Tagarchief: huidinfecties

Zonneroos olie

Standaard

categorie:  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Zonneroos olie (Cistus ladaniferus)

synoniem: Cisteroos, Labdanum (voor verschil tussen deze twee, zie onder “Diversen”)

 

 

Eigenschappen

 

– aroma: intens, zoet, warm, kruidig, bloemig, droog
– kleur: donkergeel tot amberkleurig
– consistentie: dik
– extractie: voor nadere uitleg: zie onder “Diversen”
1) zonneroos olie: stoomdistillatie uit de bladeren en twijgen
2) labdanum olie: stoomdistillatie uit de hars (gom)

 

 

Toepassingen

 

in aromatherapie vervult Zonneroos olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
– bij gevoelens van kou en verlaten-zijn
– bij gevoelens van verdriet en rouw
– voor iemand die ‘dichtgeklapt’ is en zich teruggetrokken heeft in isolement
– bij shock en traumatische ervaringen, vooral als deze geleid hebben tot een staat van emotionele bevriezing
– geeft rust en kalmte
– schept ruimte voor meditatie en (zelf)reflectie
– voor als we ons verdwaald voelen en de weg terug naar huis willen vinden

luchtwegen
helpt bij luchtweginfecties en bij het losmaken van slijm
– griep en verkoudheid met koorts, hoesten met wit of doorzichtig slijm en pijn over het hele lichaam
– astma en bronchitis
– voorhoofdsholte ontstekingen
zonneroos olie heeft verwarmende eigenschappen en wordt daarom bij voorkeur gebruikt bij luchtwegaandoeningen die optreden in de winter of in een koud of regenachtig klimaat: de koorts gaat gepaard met rillingen en gevoelens van kou

huid
huidinfecties van allerlei aard:
– acne, eczeem, psoriasis
– geïnfecteerde wonden en zweren (ook voor chronische, langzaam-helende wonden)
– huidirritaties
– vette huid
– oudere, verslapte huid
– rimpels, kloofjes en gebarsten huid

lymfatisch systeem
-helpt het lymfe stelsel bij de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam
– gezwollen lymfeklieren
(zonneroos olie is heel geschikt als toevoeging aan massage olie bij lymfatische drainage behandelingen)

buik
– toegevoegd aan een massage olie geeft ze verlichting bij koude gevoelens in de buik, vaak met pijn en ongemak
(kou in de buik kan leiden tot stagnatie van het voedsel in de darmen en kan een obstructie veroorzaken in het gynaecologisch systeem met gevolgen voor de maandelijkse cyclus)

desinfecterend
– reinigt en zuivert de lucht in een ruimte

 

 

 

 

 Dosering en Applicatie

 

verdamper

huid
1) zonneroos: maximaal 4 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
2) labdanum: maximaal 8 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 8% van de olie)

bad
1) zonneroos: 4 druppels in een bad, vermengd met een emulgator
2) labdanum: 8 druppels in een bad, vermengd met een emulgator

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: een te hoge dosis kan bij sommigen huidirritaties teweegbrengen
– vermijd tijdens zwangerschap

 

 

 Diversen

 

– zonneroos olie en labdanum olie worden al eeuwenlang gebruikt om hun medicinale kwaliteiten; Valerius Cordus geeft een beschrijving in zijn opus, de Dispensatorium Noricum, 1543
– in de Klassieke Oudheid stonden ze bijzonder hoog aangeschreven en bezaten ze kostbare handelswaarde; reeds in de 14de eeuw BC werden ze door de Feniciërs over het hele Middellandse Zeegebied verhandeld, van Gadez (Cadiz) tot Libanon
– ze werden niet alleen gebruikt om hun geneeskrachtige eigenschappen, maar ook als wierook tijdens godsdienstige rituelen
– ze waren een belangrijk ingrediënt bij balsemen van overleden hoogwaardigheidsbekleders, met name de farao’s

– de zonneroos komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied: Spanje, Portugal, Frankrijk, Griekenland, Cyprus, Noord Afrika
– labdanum olie is een bijzonder complexe olie met meer dan 300 verschillende chemische bestanddelen
– in de parfum industrie dient ze als vervanging voor ‘ambergris’, het dierlijke muskus, en fungeert ze als fixatief: ze verankert andere, meer vluchtige geuren in een parfum
– beiden worden veel gebruikt in de cosmetica industrie bij de bereiding van zeep, cremes en lotions
– er wordt onderzoek gedaan naar de uitwerking van deze oliën bij auto-immuun ziektes
– ze zijn goed te combineren met aromatische olie van o.a. bergamot, cypres, den, eucalyptus, helichrysum, kamille, koriander, lavendel, mirre, patchouli, ravensara, salie, sandelhout, sinaasappel, vetivert, wierook

– de Engelse benaming ‘Rock Rose’ doet vermoeden dat het hier gaat om dezelfde plant waaruit ook de Bach Remedie ‘Rock Rose’ wordt gedistilleerd; de Bach Remedie wordt echter uit een andere plant gedistilleerd: de Helianthemum nummularium (BR #26, Rock Rose)

 

 

Bereidingswijzen en Verschillen

 

De benaming ‘zonneroos’ of ‘cisteroos’ en ‘labdanum’ worden vaak door elkaar gebruikt; zonneroos olie en labdanum olie zijn echter niet hetzelfde: ze worden allebei op een andere manier bereid en het resultaat is dan ook verschillend:

 

1. labdanum olie:
– bladeren en twijgen worden gekookt in water
– hierdoor worden de harsachtige materialen gescheiden van het plantenmateriaal
– dit levert een ruwe hars (gom)
– vervolgens wordt de ruwe hars gedistilleerd
– dit levert de labdanum olie
– deze is donkerder van kleur en minder zoet dan zonneroos olie
– ze wordt meer gebruikt in de parfum industrie

 

2. zonneroos olie
– bladeren en twijgen worden gedistilleerd
– dit levert de zonneroos olie (ook: cisteroos olie)

 

3. concrete en absolue
– bladeren en twijgen worden eerst in een oplosmiddel geplaatst (bv. hexaan)
– als het materiaal voldoende is opgelost, wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping
– het residue wordt vervolgens verschillende malen in vers oplosmiddel gewassen, om de ongewenste of onbruikbare bestanddelen eruit te wassen
– vervolgens wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping
– wat overblijft is een geconcentreerd extract
– dit extract is eerst nog vloeibaar, maar stolt tijdens de eropvolgende afkoelingsperiode
– het stolsel wordt “concrete” genoemd
– het bestaat gedeeltelijk uit was
– de concrete wordt met alcohol gewassen om de was te verwijderen
– tenslotte wordt de alcohol eruit gedistilleerd
– wat overblijft is de “absolue”
– deze is groen-achtig en heeft een meer kruidig, medicinaal aroma

en om de zaak nog ingewikkelder te maken:
– een kunsthars wordt verkregen door alcohol extractie van de ruwe hars

 

 

 

 

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

Verbena olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

Verbena olie (Aloysia citriodora)

synoniemen: Citroen verbena (Verbena triphylla, Verbena citriodora, Aloysia triphylla, Lippia citriodora, Lippia tryphilla)

 

 

Eigenschappen

 

– aroma: zoet, fris, intense citroen-achtig
– kleur: lichtgeel tot olijfkleurig
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie van de verse bladeren

 

 Toepassingen

 

De aromatische olie van Verbena triphylla bevat een hoog gehalte aan citral (40% tot 45%): citral heeft kalmerende eigenschappen en bezit een krachtige antiseptische werking; het kan echter ook huidirritaties opwekken, vooral bij langdurig of veelvuldig gebruik.

In de aromatherapie vervult Verbena olie (van Verbena triphylla) een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
de aromatische olie van verbena triphylla is bijzonder geschikt voor gebruik bij angstaanvallen, depressie, stress en als het lijkt alsof alles teveel is geworden:
– sterkt de geest en kalmeert het hart
– geeft hernieuwde energie, kracht en moed
– helpt bij het loslaten van verdriet en rouw
– verbreekt de identificatie met het verleden en helpt om onze aandacht te richten op de wereld en het leven om ons heen

hart en bloedvaten
hartritme stoornissen, vooral als deze veroorzaakt of erger worden bij toename van stress en emoties:
– hartkloppingen met hoge bloeddruk en een gevoel van spanning in de borst

luchtwegen
– luchtweginfecties zoals astma, bronchitis en voorhoofdsholte ontstekingen

spijsverteringssysteem
nerveuze maagklachten, met name als deze veroorzaakt of erger worden bij toename van stress en emoties:
– gebrek aan eetlust
– overgevoelige maag
– maagkrampen, misselijkheid en overgeven

huid
– huidinfecties zoals acne, wonden, builen en cysten
– onzuivere, vette huid

 

 

 

 

 

Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 2 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 2% van de olie)
– bad: maximaal 2 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad/douche)

 

 

 Contra-indicatie en waarschuwing

 

– niet onverdund op de huid gebruiken en de aangegeven dosis niet overschrijden : kan bij sommigen huidirritatie veroorzaken
– verbena olie is sterk fotosensitief: vermijd zonlicht en zonnebank gedurende 24 uur na gebruik op de huid
– voorzichtig bij vermenging met cremes, lotions en parfums
– niet meer dan twee druppels in het badwater doen om verbranding en blaarvorming van de huid te voorkomen
– vermijd tijdens zwangerschap: kan de samentrekkingen van de baarmoeder spieren bevorderen
– niet geschikt voor inwendig gebruik

 

 

 Diversen

 

– oorspronkelijk afkomstig uit Chili, Argentinië en Peru
– in Europa ingevoerd omstreeks het midden van de 18de eeuw
– de botanische naam “Lippia” is vernoemd naar Augustin Lippi, een Franse arts en botanicus van Italiaanse afkomst (17de / 18de eeuw)
– de botanische naam “Aloysia” verwijst naar Louisa Da Parma, de echtgenote van Carlos IV, koning van het toenmalige Spaanse Rijk
– echte, pure verbena olie is erg duur en moeilijk aan te komen
– meestal wordt ze verdund met aromatische olie van citronella, lemongrass, litsea of andere oliën met een hoog gehalte aan citral
– de chemische samenstelling van Verbena triphylla olie is bijzonder complex; het aroma is bijgevolg zo subtiel dat een synthetisch equivalent nog niet gevonden is
– wordt veel gebruikt in de parfum-, cosmetica- en levensmiddelen industrie
– genoot in de Arabische geneeskunde bekendheid als een aphrodisiac
– goed te combineren met citrus oliën en met aromatische olie van o.a. geranium, jasmijn en palmarosa- er zijn een groot aantal verschillende soorten Verbena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terpentijn olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Terpentijn olie (Pinus palustris)

 

eigenschappen

– aroma: sterk, warm, kruidig, enigszins bitter
– kleur: kleurloos tot lichtgeel, helder
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie van de hars van de Pinus palustris

 

 

Toepassingen

 

Terpentijn olie heeft een verwarmende en stimulerende uitwerking en kan daarom in de onderstaande gevallen het beste worden gebruikt als deze gepaard gaan met gevoelens van vermoeidheid, zwakte en kou

In aromatherapie vervult Terpentijn olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
– geeft kracht van optreden en helderheid van geest: gebruik bij geestelijke vermoeidheid, lusteloosheid en onvermogen om te beslissen

algehele vermoeidheid
– geeft nieuwe energie bij lichamelijke vermoeidheid

luchtwegen
– verkoudheid en griep met symptomen zoals rillingen met koorts, keelpijn, hoofdpijn en voorhoofdsholte ontstekingen
– slijm in de luchtwegen: longen, bronchiën, keel, neus en voorhoofdsholten

urogenitaal systeem
– blaasontsteking met pijn of moeite bij het urineren en een zwaar of drukkend gevoel in de onderbuik
– candida (witte vloed)

huid
– huidinfecties van wonden, zweren en puisten
– toegevoegd aan badwater kan het gebruikt worden bij het ontsmetten van de huid, ook in geval van luizen en schurft

spieren en gewrichten
stimuleert de circulatie en verwarmt de spieren: gebruik bij
– artritis, reumatiek en jicht
– vermoeide, stijve spieren
– spierkrampen of pijn in de spieren
– zenuwpijn, bv. ischias
(gebruik in basis olie, in massage olie, in een kompres of toegevoegd aan badwater)

antiseptisch en desinfecterend
– helpt bij het verdrijven van ziektekiemen in de lucht
– toegevoegd aan een schoonmaakmiddel voor het desinfecteren van kleding, oppervlaktes en materialen (goed afspoelen met water)

insecten werend
– oa. vliegen en vlooien

 

 

 

 

 

Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: maximaal 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad/douche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: altijd verdunnen voor gebruik op de huid
– de aanbevolen dosis niet overschrijden: een te hoge dosis en langdurig gebruik kunnen neveneffecten veroorzaken zoals huidirritaties en vermoeidheid
– altijd luchtdicht afgesloten en op een koele, donkere plek bewaren om oxidatie van de olie en daarmee de kans op huidirritaties te voorkomen
– niet intern gebruiken
– niet gebruiken bij kinderen
– vermijd gebruik tijdens zwangerschap
– rubber lost op in terpentijn olie: bewaar de olie nooit in een fles met rubber dop

 

 

Diversen

 

– terpentijn olie wordt gedistilleerd uit de hars van pijnbomen
– een aantal verschillende soorten pijnbomen leveren een hars die geschikt is voor distillatie van terpentijn olie
– de Pinus palustris, de Moeras Den, is een van de meest gebruikte soorten
– andere soorten zijn oa:

a) Pinus pinaster, de Zee Den (Middellandse Zee gebied en Zuid-Oosten van de VS, waar hij bekend staat als de “Longleaf Pine”), is een veel gebruikte soort,
b) Pinus lentiscus, de Mastiekboom (Noord Afrika),
c) Pinus halepensis, de Aleppo Den (oorspronkelijk in het oostelijk gedeelte van het Middellandse Zee gebied, nu het hele Middellandse Zee gebied); deze hars is een belangrijk ingredient van Retsina, de Griekse landwijn,
d) Pinus sylvestris, de Grove Den (vasteland van Europa, Centraal Azie, Noord China)
e) Pistacia terebinthus (de Terpentijnboom, Middellandse Zee gebied),
f) Larix decidua, de Europese Lariks (Centraal Europa, Alpen gebied); deze boom werd al in de 16de eeuw getapt voor zijn hars, waaruit een veelgevraagde terpentijn olie werd gewonnen: de zgn. “Venetiaanse Terpentijn”,
g) Abies alba, de Zilverspar (berggebieden van Midden Europa)

 

– terpentijn olie wordt oa. gebruikt in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld in de bereiding van hoest preparaten zoals Vicks Vaporub en van “Haarlemmer olie”, een 17de eeuws panacea
– wordt in Ayurveda gebruikt bij de samenstelling van cremes en zalfjes voor de bestrijding van pijn zoals artritis, reumatiek en jicht
-goed te combineren met aromatische olie van oa. cipres, citroen, eucalyptus, grapefruit, lavendel, rozemarijn