De sieraden van de koninklijke familie van Noorwegen

Standaard

categorie: Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

 

 

De sieraden van de koninklijke familie van Noorwegen

 

De Noorse koninklijke familie heeft een kleine collectie juwelen, maar dat wil niet zeggen dat er geen mooie stukken tussen zitten. Waarschijnlijk krijgen we over een tijdje ook meer duidelijkheid over welke kettingen, colliers, oorbellen en armbanden erfstukken zijn, als gezien wordt dat de prinsessen Mette-Marit en Märtha Louise ze gaan dragen. Dan worden ze ook in dit overzicht opgenomen.

 

 

Losse tiara’s en diademen

 

 

De diamanten margriet-tiara

 

Dit is het huwelijkstiara van kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen. Ze kreeg het als een huwelijksgeschenk van haar schoonouders, koning Harald van Noorwegen en koningin Sonja. Vermoedelijk is de tiara gekocht op een veiling, of uit een collectie rechtstreeks bij de juwelier.

 

 

Mette-Marid

 

 

 

Mauds pareltiara

 

Deze tiara van diamanten en parels was een huwelijksgeschenk van de Britse koning Edward VI en zijn vrouw Alexandra voor hun dochter Maud, toen zij de latere koning Haakon van Noorwegen trouwde. Na Mauds overlijden in 1938 duurde het een hele tijd voordat haar juwelen en deze tiara weer tevoorschijn kwamen. Dat zit zo: elke herfst als zij terug naar haar vaderland ging nam zij wat van haar juwelen met zich mee.

Zij deed dit ook in 1938, en tijdens dat verblijf overleed ze. Haar juwelen werden voor de veiligheid opgeborgen in Windsor Castle. Daar bleven de juwelen tijdens de Tweede Wereldoorlog en pas met de kroning van koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië kreeg de Noorse koninklijke familie de kans om de juwelen op te halen.

Daarna werd besloten met het verdelen van de juwelen te wachten totdat de latere koning Harald V getrouwd was. En die zou pas in 1968 trouwen met Sonja. Na hun huwelijk werden de juwelen verdeeld en sindsdien draagt koningin Sonja deze tiara geregeld.

De originele tiara werd gestolen bij juwelier Garrards tijdens een onderhoudsbeurt in 1995. Zij hebben toen een kopie gemaakt van de tiara die precies op het origineel lijkt. Het kan in twee versies worden gedragen; een hoge versie en een lage versie.

 

 

 

 

 

Maud

 

 

 

 

De Maltezer tiara

 

Dit is een diamanten bandeau-tiara met vier Maltezer kruizen. Het was een bezit van de Britse koningin Alexandra, maar kwam mee naar Noorwegen toen haar dochter Maud trouwde en koningin van Noorwegen werd. De kruizen kunnen ook als broche gedragen worden.

Na Mauds overlijden in 1938 duurde het een hele tijd voordat deze tiara en andere juwelen weer tevoorschijn kwamen. Elke herfst als zij terug naar haar vaderland ging, nam zij enkele juwelen met zich mee. Zij deed dit ook in 1938, en tijdens dat verblijf overleed ze.

De juwelen werden tijdelijk opgeborgen op Windsor Castle en pas met de kroning van koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië kreeg de Noorse koninklijke familie de kans om de juwelen op te halen. Daarna werd besloten met het verdelen van de juwelen te wachten totdat de latere koning Harald V getrouwd was. Sindsdien draagt koningin Sonja deze tiara geregeld.

 

 

 

Queen Sonja

 

 

 

Koningin Josephina’s diamanten tiara

 

Deze tiara is van zilver en goud met diamanten en oorspronkelijk van koningin Josephina. Prinses Louise van Zweden, Josephina’s kleindochter, erfde de tiara en nam hem mee naar Denemarken toen ze trouwde met de toekomstig Deense koning. Louises dochter Dagmar erfde de tiara op haar beurt en gaf het aan nicht prinses Märtha van Zweden. Via prinses Märtha kwam de tiara weer in Noorwegen terecht: zij trouwde koning Olav V van Noorwegen. De tiara wordt nu gedragen door koningin Sonja.

 

 

 

Josephina

 

 

 

 

 

 

De amethisten tiara

 

Deze ketting van diamanten en amethisten kan ook als tiara gedragen worden en was een geschenk van koning Harald aan zijn vrouw Sonja. Er horen ook oorbellen en een ketting bij. De ketting kan worden opgebroken in een broche en twee armbanden.

 

 

Mette Marit

 

 

De Vifte tiara

 

Deze tiara van diamanten kan ook als ketting gedragen worden. Het is een geschenk geweest van de Britse koningin Victoria voor de latere Noorse koningin Maud.

 

 

Maud

 

 

 

 

 

De topazen tiara

 

Deze tiara is een geschenk van koning Harald voor de 60-ste verjaardag van zijn vrouw. In het midden van de tiara kunnen verschillende soorten edelstenen gezet worden. Er horen bijpassende halskettingen/colliers en oorbellen bij.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olav’s geschenk-tiara

 

Deze tiara was een verjaardagsgeschenk van koning Olav aan zijn kleindochter prinses Märtha Louise voor haar achttiende verjaardag. Hij is gemaakt door juwelier Garrards.

 

 

Martha Louise

 

 

 

 

 

De smaragden parure

Deze juwelenset gemaakt uit diamanten en smaragden bestaat uit een tiara, halsketting, oorbellen en twee broches, gemaakt door de Franse juwelier Bapst. Volgens de overlevering waren de juwelen eigendom van keizerin Joséphine (vrouw van Napoléon), al stelt Isaksen dat de juwelen helemaal niet voorkomen op de inventaris van de keizerin.

Wel is met zekerheid te zeggen dat de schoondochter van de keizerin, prinses Amelie van Leuchtenberg de juwelen in bezit had. In haar testament laat prinses Amelie de juwelen na aan haar dochter, keizerin Amelie van Brazilië (haar andere dochter, Josephina, krijgt de saffieren Leuchtenberg parure).

Omdat de enige dochter van de keizerin overlijdt, besluit de keizerin in haar testament de juwelen na te laten aan haar zus Josephina, inmiddels koningin van Zweden en Noorwegen. Josephina laat in haar testament de juwelen na aan haar schoondochter Sophie. Die laat de juwelen weer na aan haar jongste schoondochter prinses Ingeborg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Noorwegen bezet was door Duitsland, gaf prinses Ingeborg de juwelen mee aan haar dochter prinses Märtha, getrouwd met de kroonprins van Noorwegen, toen die met haar gezin vluchtte naar Amerika (de juwelen werden gegeven in het Centraal Station van Stockholm, gewikkeld in een sjaal!).

De juwelen waren bedoeld als levensverzekering: als het nodig was konden de juwelen (of de stenen) verkocht worden om te kunnen overleven. Zo ver liep het niet, want de familie kon na de oorlog terugkeren naar Noorwegen.

Kroonprinses Märtha overleed echter jong, en prinses Ingeborg bepaalde toen dat Märtha’s zoon (de huidige koning Harald) de juwelen zou erven en dat ze deel uit zouden maken van de Noorse kroonjuwelen. Koningin Sonja draagt de parure sindsdien.

 

 

 

 

 

 

 

 

Queen Sonja met modern gold tiara

 

 

 

 

 

 

 

 

voorpagina openbaring a4

 

 

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.