Jezus en Maria volgens de Islam

Standaard

categorie : religie

 

 

 

 

In deze bijdrage overlopen we hoe de drie monotheïstische godsdiensten (dwz de drie godsdiensten die in de Ene God geloven – het jodendom, chirstendom en de islam) denken over Jezus.

 

 

MariaIcoon

.

.

.

Islam

 

Volgens de islam is Jezus een machtig profeet van God. De islam leert dat er duizenden profeten geweest die allemaal hetzelfde geloof brachten, voor de noden van hun specifieke gemeenschap. Zo waren er bijvoorbeeld de profeten Abraham, Mozes, David en Jezus. Daarna kwam er volgens de islam nog één en meteen de laatste profeet, met name de profeet Mohammed. Met hem werden de openbaringen van God (in het Arabisch: Allah) aan de hele mensheid voltooid. Volgens de meeste moslims kunnen nu geen Profeten meer komen.

.

Eén van de geloofsartikelen van de islam, is het geloof in alle profeten van God en in de aan hen geopenbaarde Heilige Boeken. Dit betekent dat iemand die niet in het profeetschap van Jezus gelooft, dus ook geen moslim kan zijn. Moslims beschouwen Jezus echter niet als (zoon van) God. Volgens de islam is het onmogelijk dat een mens God kan zijn. Dat gaat in tegen het centrale geloofspunt dat er geen god is dan God.

.

Zeg: “Hij is God, als enige. God de bestendige. Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt en nieti is aan Hem gelijkwaardig.” (Koran 112:1-4)
.

Net zoals de christenen, geloven moslims in de maagdelijke verwekking van Jezus. Beiden delen ook het geloof dat Jezus levend in de hemel is en van daar zal weerkeren. Volgens moslims is Jezus echter niet gekruisigd en is hij dus ook geen drie dagen dood geweest. Moslims geloven dat God ervoor gezorgd heeft dat iemand die op Jezus leek gekruisigd werd. Later is Jezus levend ten hemel opgenomen.

.

Zoals uit volgende voorbeelden blijkt, worden Jezus (Arabisch: Isa) en zijn Moeder Maria (Arabisch: Maryam, Mariam, Meriam) in de Koran vele malen eervol vermeld. Een hoofdstuk van de Koran draagt zelfs als titel de naam ‘Maryam’. En sommige moslims aanzien ook Maria als een Profeet.

.

“En toen de engelen zeiden: ‘ O Maria, God heeft jou uitverkoren en jou rein gemaakt en Hij heeft jou uitverkoren boven de vrouwen van de wereldbewoners. O Maria, wees jouw Heer onderdanig en buig je eerbiedig voor Hem neer (in gebed) en buig met de buigenden’ … Toen de engelen zeiden:
.
‘O Maria, God kondigt jou een woord van Hem aan, wiens naam zal zijn de Messias, Jezus zoon van Maria. Hij zal in het tegenwoordige leven en in het hiernamaals in hoog aanzien staan en behoren tot hen die in de nabijheid [van God] zijn. Als kind en als volwassene zal hij tot de mensen spreken en hij zal een van de rechtschapenen zijn’.
.
Zij zei ‘Mijn Heer, hoe zou ik een kind krijgen, terwijl geen mens mij aangeraakt heeft.’ Hij zei: ‘Zo is het. God schept wat Hij wil. Wanneer Hij iets beslist, dan zegt Hij er slechts tegen: “Wees! en het is.” En God zal hem het Boek, de Wijsheid, de Taura (de Wet) en de Bijbel onderwijzen. ‘ (Koran 3:42-48)
.
“En God zal hem als een gezant tot de Israëlieten zenden, om te zeggen: “Ik ben tot jullie gekomen met een teken van jullie Heer: dat ik voor jullie uit klei iets als de vorm van een vogel zal scheppen, er dan in zal blazen en dat het dan met Gods toestemming een vogel zal zijn. Dat ik blindgeborenen en melaatsen zal genezen en doden levend maak, met Gods toestemming…” (Koran 3:49)
.
“… Wij hebben Jezus, de zoon van Maria, de duidelijke bewijzen gegeven en hem gesterkt met de heilige geest. Maar telkens als er een gezant tot jullie komt met iets wat jullie niet zint, zijn jullie dan niet hoogmoedig? Dan betichten jullie sommigen van leugens en anderen doden jullie”(Koran 2:87)
.
“Zeg: ‘Wij geloven in God, in wat naar ons is neer gezonden en in wat naar Abraham, Ismaïl, Isaac, Jacob en de stammen is neer gezonden en in wat aan Mozes en Jezus is gegeven en in wat aan de profeten door hun Heer is gegeven. Wij maken geen verschil tussen één van hen, en wij hebben ons aan Hem overgegeven.'” (Koran 2:136)
.
.
.
.

Jodendom

 

Joden erkennen Jezus niet als zoon van God. Ze erkennen ook het Jezus als profeet niet. Volgens hen was Jezus ook geen Messias. Joden wachten nog altijd op de komst van de messias. Sommige Joden menen dat ze door eigen handelingen de komst van de messias kunnen bespoedigen, anderen menen dat dit niet het geval is.

 

.

Christendom

 

Na het leven van Jezus ontstonden er verschillende strekkingen in het christendom. In het jaar 325 na Christus behaalde de strekking van Paulus het overwicht en werd op het Concilie van Nicea beslist dat Jezus zelf God en Zoon van God was. Het Concilie vestigde meteen ook de doctrine van de Heilige Drievuldigheid. Het christendom vereerde Jezus voortaan tegelijk als God en Zoon van God. Maria wordt vereerd als de Moeder van Jezus, de Moeder van God.

.

.

DE ISLAM IS DE GOEDSCHIKSE

TEGENBEWEGING

TEGEN HET WARE CHRISTENDOM

 

 

 

voorpagina openbaring a4

 

 

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

                                                           

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

Volgende »

 1. Soms heb ik de neiging om de denkwijze van de Islam te volgen. Die lijkt me logischer dan de katholieke versie over de moeder van God die dan weer niet kan volgens de protestantse visie. Allemaal dogma’s die slechts dienen voor discussie en scheuringen.

  • Een menselijke visie is altijd een beperkte, selectieve visie op basis van cultuur en enge beschouwingen. Er is maar 1 waarheid voor de geschiedenis, heden en toekomst. De duivel regeert als een engel van het licht en scheurt inderdaad de maatschappij in stukken van elkaar. Wie een waarheid inprent op basis van eigen redeneringen is hopeloos verloren. De enige waarheid staat in 1 Kor15: 1-4 en Johannes 11: 24-26. Enkel geloof redt, zelfs geen goede werken.

 2. Ik wil hier even een bedenking maken…
  Citaat uit dit artikel:
  *****Zeg: “Hij is God, als enige. God de bestendige. Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt en niets is aan Hem gelijkwaardig.” (Koran 112:1-4)*****
  Een stukje van groot belang uit dit citaat:….Hij (God) heeft NIET VERWEKT….

  Met andere woorden: als God niet verwekt, heeft hij de wereld NIET geschapen (verwekt).
  Dit is het meest wijze citaat uit de koran. Ook Jezus zei dat. God heeft de wereld niet geschapen.
  Als God niet verwekt, heeft hij ook geen “duivel” geschapen. Wie in de duivel gelooft, verwerpt de boodschap van Jezus. Meer nog: wie in de “duivel” gelooft, weet totaal niet wat Jezus verkondigde.
  Het heeft ook niets met geloof te maken, maar met bewustwording. Geloof is het tegengestelde van bewustwording. Geloof houdt de mens gevangen in een eigen creatie, zoals bijvoorbeeld het geloof in de “duivel”. En daar wilde Jezus de mensheid van bevrijden.

  Vriendelijke groet

  • een beetje een late reactie misschien. Goede werken redden je niet, bewustwording en geloof wel. Alleen zo kan je het goede van het kwade onderscheiden. Ook moeten we als christen bewust worden dat alleen wijzelf verantwoordelijk zijn voor onze daden. De duivel wordt al teveel als excuus gebruikt. Gered worden door geloof is een feit maar mag ook geen excuus zijn om de feiten goed te praten.
   Fijne dag verder.

   • Natuurlijk mag de duivel niet altijd als excuus gebruikt worden voor de ellende die de mens veroorzaakt, want Christus zei ooit tot een hoer: ”uw zonden zijn vergeven, ga en zondig niet meer” . Johannes 8: 1-11 .

   • Volledig mee eens. Maar persoonlijk vind ik dat er in de Christelijke leer van gelijk welke strekken te weinig of zelf niet de nadruk gelegd wordt op je eigen verantwoordelijk. Iets wat je wel in de Joodse leer en de islam terug vindt. Genade is er in alle drie de godsdiensten terug te vinden, maar dat belet niet dat je verantwoordelijk bent voor je daden hier op aarde. Ik heb genoeg Christenen weten roepen dat ze gered waren, maar vervolgens in een diep dal terechtkwamen daar ze hun verleden hier op aarde niet kwijt geraakt waren. De genade van God komt enkel na berouw en verandering in je leven, maar de mensen zijn nu jammer genoeg niet zo genadegevol als God en dat zorgt soms voor verwarring.
    Moeilijk onderwerp, maar ik ben daar graag mee bezig.

   • Redding kan er alleen komen wie gelooft wat er in 1Kor15: 1-4 staat. Er is simpelweg geen andere weg mogelijk. Het is de laatste Blijde Boodschap die Christus openbaarde aan de apostel Paulus.

   • vraagje : heb je in het verleden posts gemaakt over de apostel Paulus of maak je er ooit over die man ? Ik zoek meer info over hem.

   • Paulus is de laatste apostel die van Jezus de Blijde Boodschap ontving voor de Joden en de heidenen ( een heiden is in de Bijbel een niet-Jood). Het is het laatste verbond van God met de mensheid. In de categorie Video van mijn Blog legt Robert Breaker de belangrijkheid van Paulus uit. Enkele video’s zijn:
    Peter vs Paul
    Paul’s Ministry
    Paul’s Message
    What God revealed tot Paul
    Understanding the Book of Acts
    Veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.