Tagarchief: frigiditeit

Meiroos olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

Meiroos olie 10% (Rosa centifolia)

synoniemen: Provençaalse Roos, Marokkaanse Roos

 

 

Eigenschappen

 

1) absolue

– aroma: sterk, zoet, ‘als honing’, sterk
– kleur: oker-kleurig
– consistentie: medium
– extractie: voor extractie methodes van ‘absolue’ zie Jasmijn absolue, Diversen

 

2) olie

– aroma: vol, diep, zoet, ‘als honing
– kleur: licht geel-groen
– consistentie: medium
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Meiroos is verkoelend: in de onderstaande gevallen bij voorkeur niet gebruiken als er sprake is van veel kou, zoals koude handen en voeten of een algemeen gevoel van koudheid.

Meiroos is heel geschikt voor de onderstaande klachten, als deze erger worden bij toename van stress en emoties,

In de aromatherapie vervult Meiroos, olie en absolue, een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
– geeft verzachting en een gevoel van bescherming bij depressie, ontgoocheling, melancholie en gebrek aan zelfvertrouwen
– verheft de emoties bij zorgen, grief en rouw
– verleent stabiliteit en heeft een harmoniserende werking op gemoedswisselingen tijdens de maandelijkse periode en bij de overgang
– opwekkend voor lichaam en geest

huid
geschikt voor alle types huid en alle leeftijden:
– verzorgt een droge, geïrriteerde huid, zoals bij eczeem, psoriasis en brandwonden
– ondersteunt een verouderende of gerimpelde huid bij de aanmaak van nieuwe cellen en de verwijdering van dode cellen
– bevordert de micro-circulatie bij couperose, rosaceae en gesprongen adertjes
– helpt bij huidinfecties zoals koortslip, herpes en gordelroos

gynaecologisch systeem
– menstruatie problemen zoals een onregelmatige of overvloedige periode met pijn en krampen, hoofdpijn, vermoeidheid, depressie en irritatie
– moeilijkheden bij de overgang, zoals oververhitting (‘hot flashes’), depressies, gemoedswisselingen, vermoeidheid en slapeloosheid

spijsverteringssysteem
– vol gevoel in de maag met gebrek aan eetlust, misselijkheid en overgeven – wordt erger met stress en emoties

luchtwegen
– luchtweg infecties zoals verkoudheid, astma, bronchitis, keelpijn en hooikoorts

hart en bloedvaten
– hoge bloeddruk en hartkloppingen

spieren
– gespannen en vermoeide spieren

seksualiteit
– impotentie en frigiditeit, vooral van psychische aard

 

 

 

 

Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– de aanbevolen dosis niet overschrijden: kan huidirritaties veroorzaken
– vermijd bij zwangerschap
– meiroos absolue niet intern gebruiken (dit geldt voor alle absolues)

 

 

Diversen

 

– de absolue bevat hoofdzakelijk phenylethanol en is daardoor vooral geschikt voor verzorging van de huid en de geest (zinneprikkelend), zoals hierboven is aangegeven
– de olie bevat zo’n 400 verschillende chemische bestanddelen en wordt gebruikt ter ondersteuning van het hele scala van de hierboven klachten
– rooshydrolaat is een bijproduct van het distillatie proces
– de olie van meiroos is heel geschikt voor gebruik bij massage voor baby’s en jonge kinderen (toevoegen aan een massage olie)
– voor een druppel olie zijn 30 rozen nodig
– voor een druppel absolue zijn ‘slechts’ 3 rozen nodig
– rozen olie (Provencaalse roos, roos otto, ea.) worden vaak versneden met geranium en ravensara
– goed te combineren met aromatische olie van oa. angelica, geranium, kaneel, kardamom, koriander, lavendel, laurier, melisse, neroli, patchouli, ravensara, ylang-ylang en alle munt- en citrus oliën

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koriander olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

.

Koriander olie (Coriandrum sativum)

 

Eigenschappen Koriander olie

– aroma: zout, houtachtig, kruidig
– kleur: kleurloos tot lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Algemeen

 

koriander olie is licht verwarmend en stimulerend: bij onderstaande condities niet gebruiken als er sprake is van oververhitting en (hoge) koorts

 

 

geest en zenuwstelsel

 

opwekkend en ontspannend, rustgevend: bij geestelijke vermoeidheid, zenuwspanningen, slapeloosheid
(koriander olie bevat een hoog percentage linalool: linalool vertraagt de activiteiten van het motorisch systeem van de hersenen)

 

 

spijsverteringssysteem

 

bevordert de spijsvertering:

a) bij indigestie met pijn en krampen in maag en darmen, winderigheid, constipatie en misselijkheid
b) bij een zwakke of nerveuze maag met gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel na de maaltijd, anorexia

 

lever

stimuleert de productie van gal in de lever en helpt bij de afbraak en verwijdering van vetstoffen uit het lichaam

 

 

 

 

huid

 

– striae en littekens

 

 

spieren en gewrichten

 

reumatiek en arthritis: bij ontstekingen, pijn en stijfheid in spieren en gewrichten

 

 

seksuele energie

 

gebrek aan libido: in gevallen van impotentie of frigiditeit

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

 Contra-indicatie en waarschuwing

 

– vermijd bij zwangerschap
– verdund en nooit in te grote hoeveelheden gebruiken:
a) koriander olie kan in sommige gevallen irritatie van de huid, de ogen en het neusslijmvlies veroorzaken (dit is te wijten aan de aanwezigheid van linalool)
b) kan bij te hoge dosis euforie en verdoving veroorzaken

 

 

 Diversen

 

– koriander is ook bekend als ‘cilantro’ en ‘ketoembar’
– wordt ook gebruikt in de parfum-, cosmetica en levensmiddelen industrie
– het belangrijkste chemische bestanddeel in de aromatische olie van koriander is linalool, tot 80% (voor korte beschrijving van linalool, zie ‘Ho-blad olie’)
– koriander – blad en zaad – bezit anti-oxidanten: voorkomt bederf van voedsel (vooral vlees)
– goed te combineren met aromatische olie van bergamot, citronella, cypres, den, frankincense, gember, jasmijn, kaneel, kruidnagel, mandarijn, neroli, petitgrain, sandelhout, scharlei, tea tree, zoete sinaasappel, wierook

 

 

Medisch en Biochemisch Onderzoek

 

Dodecenal, een chemische stof die zowel in het blad als in de zaadjes van koriander wordt aangetroffen, bezit krachtige anti-bacteriële eigenschappen volgens onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley: zij hebben aangetoond dat dodecenal bijzonder effectief is in de bestrijding van de Salmonella bacterie. (een paar blaadjes koriander/cilantro in een maaltijd is hiervoor echter niet toereikend: de hoeveelheid ervan moet minstens even groot zijn als de hoeveelheid van de rest van de maaltijd)

In laboratorium proeven is aangetoond dat koriander zaad het cholesterol gehalte kan verlagen (door de aanmaak van gal in de lever te stimuleren)

Koriander extract heeft een regulerende werking op de insuline in het lichaam; in de traditionele geneeskunde is het sinds oudsher een belangrijk kruid bij de bestrijding van diabetes

(gebruik koriander olie nooit ter vervanging van cholesterol-verlagende of anti-diabetische medicijnen, tenzij onder strikt toezicht van een behandelende arts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasmijn olie absolue

Standaard

Categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

jasmijn olie absolue

 

Eigenschappen Jasmijn olie

– aroma: warm, zoet, vol
– kleur: oranje-bruin tot robijn kleur
– consistentie: dik, stroperig
– extractie: zie onder “Diversen”

 

 

Jasmijn olie Toepassingen

 

geest en zenuwstelsel

 

– jasmijn absolue brengt warmte en openheid, alsof we thuiskomen in ons oorspronkelijke huis, de plek waar we volledig kunnen ontspannen en openen in ons lichaam, hart en geest
– jasmijn transformeert onze lagere en instinctieve emoties en brengt ze naar een hoger plan
– jasmijn is god’s gift voor geliefden (Jasmijn betekent “God’s Gift”)

jasmijn absolue is verwarmend en stimulerend en kan daarom in de volgende gevallen het beste gebruikt worden voor iemand bent die het snel koud krijgt en gebrek aan energie heeft, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

 

 

 gynaecologie

 

1) bevordert de menstruatie: als de menstruatie te laat komt of helemaal uitblijft, of met weinig bloed

gepaard gaat; meestal is er in deze gevallen ook pijn en men heeft  gevoelens van depressie en irritatie

2) verdrijft witte vloed: alleen als de afscheiding wit of licht van kleur is

3) stimuleert de contracties bij bevallingen: voor pijnlijke, langdurige bevallingen; jasmijn is ook heel geschikt voor post-natale depressie

4) bevordert de aanmaak van moedermelk

5) verzacht de menopauze: jasmijn absolue reguleert het hormonale systeem (vooral de productie en afscheiding van enkephalinen, endorphinen en serotonin) en is daardoor uitstekend geschikt voor de gemoedswisselingen die optreden bij de overgang: slapeloosheid, depressies, pessimisme, gebrek aan gevoel van eigenwaarde, emotionele afstandelijkheid, onzekerheid, enz.

 

 

 seksualiteit

 

stimuleert de seksuele energie bij impotentie en frigiditeit, veroorzaakt onder anderen door gebrek aan energie, angst voor intimiteit, gebrek aan zelfvertrouwen en emotionele verstarring.

 

 

 huid

 

jasmijn is geschikt voor alle types huid, ook voor de gevoelige huid: verzorgt een droge of vette huid en geneest wonden, eczeem, (nerveuze) huidirritaties, striae en littekens.

 

 

luchtwegen

 

– verkoudheid met hoest: met of zonder slijm in longen, keel en neus (ook geschikt voor snurken als gevolg van een verstopte neus)

 

 

 

 

Jasmijn olie Dosering en Applicatie

 

– verdamper

-huid: 1 druppel per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 1% van de olie

– bad: 1 druppel

 

 

Jasmijn olie Contra-indicatie en waarschuwing

 

– vermijd tijdens zwangerschap: jasmijn absolue wekt contracties van de baarmoeder op
– niet intern gebruiken: dit geldt voor alle absolues
– niet gebruiken bij jonge kinderen

 

 

Jasmijn olie Diversen

 

– echte jasmijn is duur
– wordt veel gebruikt in de parfum industrie
– goed te combineren met olie van basilicum, bergamot, cananga, ceder atlas, frankincense, geranium, lavendel, mandarijn, melisse, neroli, roos, rozenhout, salie, sandelhout, scharlei, sinaasappel, ylang-ylang.

 

 

Absolue

 

Het plantenmateriaal wordt in een oplosmiddel geplaatst, bv. hexaan, aceton of ethanol. Als het materiaal eenmaal voldoende is opgelost, wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping. Het residue wordt vervolgens meerdere malen in vers oplosmiddel gewassen (dit moet hetzelfde soort oplosmiddel zijn als wat in de eerste fase werd gebruikt). Dit process is noodzakelijk om de onbruikbare of ongewenste bestanddelen eruit te wassen. Het oplosmiddel wordt daarna opniew door verdamping verwijderd.

Wat overblijft is een geconcentreerd extract. Dit extract stolt gedurende de afkoelingsperiode. Het gestolde materiaal wordt “concrete” genoemd en bestaat voor ongeveer de helft uit wax. Om de wax te verwijderen wordt vervolgens het concrete gewassen met alcohol. Tenslotte wordt de alcohol eruit gedistilleerd en wat overblijft is de “absolue”.

Jasmijn aromatische olie wordt verkregen door stoomdistillatie van jasmijn absolue. Hierbij dient wel vermeld te worden dat de absolue, en daarom ook de aromatische olie van jasmijn, slechts die bestanddelen van het oorspronkelijke plantenmateriaal bevat die oplosbaar zijn in alcohol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scharlei : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

 

Scharlei etherische olie

.

Scharlei etherische olie wordt gewonnen door waterdamp destillatie bij lage druk van de bloemtoppen en bladeren van de Salvia Sclarea, het is een kleurloze tot lichtgele olie met een zoete nootachtige geur.

De Scharlei is een overblijvend kruid met grote harige bladeren en kleine blauwe of lila bloemen en heeft zijn oorsprong in Zuid-Europa.

Tegenwoordig wordt de Scharlei wereldwijd gevonden.

 

 

 

.

Er zijn minstens 250 bestanddelen van Scharlei olie bekend en dit maakt het tot een bijzonder rijke olie die ge-schikt is als algemeen tonicum en opwekkend middel. Scharlei werkt verzachtend en activeert het zenuwstelsel en de natuurlijke afweer. De olie werkt bloeddrukverlagend en is zeer geschikt voor het behandelen van depres-sies en angsten.

Verder wordt Scharlei gebruikt voor het reguleren van vrouwelijke problemen omdat scharlei hormoon regulerend werkt.  Ook bij menstruatieproblemen werkt Scharlei olie kramp verminderend.

 

 

Psychisch

 

De olie werkt verhelderend en helpt je duidelijk te zijn. Van de angst om een ander de waarheid te zeggen is geen sprake meer. Het zet je aan om eindelijk dat te doen waar je steeds huizenhoog tegen op zag.

Scharlei is een plant die je ‘innerlijke’ gezichtsvermogen versterkt en die ons helpt duidelijker te ‘zien’.  De olie brengt je in contact met de wereld van de dromen.

 

 

 

 

.

Scharlei lijkt zeer levendige dromen op te roepen, of misschien zorgt ze ervoor dat je je dromen beter kunnen herinneren. De olie kan gebruikt worden in een bad voor het naar bed gaan of in een aromalampje in de slaapkamer, één druppel op het hoofdkussen werkt ook.

 

 

 

Gebruik in de aromatherapie

.

Scharlei etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

acne, snijwonden, hoofdroos, haaruitval, ontstoken huid, vette huid, overmatig zweten, zweren, rimpels, hoge bloeddruk, spierpijn, stress, vermoeidheid, krampen, menstruatie pijnen, pijnen bij de bevalling, witte vloed, impotentie, frigiditeit, nervositeit, depressiviteit, angstvoorstellingen, aandoeningen aan de luchtwegen, keelinfecties, menopauze, hoofdpijn, spijsverteringsklachten.

 

Scharlei kan goed gecombineerd worden met:

Jeneverbes, Lavendel, Koriander, Geranium, Sandelhout, Ceder, Den, Jasmijn, Wierook en Citrusoliën.

 

 

 

 

.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens de zwangerschap of in combinatie met alcohol.

 

.

 

Gebruik van Scharlei etherische olie

.

Stress en vermoeidheid:  2 druppels Scharlei, 2 druppels Citroen, 1 druppel Sinaasappel en 1 druppel Nootmuskaat toevoegen aan een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden.

Badolie bij menstruatie pijnen en krampen; 3 druppels Scharlei, 2 druppels Cypres en 2 druppels Sinaasappel toevoegen aan een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden.

Bij menstruatiepijn kan je ook een fijne olie maken van 10 ml jojoba olie met 3 dr. scharlei, 5 dr. cypres en 2 dr. sinaasappel en hiermee je buik masseren.

Bij vet haar, roos, slecht groeiend haar: na het haren wassen 2 druppels Scharlei in het vochtige haar masseren, 2-3 minuten inwerken laten en dan uitspoelen.

.

 

 

 

 

Patchouli : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Patchouli etherische olie

 

 

 

 

 

Patchouli etherische olie heeft voor veel mensen een sterke associatie met de jaren 70 en de flower power. In die tijd werd patchouli veel als parfum gebruikt.

De hippies besprenkelden hun kleding overvloedig met de olie die ze mee terug namen van hun reizen naar India.

De latijnse naam van patchouli is pogostemon cablin.

Het is een struikje van ongeveer een meter hoogte met harige stengels en aromatische, donzige bladeren.

Van oorsprong komt de patchouli uit tropisch Azië. Tegenwoordig wordt de plant voor gewinning van etherische olie ook verbouwd in Paraguay, China en Japan.

 

 

 

.

De patchouli olie wordt gedestilleerd door middel van waterdamp destillatie uit de (gedroogde) bladeren en bloeiende toppen. Hij is licht stroperig met een geelbruine kleur en heeft een krachtige zoet/kruidige geur. De kwaliteit van patchouli olie wordt beter naarmate hij ouder wordt. Een bijvoorbeeld 5 jaar oude olie is zeer stroperig en heeft een zware zoete geur.

Patchouli heeft een schimmeldodende werking, vooral bij huidschimmels, is een celvernieuwer en bevordert de genezing van wonden. De olie werkt celvernieuwend en versterkt de aderwand , is ontstekingswerend en erotiserend.

Patchouli is ook insectenwerend en kan gebruikt worden tegen bijvoorbeeld motten in een kledingkast.

In Japan en Maleisië gebruikt men Patchouli als tegengif bij slangenbeten.

 

Een interessante eigenschap van patchouli is dat de olie bij geringe hoeveelheden een stimulerende en bij hoge dosering een kalmerende werking heeft.

In de aromatherapie wordt patchouli onder meer gebruikt bij:

depressiviteit en angst, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, zwemmerseczeem, voetschimmel, aambeien, spataderen, littekens, cellulitis, frigiditeit, stress, rimpels, eczeem en koorts.

 

 

 

.

 

Spiritueel gebruik van patchouli etherische olie

.

Patchouli zorgt voor een dromerige sfeer waaraan je je kunt overgeven zonder last te hebben van grenzen want patchouli laat deze vervloeien.

Maar het is tevens een sterk aardende olie en zorgt ervoor dat we contact blijven houden met ons fysieke lichaam .

.

Chakra’s: de olie heeft een versterkende en aardende invloed op het wortelchakra. Patchouli werkt eveneens op het tweede chakra.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap

Patchouli kan goed gemengd worden met:

ceder, cassia, vetiver, sandelhout, geranium, kruidnagel, lavendel, roos, bergamot, neroli, mirre, ylang ylang en scharlei.

 

.

Gebruik van patchouli etherische olie

 

.

Romantische zinnenprikkelende massageolie:

Meng 5 druppels pacthouli etherische olie en 5 druppels sandelhout etherische olie in 50  ml. amandel- of jojobaolie voor een heerlijke verwarmende, liefdevolle partnermassage

 

 

 

.

  • Roos en vet haar: voeg een paar druppels patchouli toe aan een neutrale shampoo.
  • Onzuivere huid, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, kloofjes, wondjes en zweertjes:  voeg 10 tot 15 druppels patchouli etherische olie toe aan een flesje met afgekoeld gekookt water, goed schudden voor gebruik en dep hiermee de huid.
  • Aambeien: 5 tot 8 druppels patchouli toevoegen aan een eetlepel amandel olie en hiermee de pijnlijke plaatsen deppen.
  • Eczeem; voeg 5 tot 10 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
  • Verdampen: 8 druppels patchouli in de aromalamp verdampen werkt aardend en past bij mensen die zichzelf voorbij lopen en niet op hun lichaam passen.
  • 5 druppels patchouli en 3 druppels ylang ylang in de aromalamp zorgt voor een zinnenprikkelende stemming.
  • Littekens: maak een crème met patchouli en smeer hiermee de littekens dagelijks in
  • Tegen motten in je kledingkast: maak een luchtverfrisser of gel luchtverfrisser en gebruik hiervoor patchouli etherische olie. Zet de luchtverfrisser in je kledingkast.