De juwelen van de koninklijke familie van Denemarken

Standaard

categorie: Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

 

 

 

 

Het Deens Koninklijk Huis heeft een redelijk grote collectie, al is het niet groot vergeleken met Nederland of Groot-Brittannië. De prinsessen Mary en Marie kunnen alleen de aan hen toegewezen stukken dragen. Kroonprinses Mary heeft pas toegang tot de andere tiara’s als zij koningin is.

 

 

 

Losse tiara’s en diademen

 

 

De Oranje-Nassau pareltiara

 

Deze tiara van diamanten en parels is afkomstig van de Nederlandse koninklijke familie. Prinses Louise van Pruis-sen die trouwde met Frederik van Oranje-Nassau, gaf de tiara door aan haar dochter Louise, de latere koningin van Zweden. Haar dochter (die ook Louise heette) werd later koningin van Denemarken. Zo komt de tiara dus in Denemarken terecht.

 

 

 

Koningin Margrethe

 

 

De Baden Palmette-tiara

 

Dit is een tiara van diamanten, gemaakt door juwelier Koch. Het motief zijn golven die in een hartvorm zijn ge-plaatst. De tiara was een huwelijksgeschenk van Kaiser Wilhelm I voor zijn dochter prinses Luise. Via haar dochter komt de tiara in de Zweedse koninklijke familie terecht. Luise’s achterkleinkind prinses Ingrid van Zweden nam de tiara mee naar Denemarken toen ze trouwde met koning Frederik IX. Bij het overlijden van Ingrid in 2000 erfde haar dochter, koningin Margrethe II van Denemarken, de tiara.

 

 

 

 

De Khedive-tiara

 

Deze tiara erfde koningin Ingrid van Denemarken van haar moeder koningin Margaretha van Zweden. De dia-manten tiara was een huwelijksgeschenk voor Margaretha van de Khedive van Egypte. Ingrid heeft de tiara toen ze het erfde regelmatig gebruikt. Ze leende de tiara ook uit voor de huwelijken van haar dochters koningin Anne-marie van Griekenland, koningin Margrethe II van Denemarken en prinses Benedikte zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. De dochters van prinses Benedikte en koningin Annemarie hebben de tiara op hun huwelijken ook gedragen. Na het overlijden van (oud-)koningin Ingrid in 2000, erfde koningin Annemarie van Griekenland de tiara.

 

 

 

Prinses Margarita ( nu koningin Anne – Marie 5 )

 

 

 

De Bloementiara

 

Deze tiara met een bloemenmotief, gemaakt uit diamanten, is eigendom van de Deense koninklijke familie. Prin-ses Marie heeft sinds haar huwelijk met prins Joachim het gebruiksrecht. Bij een eventuele scheiding zal ze het niet mogen houden, wat Joachims eerste vrouw Alexandra met haar tiara wel mocht. Momenteel is het de enige tiara die prinses Marie draagt.

 

 

 

 

 

 

 

De bloemen aigrette-tiara

 

Deze tiara van diamanten met bloemen-motief kan opgebroken worden in losse stukken die als broche gebruikt kunnen worden of rechtstreeks in het haar geplaatst worden. Zo draagt koningin Margrethe het vaak. De tiara is gekocht door koning Frederik IX voor zijn vrouw koningin Ingrid.

 

 

 

 

 

Kroonprinses Mary’s huwelijkstiara

 

Deze tiara was één van de huwelijksgeschenken van haar schoonouders. De afkomst is niet bekend, waarschijnlijk is het op een veiling gekocht. De tiara kan als collier worden gedragen. Ook kan hij worden uitgebreid met parels, wat ze voor het eerst deed in 2011.

 

 

 

 

 

De Midnight-tiara

Deze tiara in moderne stijl is gemaakt door Charlotte Lynngaard voor de Deense tiaratentoonstelling in 2009. Een overeenkomst met kroonprinses Mary werd gesloten: zij werd de exlusieve lener van de tiara, terwijl de juwelier eigenaar blijft maar het nooit zal verkopen. Kroonprinses Mary heeft de tiara tot nu toe twee keer gedragen.

 

 

 

 

 

 

Parures

 

 

De robijnen parure

 

Koningin Ingrid van Denemarken kreeg deze parure als huwelijksgeschenk. De set bestaat uit een tiara, oorbellen, collier, broche/corsage, armband en een ring. De tiara heeft diverse aanpassingen gehad. In het begin was de tia-ra gemonteerd als een soort lauwerkrans. Koningin Ingrid gebruikte de broches om de tiara ‘voller’ te maken. Na deze aanpassingen krijgt de tiara de vorm zoals we hem nu kennen. In 2012 werd het duidelijk dat Mary wat aan-passingen heeft gedaan. Ze heeft hem wat smaller laten maken, zodat hij beter op haar hoofd past. De stukken die eruit zijn gehaald worden gebruikt als broche.

 

 

 

 

 

De smaragden parure

 

Deze parure, bestaande uit een tiara, collier, broche en oorbellen, is gemaakt uit diamanten en smaragden. Juwe-lier Weisshaupt creeërde de juwelen uit smaragden en diamanten, die al in bezit waren van de koninklijke familie, voor het zilveren huwelijksjubileum van koning Christian VIII en koningin Caroline Amalie in 1840. De grootste smaragden dateren 1723 en waren een geschenk van koning Christian VI voor koningin Sophie Magdalene, de andere smaragden waren bezit van prinses Charlotte. De gehele set behoort tot de kroonjuwelen van Denemar-ken, wat betekent dat de juwelen niet mee kunnen worden genomen naar het buitenland. Je kunt de kroonju-welen bezichtigen in kasteel Rosenburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

voorpagina openbaring a4

 

 

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.