De juwelen van de koninklijke familie van Nederland

Standaard

categorie : Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

 

 

 

In de kluis van de koninklijke familie bevindt zich een grote collectie juwelen met saffieren. Het meest bekend is toch wel het indrukwekkende diadeem dat koningin Máxima droeg tijdens de inhuldiging, maar ook de minder bekende sieraden zijn prachtig en de aandacht zeker meer dan waard!

Om te beginnen eerst aandacht voor het prachtige inhuldigingsdiadeem dat koningin Máxima droeg op 30 april.  Speciaal voor Máxima werd een nieuwe versie van het eeuwenoude diadeem gemonteerd, dat saffieren bevat uit de juwelencollectie van koningin Anna Paulowna (1795-1865).

 

 

.

 

 

.

De vervaardiger van het diadeem is het Amsterdamse Maison van der Stigchel, dat helaas niet meer bestaat.

 

 

 

 

.

 

.

Zoals op bovenstaande tekeningen wel blijkt, werd het diadeem met saffieren oorspronkelijk afgeleverd in een andere versie dan we op 30 april zagen. Speciaal voor koningin Máxima werd de topper van het diadeem verwijderd en op een hoger frame geplaatst, waardoor het sieraad nog imposanter leek te zijn.

.

 

.

.

.

 

Hoewel Mellerio niet de leverancier is van het prachtige diadeem, leverde het juwelenhuis wel een diadeem met witte en bruine diamanten, die gedragen werd door prinses Mabel op haar huwelijk. De bruine diamanten worden tegenwoordig vaak vervangen door de diamanten uit het diadeem met saffieren, wat zorgde voor een eigentijds plaatje.

.

 

.

 

 

 

 

.

.

 

 

.

Máxima met de bruidstiara van prinses Mabel

 

.

.

 

 

.

Naast het bijzondere saffieren diadeem werd er in 1881 ook een bijpassend collier afgeleverd, dat veel gedragen werd door koningin Emma en koningin Juliana. Nadat het collier de afgelopen jaren een beetje uit beeld verdween, bleek in 2009 dat het sieraad was omgebouwd tot een prachtige tiara. Op de tiara zijn 5 saffieren toegevoegd, die ervoor zorgen dat het diadeem een nog koninklijkere uitstraling krijgt.

.

 

.

.

 

.

Naast het schitterende diadeem en het collier bevat de parure ook twee brede diamanten armbanden met -uiteraard- saffieren. Nadat de armbanden nog gedragen werden door prinses Irene in de jaren 60/70 zijn de sieraden helaas uit beeld verdwenen. Onlangs werd Máxima echter gesignaleerd met een saffieren broche, die volgens de website DutchRoyalJewels de kern is van een van de armbanden.

.

 

.

.

 

 

.

Máxima met de broche

.

.

.

.

 

.

Bovenstaande sieraden worden vaak gecombineerd met de saffieren strikbroche, die koningin Emma later toevoegde aan de parure. Koningin Beatrix droeg de broche enkele malen tijdens haar regeerperiode, maar koningin Máxima is er tot nu toe nog niet mee gezien. De verhalen over de grote saffier in de kern van de broche verschillen van elkaar.

Volgens de ene bron is de saffier dezelfde saffier als die Máxima droeg op 30 april aan een kleinere strikbroche. Andere bronnen beweren echter dat het een andere saffier  is. Dat zou betekenen dat de collectie van de Oranjes 2 imposante saffieren bevat.

Graag zou ik de oplossing van dit raadsel willen weten. Dat zou bijvoorbeeld kunnen wanneer beide broches tegelijkertijd worden gedragen of wanneer Máxima verschijnt met de strikbroche, zodat er eindelijk kwalitatief goed beeld is van het prachtige juweel.

.

 

.

Máxima met de (andere?) saffier aan een diamanten strikbroche

 

.

.

 

 

.

Naast bovenstaande parure heeft de koninklijke familie nog een andere parure met saffieren in bezit gehad. Wilhelmina kreeg deze set voor haar huwelijk in 1901 van de Nederlandse bevolking en bevatte naast een indrukwekkend diadeem ook nog een collier en twee schitterende armbanden met saffier.

Koningin Wilhelmina poseerde enkele malen met de parure, maar tijdens galadiners en staatsbezoeken werd ze er slechts zelden of niet mee gezien. Wat de reden hierachter is weten we helaas niet zeker, maar het vermoeden is dat de tiara en het collier te zwaar en onpraktisch waren.

In 1962, het jaar dat koningin Wilhelmina overleed, besloot koningin Juliana de parure te laten opbreken en te verdelen onder haar vier dochters, die zo een mooie herinnering kregen aan hun oma Wilhelmina.

.

 

.

.

 

.

Alle vier de prinsessen (Beatrix, Irene, Margriet en Christina) kregen sowieso oorbellen cadeau, maar vanwege het feit dat er nooit officiële informatie over naar buiten is gekomen, is onbekend wat precies afkomstig is van de set en wat niet. Toch heeft de website DutchRoyalJewels aan de hand van behoorlijk wat speurwerk kunnen achterhalen welke sieraden in ieder geval gemaakt zijn van het imposante diadeem.

Het paar oorbellen dat Beatrix kreeg en ook veelvuldig mee wordt gezien is een ontwerp van juwelier Bode en Bodes, dat een paar oorbellen afleverde dat op veel verschillende manieren is te dragen. Links zie je de meest uitgebreide versie van de oorbellen. De oorbellen ernaast zijn identiek, maar de saffieren zijn vervangen door diamanten.

Nummer 3 heeft dezelfde oorsteker, maar in plaats van de lange diamanten hanger met saffier is hier gekozen voor een verenvoudigde versie met enkel de saffier. Nummer 4 is een ronde diamant, vermoedelijk ook afkomstig van de saffieren parure, met daaraan bevestigd dezelfde saffier als te zien is bij nummer 1 t/m3. Het rechtse paar oorbellen is een combinatie van de nummers 3 en 4 en werd door Beatrix gedragen tijdens het staatsbezoek aan India in 2007.

.

.

 

.

.

 

.

Prinses Irene kreeg een paar oorbellen dat sterk lijkt op de oorbellen van Beatrix. We zagen ze onder andere tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

 

.

.

 

 

.

Ook prinses Margriet kreeg een paar soortgelijke oorbellen. Het verschil met de oorbellen van Beatrix zit hem vooral in de onderkant van de oorhanger, die bij prinses Margriet rond zijn en bij Beatrix uitlopen in een punt.

.

 

.

.

 

.

Naast bovenstaand paar kreeg de prinses ook nog een versie met saffieren, die ze voor 30 april uitleende aan koningin Máxima.

 

.

 

.

.

Daarnaast wordt de prinses regelmatig gezien met twee kleine diamanten broche met een saffier. Officieel is nooit bevestigd dat deze juwelen gemaakt zijn van de saffieren parure, maar gezien het ontwerp en de vorm van de stenen is de kans wel aanwezig.

.

 

.

.

 

.

Wie kijkt naar bovenstaande juwelen zal al snel concluderen dat nooit alle stenen van het diadeem en collier gebruikt kunnen zijn. De kans is groot dat we de komende jaren bijvoorbeeld nog nieuwe juwelen gaan zien met saffieren of dat blijkt dat het imposante collier bijvoorbeeld nog is gespaard bij de demontage. Het enige herkenbare uit het collier wat we tot nu toe hebben gezien zijn de 5 saffieren die Máxima en Margriet lieten bevestigen op het kleine saffieren diadeem.

.

 

.

.

 

.

Wat in ieder geval wel zeker is, is de bestemming van de bijzondere armbanden van de parure. Die bleven namelijk intact en worden nog veelvuldig gedragen door de koninklijke familie. Zo zagen we Beatrix met de armbanden in licht aangepaste versie tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander en ook Máxima droeg een van de armbanden tijdens het bedankfeest voor prinses Beatrix.

.

 

.

 

 

 

.

.

 

 

.

Naast de twee bovenstaande parures heeft de koninklijke familie ook nog veel andere juwelen met saffieren. Zo is er in de kluis ook nog een andere strikbroche met een rechthoekige saffier en een saffieren pendant, die via prinses Amalia (vrouw van prins Hendrik) in het bezit van de Oranjes kwam.  Koningin Beatrix heeft de broche eenmaal gedragen in 1981 en ook koningin Máxima haalden hem in 2014 opnieuw uit de kluis.

.

 

 

.

.

 

 

.

.

 

 

.

Een van de mooiste broche uit de collectie vind ik de broche die koningin Emma kreeg van haar verloofde Willem lll. De ovale broche heeft namelijk een prachtig bloemmotief in de kern. Ik hoop dat we het juweel nog eens terug zien bij Máxima, die dol is op saffieren.

 

.

Emma met het sieraad als pendant aan haar collier

 

.

.

 

 

.

Aan een diamanten strikbroche bij koningin Beatrix

.

 

.

.

 

 

.

.

 

 

.

Een broche die er wel wat op lijkt is de ronde broche (1) die prinses Beatrix droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De broche werd voor het eerst gezien bij Wilhelmina in 1930 en sindsdien hebben we het in veel verschillende verschijningsvormen terug gezien.

Bijvoorbeeld als de kern van een diamanten broche, die oorspronkelijk onderdeel was van de smaragden collectie. Op foto 2 is de broche nog te zien met een smaragd en een parel.

Terug naar de saffieren broche, die ook bevestigt kan worden aan de saffieren vleugelbroche (3), of bevestigt aan de kleine diamanten strikbroche (4). Nummer 5 is dezelfde broche als nummer 1, maar ditmaal met een extra saffieren pendant.

.

 

 

.

.

 

 

.

Prinses Annemarie met de broche tijdens het huwelijk in Luxemburg, oktober 2012.

.

 

.

.

 

 

.

De herkomst van broche nummer 3 is helaas niet bekend, maar wel is bekend dat de broche op veel verschillende manieren te dragen is. Zo droeg koningin Beatrix tijdens de verjaardagsviering van Máxima de broche met de saffieren pendant die te zien is bij nummer 5 op bovenstaande foto.

 

 

.

.

 

.

Een heel andere broche is de bloembroche met saffieren kern die veelvuldig gezien wordt bij prinses Beatrix. Niet verwonderlijk, ze kreeg het cadeau op haar 21ste verjaardag. Ook prinses Laurentien zagen we er eenmaal mee tijdens Prinsjesdag 2009

 

.

.

 

.

Ook het collier met bijpassende oorbellen dat Beatrix de afgelopen jaren regelmatig droeg is persoonlijk bezit. Tot nu toe is het alleen gezien bij de prinses, maar ik weet zeker dat het ook bij Máxima geweldig zal staan!

.

 

.

.

 

.

Het collier wordt veel samen gedragen met een grote broche met 14 saffieren. Ook prinses Máxima droeg de broche in 2007 tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Turkije.

.

 

.

.

 

.

De laatste aanschaf of het laatste cadeau op het gebied van saffieren zagen we tijdens de inhuldiging, waar prinses Beatrix opvallende saffieren oorstekers droeg met een paarse gloed. De oorstekers met bijpassende pendant en ring zijn sinds kort in bezit van Beatrix, die ze al vaak heeft gedragen.

.

 

.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.