Tagarchief: reumatiek

Terpentijn olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Terpentijn olie (Pinus palustris)

 

eigenschappen

– aroma: sterk, warm, kruidig, enigszins bitter
– kleur: kleurloos tot lichtgeel, helder
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie van de hars van de Pinus palustris

 

 

Toepassingen

 

Terpentijn olie heeft een verwarmende en stimulerende uitwerking en kan daarom in de onderstaande gevallen het beste worden gebruikt als deze gepaard gaan met gevoelens van vermoeidheid, zwakte en kou

In aromatherapie vervult Terpentijn olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
– geeft kracht van optreden en helderheid van geest: gebruik bij geestelijke vermoeidheid, lusteloosheid en onvermogen om te beslissen

algehele vermoeidheid
– geeft nieuwe energie bij lichamelijke vermoeidheid

luchtwegen
– verkoudheid en griep met symptomen zoals rillingen met koorts, keelpijn, hoofdpijn en voorhoofdsholte ontstekingen
– slijm in de luchtwegen: longen, bronchiën, keel, neus en voorhoofdsholten

urogenitaal systeem
– blaasontsteking met pijn of moeite bij het urineren en een zwaar of drukkend gevoel in de onderbuik
– candida (witte vloed)

huid
– huidinfecties van wonden, zweren en puisten
– toegevoegd aan badwater kan het gebruikt worden bij het ontsmetten van de huid, ook in geval van luizen en schurft

spieren en gewrichten
stimuleert de circulatie en verwarmt de spieren: gebruik bij
– artritis, reumatiek en jicht
– vermoeide, stijve spieren
– spierkrampen of pijn in de spieren
– zenuwpijn, bv. ischias
(gebruik in basis olie, in massage olie, in een kompres of toegevoegd aan badwater)

antiseptisch en desinfecterend
– helpt bij het verdrijven van ziektekiemen in de lucht
– toegevoegd aan een schoonmaakmiddel voor het desinfecteren van kleding, oppervlaktes en materialen (goed afspoelen met water)

insecten werend
– oa. vliegen en vlooien

 

 

 

 

 

Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: maximaal 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad/douche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: altijd verdunnen voor gebruik op de huid
– de aanbevolen dosis niet overschrijden: een te hoge dosis en langdurig gebruik kunnen neveneffecten veroorzaken zoals huidirritaties en vermoeidheid
– altijd luchtdicht afgesloten en op een koele, donkere plek bewaren om oxidatie van de olie en daarmee de kans op huidirritaties te voorkomen
– niet intern gebruiken
– niet gebruiken bij kinderen
– vermijd gebruik tijdens zwangerschap
– rubber lost op in terpentijn olie: bewaar de olie nooit in een fles met rubber dop

 

 

Diversen

 

– terpentijn olie wordt gedistilleerd uit de hars van pijnbomen
– een aantal verschillende soorten pijnbomen leveren een hars die geschikt is voor distillatie van terpentijn olie
– de Pinus palustris, de Moeras Den, is een van de meest gebruikte soorten
– andere soorten zijn oa:

a) Pinus pinaster, de Zee Den (Middellandse Zee gebied en Zuid-Oosten van de VS, waar hij bekend staat als de “Longleaf Pine”), is een veel gebruikte soort,
b) Pinus lentiscus, de Mastiekboom (Noord Afrika),
c) Pinus halepensis, de Aleppo Den (oorspronkelijk in het oostelijk gedeelte van het Middellandse Zee gebied, nu het hele Middellandse Zee gebied); deze hars is een belangrijk ingredient van Retsina, de Griekse landwijn,
d) Pinus sylvestris, de Grove Den (vasteland van Europa, Centraal Azie, Noord China)
e) Pistacia terebinthus (de Terpentijnboom, Middellandse Zee gebied),
f) Larix decidua, de Europese Lariks (Centraal Europa, Alpen gebied); deze boom werd al in de 16de eeuw getapt voor zijn hars, waaruit een veelgevraagde terpentijn olie werd gewonnen: de zgn. “Venetiaanse Terpentijn”,
g) Abies alba, de Zilverspar (berggebieden van Midden Europa)

 

– terpentijn olie wordt oa. gebruikt in de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld in de bereiding van hoest preparaten zoals Vicks Vaporub en van “Haarlemmer olie”, een 17de eeuws panacea
– wordt in Ayurveda gebruikt bij de samenstelling van cremes en zalfjes voor de bestrijding van pijn zoals artritis, reumatiek en jicht
-goed te combineren met aromatische olie van oa. cipres, citroen, eucalyptus, grapefruit, lavendel, rozemarijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Peen olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Peen olie (Daucus carota ssp sativus)

synoniem: Wortelzaad olie

 

 

Eigenschappen

 

– aroma: warm, zoetig, kruidig, aards
– kleur: geel tot amberkleurig
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Peen olie is verwarmend: gebruik daarom bij onderstaande klachten alleen als deze gepaard gaan met gevoelens van gebrek aan energie, vermoeidheid en een lusteloos gevoel

in aromatherapie vervult Peen olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
gebruik bij bij twijfel, verwarring en afhankelijkheid van wat anderen zeggen en doen:
– geeft inzicht, onderscheidingsvermogen en de kracht om voor je eigen mening te staan
– uitstekende olie voor iemand die oversensitief is en zich gauw gekwetst voelt

huid
peen olie wordt vooral gebruikt om haar huidverzorgende eigenschappen, met name voor de droge, oudere en gerimpelde huid
– verslapte en gerimpelde huid
– doorleefde of gelooide huid
– verharde huid
– door teveel zon beschadigde huid (biedt ook bescherming tegen zonnebrand)
– huidirritaties, acne, eczeem en psoriasis
– littekens

lever
– helpt bij de verwijdering van gifstoffen uit de lever, afkomstig van dieet, chemische stoffen, enz.
– huidproblemen als gevolg van gifstoffen in de lever
(peen olie wordt ook wel gebruikt bij geelzucht, hepatitis en hoog cholesterol)

urinewegen
– overtollig lichaamsvocht: bij gebrek aan urineren met vochtophoping (edema) in het onderlichaam (enkels en benen)
– urinezuur (vaak met jicht)

gynaecologisch systeem
– menstruatie problemen met pijn en krampen voor of tijdens de periode en de gemoedswisselingen die daarmee gepaard kunnen gaan

spijsverteringssysteem
– zwakke spijsvertering met gebrek aan eetlust en vermoeidheid, een vol gevoel na de maaltijd en diarree
– bloedarmoede met een bleke gelaatskleur, bleke en gemakkelijk breekbare nagels, vermoeidheid en door dromen verstoorde slaap; eventueel ook een zwakke hartslag, lage bloeddruk, aanvallen van duizeligheid en weinig bloed tijdens de periode
(als het spijsverteringssysteem zwak is, kan het voedsel niet adequaat worden verteerd met als een van de mogelijke gevolgen dat er niet genoeg materiaal – en energie – is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes)

spieren en gewrichten
– artritis en reumatiek

worm infecties
– peen olie wordt ook gebruikt voor het afdrijven van maden en wormen

 

 

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
– bad: 10 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad douche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: kan in sommige gevallen bij te hoge dosering een allergische huidreactie veroorzaken
– niet gebruiken bij hoge bloeddruk
– vermijd tijdens zwangerschap
– niet gebruiken bij jonge kinderen

 

 

Diversen

 

– wordt ook wel beschouwd als een aphrodisiac (het is alom bekend dat konijnen veel wortels eten, en konijnen maken veel kleine konijntjes, dus …)
– goed te combineren met aromatische olie van oa. cederhout, cipres, jeneverbes, geranium, helichrysum, jasmijn, juniper, lavendel, melisse, niaouli, neroli, patchouli, petitgrain, rozemarijn, sandelhout, venkel, vetivert, ylang-ylang en citrus oliën

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koriander olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

.

Koriander olie (Coriandrum sativum)

 

Eigenschappen Koriander olie

– aroma: zout, houtachtig, kruidig
– kleur: kleurloos tot lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Algemeen

 

koriander olie is licht verwarmend en stimulerend: bij onderstaande condities niet gebruiken als er sprake is van oververhitting en (hoge) koorts

 

 

geest en zenuwstelsel

 

opwekkend en ontspannend, rustgevend: bij geestelijke vermoeidheid, zenuwspanningen, slapeloosheid
(koriander olie bevat een hoog percentage linalool: linalool vertraagt de activiteiten van het motorisch systeem van de hersenen)

 

 

spijsverteringssysteem

 

bevordert de spijsvertering:

a) bij indigestie met pijn en krampen in maag en darmen, winderigheid, constipatie en misselijkheid
b) bij een zwakke of nerveuze maag met gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel na de maaltijd, anorexia

 

lever

stimuleert de productie van gal in de lever en helpt bij de afbraak en verwijdering van vetstoffen uit het lichaam

 

 

 

 

huid

 

– striae en littekens

 

 

spieren en gewrichten

 

reumatiek en arthritis: bij ontstekingen, pijn en stijfheid in spieren en gewrichten

 

 

seksuele energie

 

gebrek aan libido: in gevallen van impotentie of frigiditeit

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

 Contra-indicatie en waarschuwing

 

– vermijd bij zwangerschap
– verdund en nooit in te grote hoeveelheden gebruiken:
a) koriander olie kan in sommige gevallen irritatie van de huid, de ogen en het neusslijmvlies veroorzaken (dit is te wijten aan de aanwezigheid van linalool)
b) kan bij te hoge dosis euforie en verdoving veroorzaken

 

 

 Diversen

 

– koriander is ook bekend als ‘cilantro’ en ‘ketoembar’
– wordt ook gebruikt in de parfum-, cosmetica en levensmiddelen industrie
– het belangrijkste chemische bestanddeel in de aromatische olie van koriander is linalool, tot 80% (voor korte beschrijving van linalool, zie ‘Ho-blad olie’)
– koriander – blad en zaad – bezit anti-oxidanten: voorkomt bederf van voedsel (vooral vlees)
– goed te combineren met aromatische olie van bergamot, citronella, cypres, den, frankincense, gember, jasmijn, kaneel, kruidnagel, mandarijn, neroli, petitgrain, sandelhout, scharlei, tea tree, zoete sinaasappel, wierook

 

 

Medisch en Biochemisch Onderzoek

 

Dodecenal, een chemische stof die zowel in het blad als in de zaadjes van koriander wordt aangetroffen, bezit krachtige anti-bacteriële eigenschappen volgens onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley: zij hebben aangetoond dat dodecenal bijzonder effectief is in de bestrijding van de Salmonella bacterie. (een paar blaadjes koriander/cilantro in een maaltijd is hiervoor echter niet toereikend: de hoeveelheid ervan moet minstens even groot zijn als de hoeveelheid van de rest van de maaltijd)

In laboratorium proeven is aangetoond dat koriander zaad het cholesterol gehalte kan verlagen (door de aanmaak van gal in de lever te stimuleren)

Koriander extract heeft een regulerende werking op de insuline in het lichaam; in de traditionele geneeskunde is het sinds oudsher een belangrijk kruid bij de bestrijding van diabetes

(gebruik koriander olie nooit ter vervanging van cholesterol-verlagende of anti-diabetische medicijnen, tenzij onder strikt toezicht van een behandelende arts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siberische spar : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

Siberische spar etherische olie

.

Siberische spar etherische olie, wordt verkregen door stoomdestillatie van de twijgen met naalden van de Siberische spar ofwel Abies Siberica. Het is een houtachtige olie met een prettige fris-zoete balsemachtige dennengeur .

.

.
.
.
.

De Siberische Spar, behoort tot de familie der naaldbomen, Pinaceae. De boom komt uit Siberië, Rusland. De boom wordt tot 30-35 meter hoog en heeft zilverachtige, vaalgroene korte naalden. De olie heeft een gunstige werking op het spierstelsel en bij artritis of reumatiek kan deze verwarmende olie in een massage heerlijk zijn. Sibersiche spar olie kan ondersteunend zijn bij oedeemvorming om deze beter te reguleren, evenals bij blaasontstekingen.

 

 

 

.

 

Siberische spar etherische olie in de aromatherapie

 

Siberische spar etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij;

reuma, jicht, hartbeklemmingen, verkoudheid, griep, sinusitis, bronchitis, astma, zenuwpijnen, zweetvoeten, aandoeningen aan de lucht- en urinewegen, blaasontsteking.

Als je Siberische spar olie toevoegt aan massage olie bij behandeling van spierproblemen en reumatische klachten dan stimuleert dit de doorbloeding en vermindert pijn.

 

 

 

Psychisch

.

Siberische spar is een verwarmende olie en kan stimulerend zijn bij een gebrek aan energie.

Siberische spar kan een sterk gevoel van verbondenheid geven, wanneer er in het leven dingen veranderen zoals een baan, veranderen van huis of relatie.

 

 

Combineren met

.

Siberische spar olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendel, Citroen, Rozemarijn, Salie, Zilverspar, Den, Cypres en Eucalyptus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik van Siberische spar etherische olie

.

  • Verstopte neus, bronchitis, astma, keelontsteking en verkoudheid; 3 tot 5 druppels Siberische spar toevoegen aan een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag stomen of een inhaler maken met zeezout zoals boven beschreven.
  • Als verwarmende massageolie: 10 druppels Zilverspar toevoegen aan 50 ml. zoete amandel olie, met dit mengsel masseren
  • Verdampen als luchtverfrisser: 5 druppels Siberische spar, 5 druppels Jeneverbes, 5 druppels Cipres en 5 druppels Lavendel verdampen in een aromadiffuser.
  • Verdampen voor ontspanning en bij stress: 1 druppel Siberische spar, 1 druppel Rozemarijn, 2 druppels Lavendel en 1 druppel Vetiver verdampen in een aromadiffuser.