De sieraden van de koninklijke familie van Zweden

Standaard

categorie :  sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

 

 

De Zweedse koninklijke familie heeft een kleine, maar mooie collectie juwelen. Enkele van deze familiestukken zijn zelfs via Joséphine de Beauharnais (vrouw van Napoléon Bona- parte) in de familie gekomen.

 

 

 

Losse tiara’s en diademen

 

 

De Bragança tiara

 

Deze tiara behoorde oorspronkelijk toe aan keizerin Amalie van Brazilië. Na haar overlijden erfde haar enigste zus die nog in leven was, koningin Josephine van Zweden, deze tiara. Zo kwam hij in het bezit van het Zweedse koningshuis. Hij bestaat uit diamanten, het frame en de basis van de tiara uit zilver en goud. De tiara is voornamelijk om indruk te maken. Door zijn grootte en gewicht is hij nogal ongemakkelijk om te dragen. Het dragen van de tiara is voorbehouden aan alleen de koningin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braganza Tiara Queen Silvia

 

 

 

De Negentand-tiara

 

Deze diamanten tiara duikt voor het eerst op in de inventaris na het overlijden van koning Carl XV. Zijn vrouw koningin Sophia draagt de tiara met enige regelmaat. De koningin na haar, koningin Victoria, draagt de tiara niet en geven de tiara aan koningin Louise. Tegenwoordig wordt de tiara regelmatig gedragen door koningin Silvia.

De tiara schijnt lastig en oncomfortabel om te dragen zijn, omdat de tiara niet aangepast kan worden aan de vorm van het hoofd van de drager Voor deze tiara moet je dus letterlijk het juiste hoofd hebben.

 

 

 

 

 

 

 

10-12-2013 Banquet Queen Silvia of Sweden at the traditional Nobel gala banquett

 

 

 

 

De Cameeën tiara

 

Deze tiara bestaande uit parels en cameeën is, waarschijnlijk, van de Franse juwelier Nitot. Keizerin Joséphine van Frankrijk (vrouw van Napoléon) wordt gezien als de eerste eigenaresse van de tiara. Maar haar dochter koningin Hortense van Holland is de eerste die echt met de tiara wordt gezien. Op de een of andere manier komt de tiara terecht bij Josephine van Leuchtenberg (waarschijnlijk via haar vader Eugène, zoon van keizerin Joséphine), die trouwde met koning Oscar I van Zweden en Noorwegen.

Josephine van Leuchtenberg, nu koningin van Zweden, laat de tiara na aan haar enigste dochter prinses Eugenie. Die overlijdt kinderloos en laat de tiara na aan haar neef, prins Eugen. Die is ongetrouwd, maar leent de tiara regelmatig uit aan zijn aangetrouwde nicht kroonprinses Margareta, met wie hij een goede band heeft. Als zij overlijdt in 1920 geeft hij de tiara als huwelijkscadeau aan prinses Sibylla, de bruid van zijn verre neef prins Gustav Adolf. Zij zijn de ouders van de huidige koning Carl XVI Gustaf.

Zij leende de tiara uit voor de bruiloften van haar twee dochters en aan schoonzus prinses Ingrid (later koningin van Denemarken) voor een gekostumeerd feest. Na haar overlijden erft koning Carl XVI Gustaf de tiara en gebruikt Silvia de tiara bij hun huwelijk. Hun dochter kroonprinses Victoria draagt de tiara ook op haar huwelijk. De tiara is persoonlijk bezit van de koning, en maakt geen deel uit van de kroonjuwelen.

 

 

 

19-06-2010 Carriage Crown Princess Victoria and Prince Daniel on the carriage ride af the wedding in Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De diamanten Connaught-tiara

 

Dit is een tiara met open bogen in vergeet-me-nietjes motief en diamanten pendanten, gemaakt in 1904 door juwelier E. Wolff en co. De hertog en hertogin van Connaught gaven deze tiara aan hun dochter Margareta toen ze trouwde met prins Gustav Adolf van Zweden. Margareta liet de tiara na aan haar oudste zoon en diens vrouw, prinses Sibylla (de ouders van de huidige koning Carl XVI Gustaf).

Na het overlijden van prinses Sibylla, kwam de tiara in het bezit van koning Carl XVI Gustaf. Koningin Silvia draagt de tiara met enige regelmaat. Van hun dochters heeft alleen prinses Madeleine eenmaal de tiara gedragen. De diamanten pendanten in de tiara kunnen als hangers voor een ketting of oorbellen gebruikt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De tiara met de vier knoppen

 

Deze tiara heeft vier grote diamanten knoppen. Deze knoppen schijnen afkomstig te zijn van de kroon die is gebruikt voor de kroning van koning Carl XIV Johan in 1818. Kroonprinses Victoria en prinses Madeleine dragen deze tiara regelmatig.

 

 

 

15-04-2010 Gala Princess Victoria arrive at the Royal Theatre in Copenhagen to attend a special gala show in honor of Danish Queen who will celebrate her 70th birthday on 16 April.

 

 

 

 

15-04-2010 Gala Princess Victoria arrive at the Royal Theatre in Copenhagen to attend a special gala show in honor of Danish Queen who will celebrate her 70th birthday on 16 April.

 

 

 

De tiara met de zes knoppen

 

Deze tiara heeft zes grote diamanten knoppen. Deze knoppen schijnen afkomstig te zijn van de kroon die is gebruikt voor de kroning van koning Carl XIV Johan in 1818. De knoppen en de basis van de deze tiara verschillen echter van die van de tiara met de vier knoppen. Ook deze tiara wordt met enige regelmaat gedragen door kroonprinses Victoria en prinses Madeleine.

 

 

 

 

 

 

 

De Baden fringe-tiara/Zonnestraal-tiara

 

Deze tiara is in de kenmerkende, stralenkrans-achtige stijl zoals die vroeger een hele tijd populair was onder de vorstenhuizen. Van origine was het bezit van koningin Louise, die de tiara als huwelijksgeschenk van haar ouders had gekregen: de groothertog en groothertogin van Baden. Bij haar overlijden liet ze de tiara na aan de familie- stichting, wat betekent dat de tiara in de familie zal blijven. Het was haar wens dat de tiara gereserveerd zou zijn voor de Zweedse kroonprinsessen. Kroonprinses Victoria draagt deze tiara het meest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Napoleontische stalen tiara

 

Deze tiara is geheel uit staal en messing gesmeden, het bevat geen diamanten of edelstenen. Volgens het Zweedse hof is het gemaakt voor koningin Hortense van Holland. Volgens velen is het in Zweden terecht gekomen via Josephine van Leuchtenberg, de latere Zweedse koningin. De tiara kwam weer uit de vergetelheid toen koningin Silvia de tiara vond toen ze in oude kasten en laden aan het rommelen was. Na een schoonmaakbeurt hoort de tiara nu tot een van de regelmatig gebruikte tiara’s.

 

 

 

 

 

 

 

11-03-2008 Gala Princess Victoria poses for photographers before a dinner at the Royal Palace in Stockholm

 

 

 

De Carl XVI Gustaf tiara

 

Deze tiara, een moderne variant op de bekende fringe/stralenkrans-tiara’s, is een huwelijksgeschenk van koning Carl XVI Gustaf voor zijn vrouw koningin Silvia ter gelegenheid van hun 10-jarig huwelijksjubileum. Het kan als collier gedragen worden. Prinses Madeleine draagt deze tiara met enige regelmaat.

 

 

 

13-06-2015 Sweden Wedding of Prince Carl Philip and Sofia Hellqvist a the royal chapel at the royal palace in Stockholm, Sweden. Princess Madeleine

 

 

 

 

 

 

 

 

Parures (juwelensets met bijbehorend diadeem of tiara)

 

 

De saffieren Leuchtenberg-parure

 

Een parure gemaakt van diamanten en saffieren, bestaande uit een tiara, oorbellen, collier, broche en haarpinnen. Deze set is gekocht voor hertogin Augusta Amalia van Leuchtenberg (waarschijnlijk als huwelijksgeschenk door haar schoonvader, Napoléon Bonaparte, of haar man: Eugéne de Beauharnais). In haar testament liet de hertogin van Leuchtenberg deze parure na aan haar oudste dochter, de latere koningin Josephina van Zweden en Noorwegen.

Bij diens overlijden erft haar zoon koning Oscar III de set. Zijn vrouw draagt de parure niet en geven het als huwelijksgeschenk aan hun schoondochter koningin Victoria. Die zorgt ervoor dat de juwelen in de familie- stichting worden opgenomen. Sindsdien is de set in principe gereserveerd voor de Zweedse koningin.

De oorbellen zijn niet de originele: die verdwenen in de tijd van koningin Victoria. Koningin Louise liet van twee van de vier haarpinnen nieuwe oorbellen maken. Verder kunnen de saffieren vervangen worden door parels, al zijn ook de originele parels verdwenen.

 

 

 

21-04-2009 Gala Queen Silvia of Sweden pose for the media at palace Noordeinde in The Hague.
The Royal couple is for a 3 day visit in The Netherlands.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De amethisten parure

 

Een parure bestaande uit een collier, oorbellen, twee armbanden, een broche en een ornament dat als corsage gebruikt kan worden. Zeer waarschijnlijk is dit een huwelijksgeschenk van keizer Napoléon Bonaparte (of van zijn vrouw Joséphine) aan Amalia Augusta van Beieren toen ze trouwde met hun zoon Eugène de Beauharnais.

Via hun dochter Joséphine, die de latere koning Oscar 1 van Zweden trouwde, kwam deze set terecht in de Zweedse koninklijke familie. Koningin Silvia heeft van het collier een tiara laten maken. De twee armbanden kunnen door middel van het corsage ornament aan elkaar ‘geknoopt’ worden, wat een bescheiden collier oplevert.

 

 

 

10-05-2007 Denmark Day 2 of the Statevisit of Sweden to Denmark.
Princess Victoria arrive to the gala performance of the ‘Sacre de Printemps’ at the Opera House in Copenhagen . 

 

 

 

 

 

 

 

Colliers en halskettingen

 

 

De Intochtjuwelen

 

De Intochtjuwelen is een geschenk van kroonprins Gustav, de latere koning Gustav V, aan zijn vrouw Viktoria. Het sieraad was gegeven naar aanleiding van haar intocht van Stockholm, na hun huwelijk in Karlsruhe. Het bestaat alleen uit een collier, dat gemaakt is van diamanten, ceylon saffieren en barok parels.

 

 

 

19-06-2010 Stockholm Princess Madeleine arrive to Stockholm’s Storkyrkan cathedral for the wedding of Swedish Crown Princess and Prince in Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

voorpagina openbaring a4

 

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.