Tagarchief: huidirritatie

Selderijzaad olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

Selderijzaad olie (Apium graveolens)

 

 Eigenschappen

– aroma: warm, kruidig, zoet
– kleur: lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

in aromatherapie vervult Selderijzaad olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
– rustgevend, kalmerend en sterkt de zenuwen
– geeft kracht, zelfvertrouwen en het vermogen om op een efficiënte manier samen te werken

urogenitaal
– vochtafdrijvend: bevordert het urineren bij vochtophopingen in het lichaam
– helpt bij blaasontstekingen met pijn bij het urineren en te weinig of onvolledig urineren (vaak is er dan ook sprake van een drukkend, pijnlijk gevoel in de onderbuik en een gevoel van kou)
– helpt bij het uitdrijven van urinezuur

lymfatisch systeem
– afvoer van vocht en gifstoffen bij wonden en gezwollen lymfeklieren
– afvoer van urinezuur in de gewrichten met jicht, artritis en reumatiek
– afvoer van slijm in de luchtwegen

lever en galblaas
selderijzaad olie stimuleert de afscheiding van gal en kan om deze reden gebruikt worden bij
– indigestie met pijn of een vol gevoel in de maag, gebrek aan eetlust en winderigheid
– geelzucht
– huidvlekken (pigment)

overigen
– verlaagt de bloeddruk
– bevordert de aanmaak van moedermelk
– geeft verlichting bij ischias (bad of massage olie)

 

 

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppel per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad / douche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: kan bij overdosis in sommige gevallen huidirritatie veroorzaken
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken tegen het einde van de periode van borstvoeding
– niet gebruiken bij jonge kinderen
– niet gebruiken bij lage bloeddruk

 

 

 Diversen

 

– door haar sterk vochtafdrijvende werking is selderij (groente, kruid en olie) bijzonder geschikt voor gebruik tijdens afslanken
– meng in een basiscreme voor gezwollen huid (vocht) en huidvlekken
– wordt veel gebruikt in cosmetica producten en als smaakmaker in de levensmiddelen industrie
– goed te combineren met aromatische olie van o.a. basilicum, cajuput, citroen, kamille, koriander, lavendel, grapefruit, palmarosa, sinaasappel, rozemarijn, tea tree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karwei olie

Standaard

Karwei olie (Carum carvi)

 

 

 

 

Eigenschappen Karwei olie

 

– aroma: zoet, scherp, warm, kruidig, ‘als roggebrood’
– kleur: helder tot lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoom distillatie

 

 

 

Karwei olie; toepassingen

 

Karwei olie heeft een sterk verwarmende uitwerking en kan daarom bij de onderstaande klachten het beste worden gebruikt als ze gepaard gaan met gevoelens van kou en gebrek aan energie.

 

geest en zenuwstelsel

– zenuwspanningen, gejaagdheid, stress en geestelijke uitputting

 

luchtwegen

– verkoudheid, astma en bronchitis met hoesten en wit of doorzichtig slijm

 

spijsverteringssysteem

– indigestie met winderigheid, pijn en krampen in maag en darmen

 

gynaecologisch systeem

– pijn en krampen voor of tijdens de periode met hoofdpijn, misselijkheid, geïrriteerdheid en andere menstruatie-gerelateerde klachten
– stimuleert de aanmaak van moedermelk; door de borstvoeding worden de geneeskrachtige eigenschappen van deze olie doorgegeven aan de baby en voorkomt ook hier problemen met de spijsvertering

 

 

 

 

 

Karwei olie Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
– bad: 10 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

Karwei olie Contra-indicatie en waarschuwing

 

– kan in sommige gevallen bij te hoge of onverdunde dosering huidirritatie veroorzaken
– vermijd bij zwangerschap

 

 

Karwei olie Diversen

 

– goed te combineren met aromatische olie van anijs, basilicum, dille, fennel, gember, kamille, lavendel, jasmijn, sinaasappel
– wordt veel gebruikt in de parfum- en cosmetica industrie

 

 

 

 

 

 

 

 

Tea Tree : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

Tea Tree

 

Melaleuca Alternifolia beter bekend als Tea Tree is een zeer veelzijdig inzetbare olie en bij vele mensen bekend.

Het is een echt voor vele aandoeningen geschikt.

Er bestaan ongeveer 215 verschillende Melaleucasoorten waarvan er 210 uitsluitend in Australië groeien.

De TeaTree boom kan tot 7 meter hoog en 2-4 meter breed worden, heeft naaldvormige bladeren en witte bloemen.

De schors is licht tot donkerbruin en bestaat uit dunne lagen die gemakkelijk afschilferen.

 

 

 

 

 

TeaTree olie is goed in vet oplosbaar en vetoplossend.

Op deze eigenschap berust een deel van de krachtige anti-bacteriële werking en vooral het bijzonder goede vermogen om diep in de huid en het daaronderliggende weefsel door te dringen.

En door deze vetoplossende en anti-bacteriële eigenschappen is de TeaTree olie daarom ook zeer geliefd als schoonmaakmiddel.

TeaTree olie bezit echter meerdere eigenschappen die het lichaam bij het genezingsproces positief ondersteunen.

De olie kan door zijn schimmelwerende werking bij huidschimmels en verontreinigingen succesvol worden ingezet en is ook nog pijnstillend, vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van ettervormende bacteriën.

De antiseptische werking is twaalf maal sterker dan die van fenol, een chemische desinfectant.

Door het hoge gehalte aan terpenen en phenolen is Tea Tree olie giftig voor katten e.a. kleine roofdieren, dus bij deze dieren niet gebruiken voor de bestrijding van vlooien e.d. !!

TeaTree essentiële olie doodt vele bacteriën, schimmels en virussen en kan het gif neutraliseren van vele soorten kleine insecten.

Het aantal toepassingen van teatree olie is bijna eindeloos. Het is bijvoorbeeld  te gebruiken voor de behandeling van griep, verkoudheid, aften, keelpijn, zwemmerseczeem, ringworm, jeuk, hoofdluis, jeugdpuistjes en zweertjes.

En ook bij oorpijn is Tea Tree olie zeer effectief.

Belangrijk is het om de olie spaarzaam en gericht te gebruiken want het kan bij veelvuldig gebruik huidirritaties veroorzaken.

 

 

 

 

Een goede kwaliteit TeaTree olie bevat niet meer dan 3% cineol en minstens 40% terpenen.

TeaTree olie kan goed gemengd worden met Lavendel, Rozemarijn, Den, Geranium, Marjolein, Kruidnagel, Nootmuskaat en andere Melaleuca-oliën zoals bijvoorbeeld Melaleuca Cajeput en Melaleuca Quinqeunveria.

 

 

 

Toepassingen van Tea Tree olie

 

  • Bij verkoudheid; meng 1 druppel TeaTree olie, 2 druppels Pepermunt, 1 druppel Tijm en 1 druppel Lavendel met een 1 eetlepel melk (of melkpoeder) en een eetlepel dode zee zout . Voeg dit mengsel toe aan een niet te warm bad en baad 10-20 minuten.
  • Bij insecten steek/beet: 1 druppel op gestoken/gebeten plek aanbrengen, dit laat de jeuk verdwijnen en verzacht de pijn.
  • Bij littekens: masseer het litteken dagelijks met een paar druppels Tea Tree olie.
  • Bij huidirritaties door allergie, jeuk of schurft de aangetaste plekken naar behoefte dagelijks met 1 druppel pure olie deppen of 5 druppels toevoegen aan 10ml. Jojoba olie en hiermee de betreffende plaatsen meermaals per dag insmeren.
  • Bij schaaf- en snijwonden en infecties; eerst goed schoonmaken met lauw water. Dagelijks 1 druppel op de wond aanbrengen. Eventueel verdunnen met een basisolie. Werkt verzachtend bij schaafwonden.
  • Tea Tree huidverzorging: voeg een druppel tea-tree toe aan je olie voor oil cleansing method of aan een basis gezichtsolie/crème bij een onreine huid of vette huid. Tevens heel effectief bij jeugdpuistjes.

 

Onder invloed van zuurstof en licht kan de chemische samenstelling van de Tea Tree olie (en elke andere etherische olie) veranderen, bewaar daarom de olie in een goed gesloten donker flesje op een koele plaats.

Koop alleen TeaTree olie die aangeboden wordt in flesjes van donkerbruin of blauw glas.

Je kan TeaTree olie, als ze onder goede omstandigheden bewaard wordt,  minstens 2 jaar zonder problemen gebruiken. Daarna kan je de olie nog wel in schoonmaakproducten gebruiken maar niet meer op de huid omdat je dan huidirritatie kan krijgen.

 

 

 

 

 

 

Basilicum CT linalol : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Basilicum CT linalol

 

 

 

 

 

Algemeen

 

Een echte klassieker onder de etherische oliën is de etherische olie van citroen (Citrus limonum). Citroenolie is omwille van zijn verfrissende en ontsmettende aspect trouwens niet alleen gegeerd in de aromatherapie, ook in verschillende takken van de industrie wordt ze graag toegepast. Vermits deze olie wordt verkregen door het persen van de verse citroenschil, is het om te beginnen al zeer belangrijk enkel gebruik te maken van een biologische kwaliteit voor een therapeutische werking. Onder meer de tonifiërende werking op lever en pancreas, de immuunstimulerende werking en de bescherming van de bloedvaten, wettigen de goede reputatie van deze etherische olie.

 

 

 

Botanische aspecten

 

De citroenboom is een kleine, groenblijvende boom, die 6 meter hoog kan worden. Hij is vermoedelijk afkomstig uit het oosten van India, maar is nu wijd verspreid en is onder meer in het ganse Middellandse Zeegebied aan te treffen. Naast donkergroene, glanzende bladeren en de witte tot roze bloemen, draagt deze boom de wel gekende gele vruchten. Omdat de boom het jaar door bloeit, draagt hij doorlopend vruchten in allerlei groei- stadia. Er is meer dan 100 kg citroenschillen nodig voor de productie van 1 liter essentiële olie met een gele tot donkergele (bij verouderen) kleur. De geur van citroenolie kan het best omschreven worden als helder, levendig en fris.

 

 

 

Belangrijke inhoudsstoffen

 

Vooral monoterpenen met tot 54 à 80 % limoneen, alfa- en gammaterpineen (resp. 0,7 % en 2,9 à 14 %), paracymeen (0,3 à 1,1 %), alfa- en bètafellandreen (0,2 en 0,8 %), terpinoleen (0,6 à 1,2 %); sesquiterpenen met 2,4 à 5 % bètabisaboleen; alifatische alcoholen met hexanol, octanol, nonanol, decanol, 3-hexeen-1-ol, n-heptanol; aldehyden (> 3 %) met geranial, neral, nonalal, octanal en heptanal; Coumarines en furocoumarines (> 1,5 %) met scopoletine, umbelliferon, bergamoteen, bergaptol, bergapteen, citropteen, psoralenen.

 

 

 

Belangrijkste eigenschappen en indicaties; toepassingen

 

– Vooral verse citroenolie heeft een sterke antiseptische of ontsmettende werking. Om die reden wordt ze heel graag ingezet om de atmosfeer te ontsmetten in periodes van besmettelijke ziekten door middel van verstuiving of voor het desinfecteren van onder meer medische kabinetten, klinieken en crèches. Overigens kan ze ook gewoon gebruikt worden om een frisse en lichte geur aan een ruimte te geven of kan ze vermengd worden met andere etherische oliën om daarvan de geur te verzachten. Je kan via verstuiving ook dankbaar gebruik maken van de concentratieverhogende en verhelderende werking van citroenolie, bijvoorbeeld tijdens een lange autorit of bij geestelijke vermoeidheid.

 

– Citroenolie is ook vermaard om haar weerstandsverhogende eigenschappen: ze stimuleert de werking van de witte bloedcellen met een antibacterieel en antiviraal effect. Bij verkoudheden, keelpijn en griep kan men naast verstuiven ook driemaal per dag een druppel citroenolie in een lepeltje honing of op een suikerklontje innemen.

– Maar waarschijnlijk de interessantste werking van citroenolie is haar werking op de spijsvertering: vooral de lever, gal en de pancreas worden in hun functie gesteund bij aandoeningen als zwakke leverfunctie, zwakke pancreasfunctie, pancreasontsteking, indigestie, spijsverteringszwakte, misselijkheid en braken, eczema, nood aan ontgifting, diabetes (steun), ziekte van Cröhn (steun), colitis (dikke darmontsteking) en een slecht ruikende adem.

Drie maal per dag een druppel e.o. of ’s morgens voor het ontbijt 2 druppels op een lepeltje honing of een suikerklontje innemen, wordt hierbij aangeraden.

– Van citroenolie claimt men ook een litholytische of steenoplossende werking. Vooral bij nierstenen en de daardoor veroorzaakte nierkolieken wordt ze soms aangeraden.

– Citroenolie heeft ook een uitgesproken vitamine P-werking. Dat wil zeggen dat ze de abnormale permeabiliteit van de haarvaten vermindert en daardoor de doorstroming erin verbetert. De bloedsomloop stimulerende werking wordt dan ook graag gebruikt om vaataccidenten bij diabetes en hypertensie (hoge bloeddruk) te helpen voorkomen, alsook bij couperose (verwijde bloedvaatjes) en slechte doorbloeding van de huid. Samen met bijvoorbeeld cipresolie (van elk 25 dr op een vochtig warm compres) is ze ook prima bij een slechte aderlijke circulatie zoals spataderen, aambeien en flebitis. Ook in de lymfedrainage en bij de aanpak van cellulitis en zwaarlijvigheid kan citroenolie lokaal ingezet worden.

– Aan te stippen is nog de balancerende werking van citroenolie op de huid, waarbij ze de talgafscheiding helpt te regelen bij zowel een droge als een vette huid : 3 à 5 druppels citroenolie op een vochtig, warm compres kunnen hierbij ingezet worden.

 

 

 

Opgepast

 

De olie van de citroenschil is potentieel foto-sensibiliserend. Dat wil zeggen dat ze na toepassing op de huid bij blootstelling aan UVlicht aanleiding kan geven tot huidirritatie. Vermijd daarom blootstelling aan de zon na lokaal gebruik. In combinatie met niet foto-sensibiliserende oliën, valt deze nevenwerking minder te vrezen. Ook kan citroenolie, zeker als ze verouderd en geoxideerd is, de huid prikkelen. Ze vooraf eventjes testen op de binnenkant van de pols of de elleboog is daarom aangeraden.