Zonneroos olie

Standaard

categorie:  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Zonneroos olie (Cistus ladaniferus)

synoniem: Cisteroos, Labdanum (voor verschil tussen deze twee, zie onder “Diversen”)

 

 

Eigenschappen

 

– aroma: intens, zoet, warm, kruidig, bloemig, droog
– kleur: donkergeel tot amberkleurig
– consistentie: dik
– extractie: voor nadere uitleg: zie onder “Diversen”
1) zonneroos olie: stoomdistillatie uit de bladeren en twijgen
2) labdanum olie: stoomdistillatie uit de hars (gom)

 

 

Toepassingen

 

in aromatherapie vervult Zonneroos olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
– bij gevoelens van kou en verlaten-zijn
– bij gevoelens van verdriet en rouw
– voor iemand die ‘dichtgeklapt’ is en zich teruggetrokken heeft in isolement
– bij shock en traumatische ervaringen, vooral als deze geleid hebben tot een staat van emotionele bevriezing
– geeft rust en kalmte
– schept ruimte voor meditatie en (zelf)reflectie
– voor als we ons verdwaald voelen en de weg terug naar huis willen vinden

luchtwegen
helpt bij luchtweginfecties en bij het losmaken van slijm
– griep en verkoudheid met koorts, hoesten met wit of doorzichtig slijm en pijn over het hele lichaam
– astma en bronchitis
– voorhoofdsholte ontstekingen
zonneroos olie heeft verwarmende eigenschappen en wordt daarom bij voorkeur gebruikt bij luchtwegaandoeningen die optreden in de winter of in een koud of regenachtig klimaat: de koorts gaat gepaard met rillingen en gevoelens van kou

huid
huidinfecties van allerlei aard:
– acne, eczeem, psoriasis
– geïnfecteerde wonden en zweren (ook voor chronische, langzaam-helende wonden)
– huidirritaties
– vette huid
– oudere, verslapte huid
– rimpels, kloofjes en gebarsten huid

lymfatisch systeem
-helpt het lymfe stelsel bij de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam
– gezwollen lymfeklieren
(zonneroos olie is heel geschikt als toevoeging aan massage olie bij lymfatische drainage behandelingen)

buik
– toegevoegd aan een massage olie geeft ze verlichting bij koude gevoelens in de buik, vaak met pijn en ongemak
(kou in de buik kan leiden tot stagnatie van het voedsel in de darmen en kan een obstructie veroorzaken in het gynaecologisch systeem met gevolgen voor de maandelijkse cyclus)

desinfecterend
– reinigt en zuivert de lucht in een ruimte

 

 

 

 

 Dosering en Applicatie

 

verdamper

huid
1) zonneroos: maximaal 4 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
2) labdanum: maximaal 8 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 8% van de olie)

bad
1) zonneroos: 4 druppels in een bad, vermengd met een emulgator
2) labdanum: 8 druppels in een bad, vermengd met een emulgator

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: een te hoge dosis kan bij sommigen huidirritaties teweegbrengen
– vermijd tijdens zwangerschap

 

 

 Diversen

 

– zonneroos olie en labdanum olie worden al eeuwenlang gebruikt om hun medicinale kwaliteiten; Valerius Cordus geeft een beschrijving in zijn opus, de Dispensatorium Noricum, 1543
– in de Klassieke Oudheid stonden ze bijzonder hoog aangeschreven en bezaten ze kostbare handelswaarde; reeds in de 14de eeuw BC werden ze door de Feniciërs over het hele Middellandse Zeegebied verhandeld, van Gadez (Cadiz) tot Libanon
– ze werden niet alleen gebruikt om hun geneeskrachtige eigenschappen, maar ook als wierook tijdens godsdienstige rituelen
– ze waren een belangrijk ingrediënt bij balsemen van overleden hoogwaardigheidsbekleders, met name de farao’s

– de zonneroos komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied: Spanje, Portugal, Frankrijk, Griekenland, Cyprus, Noord Afrika
– labdanum olie is een bijzonder complexe olie met meer dan 300 verschillende chemische bestanddelen
– in de parfum industrie dient ze als vervanging voor ‘ambergris’, het dierlijke muskus, en fungeert ze als fixatief: ze verankert andere, meer vluchtige geuren in een parfum
– beiden worden veel gebruikt in de cosmetica industrie bij de bereiding van zeep, cremes en lotions
– er wordt onderzoek gedaan naar de uitwerking van deze oliën bij auto-immuun ziektes
– ze zijn goed te combineren met aromatische olie van o.a. bergamot, cypres, den, eucalyptus, helichrysum, kamille, koriander, lavendel, mirre, patchouli, ravensara, salie, sandelhout, sinaasappel, vetivert, wierook

– de Engelse benaming ‘Rock Rose’ doet vermoeden dat het hier gaat om dezelfde plant waaruit ook de Bach Remedie ‘Rock Rose’ wordt gedistilleerd; de Bach Remedie wordt echter uit een andere plant gedistilleerd: de Helianthemum nummularium (BR #26, Rock Rose)

 

 

Bereidingswijzen en Verschillen

 

De benaming ‘zonneroos’ of ‘cisteroos’ en ‘labdanum’ worden vaak door elkaar gebruikt; zonneroos olie en labdanum olie zijn echter niet hetzelfde: ze worden allebei op een andere manier bereid en het resultaat is dan ook verschillend:

 

1. labdanum olie:
– bladeren en twijgen worden gekookt in water
– hierdoor worden de harsachtige materialen gescheiden van het plantenmateriaal
– dit levert een ruwe hars (gom)
– vervolgens wordt de ruwe hars gedistilleerd
– dit levert de labdanum olie
– deze is donkerder van kleur en minder zoet dan zonneroos olie
– ze wordt meer gebruikt in de parfum industrie

 

2. zonneroos olie
– bladeren en twijgen worden gedistilleerd
– dit levert de zonneroos olie (ook: cisteroos olie)

 

3. concrete en absolue
– bladeren en twijgen worden eerst in een oplosmiddel geplaatst (bv. hexaan)
– als het materiaal voldoende is opgelost, wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping
– het residue wordt vervolgens verschillende malen in vers oplosmiddel gewassen, om de ongewenste of onbruikbare bestanddelen eruit te wassen
– vervolgens wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping
– wat overblijft is een geconcentreerd extract
– dit extract is eerst nog vloeibaar, maar stolt tijdens de eropvolgende afkoelingsperiode
– het stolsel wordt “concrete” genoemd
– het bestaat gedeeltelijk uit was
– de concrete wordt met alcohol gewassen om de was te verwijderen
– tenslotte wordt de alcohol eruit gedistilleerd
– wat overblijft is de “absolue”
– deze is groen-achtig en heeft een meer kruidig, medicinaal aroma

en om de zaak nog ingewikkelder te maken:
– een kunsthars wordt verkregen door alcohol extractie van de ruwe hars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.