Tagarchief: kwaadheid

Vanille olie

Standaard

Categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

vanille olie

 

 

Etherische Vanille Olie 

planifolia vanilla

Geur: warm, houtachtig en vanille
Extractiemethode: hexaanextractie bloesems planifolia vanilla

 

 

Eigenschappen

 

Etherische Vanille Olie wordt gewonnen uit de bloesems van de Vanilla Planifolia. Een klimorchidee, die van oorsprong uit Mexico komt. Uit de bloemen, die slechts 1-2 dagen bloeien, groeien langwerpige vruchten, tot 25 cm. De vruchten lijken op bonen, worden onrijp geplukt en met warm water gedroogd. Tijdens dit langdurige droogproces treedt een soort vergisting op. De vanillestokjes worden zwart bruin en krijgen hun typische aroma. Tot in de 19de eeuw had Mexico een monopolie positie in de winning van vanille.

Onze vanille olie wordt gewonnen met zgn hexaanextractie van de bloemen. Waterdamp destillatie is helaas niet mogelijk doordat de hoge temperaturen het vanille aroma beschadigen en de opbrengst bij waterdamp destillatie erg laag is uit bloemen. Hetzelfde proces wordt bij de winning van veel olijfoliën en sojaolie gebruikt. Sommige mensen kunnen bezwaren hebben tegen hexaanextractie omdat er zeer kleine hoeveelheden hexaan het product kunnen voorkomen. Deze zitten zeer ruim onder de acceptabele waarden.

De totale hoeveelheid etherische olie die uit de bloesems te winnen is, is erg laag, dit maakt vanille olie redelijk kostbaar en daarom zijn er vele synthetische varianten gemaakt door de chemisch industrie. Meestal gaat het dan om Vanilline, een product gewonnen uit Kruidnagel, Euganol. Vrijwel in alle producten in de voedselindustrie zoals room, cake, yoghurt, taart zijn synthetische vanille geuren en smaken.

De geur van Vanille Etherische Olie zou een vrolijke sfeer geven, dus ideaal voor mensen die zich snel ergeren of irriteren. Deze echte vanille geur zou een kalmerende en verzachtende werking bij angst, kwaadheid of frustratie.

 

 

 

 

Verdamping

 

Aromalamp: 5-6 druppels vanille olie in een waterbakje boven een waxinelichtje. Zorg altijd voor voldoende water in het bakje.
Aroma Diffuser: Naar eigen wens enkele druppels vanille olie in het waterreservoir doen en de diffuser inschakelen voor een makkelijke verdamping van de etherische olie met koude diffusie.

 

 

In het bad 

 

Badolie: los 5 tot 10 druppels vanille olie op in een neutrale badolie en voeg dit toe aan het badwater.

 

 

Op de huid 

 

Massage-olie: los 5 tot 15 druppels pure vanille olie op in neutrale huid- of massageolie of gebruik bijvoorbeeld pure tarwekiemolie of druivenpitolie.

Vanille Olie is prima te combineren met: cederhoutdennenoliesinaasappel en lavendelolie.

Vanille etherische olie is bedoeld voor uitwendig gebruik, niet gebruiken bij zwangerschap, borstvoeding. Nooit onverdund op de huid gebruiken. Kan in hoge doses irritatie geven. Buiten bereik van kinderen houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cananga olie

Standaard

Categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Cananga olie (Odorata var. macrophylla)

 

Eigenschappen Cananga olie

– aroma: zoet, vol, exotisch
– kleur: licht tot donkergeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen Cananga olie

 

– geest en zenuwen: herstelt het geestelijk evenwicht bij nerveuze spanningen, prikkelbaarheid, kwaadheid, hyperventilatie en ADHD
– hartritmestoornissen: ondersteunt het hart bij hoge bloeddruk, hartkloppingen, en versnelde ademhaling als gevolg van nervositeit
– huid en haar: helpt om de olie-afscheiding van de talgklieren te reguleren.

 

 

Dosering en Applicatie voor Cananga olie

 

– verdamper
– huid: 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
– bad: 5 tot 10 druppels

 

 

 

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing voor Cananga olie

 

– te hoge dosis kan in sommige gevallen de huid irriteren
– niet gebruiken bij lage bloeddruk
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken bij kinderen onder 2 – 3 jaar

 

 

Diversen voor Cananga olie

 

– herkomst: Maleisie, Indonesie, Philippijnen, Polynesie, Melanesie, Micronesie
– zachter, minder bedwelmend dan ylang-ylang (cananga odorata var.genuina)
– de bloemen van de cananga boom zijn lichtpaars, roze, lichtgeel
– de gele bloemen zijn het beste voor olie extractie
– wordt vooral gebruikt in de parfum- en cosmetische industrieen
– goed te combineren met olie van Bergamot, Cederhout, Geranium, Jasmijn, Neroli, Patchouli , Sandelhout, Roos, Sinaasappel

traditioneel (inheems) gebruik van cananga odorata
– hout: bouwmateriaal, kanos, meubels, kisten, dozen, vlotten
– bast: malaria, laxeermiddel
– bloemen (gedroogd): asthma
– olie: snelle ademhaling, hartkloppingen, depressie, stress, onrustigheid, huidinfecties
– vermengd met kokos olie in zeep en shampoo: voor haar- en huidverzorging (makassar olie)