het mysterie. Bij het denken over het begin van de kosmos staan atheïst en gelovige samen voor een ondoorgrondelijk mysterie. Misschien is er maar weinig wat zo samenbindt als de mysteries van het begin en het einde. Daar staan we allemaal voor de grenzen van ons kunnen en denken. Niemand weet hoe het ooit begon. We waren er niet bij. De wetenschap zoekt met alle macht en komt tot ongekende inzichten. We weten dat het heelal uitdijt en dus ooit heel klein begon. Maar daarvoor? We tasten in het duister.

Christenen wijzen op het verhaal van de schepping. “In den beginne schiep God de hemel en de aarde …” Maar dat is een verwoording van een evenzo groot mysterie. Hoe zag dat eruit? Wat gebeurde daar precies? Wat was er voordat God schiep? Was er toen alleen maar God, zonder tijd en ruimte? En hoe kan tijd beginnen en ruimte ontstaan? Hoe we ook denken, het gaat ons ver te boven.

 

 

 

Levende schepping

 

Pasteltekening van John Astria

 

 

 

 

 

Ruimte voor zelfopofferende liefde

 

De theoloog Jürgen Moltmann probeert de schepping van de wereld in te kleuren met het idee van kenosis, het leeg maken. In Filippenzen 2: 7 wordt dit over Jezus gezegd: hij maakte zichzelf leeg door mens te worden. Moltmann had de briljante ingeving om dit idee op de schepping toe te passen. Niet alleen Jezus maakte zich leeg door mens te worden, God had dat ook al eens gedaan.

Denk je maar in, zo redeneert Moltmann, eerst was er alleen God: eeuwig en overal aanwezig. Toen God ging scheppen, kwam er ook niet-God: de aarde en de mens. God moest zich terugtrekken om ruimte te maken. Zo is de schepping van de wereld en van de mens een daad van zelfopofferende liefde van God.

 

 

 

Filippenzen 2: 5 – 8

 

5 Wees net zo bescheiden als Jezus Christus was. 6 Hij was God. Maar Hij vond dat niet zó belangrijk, dat Hij het niet los kon laten. 7 Nee, Hij heeft zelfs al zijn goddelijkheid opgegeven. Hij kwam naar de aarde om een dienaar te worden. Hij werd helemaal mens. 8 En als mens heeft Hij Zichzelf vernederd door God gehoorzaam te zijn tot de dood. Ja, zelfs tot de dood aan een kruis.

 

 

 

 

God als oorzaak van het heelal maakt het mysterie van het begin niet kleiner. Wel wordt het veel mooier. Er komt ruimte voor iets persoonlijks, misschien wel voor zelfopofferende liefde. Denk aan hoe een mens ter wereld komt: (als het goed is) als gevolg van een daad van liefde. Misschien is de mens zo ook wel het beeld van een scheppende God. Ook God was niet alleen toen Hij de mens maakte: “Laat ons mensen maken.” De schepping van geestelijke wezens was al gebeurd.

 

 

 

 

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

Advertenties

»

  1. Je kunt inderdaad ver gaan in hoe alles ooit ontstaan is. Net als de vraag waarom alles ooit ontstaan is. Zou het antwoord op de waarom-vraag ook een antwoord zijn op hoe? Wel mooi schilderij met die hand.

      • De aarde werd bewoonbaar uit liefde van God voor het leven. Met ons verstand kunnen wij God nooit helemaal begrijpen, wij weten niet wat almacht, perfectie, alwetendheid en zonder zonden leven is. God kan enkel door zijn Woord te bestuderen ervaren worden. Wie Hem zoekt zal Hem vinden via de Heilige Geest die de mens helpt. God wordt altijd ervaren als men zijn hart open zet. Hij komt niet op bestelling, enkel als men dat wenst. Maar dat Hij zich zal laten manifesteren aan zoekenden staat als een paal boven water. Dat komt onverwachts en op het juiste moment, heb vertrouwen. Vergeet nooit dat de duivel bestaat en alles zal doen om dat te verhinderen. Hij is de tegenstrever ( de satan) van God. Hij is een spiritueel, machtig, totaal kwaadaardig schepsel dat zich nooit heeft willen verzoenen met de schepping van de mens, hij haat alle vlees. Ooit wordt hij vernietigd en in de vuurpoel gegooid samen met zijn demonen ( afvallige engelen) en de mensen die God en Christus niet aannamen in hun leven. De vrije wil van de mens is heilig, de mens bepaalt zijn eigen toekomst. Een eeuwigheid in een onvoorstelbaar paradijs of een eeuwig verblijf in de vuurpoel met de duivel waar de verschrikkelijkste dingen zullen plaatsvinden.

      • Wat een gewichtige reactie. Maar mooi als een geloof mensen sterkt op een positieve manier. Alle respect voor dat mensen intens kunnen geloven. Zolang intens niet uitmond in extreem.

      • Extreem is van de duivel! Hij misleidt de mens elke dag. Er staat geschreven, bemin uw naaste gelijk uzelf en oordeel niet opdat ge zelf nooit geoordeeld zult worden. Velen kennen de woorden in de 10 geboden niet, wetten voor de eeuwigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.