Dagelijks archief: november 15, 2019

Faden kwarts

Standaard

categorie : Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

 

 

Algemene informatie

 

Faden kwarts is een type kwarts waarbij binnenin witte ‘draden’ of ‘snaren’ door het kristal lopen. Deze insluitsels vormen zich door het kenmerkende breken en opnieuw sluiten van het kristal. Het kwarts vormt zich vaak in vrij platte kristallen. Faden kwarts is doorzichtig, met witte draden of snaren er doorheen.

 

 

.

.

Etymologie

 

Faden kwarts is vernoemd naar het Duitse Faden, wat ‘draad’ betekent.

 

 

 

.

.

Vindplaats

 

Faden kwarts wordt onder andere gevonden in de Alpen, Rusland en Pakistan.

 

 

 

 

 

Chemische eigenschappen

 

samenstelling: hoofdzakelijk SiO,

hardheid: 7

dichtheid: 2,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Our lady of Fatima / De dame van Fatima

Standaard

categorie : video

 

 

 

 

Our lady of Fatima / De dame van Fatima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

 

Gele maskerbloem : Mimulus guttatus

Standaard

categorie : kamerplanten en bloemen

 

 

 

 

 

Goed te herkennen aan
– de grote (tot 4,5 cm), gele lipbloemen met rode vlekken op de onderlip en in de behaarde keel en
– aan de plaats waar ze groeit; op oevers van sloten en rivieren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Algemeen

 

Gele maskerbloem is overblijvende oeverplant van 10 tot 90 cm, oorspronkelijk afkomstig uit Amerika. Ze is zeldzaam voorkomend in de Lage Landen. Ze wordt ook aangeboden als tuin- en vijverplant.

 

 

 

 

 

Bloem

 

De bloeiperiode is vanaf juni tot en met september. Ze bloeit met grote gele lipbloemen. De bovenlip is 2-lobbig. De onderlip is 3-lobbig en heeft rode vlekken, die doorlopen in de keel van de bloem. De 5 kelkbladen zijn klokvormig vergroeid; de kelk heeft 5 driehoekige tanden, waarvan de bovenste het grootst is. Na de bloei groeit de kelk iets uit en sluit zich. Ook dan is nog duidelijk te zien dat de bovenste tand van de kelk groter is dan de andere.

 

 

 

 

 

Algemeen

 

maskerbloemfamilie (Phrymaceae)
– overblijvende oeverplant
– zeldzaam tot zeer zeldzaam
– 10 tot 90 cm

Bloem
– geel
– vanaf juni t/m september
– alleenstaand
– lipbloem
– 2,5 tot 4,5 cm
– 5 kroonbladen, vergroeid
– 5 kelkbladen, vergroeid
– 4 meeldraden
– 1 stijl

Blad
– tegenoverstaand
– enkelvoudig
– langwerpig tot eirond
– top spits
– rand getand
– voet afgerond
– onderste gesteeld
– bovenste zittend
– kromnervig

Stengel
– rechtop of opstijgend
– kaal of bovenaan behaard
– rolrond

zie wilde bloemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koriander olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

.

Koriander olie (Coriandrum sativum)

 

Eigenschappen Koriander olie

– aroma: zout, houtachtig, kruidig
– kleur: kleurloos tot lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Algemeen

 

koriander olie is licht verwarmend en stimulerend: bij onderstaande condities niet gebruiken als er sprake is van oververhitting en (hoge) koorts

 

 

geest en zenuwstelsel

 

opwekkend en ontspannend, rustgevend: bij geestelijke vermoeidheid, zenuwspanningen, slapeloosheid
(koriander olie bevat een hoog percentage linalool: linalool vertraagt de activiteiten van het motorisch systeem van de hersenen)

 

 

spijsverteringssysteem

 

bevordert de spijsvertering:

a) bij indigestie met pijn en krampen in maag en darmen, winderigheid, constipatie en misselijkheid
b) bij een zwakke of nerveuze maag met gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel na de maaltijd, anorexia

 

lever

stimuleert de productie van gal in de lever en helpt bij de afbraak en verwijdering van vetstoffen uit het lichaam

 

 

 

 

huid

 

– striae en littekens

 

 

spieren en gewrichten

 

reumatiek en arthritis: bij ontstekingen, pijn en stijfheid in spieren en gewrichten

 

 

seksuele energie

 

gebrek aan libido: in gevallen van impotentie of frigiditeit

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

 Contra-indicatie en waarschuwing

 

– vermijd bij zwangerschap
– verdund en nooit in te grote hoeveelheden gebruiken:
a) koriander olie kan in sommige gevallen irritatie van de huid, de ogen en het neusslijmvlies veroorzaken (dit is te wijten aan de aanwezigheid van linalool)
b) kan bij te hoge dosis euforie en verdoving veroorzaken

 

 

 Diversen

 

– koriander is ook bekend als ‘cilantro’ en ‘ketoembar’
– wordt ook gebruikt in de parfum-, cosmetica en levensmiddelen industrie
– het belangrijkste chemische bestanddeel in de aromatische olie van koriander is linalool, tot 80% (voor korte beschrijving van linalool, zie ‘Ho-blad olie’)
– koriander – blad en zaad – bezit anti-oxidanten: voorkomt bederf van voedsel (vooral vlees)
– goed te combineren met aromatische olie van bergamot, citronella, cypres, den, frankincense, gember, jasmijn, kaneel, kruidnagel, mandarijn, neroli, petitgrain, sandelhout, scharlei, tea tree, zoete sinaasappel, wierook

 

 

Medisch en Biochemisch Onderzoek

 

Dodecenal, een chemische stof die zowel in het blad als in de zaadjes van koriander wordt aangetroffen, bezit krachtige anti-bacteriële eigenschappen volgens onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley: zij hebben aangetoond dat dodecenal bijzonder effectief is in de bestrijding van de Salmonella bacterie. (een paar blaadjes koriander/cilantro in een maaltijd is hiervoor echter niet toereikend: de hoeveelheid ervan moet minstens even groot zijn als de hoeveelheid van de rest van de maaltijd)

In laboratorium proeven is aangetoond dat koriander zaad het cholesterol gehalte kan verlagen (door de aanmaak van gal in de lever te stimuleren)

Koriander extract heeft een regulerende werking op de insuline in het lichaam; in de traditionele geneeskunde is het sinds oudsher een belangrijk kruid bij de bestrijding van diabetes

(gebruik koriander olie nooit ter vervanging van cholesterol-verlagende of anti-diabetische medicijnen, tenzij onder strikt toezicht van een behandelende arts)