Tagarchief: hartkloppingen

Rozemarijn: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Rozemarijn etherische olie

.

Rozemarijn etherische olie, Oleum rosmarini, wordt verkregen door waterdamp destillatie van de verse bloemen, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een en frisse, kruidige geur die een stimulerende uitwerking heeft op het centrale zenuwstelsel.

.

Rozemarijn is een houtige en aromatische groenblijvende winterharde heester.

De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen.

 

In het oude Rome en Griekenland werd Rozemarijn gezien als een heilige plant met vele magische eigen- schappen. De oude Grieken kenden aan Rozemarijn etherische olie een versterkende werking op het verstand en geheugen toe en daarom werd Rozemarijn een symbool van nagedachtenis, liefde en vriendschap bij geboorten, bruiloften en begrafenissen. Volgens deze traditie beschermt Rozemarijn tegen het kwaad en doet vriendschappen ontstaan.

In de Middeleeuwen kwam de plant ook in meer noordelijke streken voor. Ook hier ontstonden allerlei volksgebruiken. Ook hier brak men takken bij doop, huwelijk en begrafenis en verbrandde men rozemarijn in ziekenhuizen vanwege de ontsmettende werking. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, gebruikte Rozemarijn bij lever- en milt problemen.

 

Rozemarijn  heeft een gunstige invloed op een zwakke spijsvertering, een opgeblazen gevoel, zenuwpijn en heeft het vermogen de bloedsomloop te stimuleren.

Dit wordt veroorzaakt doordat het een bloedstuwende werking heeft en de weefsels verwijdt die er mee behandeld worden.

 

 

 

 

.

Rozemarijn etherische olie heeft een opwekkende invloed en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

acne, eczeem, dermatitis, hoofdroos, vet haar, haaruitval, luizen, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, lage bloeddruk, aderverkalking, hartkloppingen, griep, infecties, verkoudheid, zenuwpijn, darminfecties, duizeligheid, suikerziekte, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, jicht, verstuikingen, hoesten, verkoudheid, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, koude handen en voeten, spit.

 

 

Psychisch / emotioneel effect

.

Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een positieve atmosfeer.

Het heeft een verkwikkend en stimulerend effect op vermoeide en apathische mensen.

Verdamp deze olie als je moe bent of in de put zit. Rozemarijn is ook een fijne olie om in de sauna te gebruiken.

 

 

 

.

Belangrijk: Rozemarijnolie niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij hoge bloeddruk, ook oppassen bij epilep-tici.

 

 

Rozemarijn in het dagelijks gebruik

.

  • Bij droog haar 2 à 3 druppels Rozemarijn mengen met de voor het wassen benodigde hoeveelheid milde, neutrale shampoo.
  • Bij stress en oververmoeidheid; 10 à 15 druppels Rozemarijn mengen met een beetje melk of honing, dit mengsel aan het badwater toevoegen en ± 20 min. baden
  • Rozemarijn verdampen in een diffusser of op een aromasteen verfrist het geheugen en verheldert de geest. Het bevordert de goede zin en verhoogt het concentratie vermogen. Ideaal om bij te studeren. Als je moe, lusteloos of somber bent kan je ook Rozemarijn verdampen.
  • Rozemarijn helpt ook om grenzen te stellen als anderen proberen normen en waarden op te dringen.

 

.

Een goede massageolie voor voeten en benen:

Meng 4 druppels Rozemarijnolie, 2 druppels Pepermuntolie en 2 druppels Citroenolie met 4 theelepels basisolie (bijv. amandel, jojoba of een andere biologische plantaardige olie).

Masseer hiermee vanaf de voeten naar de knieen toe. Helpt om verkrampingen en spanningen op te lossen.

 

 

 

 

 

 

.

 

Advertenties

Roos: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Roos etherische olie

.

Roos etherische olie is de koningin van de etherische olie.

De rozenstruik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geïntroduceerd.

De beste etherische olie komt uit Turkije, Bulgarije, Marokko en Frankrijk.

De echte rozen-olie van de Provençaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdamp destillatie.

 

 

 

.

Rozenolie heeft de hoogste frequentie van alle etherische oliën.

Afhankelijk van de rozensoort heeft de olie een lichtgele tot oranjebruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur.

Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes.

Goedkopere soorten rozenolie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte rozenolie.

 

Als je voor het eerst echte rozenolie ruikt zal je je verbazen over de geur.

Dit komt omdat je vaak door de vele cosmetica en parfums met rozengeur een verkeerde indruk krijgt. Je verwacht dan van rozenolie dezelfde geur als van deze producten.

 

Ruik de olie nooit vanuit het flesje maar doe 1 druppel op een tissue of nog beter, op een aromasteen. Na korte tijd zal de olie zijn geur ontvouwen en de omgeving veranderen in een heerlijk geurende rozentuin. Je zult merken dat de geur van de olie gelijk is aan die van een pas ontloken roos en een paar uur duidelijk aanwezig zal zijn.

Rozen olie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriële eigenschappen.

Van oudsher werd rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn.

Bovendien is het ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad.

Omdat echte roos etherische olie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van jojoba olie.

 

 

 

Roos etherische olie in de aromatherapie

.

Roos etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

huidontstekingen, verzorging voor de droge, gevoelige en rijpere huid, hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, menstruatieproblemen.

 

 

 

.

Psychische effecten

 

Rozenolie geeft psychische energie en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of terneergeslagen zijn. Deze olie schept een vredige en harmonische sfeer.

Rozenolie brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra open is versterkt deze olie de energie ervan en laat de liefdesenergie uitstralen

 

.Rozenolie kan goed gecombineerd worden met:

 

 

.

 

 

Gebruik van roos etherische olie

 

Parfum: maak van 1 druppel Roos en 5 ml. Jojoba- of Amandelolieolie een heerlijke parfum die lang actief blijft.

Lichte brandwonden: 1-2 druppels Roos in een eetlepel amandel olie mengen. Met dit mengsel de wonden insmeren.

Serum voor ontstoken, gevoelige huid, acne:2 druppels roos, 4 druppels kamille en 2 druppels geranium mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Dit serum 2x per dag de huid na het reinigen inmasseren.

Bij onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes: voeg 1 druppel roos toe aan een glas, gekookt, afgekoeld water. Goed roeren, hiermee 1 à 2x per dag de huid deppen.

Verdampen: 2 druppels roos en 1 druppel lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.

 

 

 

 

Oranjeschil : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

.

 

Zuivere etherische olie van zoete sinaasappelschil

 

De etherische olie van zoete sinaasappel of oranjeschil heeft een herkenbare geur: fruitig, levendig, fris en zoet. Goed te combineren met etherische olie van ylang ylang, kaneel, kruidnagel, lavendel, den en cederhout.
.
.
Op het lichaam: Geeft verlichting bij verstopping en is goed tegen hartkloppingen.  Gebruik zoete sinaasappel bij hoofdpijn, koorts, spanningen, angst, maagklachten, reisziekte, vertraagd hartritme, hartkloppingen, gebrek aan eetlust, koorts, nervositeit, spijsverteringsproblemen, slecht slapen, nervositeit, sterke transpiratie, hartbeklemming en eczeem.
.
.
Emoties & psyche behandelen: Maakt vrolijk en verdrijft neerslachtigheid, verdriet en angsten. Brengt de positieve dingen van het leven naar voor.
.
.
Spiritueel – Energetisch:  Zoete sinaasappel vormt samen met neroli (uit de bloesem) en petitgrain (uit de bladeren) het trio van oliën die de sinaasappelboom ons levert. Geen andere boom of plant schenkt ons drie verschillende oliën.
Zoals de vrucht het lichaam voedt, zo voedt de olie de ziel en geeft ze haar een gevoel van vreugde.
Zoete sinaasappel kan je het best gebruiken als je je blij en gelukkig voelt en ervaar hoe ze overeenkomt met je eigen geluk. Maar als je ze gebruikt als je je ongelukkig voelt dan zal ze je verwarmen en op vrolijken.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Neroli: etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

 

Neroli etherische olie

.

Neroli etherische olie  wordt ook wel sinaasappel- of oranjebloesem etherische olie genoemd en heeft een exotische bloemige geur die activerend op geest en lichaam werkt.

.
.
Neroli olie wordt gewonnen door waterdamp destillatie van de bloesem van de bittere sinaasappelboom (Citrus aurantium amara), die behoort tot de wijnfruitfamilie. Om 1 kilo olie te verkrijgen is ongeveer 1000 kilo bloesem nodig.

Uit het achtergebleven distillatiewater waarin nog resten etherische olie aanwezig zijn wordt het sinaasappelbloesem hydrolaat gewonnen, dit hydrolaat kan je goed gebruiken om cosmeticaproducten te maken.

 

 

 

 

De Citrus aurantium amara is een sterke citrusboom. Ze zijn groen blijvend en kunnen in het wild een hoogte van 6 meter bereiken. Gecultiveerd, worden ze maar half zo hoog.

De vrucht wordt gebruikt om smaak te geven aan likeur, zoals Grand Marnier en Triple sec en van de bladeren en twijgen wordt de petitgrain olie (soms ook bigarade genoemd) gemaakt

Neroli helpt effectief bij emotionele problemen maar het is ook een zonnige olie die zeer goed in huidverzorging en parfum gebruikt kan worden.

 

Neroli is één van de weinige etherische oliën waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze de serotoninespiegel in de hersenen verhoogt, hoewel de kracht van suggestie en persoonlijke voorkeur een belangrijke rol kan spelen in de effectiviteit. Serotonine is een belangrijke humeur verbeterende neurotransmitter en een verhoogde spiegel in de hersenen zorgt voor een prettig en rustig gevoel.

 

 

 

 

Er wordt geloofd dat de traditie om sinaasappelbloesem in het boeket of kapsel van een bruid te gebruiken is, omdat de geur van de bloesem de zenuwen stilt.

 

 

Neroli etherische olie in de aromatherapie

 

Neroli kan worden gebruikt bij de volgende klachten:

Menstruatieklachten, littekens, zwangerschapsstriemen, couperose, rimpels, nervositeit, hartbeklemming, hoofdpijn, koorts, maagklachten, reisziekte, slechte bloedsomloop, chronische diarree, krampen, vertraagd hartritme, hartkloppingen, shock, emoties, angstgevoelens, acne, vette huid, vet haar, slecht en onrustig slapen.

Neroli werkt goed in combinatie met citroen, kamille, koriander, geranium, jasmijn, lavendel, roos en ylang ylang.

Neroli in combinatie met lavendel verbeterd de elasticiteit van de huid.

 

 

 

Gebruik van neroli

 

  • Menstruatiekrampen: meng 3 druppels neroli etherische olie en 3 druppels lavendel in 1 eetlepel basisolie en masseer over de buik.
  • Nervositeit: Maak een massageolie van 3 druppels neroli met een eetlepel basisolie en masseer dit mengsel licht over het gehele lichaam.
  • Beklemmend gevoel om het hart; meng 3 druppels neroli, 1 druppel geranium en 3 druppels petitgrain met 50 ml. basisolie. Met dit mengsel de hartstreek naar behoefte masseren.
  • Slapeloosheid: 3 tot 5 druppels neroli in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin voor het naar bed gaan 15 tot 20 minuten baden.
  • Onzuivere, vette huid, acne: gebruik oranjebloesem hydrolaat als tonic om de huid te reinigen.
  • Parfum: voeg een paar druppels neroli toe aan 50 ml. jojoba olie. Dit geeft een heerlijk geurend natuurlijk parfum, breng een beetje aan in de nek en op de polsen.

 

 

 

 

 

 

Engelwortel : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

.

.

.

Engelwortel etherische olie

 

 

Engelwortel etherische olie wordt gewonnen door de stoomdestillatie van de wortel van de Angelica archangelica.

Dit is een imposante tot 2½ mtr. hoge, harige plant met varenachtige bladeren en witte bloemen.

De wortels en bladeren en stelen van de  Engelwortel worden ook als keukenkruid en medicijn toegepast.

 

 

De Angelica plant heeft diep wortelende penwortels die een hoog gehalte aan vluchtige oliën bevatten. Voor 1 kilo etherische olie is  300-350 kilo aan wortels nodig. De olie heeft een zeer aromatische peperachtige geur en is sterk antiseptisch.

Er wordt ook een etherische olie uit de vruchten en zaden gewonnen, deze is kleurloos met een frisse kruidige geur.

Een legende vertelt dat deze plant door de aartsengel Rafaël werd geopenbaard als geneesmiddel tegen de pest, vandaar ook de naam Archangelica.

 

 

 

Gebruik van Engelwortel etherische olie

 

Door de aardende werking van de engelwortel kan de olie zeer geschikt zijn om te gebruiken bij mensen die slecht slapen. De slaap zal diep zijn en vermoeidheid verdwijnt.

Ook bij verschillende huidproblemen kan je engelwortel inzetten, denk aan psoriasis en verstopte poriën. Bij ongemakken van het bewegingsapparaat, samen met een basis olie ( die de doorbloeding bevordert) de pijnlijke plekken inwrijven.

 

 

 

Gebruik in de aromatherapie

 

De olie wordt in de aromatherapie ook gebruikt bij:  huidklachten, psoriasis, artritis, jicht, reuma, oedeem, bronchitis, hoesten, verkoudheid, bloedarmoede, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, verstopping, aambeien, hartkloppingen, slecht slapen.

 

 

 

 

 

 

Psychisch

 

Engelwortel maakt je bewust van eigen denken en kunnen. Het is een opbouwende en stabiliserende olie en heeft een beschermende invloed. Geeft zelfvertrouwen en kracht. De olie heeft ook sterk aardende eigenschappen, hij zet de mens met beide benen op de grond. Engelwortel reinigt onze aura

contra-indicatie: niet gebruiken bij diabetes, tijdens zwangerschap en bij baby’s en kinderen.

 

 

 

Engelwortel etherische olie laat zich goed combineren met:

 

Bergamot, Citroen, Cisteroos, Den, Eucalyptus, Jeneverbes, Lemongrass, Patchouli, Scharlei, Tea Tree en Vetiver.

 

 

 

 

Gebruik van Engelwortel olie

 

  • Massageolie tegen uitputting, stress: meng 2 druppels engelwortel, 5 druppels salie, 7 druppels bergamot, 3 druppels lavendel en 5 druppels ceder met 50 ml. amandel olie.
  • Massageolie voor meer zelfvertrouwen: 5 druppels engelwortel en 5 druppels roos etherische olie mengen met 50 ml. plantaardige olie (bijv. amandel-, avocado- of jojobaolie). Met dit mengsel dagelijks buik en voeten masseren.
  • Gebruik engelwortel om te aarden bij een meditatie en het aura te reinigen.

 

Verdampen in een aromadiffuser:

  • 6-10 druppels in een aromadiffuser is een tonicum voor gestresste zenuwen en verloren energie wordt weer teruggewonnen.
  •  Bij slapeloosheid kan je een aromadiffuser of geursteen met engelwortel in de slaapkamer neerzetten.

 

 

 

 

 

 

 

Verbena olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

Verbena olie (Aloysia citriodora)

synoniemen: Citroen verbena (Verbena triphylla, Verbena citriodora, Aloysia triphylla, Lippia citriodora, Lippia tryphilla)

 

 

Eigenschappen

 

– aroma: zoet, fris, intense citroen-achtig
– kleur: lichtgeel tot olijfkleurig
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie van de verse bladeren

 

 Toepassingen

 

De aromatische olie van Verbena triphylla bevat een hoog gehalte aan citral (40% tot 45%): citral heeft kalmerende eigenschappen en bezit een krachtige antiseptische werking; het kan echter ook huidirritaties opwekken, vooral bij langdurig of veelvuldig gebruik.

In de aromatherapie vervult Verbena olie (van Verbena triphylla) een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
de aromatische olie van verbena triphylla is bijzonder geschikt voor gebruik bij angstaanvallen, depressie, stress en als het lijkt alsof alles teveel is geworden:
– sterkt de geest en kalmeert het hart
– geeft hernieuwde energie, kracht en moed
– helpt bij het loslaten van verdriet en rouw
– verbreekt de identificatie met het verleden en helpt om onze aandacht te richten op de wereld en het leven om ons heen

hart en bloedvaten
hartritme stoornissen, vooral als deze veroorzaakt of erger worden bij toename van stress en emoties:
– hartkloppingen met hoge bloeddruk en een gevoel van spanning in de borst

luchtwegen
– luchtweginfecties zoals astma, bronchitis en voorhoofdsholte ontstekingen

spijsverteringssysteem
nerveuze maagklachten, met name als deze veroorzaakt of erger worden bij toename van stress en emoties:
– gebrek aan eetlust
– overgevoelige maag
– maagkrampen, misselijkheid en overgeven

huid
– huidinfecties zoals acne, wonden, builen en cysten
– onzuivere, vette huid

 

 

 

 

 

Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 2 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 2% van de olie)
– bad: maximaal 2 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad/douche)

 

 

 Contra-indicatie en waarschuwing

 

– niet onverdund op de huid gebruiken en de aangegeven dosis niet overschrijden : kan bij sommigen huidirritatie veroorzaken
– verbena olie is sterk fotosensitief: vermijd zonlicht en zonnebank gedurende 24 uur na gebruik op de huid
– voorzichtig bij vermenging met cremes, lotions en parfums
– niet meer dan twee druppels in het badwater doen om verbranding en blaarvorming van de huid te voorkomen
– vermijd tijdens zwangerschap: kan de samentrekkingen van de baarmoeder spieren bevorderen
– niet geschikt voor inwendig gebruik

 

 

 Diversen

 

– oorspronkelijk afkomstig uit Chili, Argentinië en Peru
– in Europa ingevoerd omstreeks het midden van de 18de eeuw
– de botanische naam “Lippia” is vernoemd naar Augustin Lippi, een Franse arts en botanicus van Italiaanse afkomst (17de / 18de eeuw)
– de botanische naam “Aloysia” verwijst naar Louisa Da Parma, de echtgenote van Carlos IV, koning van het toenmalige Spaanse Rijk
– echte, pure verbena olie is erg duur en moeilijk aan te komen
– meestal wordt ze verdund met aromatische olie van citronella, lemongrass, litsea of andere oliën met een hoog gehalte aan citral
– de chemische samenstelling van Verbena triphylla olie is bijzonder complex; het aroma is bijgevolg zo subtiel dat een synthetisch equivalent nog niet gevonden is
– wordt veel gebruikt in de parfum-, cosmetica- en levensmiddelen industrie
– genoot in de Arabische geneeskunde bekendheid als een aphrodisiac
– goed te combineren met citrus oliën en met aromatische olie van o.a. geranium, jasmijn en palmarosa- er zijn een groot aantal verschillende soorten Verbena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gelderse roos : Viburnum opulus

Standaard

categorie : kamerplanten en bloemen

 

 

 

 

 

Goed te herkennen aan
– (hoge) struik met in juni witte, platte bloeiwijzen,
– waarvan de randbloemen duidelijk vergroot zijn of
– vanaf augustus met glanzend rode bessen én
– de handvormig gelobde bladeren

 

 

 

 

 

Algemeen

 

Gelderse roos is een dichte struik van 1,5 tot 3 meter hoog met iets hangende takken. Ze is algemee voor komend in de lage landen. Ze groeit op natte tot vochtige, voedselrijke grond in loofbossen en struikgewas.

 

 

 

 

 

Bloem

 

Gelderse roos bloeit in juni met witte bloemen, die in een platte, schermvormige bloeiwijze bij elkaar staan. De buitenste, steriele bloemen zijn vergroot, hebben vaak ongelijke kroonbladen en dienen om insecten te lokken voor bestuiving van de kleine bloemen, die in het midden staan. De kleine bloemen zijn regelmatig. De bloeiwijze van Gelderse roos doet schermvormig aan, maar is een tuil.

Het verschil is de plaats van aanhechting van de bloemstelen. Bij een scherm zitten alle bloemstelen binnen één scherm op dezelfde hoogte, bij een tuil op verschillende hoogte. In de bloeiwijze van Gelderse roos is de lengte van de bloemstelen ongelijk, waardoor de bloemen nagenoeg op dezelfde hoogte uitkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Blad en takken

 

De grote bladeren zijn handvormig, 3(soms 5)-lobbig en hebben een grof, onregelmatig getande rand. De bovenkant is kaal, de onderkant licht behaard. In de herfst kleuren ze prachtig donkerrood. Jonge takken hebben stompe kanten.

 

 

 

 

 

Toepassingen

 

De bessen van Gelderse roos zijn licht giftig en daarom voor mensen niet rauw eetbaar. Gekookt kunnen ze wel gegeten worden. De bessen blijven tot ver in de winter aan de struik hangen. Pas wanneer ze bevroren zijn geweest worden ze door vogels en kleine zoogdieren gegeten.

Gelderse roos heeft een bloeddrukverlagende, hart ondersteunende, kalmerende en krampwerende werking. In de fytotherapie wordt Gelderse roos onder andere toegepast bij stress gerelateerde klachten als hoge bloeddruk, hartkloppingen, migraine of spierkrampen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare soorten

 

Er zijn meerdere struiken met witte bloemen, zoals gewone en Amerikaanse vogelkers, gewone vlier en wilde lijsterbes. Gelderse roos is in bloei makkelijk van de andere te onderscheiden door de vergrote randbloemen in de bloeiwijze. Van de struiken met rode bessen is ze te onderscheiden door haar bladeren. Als enige heeft ze handvormig, grof getande bladeren.

 

 

vlier

 

 

 

Amerikaanse vogelkers

 

 

 

wilde lijsterbes

 

 

 

Algemeen

 

muskuskruidfamilie (Adoxaceae)
– struik
– algemeen tot vrij zeldzaam
– 1,5 tot 3 m

Bloem
– (room)wit
– juni
– vlakke tuil
– kleine 4 tot 7 mm
– grote 1 tot 2 cm
– stervormig
– 5 kroonbladen, vergroeid
– 5 kelkbladen
– 5 meeldraden
– 1 stijl

Blad
– tegenoverstaand
– enkelvoudig
– handvormig
– top spits
– rand grof, onregelmatig getand
– voet afgerond of wigvormig
– hand- en veernervig
– zacht behaard

Takken
– rechtop

zie wilde bloemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melisse olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

.

.

 

Melisse etherische olie (citroenmelisse)

Melisse etherische olie, Melissa officinalis, ook bekend als citroenmelisse wordt gewonnen door stoom destillatie van de bladeren en bloemtoppen. De olie is lichtgeel van kleur en heeft een lichte, frisse citroengeur. Het wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende en antivirale eigenschappen.

Melisse (citroenmelisse) olie is een van de meest kostbare oliën binnen de aromatherapie. Er is 8000 kg nodig om 1 liter olie te kunnen maken.Dit maakt melisse olie naast rozenolie de duurste etherische olie die te koop is. En daarom helaas ook een olie die vaak vervalst wordt.

.

 

Gebruik van melisse etherische olie in de aromatherapie

 

Melisse etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; allergieën, astma, bronchitis, chronische hoest, gebrek aan eetlust, depressie, migraine, misselijkheid, ingewand stoornissen, postnatale problemen, hartkloppingen, onregelmatige menstruatie, opgeblazen gevoel, slapeloosheid, angst, spanning, shock, vertigo en stress.

Melisse kan in lage concentratie heel goed gebruikt worden om eczeem en andere huidproblemen te behandelen.

De olie kan ook verlichting geven bij allergieën en nerveuze hoofdpijn.

In de huidverzorging werkt melisse heel goed samen met roos of kamille, bij een gevoelige of geïrriteerde huid.

Heel nuttig bij overgeven, indigestie en buikkrampen. Brengt verlichting bij hartkloppingen en verlaagt de bloeddruk.

 

 

melisse etherische olie

 

 

 

Psychisch

 

Melisse etherische olie kalmeert de zenuwen en heeft een verzachtende, kalmerende en ontspannende werking.

Melisse heeft een affiniteit met zowel het zonnevlechtchakra als het hartchakra.

De olie heeft ook een grote waarde bij sterf- en rouwprocessen. Melisse staat van oudsher bekend om troost te kunnen geven aan mensen die een rouwproces doormaken, vooral in gevallen waarin een geliefd persoon onverwacht, bijvoorbeeld bij een ongeluk, overleden is.

Melisse kan ook troost bieden aan mensen die weten dat ze stervende zijn, en aan hun vrienden en bloedverwanten.

 

 

Combineren

 

Melisse kan goed gecombineerd worden met lavendelgeranium, roos, kamille en alle soorten citrus etherische olie.

 

 

Contra indicatie

 

Spaarzaam gebruiken of goed verdunnen in plantaardige olie, kan in hogere concentraties irritaties veroorzaken

 

 

Tips voor gebruik

 

Een bad bij slapeloosheid en migraine klachten: 5 druppels melisse etherische olie en 5 druppels lavendel etherische olie mengen met een beetje melk, een lepel dode zeezout of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en na het baden meteen naar bed gaan.

Stip koortsblaasjes meer maal daags aan met een wattenstaafje met een druppeltje melisse olie.

Een paar druppeltjes verdampen in een diffuser, werkt ontspannend en laat spanningen verdwijnen. Helpt ook bij rouwverwerking en verdriet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cananga olie

Standaard

Categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

Cananga olie (Odorata var. macrophylla)

 

Eigenschappen Cananga olie

– aroma: zoet, vol, exotisch
– kleur: licht tot donkergeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen Cananga olie

– geest en zenuwen: herstelt het geestelijk evenwicht bij nerveuze spanningen, prikkelbaarheid, kwaadheid, hyperventilatie en ADHD
– hartritmestoornissen: ondersteunt het hart bij hoge bloeddruk, hartkloppingen, en versnelde ademhaling als gevolg van nervositeit
– huid en haar: helpt om de olie-afscheiding van de talgklieren te reguleren.

 

 

Dosering en Applicatie voor Cananga olie

– verdamper
– huid: 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
– bad: 5 tot 10 druppels

 

 

 

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing voor Cananga olie

– te hoge dosis kan in sommige gevallen de huid irriteren
– niet gebruiken bij lage bloeddruk
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken bij kinderen onder 2 – 3 jaar

 

 

Diversen voor Cananga olie

– herkomst: Maleisie, Indonesie, Philippijnen, Polynesie, Melanesie, Micronesie
– zachter, minder bedwelmend dan ylang-ylang (cananga odorata var.genuina)
– de bloemen van de cananga boom zijn lichtpaars, roze, lichtgeel
– de gele bloemen zijn het beste voor olie extractie
– wordt vooral gebruikt in de parfum- en cosmetische industrieen
– goed te combineren met olie van Bergamot, Cederhout, Geranium, Jasmijn, Neroli, Patchouli , Sandelhout, Roos, Sinaasappel

traditioneel (inheems) gebruik van cananga odorata
– hout: bouwmateriaal, kanos, meubels, kisten, dozen, vlotten
– bast: malaria, laxeermiddel
– bloemen (gedroogd): asthma
– olie: snelle ademhaling, hartkloppingen, depressie, stress, onrustigheid, huidinfecties
– vermengd met kokos olie in zeep en shampoo: voor haar- en huidverzorging (makassar olie)