De juwelen van de koninklijke familie van België

Standaard

categorie : Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

 

 

Een diadeem (Oudgrieks: διάδημα) is in oorsprong een band uit stof of metaal als teken van de koninklijke waardigheid in Hellas, maar ook in Perzië en het Oude Egypte. Het werd overgenomen door de grote leiders van het Romeinse Rijk. In andere culturen diende het ook als teken van rijkdom of waardigheid. Soms werd een diadeem voorzien van diamanten, zoals ze heden ten dage nog vaak voorkomt.

 

 

 

Kroon als Spaans huwelijksgeschenk aan Fabiola

 

 

Uit het diadeem ontstonden de beugelkroon, een veelgebruikt model voor een koningskroon en de adellijke rangkronen uit de heraldiek. Daarnaast worden ook nu nog diademen gedragen door dames. Het dragen van tiara’s is gebruikelijk aan vorstenhoven maar ook in de New Yorkse opera werden zij veel gezien. De Belgische koninklijke familie heeft een kleine collectie juwelen. Veel juwelen van de vroegere koninginnen en prinsessen zijn verkocht. Het is de vraag wat er met de juwelen van koningin Fabiola zal gebeuren na haar overlijden, of deze in de koninklijke familie blijven of naar haar Spaanse familie zullen gaan. Waarschijnlijk zal het er van af hangen of de juwelen die ze heeft gekregen een geschenk waren voor haar persoonlijk (dan mag ze zelf beslissen wat ze ermee doet) of voor ‘de Koningin van België’ (dan blijft het in de koninklijke familie).

 

 

 

 

 

De Art Deco-tiara

 

 

Deze tiara in art deco-stijl is wellicht ontworpen door Cartier, maar Altenloh is waarschijnlijker. Daar is in september 1920 een tiara besteld voor 71350 Belgische Franken (zo’n 1769 euro). De tiara bevat 1208 briljanten en kan ook als halsband (dog collar) gedragen worden. Koningin Paola draagt hem vaak, prinses Mathilde heeft hem tot nu alleen gedragen op haar huwelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mathilde met de Art Deco tiara op haar huwelijksdag

 

 

 

 

 

 

Het diadeem der Negen Provincieën

 

Prinses Astrid van Zweden ontving dit diadeem als geschenk van de Belgische bevolking op 25 februari 1925. Dit ter gelegenheid van haar huwelijk met Leopold, de latere koning Leopold III. Het diadeem is gemaakt door de Belgische juwelier van Bever.

 

 

 

Astrid met het diadeem der 9 provincieën

 

 

 

 

Mathilde met het diadeem der 9 provincieën

 

 

 

 

 

De Wolfers-tiara

 

Dit is een tiara van diamanten gemaakt door de Belgische juwelier Wolfers voor koningin Fabiola. De tiara kan ook als collier worden gedragen. Dit sieraad is echter al een lange tijd niet meer gezien.

 

 

 

 

 

 

 

 

als collier

 

 

 

 

 

Mathilde’s Lauwerkrans-tiara

 

 

Deze tiara is prinses Mathilde geschonken door de Belgische adelvereniging. Hij kan ook als halsketting gedragen worden. Dit is de enige tiara die prinses Mathilde gebruikt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Claire’s huwelijkstiara

 

Deze tiara is een geschenk van koning Albert II en koningin Paola aan prinses Claire voor haar huwelijk met prins Laurent. Verdere details zijn er niet bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Claire’s diamanten pareltiara

 

 

Dit is een diamanten tiara met fleur-de-lys motief en parels. Op het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zwe-den verscheen prinses Claire met een nieuwe tiara. Velen gingen ervan uit dat deze tiara geleend was door een juwelier voor de gelegenheid. Op de receptie bij het huwelijk van prins Albert II van Monaco en prinses Charlene verscheen ze echter opnieuw met de tiara, waardoor het waarschijnlijker is dat de tiara voor haar is gekocht. De-tails over de tiara of juwelier zijn niet bekend, ook is het nog niet zeker of deze tiara exclusief voor prinses Claire is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Stockholm-tiara

 

 

De Zweedse prinses Astrid kreeg ter gelegenheid van haar huwelijk met Leopold – de latere koning Leopold III van België – van haar eigen volk een cadeau: de Stockholm-tiara. De tiara is een simpele en dunne diamanten basis met een parel in het midden. Het sierstuk met de parel kan verwijderd worden en als broche gebruikt worden. De tiara is al lang niet meer gezien of gedragen. De laatste persoon die het sieraad heeft gedragen is prinses Lilian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het diamanten collier

 

Dit collier is een huwelijksgeschenk van koning Albert voor koningin Paola. Het collier is in opdracht gemaakt van de Kongolese afdeling van de Société Générale. door juwelier Goosemans. Het collier bestaat uit Antwerpse diamanten en is een van de favorieten van de koningin. Ze draagt het geregeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

 

 

 

voorpagina openbaring a4

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.