Tagarchief: hoge bloeddruk

Scharlei : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

 

Scharlei etherische olie

.

Scharlei etherische olie wordt gewonnen door waterdamp destillatie bij lage druk van de bloemtoppen en bladeren van de Salvia Sclarea, het is een kleurloze tot lichtgele olie met een zoete nootachtige geur.

De Scharlei is een overblijvend kruid met grote harige bladeren en kleine blauwe of lila bloemen en heeft zijn oorsprong in Zuid-Europa.

Tegenwoordig wordt de Scharlei wereldwijd gevonden.

 

 

 

.

Er zijn minstens 250 bestanddelen van Scharlei olie bekend en dit maakt het tot een bijzonder rijke olie die ge-schikt is als algemeen tonicum en opwekkend middel. Scharlei werkt verzachtend en activeert het zenuwstelsel en de natuurlijke afweer. De olie werkt bloeddrukverlagend en is zeer geschikt voor het behandelen van depres-sies en angsten.

Verder wordt Scharlei gebruikt voor het reguleren van vrouwelijke problemen omdat scharlei hormoon regulerend werkt.  Ook bij menstruatieproblemen werkt Scharlei olie kramp verminderend.

 

 

Psychisch

 

De olie werkt verhelderend en helpt je duidelijk te zijn. Van de angst om een ander de waarheid te zeggen is geen sprake meer. Het zet je aan om eindelijk dat te doen waar je steeds huizenhoog tegen op zag.

Scharlei is een plant die je ‘innerlijke’ gezichtsvermogen versterkt en die ons helpt duidelijker te ‘zien’.  De olie brengt je in contact met de wereld van de dromen.

 

 

 

 

.

Scharlei lijkt zeer levendige dromen op te roepen, of misschien zorgt ze ervoor dat je je dromen beter kunnen herinneren. De olie kan gebruikt worden in een bad voor het naar bed gaan of in een aromalampje in de slaapkamer, één druppel op het hoofdkussen werkt ook.

 

 

 

Gebruik in de aromatherapie

.

Scharlei etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

acne, snijwonden, hoofdroos, haaruitval, ontstoken huid, vette huid, overmatig zweten, zweren, rimpels, hoge bloeddruk, spierpijn, stress, vermoeidheid, krampen, menstruatie pijnen, pijnen bij de bevalling, witte vloed, impotentie, frigiditeit, nervositeit, depressiviteit, angstvoorstellingen, aandoeningen aan de luchtwegen, keelinfecties, menopauze, hoofdpijn, spijsverteringsklachten.

 

Scharlei kan goed gecombineerd worden met:

Jeneverbes, Lavendel, Koriander, Geranium, Sandelhout, Ceder, Den, Jasmijn, Wierook en Citrusoliën.

 

 

 

 

.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens de zwangerschap of in combinatie met alcohol.

 

.

 

Gebruik van Scharlei etherische olie

.

Stress en vermoeidheid:  2 druppels Scharlei, 2 druppels Citroen, 1 druppel Sinaasappel en 1 druppel Nootmuskaat toevoegen aan een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden.

Badolie bij menstruatie pijnen en krampen; 3 druppels Scharlei, 2 druppels Cypres en 2 druppels Sinaasappel toevoegen aan een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden.

Bij menstruatiepijn kan je ook een fijne olie maken van 10 ml jojoba olie met 3 dr. scharlei, 5 dr. cypres en 2 dr. sinaasappel en hiermee je buik masseren.

Bij vet haar, roos, slecht groeiend haar: na het haren wassen 2 druppels Scharlei in het vochtige haar masseren, 2-3 minuten inwerken laten en dan uitspoelen.

.

 

 

 

 

Meiroos olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

Meiroos olie 10% (Rosa centifolia)

synoniemen: Provençaalse Roos, Marokkaanse Roos

 

 

Eigenschappen

 

1) absolue

– aroma: sterk, zoet, ‘als honing’, sterk
– kleur: oker-kleurig
– consistentie: medium
– extractie: voor extractie methodes van ‘absolue’ zie Jasmijn absolue, Diversen

 

2) olie

– aroma: vol, diep, zoet, ‘als honing
– kleur: licht geel-groen
– consistentie: medium
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Meiroos is verkoelend: in de onderstaande gevallen bij voorkeur niet gebruiken als er sprake is van veel kou, zoals koude handen en voeten of een algemeen gevoel van koudheid.

Meiroos is heel geschikt voor de onderstaande klachten, als deze erger worden bij toename van stress en emoties,

In de aromatherapie vervult Meiroos, olie en absolue, een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
– geeft verzachting en een gevoel van bescherming bij depressie, ontgoocheling, melancholie en gebrek aan zelfvertrouwen
– verheft de emoties bij zorgen, grief en rouw
– verleent stabiliteit en heeft een harmoniserende werking op gemoedswisselingen tijdens de maandelijkse periode en bij de overgang
– opwekkend voor lichaam en geest

huid
geschikt voor alle types huid en alle leeftijden:
– verzorgt een droge, geïrriteerde huid, zoals bij eczeem, psoriasis en brandwonden
– ondersteunt een verouderende of gerimpelde huid bij de aanmaak van nieuwe cellen en de verwijdering van dode cellen
– bevordert de micro-circulatie bij couperose, rosaceae en gesprongen adertjes
– helpt bij huidinfecties zoals koortslip, herpes en gordelroos

gynaecologisch systeem
– menstruatie problemen zoals een onregelmatige of overvloedige periode met pijn en krampen, hoofdpijn, vermoeidheid, depressie en irritatie
– moeilijkheden bij de overgang, zoals oververhitting (‘hot flashes’), depressies, gemoedswisselingen, vermoeidheid en slapeloosheid

spijsverteringssysteem
– vol gevoel in de maag met gebrek aan eetlust, misselijkheid en overgeven – wordt erger met stress en emoties

luchtwegen
– luchtweg infecties zoals verkoudheid, astma, bronchitis, keelpijn en hooikoorts

hart en bloedvaten
– hoge bloeddruk en hartkloppingen

spieren
– gespannen en vermoeide spieren

seksualiteit
– impotentie en frigiditeit, vooral van psychische aard

 

 

 

 

Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– de aanbevolen dosis niet overschrijden: kan huidirritaties veroorzaken
– vermijd bij zwangerschap
– meiroos absolue niet intern gebruiken (dit geldt voor alle absolues)

 

 

Diversen

 

– de absolue bevat hoofdzakelijk phenylethanol en is daardoor vooral geschikt voor verzorging van de huid en de geest (zinneprikkelend), zoals hierboven is aangegeven
– de olie bevat zo’n 400 verschillende chemische bestanddelen en wordt gebruikt ter ondersteuning van het hele scala van de hierboven klachten
– rooshydrolaat is een bijproduct van het distillatie proces
– de olie van meiroos is heel geschikt voor gebruik bij massage voor baby’s en jonge kinderen (toevoegen aan een massage olie)
– voor een druppel olie zijn 30 rozen nodig
– voor een druppel absolue zijn ‘slechts’ 3 rozen nodig
– rozen olie (Provencaalse roos, roos otto, ea.) worden vaak versneden met geranium en ravensara
– goed te combineren met aromatische olie van oa. angelica, geranium, kaneel, kardamom, koriander, lavendel, laurier, melisse, neroli, patchouli, ravensara, ylang-ylang en alle munt- en citrus oliën

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cananga olie

Standaard

Categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Cananga olie (Odorata var. macrophylla)

 

Eigenschappen Cananga olie

– aroma: zoet, vol, exotisch
– kleur: licht tot donkergeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen Cananga olie

 

– geest en zenuwen: herstelt het geestelijk evenwicht bij nerveuze spanningen, prikkelbaarheid, kwaadheid, hyperventilatie en ADHD
– hartritmestoornissen: ondersteunt het hart bij hoge bloeddruk, hartkloppingen, en versnelde ademhaling als gevolg van nervositeit
– huid en haar: helpt om de olie-afscheiding van de talgklieren te reguleren.

 

 

Dosering en Applicatie voor Cananga olie

 

– verdamper
– huid: 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
– bad: 5 tot 10 druppels

 

 

 

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing voor Cananga olie

 

– te hoge dosis kan in sommige gevallen de huid irriteren
– niet gebruiken bij lage bloeddruk
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken bij kinderen onder 2 – 3 jaar

 

 

Diversen voor Cananga olie

 

– herkomst: Maleisie, Indonesie, Philippijnen, Polynesie, Melanesie, Micronesie
– zachter, minder bedwelmend dan ylang-ylang (cananga odorata var.genuina)
– de bloemen van de cananga boom zijn lichtpaars, roze, lichtgeel
– de gele bloemen zijn het beste voor olie extractie
– wordt vooral gebruikt in de parfum- en cosmetische industrieen
– goed te combineren met olie van Bergamot, Cederhout, Geranium, Jasmijn, Neroli, Patchouli , Sandelhout, Roos, Sinaasappel

traditioneel (inheems) gebruik van cananga odorata
– hout: bouwmateriaal, kanos, meubels, kisten, dozen, vlotten
– bast: malaria, laxeermiddel
– bloemen (gedroogd): asthma
– olie: snelle ademhaling, hartkloppingen, depressie, stress, onrustigheid, huidinfecties
– vermengd met kokos olie in zeep en shampoo: voor haar- en huidverzorging (makassar olie)