Categorie archief: Gezondheid en gezondheidsproducten

Zilverspar : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

.

.

 

Zilverspar etherische olie

.

Zilverspar etherische olie, Oleum abietis albae, wordt verkregen door stoomdestillatie van de twijgen met naalden van de Zilverspar of Abies Alba.

De olie heeft een prettige iets zoete balsemachtige dennengeur en herinnert aan een verse kerstboom.

 

 

 

 

.

De Zilverspar, Abies alba, behoort tot de familie der naaldbomen, Pinaceae. Genoemd naar zijn gladde zilverwitte stam en het is één van de grootste Europese bomen. De boom komt vooral voor in het gebergte van Noord-Europa, kan een hoogte van ruim 60 mtr. bereiken en tot wel 700 jaar oud worden. Het is een belangrijke houtleverancier.

Zilverspar olie is heilzaam bij luchtwegproblemen.

Al in de oudheid was de Zilverspar om zijn geneeskrachtige eigenschappen zeer geliefd. Vooral de door de schors uitgescheide hars werd gebruikt bij de behandeling van reumatische- en gewrichtsproblemen. Later werd met de hars ook een levendige handel gedreven en werd het bekend als Elsasser- of Straatburger Terpentijn.

Toegevoegd aan  het badwater heeft Zilverspar etherische olie een kalmerende werking op de zenuwen. Helaas worden er steeds meer producten op de markt gebracht met chemische dennengeur die lang niet de zelfde werking heeft als de natuurlijke etherische olie.

Zilverspar olie kan het immuunsysteem activeren en verdiept de ademhaling. Daardoor is de olie zeer geschikt ter ondersteuning van de behandeling van aandoeningen aan de luchtwegen, hoesten, griep en koorts.

Zilversparolie is ook heilzaam bij reumatische pijnen en artritis.

 

Door de antivirale, slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen die aan Zilverspar olie toegekend worden is de olie ook uitstekend geschikt is om te verdampen ter verlichting bij griep en luchtwegproblemen.

 

 

 

.

 

Zilverspar etherische olie in de aromatherapie

 

Zilverspar wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

griep, koorts, sinusitis, verkoudheid, bronchitis, astma, reumatische klachten, jicht, artritis, spierpijn, aandoeningen aan de luchtwegen en longen, blaasontsteking.

Bij griep en verkoudheid verdampen in een aromalamp, aromadiffuser of op een aromasteen in de leef- en slaapruimte, dit reinigt de atmosfeer en vernietigt de ziektekiemen.

Als je Zilverspar olie toevoegt aan massage olie bij behandeling van spierproblemen en reumatische klachten dan stimuleert dit de doorbloeding en vermindert pijn.

 

 

Psychisch

 

Zilverspar brengt bij sterke psychische druk de gemoedsstemming weer in balans, hij geeft energie om mentale problemen te overwinnen. De olie sterkt de zenuwen en geeft bij ziekte de kracht om te genezen.

Werkt zeer ontspannend en relativeert heftige gevoelens tot een dragelijk niveau. Regelmatig verdampen in de leefruimte.

Zilverspar beschermt tegen negatieve gevoelens.

 

 

Combineren met

.

Zilverspar olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendel, Citroen, Rozemarijn, Salie, Galbanum, Den, Cypres en Eucalyptus.

 

 

 

 

 

.

 

Gebruik van Zilverspar etherische olie

.

  • Bij griep, verkoudheid, sinusitis: neem een leeg klein (10 of 20 ml.) flesje en doe hier 1 theelepel zeezout in en voeg daar 3 druppels Zilverspar, 2 druppels Citroen en 2 druppels Eucalyptus aan toe. Regelmatig inhaleren.
  • Verstopte neus, bronchitis, astma, keelontsteking en verkoudheid; 3 tot 5 druppels Zilverspar toevoegen aan een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag stomen of een inhaler maken met zeezout zoals boven beschreven.
  • Bij bronchitis: 10 druppels Zilverspar toevoegen aan 50 ml. zoete amandel olie, met dit mengsel borst en rug inwrijven,
  • Verdampen als luchtverfrisser: 5 druppels Zilverspar, 5 druppels Jeneverbes, 5 druppels Cipres en 5 druppels Lavendel verdampen in een aromadiffuser.
  • Verdampen voor ontspanning en bij stress: 1 druppel Zilverspar, 1 druppel Roos, 2 druppels Lavendel en 1 druppel Vetiver verdampen in een aromadiffuser.

.

 

 

 

 

De 12 genezers van Bachbloesem : centaury

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

266px-centaurium_erythraea_flowers

 

.

Centaury (Duizendguldenkruid)

Centaurium umbellatum

Een van Bach’s eerste 12 genezers.
Bereid volgens de zonne-methode.

 

.

 

.

 

Indicatie

.

Vriendelijke, rustige, zachtaardige mensen die maar al te graag anderen dienen. In hun streven overschatten ze hun kracht. Hun wens gaat zozeer een eigen leven leiden dat ze eerder dienaren worden dan bereidwillige helpers. Hun aardige karakter leidt er toe dat ze meer dan hun eigen aandeel van het werk doen, en op die manier kunnen ze hun eigen specifieke doel in het leven voorbijlopen.

.

.

Affirmatie

.

Centaury, dat op onze weiden groeit, zal je helpen om je echte zelf te vinden, zodat je een actieve, positieve werker kunt worden in plaats van een passief hulpmiddel.

 

.

Habitat

.

Het heeft een voorkeur voor droge grond, soms zand. Het komt veel voor op kalk-gronden, maar niet op zure grond. Het kan niet tegen schaduw. In langer gras wordt het langer, met een langere stam, en omgekeerd blijft het kleiner in kort gras.

 

 

Hoe iemand dan is

.

Om kracht te geven. De zwakte na een ziekte: bleek, lusteloos, moe, geen energie, slap, uitgeput. Hun levendigheid is weggevloeid. Degenen die tegen elke prijs vrede wensen. Zelfs als ze ziek zijn helpen ze anderen soms te graag en worden moe en gesleten van hun inspanningen. De geest is vaak alert, maar het lichaam te zwak om zich veel in te spannen. Gedwee, onderdanig en misbruikt vanwege hun vriendelijke aard.

 

 

 

.

3d-gouden-pijl-5271528

.

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

.

 

John Astria

Ylang Ylang: etherische olie.

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

Ylang Ylang

 

De wilde Ylang Ylang, Cananga odorata is een tot 20 meter hoge boom die oorspronkelijk van de Filippijnen stamt. De naam YlangYlang betekent ‘Bloem der Bloemen’. Heden wordt de Ylang Ylangboom, Uona odorantissima, vooral aangeplant op Madagaskar, Haiti, Sansibar, Sumatra en de Comoren. De bloemen van deze boom kunnen zachtpaars, roze of geel zijn.

 

De gele bloemen brengen de beste kwaliteit etherische olie en alleen de olie uit de eerste destillatie is van de beste kwaliteit en er is minimaal 50 kilo aan bloemen nodig voor 1 kilo etherische olie. De belangrijkste oogsttijd is vanaf februari tot mei.

De YlangYlang olie is een lichtgele iets taaie olie met een zoete bloemige geur die lijkt op Jasmijn en Hyacint.

 

 

.

 

.

YlangYlang is ontspannend, zinnenprikkelend en stimulerend

.

De olie wordt traditioneel gebruikt in de huidverzorging en parfumindustrie. Het maakt o.a. deel uit van Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums.

YlangYlang essentiële olie schenkt vertrouwen en geborgenheid. De olie zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op een goede conversatie, begrip en samenwerking. Voor mensen die voortdurend onder stress staan is een bad met YlangYlang zeer ontspannend.

De olie is algemeen koortswerend en weerstand (tegen infecties) verhogend.

Als je de zoete geur van YlangYlang een beetje te veel van het goede vindt, dan kan je de olie te mengen met Bergamot of een andere Citrus-olie die de geur wat frisser maken en bovendien de kalmerende eigenschappen versterken.

Verder is Ylang Ylangolie uitstekend te combineren met Rozenhout, Jasmijn, Vetiver, Bergamot, Mimosa, Cassia, Roos en Tuberoos. Voor zinnelijke geuren kan je YlangYlang mengen met Geranium, Scharlei, Sandelhout of Jasmijn.

 

 

.

 

 

Gebruik van Ylang Ylang in het dagelijks leven

.

  • Futloos en afbrekend haar; 3 druppels YlangYlang toevoegen aan een milde neutrale shampoo en hiermee 2 keer per week het haar wassen.
  • Ontspannend bad; 2 druppels YlangYlang, 2 druppels Amyris, 2 druppels Bergamot en 1 druppel roos mengen met een beetje honing of room en dit mengsel aan een warm bad toevoegen.

 

 

 

.

  • Onzuivere huid en jeugdpuistjes; 3 tot 5 druppels YlangYlang in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid deppen.
  • Broze nagels; 5 druppels YlangYlang mengen in een eetlepel Tarwekiem olie en hiermee `s avonds voor het naar bed gaan, de nagels en het nagelbed masseren.
  • Verdampen: 6 druppels YlangYlang in een vernevelaar verdrijven een depressieve stemming.
  • Haarolie: meng 50 gram biologische kokosolie met 50 gram biologische palmolie en voeg hieraan 6 druppels YlangYlang toe. Gebruik dit als haarverzorging bij broze snel afbrekende haren.
  • Hartkloppingen: 6 druppels YlangYlang, 1 druppel Lavendel en 1 druppel Neroli toevoegen aan 30 ml. plantaardige olie en hiermee de hartstreek insmeren.

 

.

 

 

 

 

Wortelzaad : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

.

.

Wortelzaad etherische olie

.

Wortelzaad etherische olie (ook bekend als Peen etherische olie) wordt gedestilleerd uit het gedroogde zaad en is oranje/amber van kleur.

De geur is warm, zoet en houtachtig met een aardse noot.  De latijnse naam is Daucus Carota.

De olie heeft een hoog gehalte aan caroteen en verhoogt daardoor de weerstand bij infectieziektes.

 

 

 

.

 

.

Wortelzaad olie heeft van nature een hele hoge beschermingsfactor en is daarom zeer geschikt om te gebruiken in zelfgemaakte zonnebrand producten. Ook goed te gebruiken in aftersun producten.

Wortelzaad olie wordt veel gebruikt voor de huidverzorgende eigenschappen, met name voor de droge, oudere en gerimpelde huid, bij littekens, huidirritaties en acne, eczeem en psoriasis. De olie ondersteunt het genezingsproces van huidaandoeningen en helpt daarbij lelijk littekenweefsel voorkomen.

Voor een ontgiftende massage en voor mensen die last hebben van reumatische pijnen is deze olie zeer geschikt. Werkt diep in op het gladde spierweefsel en is daarom ontspannend voor mensen die verkrampt zijn door stress of emoties.

 

.

.

 

.

Gebruik in de aromatherapie

.

Wortelzaad olie kan bijzonder werkzaam zijn bij blaas- en nierontsteking, gewrichtsontsteking, jicht, reuma, eczeem, psoriasis, huiduitslag, rimpels, leverklachten, koude, bevriezingen, jeuk, zweren, onregelmatige men-struatie, PMS, bloedarmoede, diarree bij kinderen, hoesten en maagproblemen

 

.

 

Psychisch

.

Wortelzaad olie heeft een verzachtende werking op de omgeving.

Het versterkt het innerlijk zien, de olie ruimt blokkades op die een onbelemmerde energiestroom beletten, in het bijzonder die tussen de zonnevlecht en de hartchakra.

 

 

 

 

.

Wortelzaad olie kan goed gemengd worden met Bergamot, Cypres, Venkel, Geranium, Grapefruit, Jeneverbes, Lavendel, Limoen, Citroen, Mandarijn, Sinaasappel, Rozemarijn, Roos en Sandelhout.

 

contra-indicatie: bevordert de menstruatie daarom niet tijdens zwangerschap gebruiken. Teveel kan toxisch werken.

 

.

 

Gebruik van wortelzaad etherische olie

.

  • Bij jeuk als door psoriasis en eczeem kan je  2-3 druppels Wortelzaad olie in een  een eetlepel jojoba olie mengen en smeer de jeukende plaatsen hiermee naar behoefte in.
  • Maak een voedende huidverzorging voor de nacht: meng 10 ml. jojoba olie met 40 ml. sheabutter en voeg 2 druppels wortelzaad, 3 druppels roos, 2 druppels sandelhout en 1 druppel citroen toe.  Breng dit `s avonds voor het slapen gaan op de gezichtshuid aan als nachtcrème.
  • Bij koude handen en voeten:  meng 2 druppels Wortelzaad olie  met 10 ml. zoete amandel olie en wrijf hiermee handen en voeten in.
  • Bij zweren; doe 2 druppels Wortelzaad olie op een vochtig watje, leg dit enige tijd op de zweer.
  • Maak je eigen zonnebrandcreme

 

 

 

 

 

 

 

Wintergreen : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

.

 

Wintergreen etherische olie

.

Wintergreen etherische oliewordt gewonnen van de Wintergreen Plant, Gaultheria Procumbens.

Dit is een meerjarige altijd groene plant en deze heeft zijn naam te danken aan het feit dat de plant ook in de winter groen blijft.

De plant heeft leerachtige bladeren en witte bloemen die later rode bessen worden.

 

 

 

.

De plant komt in het wild voor aan de voet van de Nepalese Himalaya. Van de blaadjes wordt door middel van stoomdestillatie een etherische olie gemaakt. De olie heeft een specifieke houtachtige, fruitige geur. Onze etherische Wintergreen olie is afkomstig van de Gaultheria Procumbens geteelt in Nepal. Tegenwoordig is de plant wereldwijd gecultiveerd en vind je de plant in haast ieder tuincentrum.

Wintergreen olie is door natuurlijk methylsalicylaat een zeer goede bestrijder van spier- en gewrichtspijn. Het plantje is een zeer rijke natuurlijke bron van methylsalicylaat (de etherische olie bevat tot 98%). Deze grondstof, gebruikt in vele geneesmiddelen en sportcrèmes wordt nu ook op grote schaal synthetisch geproduceerd.

Natuurlijk methylsalicylaat is echter vele malen effectiever dan de synthetische versie. Wintergreen etherische olie wordt daarom veel toegepast bij de behandeling van spier- en gewrichtspijn en is een ideale toevoeging aan massageolie voor na het sporten.

Wetenswaardigheid: De olie wordt in zeer sterke verdunning ook gebruikt in tandpasta, kauwgom en frisdranken (o.a. Cola).

 

Wintergreen olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

onzuivere huid, reumatische klachten, spierpijn, gewrichtspijn, spit, neuralgie, ischias en dufheid.

 

 

.

 

 

 

Psychisch

.

Wintergreen olie is op zijn plaats bij geestelijke traagheid en verstarring. Door die verstarring is het niet meer mogelijk om de wereldbeelden van anderen te accepteren en zelfs te veroordelen. Wintergreen zal je helpen de verstarring los te weken en je weer vrij te laten zijn in denken, doen en emoties. Wintergreen etherische olie is uitstekend te combineren met Citroen, Sinaasappel, Pepermunt, Oregano, Rozemarijn, Tijm en Ylang Ylang.

contra-indicatie: kan puur gebruikt irritaties en overgevoeligheid veroorzaken, altijd verdunnen.

Niet innemen, Wintergreen is niet geschikt voor intern gebruik.

 

.

 

.

 

Gebruik van wintergreen etherische olie

.

Bij onzuivere huid: 2 tot 4 druppels Wintergreen in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid deppen of afspoelen

Bij reumatische klachten en spierpijn; 15 tot 20 druppels Wintergreen mengen met een eetlepel plantaardige olie en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren. Eventueel nog een paar druppels Pepermunt etherische olie toevoegen om de werking van Wintergreen te versterken.

Ook kan je een badzout maken van 2 eetlepels badzout en 10 druppels Wintergreen en 5 druppels Pepermunt etherische olie.

Verdampen: 8 druppels Wintergreen in de aromalamp zorgen voor een frisse atmosfeer en activeren de geest.

.

 

 

 

 

 

Wierook : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

Wierook etherische olie

 

 

.

 

Wierookhars en wierook etherische olie waren in de oudheid  „het goud van de karavanen “ en het is de hars die komt van de wierook bomen (het zijn kleine bomen die eigenlijk lijken meer op doornstruiken lijken) waarvan de Boswellia frerana en Boswellia carterii de bekendste soorten zijn. De boom groeit in rotsachtige- en droge gebieden.

 

 

Wierook etherische olie wordt gewonnen  uit de hars van de Boswelia boom. De hars bevat slechts 3-5% olie die door stoom distillatie gewonnen wordt, het is een lichtgele olie. Wierook heeft een zeer aangename kruidige, houtachtige geur en het zoete, warme balsamico aroma stimuleert en verlevendigt de geest.

 

 

 

.

Wierookolie heeft een krachtige zuiverende werking, zowel op atmosfeer, lichaam en geest.

Er zijn verschillende soorten wierook.

De beste en meest werkzame wierook komt uit het Sultanaat van  Oman, van de Boswelia Sacra boom: de Heilige Wierook ofwel Sacred Frankincense.

 

Wierook etherische olie beschikt ook over kalmerende eigenschappen die ons weer in evenwicht kunnen brengen en helpen om stress en wanhoop te overwinnen. Wierook wordt gebruikt voor het visualiseren en helpt bij het zoeken naar het eigen centrum en is daarom ook zeer geschikt als hulp bij meditatie en yoga.

Het zorgt voor een effectieve verlichting van pijn die geassocieerd wordt met spierpijn of reuma. Maar het werkt ook ontstekingsremmend en verkleint daardoor de kans op infectie.

Wierook kan ook bij ontstekingen en veranderingen van het weefsel in de celkern doordringen en kan behulpzaam zijn om de celinformatie weer te herstellen. Daarom wordt wierook ook ingezet bij kankertherapie. Hier wordt op dit moment veel onderzoek naar gedaan.

In de oudheid werd wierook al gebruikt voor meditatie en als algemeen geneesmiddel. Maar het meest bekend is wierook van het balsemen en natuurlijk uit de kerk. Wierook is ook een perfect middel voor de huidverzorging want het fungeert als een effectieve skin tonic, die niet alleen geneest maar ook een uitgekiend anti-aging product is. Wierook is een zeer veelzijdige etherische olie die eigenlijk in geen enkel huishouden mag ontbreken.

 

 

 

.

 

Wierook etherische olie in het dagelijks gebruik

.

  • Geschikt om te inhaleren of verstuiven, of breng plaatselijk op het lichaam aan voor een diepere ademhaling en rustgevend gevoel.
  • Breng een paar druppels op de huid aan als hulp om littekens en striae te minimaliseren.
  • 1-2 druppels aangebracht op een insectenbeet helpt jeuk en zwelling te verminderen.
  • Vernevel in de ruimte voor een diepere ervaring van gebed en meditatie.
  • Druppel op kleine snijwondjes, krassen en blauwe plekken om roodheid en pijn te verminderen.
  • Wrijf  over kauwgom-, lijmvlekken of andere hardnekkige vlekken van kleefstoffen om die van huid of huishoudoppervlakken te verwijderen.
  • Breng dagelijks 1-2 druppels wierook aan op gezicht en nek om schade van de zon te voorkomen en de huid te helpen zich te vernieuwen.
  • Masseer een paar druppels op uw slapen of in uw nek om stress te verminderen.
  • Druppel in een capsule en neem in om het immuunsysteem te versterken*.
  • Gebruik wierook op het gezicht om de talgproductie te verminderen en zo puistjes te voorkomen.
  • Masseer de voeten of nek van overactieve kinderen met een paar druppels wierook om rust te geven.

 

.

 

 

 

 

Vetiver : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

.

 

Vetiver etherische olie

.

Vetiver etherische olie komt van de Vetiveria zizanioides, dit is een tropische grassoort die oorspronkelijk uit India afkomstig is.

Uit het wilde Vetiver gras wordt ook een kostbare donkergroene etherische olie, Rhu Kus, gewonnen die zeer zeldzaam is.

De lange dunne bladeren en het complexe wortelsysteem van de wilde plant leveren echter maar heel weinig olie op.

Daarom is het gras gecultiveerd en nu speciaal voor de etherische olie verbouwd in India, West-Afrika, Brazilië, Argentinië, Jamaica, Zaïre, Haïti en Reunion. De laatste twee, zijn de grootste olieproducenten maar India levert de beste kwaliteit Vetiver etherische olie.

 

 

 

De schoongemaakte, gedroogde wortels van de plant worden in kleine stukken gesneden, geweekt in water en met stoom gedestilleerd. 50 kilo gedroogde wortels leveren 1 kilo groen- tot amberkleurige etherische olie met een zoete, grondige geur.

Vanwege deze typische geur is vetiver etherische olie in vele parfums te vinden. Maar het is niet alleen heden een belangrijke grondstof voor parfum, ook in de oudheid werd de zoete grondige geur van de olie zeer gewaardeerd.

De olie is in de aromatherapie voornamelijk bekend om zijn kalmerend en rustgevend effect.

In Azië wordt het traditioneel gebruikt als wormafdrijvend middel en om huisdieren tegen ongedierte te beschermen. Vetiver versterkt ook het immuunsysteem en kan een verstoorde hormoonspiegel weer in balans brengen, vooral in de overgang.

Uitwendig gebruikt heeft de olie stimulerende en anti-bacteriële eigenschappen.

 

Vetiver etherische olie heeft tevens goede huidverzorgende eigenschappen en kan toegevoegd aan een plantaardige olie zoals jojoba, abrikozenpit of zoete amandel toegepast worden bij een droge, ontstoken of slecht doorbloede huid.

 

 

 

 

 

In de aromatherapie wordt vetiver onder meer gebruikt bij: slapeloosheid, angst, depressies, nervositeit, stress, eczeem, jeuk, acne, wonden, artritis, spierpijn, reuma en stijfheid. Vetiver verdrijft ook insecten en parasieten.

Vetiver olie laat zich uitstekend combineren met bergamot, geranium, jasmijn, lavendel, neroli, patchouli, roos, sandelhout, sinaasappel  en ylang ylang.

De Chinese filosoof Lao Tse schreef in de 6e eeuw v. Chr.

Dit gras geurt naar het vrouwelijke, naar de oermoeder. Het opent de weg naar de hemel en de aarde. Het is als een nauwelijks waarneembare omhulling. Je kunt erop vertrouwen, want het zal nooit falen.

 

.

 

Psychische effecten van vetiver etherische olie

.

Vetiverolie geeft rust en werkt stabiliserend bij stress, in gespannen situaties en mentale uitputting. Werkt aardend doordat de olie mensen die niet meer in de realiteit leven weer met beide benen op de grond zet. Sterkt het zelfbewustzijn.

 

 

Effecten op de chakra’s

.

Vetiver heeft een harmoniserend effect op onze chakra’s, ze brengt de energieën van de hoofdchakra’s met elkaar in evenwicht en stemt ze op elkaar af. Op de wortelchakra heeft vetiver etherische olie een kalmerende en aardende werking. En de olie beschermt de zonnevlecht tegen overgevoeligheid.

Lees meer over etherische olie en chakra’s

contra-indicatie: niet tijdens zwangerschap, voorzichtig gebruiken bij een gevoelige huid, bij puur gebruik is irritatie mogelijk, bij verdampen kan overdosering hoofdpijn veroorzaken.

 

 

 

Gebruik van vetiver olie

.

Rustgevend bad: meng 4 druppels vetiver en 1 druppel grapefruit met een eetlepel jojoba-olie of zeezout en voeg dit toe aan een warm bad. Dit is een goede ondersteuning voor het immuunsysteem.

Ontspannende rustgevende massage/body olie: 5 druppels vetiver en 5 druppels lavendel toevoegen aan 50 ml. zoete  amandelolie en dagelijks het hele lichaam licht masseren.

Eczeem: meng 5-10 druppels vetiver met 50 ml. plantaardige olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.

 

Verdampen in diffuser: een paar druppels vetiver in de aromadiffuser zijn ontspannend en opbouwend.  3 druppels vetiver en 2 druppels lavendel in de aromadiffuser verdringen angst en nervositeit.

.

.

 

 

 

 

 

Wanneer bloeien de Bachbloesems?

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

????????

.

 

 

Welke bachbloesem bloeit er op dit moment?

 

Hieronder staat een schema van de maanden dat je de bloeiperiode in Nederland en Vlaanderen zo’n beetje mag verwachten. Uiteraard varieert dit per jaar.

 

.

Koken methode jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt Zon methode
Aspen mrt apr
Elm mrt apr
Cherry Plum mrt apr
Chestnut Bud apr mei
Beech apr mei
Hornbeam apr mei
Larch apr mei
Walnut apr mei
apr mei Oak
apr mei jun Gorse
Star of Bethlehem apr mei jun
Holly mei
Crab Apple mei
Willow mei
mei Olive
mei Vine
Red Chestnut mei jun
mei jun White Chestnut
Pine mei jun
mei jun Water Violet
Mustard mei jun jul
Honeysuckle jun jul aug
Sweet Chestnut jun jul aug
Wild Rose jun jul aug
jun jul aug Mimulus
jun jul aug Agrimony
jun jul aug Scleranthus
jun jul aug sep Rock Rose
jun jul aug sep Centaury
jul aug Wild Oat
jul aug sep Impatiens
jul aug sep Chicory
jul aug sep Vervain
jul aug sep Clematis
jul aug sep Heather
aug sep Cerato
aug sep Gentian

 

 

 

 

 

 

 

3d-gouden-pijl-5271528

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

John Astria

Venkel : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

 

Venkel etherische olie

.

Venkel etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gekneusde zaden.

Venkel of Foeniculum vulgaris is een kruid dat oorspronkelijk afkomstig is uit de landen rond de Middellandse Zee. Venkel staat al sinds mensenheugenis in hoog aanzien als een geneeskrachtig kruid

 

 

 

.

Venkelzaden werden van oorsprong ingezet bij allerlei problemen met de spijsvertering zoals; indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen.

Er zijn twee variëteiten Venkel, de bittere Venkel die ook in het wild voorkomt en de zoete Venkel, die alleen in gecultiveerde vorm bestaat. Van beiden wordt een etherische olie gedestilleerd. Zoete venkel etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gekeusde zaden, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een zoete anijsachtige geur. Vanwege deze zoete geur wordt Venkel etherische olie ook in tandpasta en drop gebruikt.

De etherische olie van bittere Venkel wordt verkregen door stoomdestillatie van gekneusde zaden of het gehele kruid. De olie is lichtgeel tot oranjebruin van kleur, met een scherpe kamferachtige geur. Deze olie wordt weinig gebruikt.

 

 

Gebruik in de aromatherapie

.

Venkel olie wordt onder meer gebruikt bij: buikpijn, misselijkheid, maag- en darmkrampen, kneuzingen, etterende wonden, vette huid, cellulitis, oedeem, reuma, astma, bronchitis, anorexia,  problemen met menopauze, vastzittende hoest, verkoudheid en blauwe plekken.

Werkt reinigend en versterkend voor de huid, vooral op een doffe, rimpelige of vette huid.

 

 

 

 

 

.

 

Psychisch

.

Bevordert kracht en moed en is goed voor het gevoel van eigenwaarde.

Kalmeert de zenuwen.

En schijnt slechte gedachten over anderen te verjagen.

 

.

Fyto oestrogeen

.

Venkel is een fyto-oestrogeen (‘phytos’ is grieks voor ‘plant’): hij bevat stoffen die in hun werking overeenkomen met het vrouwelijke hormoon oestrogeen (dit hormoon wordt ook aangetroffen bij mannen, maar in veel mindere mate).Oestrogenen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtsorganen, in de regelmaat en het verloop van de maandelijkse cyclus en in de zwangerschap. En het heeft ook invloed op  de botten, de bloedvaten en kwaliteit van het bloed, de vloeistoffen, vetten, huidweefsels, geestelijk evenwicht, enz.

Een tekort aan oestrogeen ontstaat als het lichaam niet in staat is om voldoende oestrogeen te produceren. Dit gebeurt als een onvermijdelijk deel van het verouderingsproces tijdens de overgang (menopauze), of omdat het lichaam ‘van nature’ te weinig oestrogeen aanmaakt. Het kan ook optreden tijdens de menstruatie. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid, zowel psychologisch als physiologisch. Het gebruik van fyto-oestrogenen kan een tekort aan natuurlijke oestrogenen opvangen en zo de nadelige effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid tegengaan.

 

 

 

Venkel eterische olie kan goed gecombineerd worden met

.

Geranium, lavendel, roos, sandelhout, basilicum, cypres, citroen, gember, grapefruit, jeneverbes, kamille, karwei, rozemarijn, sinaasappel en ylang-ylang

 

.

Contra-indicatie:

  • Vermijd tijdens zwangerschap: van venkel olie is bekend dat hij de samentrekkingen van de baarmoederspieren kan stimuleren.
  • Niet gebruiken bij baby’s en kinderen onder 6 jaar.
  • Vermijd gebruik bij oestrogeen-afhankelijke tumoren (borst, baarmoeder, prostaat)
  • Niet gebruiken bij aanwezigheid van endometriose (aankleving van het baarmoederslijmvlies aan organen in de buikholte)
  • Niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsie
  • Voorzichtig bij gebruik in combinatie met andere olien met een fyto-oestrogene werking, zoals bv. salie en scharlei

 

 

 

 

 

Gebruik van Venkel etherische olie

.

  • Blauwe plekken; 5-8 druppels Venkel mengen met een eetlepel basis olie (bijv. zoete amandel of abrikozenpit olie), met dit mengsel de blauwe plek 3-4x daags licht insmeren.
  • Bij vastzittende hoest, verkoudheid:  neem een klein 10 ml. glasflesje, doe hierin 1 theelepel zeezout  en voeg 2-5 druppels Venkel toe en inhaleer regelmatig. Of maak een stoombad met 3-4 druppels Venkel.
  • Maag- en darmkrampen: voeg 12 druppels Venkel toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen.
  • Verdampen: in de kinderkamer ter ondersteuning bij ziekte. 6 druppels Venkel in de aromalamp.