Tagarchief: urineren

Selderijzaad olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

Selderijzaad olie (Apium graveolens)

 

 Eigenschappen

– aroma: warm, kruidig, zoet
– kleur: lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

in aromatherapie vervult Selderijzaad olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
– rustgevend, kalmerend en sterkt de zenuwen
– geeft kracht, zelfvertrouwen en het vermogen om op een efficiënte manier samen te werken

urogenitaal
– vochtafdrijvend: bevordert het urineren bij vochtophopingen in het lichaam
– helpt bij blaasontstekingen met pijn bij het urineren en te weinig of onvolledig urineren (vaak is er dan ook sprake van een drukkend, pijnlijk gevoel in de onderbuik en een gevoel van kou)
– helpt bij het uitdrijven van urinezuur

lymfatisch systeem
– afvoer van vocht en gifstoffen bij wonden en gezwollen lymfeklieren
– afvoer van urinezuur in de gewrichten met jicht, artritis en reumatiek
– afvoer van slijm in de luchtwegen

lever en galblaas
selderijzaad olie stimuleert de afscheiding van gal en kan om deze reden gebruikt worden bij
– indigestie met pijn of een vol gevoel in de maag, gebrek aan eetlust en winderigheid
– geelzucht
– huidvlekken (pigment)

overigen
– verlaagt de bloeddruk
– bevordert de aanmaak van moedermelk
– geeft verlichting bij ischias (bad of massage olie)

 

 

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppel per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad / douche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: kan bij overdosis in sommige gevallen huidirritatie veroorzaken
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken tegen het einde van de periode van borstvoeding
– niet gebruiken bij jonge kinderen
– niet gebruiken bij lage bloeddruk

 

 

 Diversen

 

– door haar sterk vochtafdrijvende werking is selderij (groente, kruid en olie) bijzonder geschikt voor gebruik tijdens afslanken
– meng in een basiscreme voor gezwollen huid (vocht) en huidvlekken
– wordt veel gebruikt in cosmetica producten en als smaakmaker in de levensmiddelen industrie
– goed te combineren met aromatische olie van o.a. basilicum, cajuput, citroen, kamille, koriander, lavendel, grapefruit, palmarosa, sinaasappel, rozemarijn, tea tree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cassia olie

Standaard

Categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Cassia olie (Cinnamomum cassia)

 

Eigenschappen Cassia olie

-aroma: warm, scherp, aards

-kleur: helder lichtgeel tot roodbruin

-extractie: stoomdistillatie

 

 

 

Toepassingen Cassia olie

 

Gebruik Cassia olie in de onderstaande situaties alleen als deze gepaard gaan met gevoelens van vermoeidheid,

zwakte en kou!

 

in aromatherapie wordt Cassia olie veel gebruikt als een anti-bacterieel middel:
– luchtwegen: helpt bij griep en verkoudheid met koorts en rillingen
– maag- en darm kanaal: geeft verlichting bij diarree, krampen en winderigheid
– urinewegen: helpt bij blaasontstekingen, candida, edema, veelvuldig urineren

door haar sterk verwarmende eigenschappen kan Cassia eventuele koortsverschijnselen die het gevolg zijn van infecties verhevigen; daarom, indien er sprake is van een chronische of acute infectie met koorts, deze olie alleen gebruiken onder begeleiding van een ervaren aroma therapeut of een arts die ook thuis is op het gebied van aroma therapie

 

andere gebruiken van Cassia olie in aromatherapie:
(ook hier alleen gebruiken bij gelijktijdige gevoelens van vermoeidheid, zwakte en kou)
– ondersteunt hart en bloedvaten, verwarmt het lichaam en activeert alle lichaamsfuncties
– helpt het gynaecologisch systeem bij menstruatie problemen zoals pijn, krampen, onregelmatigheid en andere menstruatie-gerelateerde klachten: hoofdpijn, misselijkheid en geïrriteerdheid
– bij gebrek aan libido door impotentie of frigiditeit
– bij arthritis en reumatiek, als de pijn en het ongemak erger worden bij koud of nat weer
– wekt het bewustzijn op: verdrijft melancholie en eenzaamheid, en geeft een behaaglijk gevoel (dit maakt Cassia olie zeer geschikt om te verdampen tijdens meditaties en bij hypnose sessies)

 

 

 

 

 

Dosering en Applicatie voor Cassia olie

 

– verdamper
– gebruik altijd sterk verdund (maximaal 1 druppel per eetlepel) en in combinatie met andere, verzachtende oliën of, beter nog, in een crème

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– nooit direct op de huid aanbrengen: Cassia olie bevat een hoog percentage cinemaldehyde (75%-90%) en is daardoor erg irriterend voor de huid; Cassia is dan ook niet geschikt voor gebruik bij algehele lichaamsmassage
– irriteert de slijmvliezen
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken tijdens een periode van borstvoeding: door zijn co-agulerende werking kan Cassia olie de melkafscheiding verminderen of zelfs volledig verhinderen
– niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsie
– vermijd in gevallen van temperatuursverhoging met of zonder koorts (behalve in de situatie waar de koorts gepaard gaat met rillingen, i.e. gelijktijdig)
– niet gebruiken in een bad

 

 

Diversen voor Cassia olie

 

– Cinnamomum cassia werd oorspronkelijk verbouwd in Zuid-China en Vietnam; door uitbreiding van de productie naar andere landen (o.a. Indonesie, Philippijnen) met andere bodemstructuren kan het chemotype soms sterk verschillen
– niet verwarren met Cinnamomum zeylanicum (‘van Ceylon’), oorspronkelijk uit Ceylon en Zuid-India: de ‘echte’ kaneel
– Cinnamomum cassia is ook bekend als Cinnamomum aromaticum en Chinese cinnamon, en is een van de hoofdkruiden in de Chinese kruidenleer: gebruik dateert van enkele honderden jaren B.C.
– wegens zijn anti-bacteriële eigenschappen wordt Cassia olie veel gebruikt in de pharmaceutische industrie
– wegens zijn aromatische eigenschappen wordt Cassia olie ook gebruikt in de parfum- en voedingsmiddelen industrie
– goed te combineren met olie van o.a. benzoin, geranium, kamille, koriander, lavendel, rozemarijn, thijm

Cassia bevat o.a. coumarine. Het is aangetoond dat het percentage van coumarine per boom, en zelfs per gedeelte van de boomschors sterk kan verschillen. Teveel coumarine is schadelijk voor de lever en de nieren: gebruik kaneel en kaneel-bevattende levensmiddelen daarom met mate.