Tagarchief: geur

Mirte : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

Mirte etherische olie

 

Mirte etherische olie, ook wel bekend als Myrthe etherische olie, wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bladeren, twijgen en bloemen van de Myrtus communis. Dit is een groenblijvende struik met geurige witte bloemen die tot wel 5 meter hoog kan worden.

De etherische olie heeft een gele kleur en een frisse, fijne kamferachtige geur die wat weg heeft van Eucalyptus en Niaouli.  Er is 1000 kilo verse planten nodig voor 1 kilo etherische olie.

 

 

 

 

 

De naam Mirte stamt af van het Griekse Mirtos, struikje der liefde. Bij de Grieken en Romeinen was Mirte gewijd aan de godinnen van de liefde, Aphrodite en Venus. De tempels van Venus waren omringd met Mirtestruiken.

Deze aromatische struik komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is nu in het wild langs de dorre berghellingen in de landen rond de Middellandse Zee te vinden. Hij heeft een geur die veel op die van de Jeneverbes lijkt.

In de herfst veranderen de bloemen van de Mirte in blauw-zwarte bessen. In Italië en Griekenland wordt uit deze vruchten een siroop gemaakt die bij hoesten en verkoudheid aan kinderen gegeven wordt.

 

 

 

Psychische effecten van Mirte etherische olie

 

Mirte is verfrissend en harmoniseert wisselende stemmingen. Heeft een verzachtende werking bij boosheid en verbetert het humeur.

Geeft energie bij oververmoeidheid. Mentaal heeft Mirte olie ook een sterke zuiverende werking. Steunt bij angsten en obsessies, het stimuleert om met zichzelf in het reine te komen. De olie is ook zeer geschikt bij meditaties.

Het beste werkt Mirte op de psyche als je een paar druppels verdampt in een aromadiffuser.

 

 

 

Lichamelijk gebruik

 

Mirte etherische olie kan helpen  bij bronchitis, verkoudheid, griep en neusverstopping want het geeft verlichting bij luchtwegproblemen.  Ook zeer geschikt in huidverzorgingsproducten want het werkt reinigend en zuiverend op de huid.

Vanwege de milde werking is Mirte etherische olie zeer geschikt voor de behandeling van hoesten en borstklachten bij kinderen vanaf 5 jaar. De olie is vooral effectief bij verdampen en inhaleren.

 

 

Gebruik in de aromatherapie:

acne, open/grove poriën, chronisch hoesten,  infecties, sinusitis, hoofdpijn, verslijmde luchtwegen, bronchitis, griep, verkoudheid, neusverstopping, slijmvliesontsteking, krampen, oververmoeidheid, aambeien, obsessies.

 

Let op: altijd verse olie gebruiken, geoxideerde olie kan de huid irriteren. niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. niet gebruiken bij kinderen onder 5 jaar. Voorzichtig bij spastische luchtwegproblemen.

Mirte olie kan je goed combineren met de volgende etherische oliën: Arveden, Bergamot, Citroen, Cypres, Gember, Kruidnagel, Lemongrass, Laurier, Lavendel, Limoen, Rozemarijn, Rozenhout, Scharlei en Tea Tree.

 

 

 

 

 

Gebruik van Mirte etherische olie

 

Bij bronchitis: Voeg 10 druppels Mirte, 20 druppels Niaouli en 5 druppels Citroen toe aan 50 ml. jojoba olie. Met dit mengsel de rug en borst insmeren. Of doe dit in een 50 ml. roll on stick voor makkelijker gebruik.

 

Griep:  Meng 2 druppels Mirte, 2 druppels Den en 2 druppels Citroen met een beetje melk, een lepel dode zeezout/bitterzout of een lepeltje honing.

Dit toevoegen aan een goed warm bad en 20 minuten baden. Regelmatig herhalen tijdens de griep periode.

 

Luchtverfrisser bij onaangename geurtjes: neem een sprayflacon van 50 ml. vul deze met wodka en voeg hier 10 druppels Mirte en 5 druppels Lemongrass aan toe. Spray in een rokerige ruimte of na het koken in de keuken en de ruimte ruikt weer fris.

Verdampen voor een goede nachtrust: 3 druppels Mirte en 3 druppels Nardus (Jatamansi) in een aroma nachtlampje kalmeert en zorgt voor een goede nachtrust.

Sinusitis: Maak een inhaler van een klein 10 ml. glasflesje, doe hierin een theelepel zeezout en voeg 20 druppels Mirte met 20 druppels Ravensara en 20 druppels Pepermunt Eucalyptus toe. Inhaleer regelmatig.

Mirte verdampen is effectief bij hoofdpijn, keelpijn en sinusitis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Luchtwegenmix : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Luchtwegenmix etherische olie

 

 

 

 

 Vlotte ademhaling

 Uit gecontroleerde biologische landbouw

 100% natuurlijk en zonder additieven

.

.

 

Zuivere gemengde etherische olie

 

De etherische olie mix Ademhaling is een uitgekiende samenstelling van Eucalyptus radiata, Lavandin super, Grove den, Kruidnagel en Tea tree.

 

 

 

 

Gebruik van Ademhalingsmix etherische olie LaDrome

 

 

Verstuiven / verdampen

1/2 uur tot 1 uur verstuiven in de leefruimten en in de slaapkamer voor het slapengaan. Of een half uur verstuiven ’s ochtends bij het opstaan.

 

 

Stoombad / inhalatie

Meng 2 tot 4 druppels ademhalingsmix in een kom warm water en inhaleer tot 3 keer per dag.
Druppel 5 druppels op een papieren zakdoek en adem regelmatig de geur in.

 

 

Massage

Meng tot 6 druppels met wat plantaardige olie (bv. amandelolie) en masseer hiermee de borst en bovenrug.

 

 

In bad

Verdun een tiental druppels ademhalingsmix en voeg toe aan het badwater.

 

 

 

 

 

 

 

 

Limoen : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

Limoen etherische olie

 

 

Limoen etherische olie,  de latijnse naam is Citrus aurantifolia,  komt van de koude persing van de limoenvrucht of door stoomdestillatie van het hele geperste fruit, als bijproduct van de sapproductie.

De olie die van de schil komt is lichtgeel tot olijfgroen van kleur met een zoete citrusgeur. De olie van het fruit is helder tot lichtgeel met een krachtige, fruitige geur.

Limoen heeft een verfrissende en verkwikkende werking op de geest en op de huid.

Deze olie maakt je vrolijk en activeert de creativiteit. Limoen etherische olie is goed voor hart, lever en gal. Limoenolie verlaagt bloeddruk en is aderversterkend bij couperose.

Limoen olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij: couperose, wratten, sproeten, slechte eetlust, maagzuur, licht verhoogde bloeddruk, gewrichtspijn, verkoudheid, koorts, griep, keelpijn, darminfecties, hoofdpijn, vermoeidheid, vergiftigingen, spierpijn, bloedarmoede, zwangerschaps misselijkheid en gebrek aan weerstand.

 

Limoen kan goed gemengd worden met neroli, mirte, eucalyptus, citronella, rozemarijn, lavendel en natuurlijk met andere citrusoliën.

 

 

 

 

Let op: De limoenolie die van de schil komt is sterk fototoxisch, dus niet in de zon op de huid gebruiken en na gebruik van limoenolie op de huid de huid 12 uur lang uit de zon houden.

 

 

 

Gebruik van limoen etherische olie

 

  • Bij spierpijn; 5 druppels limoen, 10 druppels lavendel, 10 druppels jeneverbes, 10 druppels marjolein, 5 druppels rozemarijn mengen met 100 ml. basis olie. Met dit mengsel de pijnlijke spieren masseren.
  • Verdamp 6-8 druppels limoen in een diffuser of aromalamp voor een vrolijke, stimulerende geur die het concentratievermogen verhoogt.

 

  • Bij stress en vermoeidheid; 2 druppels limoen, 1 druppel nootmuskaat, 1 druppel sinaasappel en 2 druppels scharlei mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.

 

 

 

 

  • Tegen cellulite: doe 2 druppels limoen-, 3 druppels jeneverbes- en 5 druppels cipresolie in 20 ml. basisolie en masseer daarmee 2 x dagelijks.
  • Voeg voor een betere ademhaling 3 druppels limoen-, en 3 druppels eucalyptusolie toe aan een kom bijna kokend water en stoom tweemaal daags 20 minuten.
  • 3 druppels limoen- en 3 druppels pepermuntolie verdampen in een diffuser of aromalamp zorgt voor een helder hoofd, grotere alertheid en verdrijft muffe luchtjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lavandin super : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAVANDIN SUPER

 

Beschrijving

 

Lavandin is een pittige kruising tussen echte en spijklavendel met een oppeppende geur.

 

Lavandin is een kruising tussen de echte lavendel (Lavandula angustifolia) en de spijklavendel (Lavandula latifolia). Lavandin heeft een gelijkaardige werking als lavendel maar is doordringender en heeft een scherpere geur. Ze is bijzonder rustgevend, bevordert een goede nachtrust en helpt bij geestelijke druk en (in)spanning. Een druppel lavandin op de slapen masseren kan verlichting brengen. Lavandin wordt ook gebruikt voor de huidverzorging en op de spieren ter voorbereiding op inspanning of om achteraf te ontspannen.

 

 

 

Gebruik

 

Inname: 1 druppel, 1 x per dag.

 

 

 

Samenstelling

 

Latijnse naam: Lavandula hybrida clone super

Producerend orgaan (p.o.): bloeiende top

Biochemische specificiteit (b.s.): linalol

Productiemethode: stoomdistillatie

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten

 

100% pure en natuurlijke etherische olie van lavandin super.

 

 

 

 

Andere gebruiksmomenten

 

Huid: enkele druppels plaatselijk of meerdere druppels verdund in basisolie.

Verstuiving: puur of samen met andere etherische oliën.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mooiste kamerplanten

Standaard

categorie : kamerplanten en bloemen

 

 

 

 

 

De mooiste kamerplanten

 

Breng een beetje buiten naar binnen. Met planten nodig je zuurstof, schoonheid en rust in huis uit. Dit zijn onze 10 toppers!

.

.

Voor de zuivere lucht…

 

Kamerplanten zijn de longen van je huis. Ze zuiveren de lucht van schadelijke stoffen uit plastic, chemische producten, elektrische apparaten en van de koolstofdioxide die we zelf uitademen. Deze drie groene jongens zijn echte specialisten!

 

.

 

Goudpalm


Oorsprong: Madagaskar
Lievelingsplek: meter van het raam of aan de zuidkant tot 4 meter

 

 

 

 

 

.

.

Bostonvaren


Oorsprong: Nieuw-Zeeland en tropisch Azië
Lievelingsplek: licht of halfschaduw, geen directe zon, dol op hoge luchtvochtigheid van badkamer of keuken. Wel uit de buurt van spots houden.

.

 

 

 

 

.

.

Kamerklimop


Oorsprong: Europa
Lievelingsplek: koel en licht, zeker geen volle zon

 

 

 

 

.

.

Voor een heerlijke geur…

 

Een goddelijke geur is goed voor het humeur. Waarom voor een synthetisch huisparfum kiezen als je een natuurlijke leverancier in huis kan halen?

 

.

 

Kaapse jasmijn

Oorsprong: China en Japan
Lievelingsplek: geen volle zon, wel veel licht

 

 

 

 

.

.

Bruidsbloem

Oorsprong: Madagaskar
Lievelingsplek: licht en luchtig, uit de felle zon

 

 

 

 

 

 

Voor kleur in huis…

 

Veel kamerplanten hebben exotische roots en daar horen tropische kleuren en weelderige vormen bij. Een lust voor het oog.

 

.

 

Paradijsvogelbloem

Oorsprong: Zuid-Afrika
Lievelingsplek: zonnig en luchtig

 

 

 

 

.

.

Vlinderorchidee

Oorsprong: Azië, Nieuw-Guinea en Australië
Lievelingsplek: aangenaam warm en licht, maar geen volle zon, een vensterbank po het oosten gericht is ideaal, een hoge luchtvochtigheid en eventueel benevelen

 

 

 

 

.

.

Medinilla magnifica

Oorsprong: Filipijnen
Lievelingsplek: licht en warm, maar geen directe zon, liefst hoge vochtigheid en eventueel benevelen

 

 

 

 

 

 

Voor positieve energie…

 

De Chinese harmonieleer feng shui gebruikt groen en bloemen om scherpe hoeken te neutraliseren, zodat de levensenergie ongestoord door het huis kan stromen. Sommige planten hebben een extra mooie missie.

 

 

 

Jadeplant

Oorsprong: Zuid-Afrika
Lievelingsplek: aan een raam in het oosten of westen
Feng shui: trekt overvloed en voorspoed aan, plaats hem zo dicht mogelijk bij de voordeur

 

 

 

.

.

 

Watercacao

Oorsprong: Centraal en Zuid-Amerika
Lievelingsplek: kan zowel licht als tamelijk donker staan, geen direct zonlicht, hoge luchtvochtigheid
Feng shui: ook geldboom genoemd, brengt welvaart en geluk in huis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

voorpagina openbaring a4

 

 

 

3d-gouden-pijl-5271528

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

 

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

 

 

Kruidnagel : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Kruidnagel etherische olie

 

 

 

 

 

 

Kruidnagel etherische olie komt van de Kruidnagelboom, Caryophyllus aromaticus of Eugenia caryophyllata. Het is een kleine piramidevormige, altijd groene boom die behoort tot de Mirte-familie.

 

 

Er worden verschillende etherische oliën gewonnen uit de bladeren, bloemknoppen en stelen.

De bladolie is een donkerbruine olie met een ruwe geur die doet denken aan verbrand hout en heeft een hoog eugenol gehalte (82-88 %). Er zijn 50 kilo bladeren nodig voor 1 kilo olie.

 

 

 

 

 

 

 

Na het plukken worden de bloemknoppen in de zon (of boven een vuurtje) gedroogd. De bloemknopolie (kruidnagels) is een licht gele olie met een zoet-pikante geur. Het eugenolgehalte is lager (60-80%) waardoor de olie beter voor de aromatherapie geschikt is. 6 tot 8 kilo kruidnagels leveren 1 kilo olie.

 

 

De gedroogde bloemknoppen, kruidnagels, worden al vele eeuwen als specerij gebruikt. In de Middeleeuwen werd kruidnagel al aanbevolen bij hoofdpijn, doofheid en waterzucht, evenals bij kiespijn een toepassing die nu al eeuwenlang stand houdt.

 

 

Ook tegenwoordig wordt Kruidnagel olie nog veelvuldig toegepast in tandheelkundige preparaten.

In de aromatherapie wordt kruidnagel etherische olie hoofdzakelijk gewaardeerd om de krachtige antiseptische/desinfecterende en pijnstillende eigenschappen.  Kruidnagels verzachten onder meer  reumatische klachten en zenuwpijnen.

Kruidnagel etherische olie verdrijft motten, muggen, wespen en muizen.

Kruidnagelolie is een stimulerende olie met antibacteriële en antiseptische werking. Het is een goede olie om preventief te gebruiken en zodoende infecties te verhinderen. De lokaal verdovende eigenschap werkt zeer goed bij tand- en kiespijn.

Kruidnagel wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij: tand- en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darm- gassen en krampen, diarree, schimmelinfecties, blauwe plekken, schaafwonden, zwemmerseczeem, acne, artritis, verstuikingen, verrekkingen, zweren, slechte spijsvertering, infecties, griep en verkoudheid.

 

 

Kruidnagelolie verdampen helpt om geestelijke en lichamelijke oude wonden te genezen en knagende pijnen te verlichten.

Versterkt de zelfhelende krachten in de mens en het gevoel van eigenwaarde. Kruidnagel werkt op het materialisme, hij maakt begrip van vergankelijkheid.

Kruidnagelolie maakt het gemakkelijker oude bagage achter te laten en maakt ontvankelijk voor nieuwe ervaringen en indrukken.

 

 

 

 

 

 

 

De olie geeft het heel sterke besef dat hier op aarde alles wat ontstaat ook weer moet vergaan. Zij biedt de mogelijkheid met deze waarheid ook te leven.

Deze olie heeft een zeer sterke en beschermende werking op de psyche van de mens.

contra-indicatie: nooit onverdund op de huid gebruiken, kan ernstige irritaties veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap.

Kruidnagel olie kan goed gecombineerd worden met Roos, Bergamot, Lavendel, Citronella, Nootmuskaat, Citroen, Limoen, Pepermunt, Rozemarijn, YlangYlang en Geranium.

 

 

 

 

Gebruik van kruidnagel etherische olie

 

  • Bij tand- of kiespijn: 1 druppel Kruidnagel olie op de pijnlijke tand/kies werkt verdovend.
  • Bij ontstoken tandvlees: 1 druppel Kruidnagel op de tandenborstel en hiermee voorzichtig borstelen.
  • Tegen muggen en insecten: een mengsel van 2 druppels Kruidnagel, 2 druppels Eucalyptus, 4 druppels Geranium en 2 druppels Ceder etherische olie in een aromadiffuser of aromalamp verdrijft muggen en andere insecten.
  • Bij reumatische klachten: maak een massage olie van 90 ml. plantaardige olie en 10 ml. Sint Janskruid olie en 5 druppels Kruidnagel, 20 druppels Geranium, 10 druppels Lavendel en 10 druppels Eucalyptus. Met dit mengsel dagelijks de pijnlijke plekken masseren.

 

 

 

 

 

 

 

Echte kamille : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamille etherische olie

 

Kamille etherische olie (echte of blauwe kamille) wordt gewonnen door stoomdestillatie van de kamillebloemen en heeft een warme kruidige geur.

 

Er is vaak verwarring met Kamille olie omdat er 2 verschillende soorten Kamille olie zijn.

 

 

 

 

 

 

Er is de Roomse Kamille en de éénjarige Kamille, Matricaria chamomilla (Echte of Blauwe Kamille), dit is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt. In dit artikel wordt de echte Kamille besproken.

Alleen de Echte Kamille bevat Azuleen, de heilzame blauwe olie. Vandaar dat de olie ook vaak blauwe Kamille wordt genoemd.

De etherische olie van deze Kamille, Oleum chamomillaea, krijgt echter pas na destillatie een blauwe kleur die veroorzaakt wordt door een chemische stof, genaamd chamazuleen.

Echte kamille etherische olie is een kostbare olie omdat het plukken van de bloemen zeer arbeids intensief is en de opbrengst is uiterst laag.

De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.

De grote hoeveelheid aan alpha-bisabolol maakt de olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum.

De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.

 

 

 

In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingsremmende, kalmerende en verzachtende werking.

Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend.

Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamille etherische olie in de aromatherapie

 

Kamille etherische  olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, kiespijn.

 

 

 

 

 

Psychisch

 

Kamille olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Alle Kamille oliën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen.

Ze zijn werkzaam op alle niveau’s : het lichamelijke, het emotionele en subtiele.

De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft.

Vanwege zijn kalmerende werking kan Kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen.

 

 

 

 

Combineren met:

 

Kamille olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendel, Patchouli, Roos, Benzoë, Neroli, Bergamot, Citroen, Ylang Ylang, Jasmijn en Scharlei.

 

 

 

 

 

Gebruik van Kamille etherische olie

 

  • Bij ontstekingen in de mond: Maak een gorgeldrank door 4 druppels Kamille in een glas gekookt water te mengen en gorgel hiermee 1 à 2 maal per dag.
  • Pijnlijke tandgroei bij kinderen: stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel Kamille op een wattenstaafje.
  • Als verlichtend bad bij  huidproblemen: 3 druppels Kamille, 3 druppels Geranium en 4 druppels Sandelhout mengen met een eetlepel melk, honing of dode zeezout. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.
  • Bij ontstoken, gevoelige huid, acne, huidproblemen: Een huidolie maken van  4 druppels Duizendblad, 7 druppels Kamille en 5 druppels Roos met 40 ml. Jojoba olie en 10 ml. Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
  • Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 2 tot 3 druppels Kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 à 2 maal per dag deppen.
  • Zwellingen, verstuikingen: voeg 8 druppels blauwe Kamille, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Helicryse, 1 druppel Neroli en 3 druppels Patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf het mengsel meermaals voorzichtig op de gezwollen plekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasmijn : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasmijn etherische olie

 

Jasmijn etherische olie (Jasminum officinalis) wordt gewonnen door alcoholextractie van de bloemen.

In de bloemen zit maar weinig olie daarom heeft men voor 1 kilo olie minstens 1000 kilo bloemen nodig.

 

 

 

 

 

De Jasmijn is een kleine groenblijvende heester die tot twee meter hoog kan worden. Uit de vertakkingen groeien talloze kleine witte kelkvormige bloemetjes die vooral ’s avonds en ’s nachts een exotische, bedwelmende geur verspreiden.  De Jasmijn staat daarom ook bekend als de koningin van de nacht

De etherische olie is rood tot roodgeel van kleur en heeft een warm bloemig en exotisch aroma. Jasmijn heeft door haar geur als geen andere olie de eigenschap je in andere sferen te brengen. De olie is zeer geschikt als parfum.

 

 

In Zuid-Frankrijk wordt de Jasminum grandiflorum, oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya, dan ook in grote hoeveelheden geteeld voor het winnen van Jasmijn etherische olie voor gebruik in de parfumindustrie.

Gedroogde bloemen worden ook gebruikt in Jasmijnthee.

In de Indiase Ayurveda en de Chinese geneeskunst wordt ook al duizenden jaren gebruik gemaakt van de Jasmijn bloemen en olie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasmijn etherische olie in de aromatherapie

 

Jasmijn absolue werkt antiseptisch en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

In India wordt het als afrodisiacum gebruikt en als middel tegen impotentie op lendenen ingemasseerd. Een soort natuurlijke viagra wat mij zeker de moeite waard lijkt om te proberen als je tenminste van de geur van jasmijn etherische olie houdt.

In de zomer kan je jasmijn toevoegen aan een massage olie omdat het een koelend effect op het lichaam heeft.

Verder kan jasmijn tijdens de geboorte gebruikt worden om de contracties te versterken en het werkt licht pijnstillend.

Let op: jasmijn niet tijdens de zwangerschap gebruiken, alleen tijdens en na de geboorte.

Brengt het hormonale systeem in balans en is daarom ook geschikt bij diverse vrouwelijke problemen zoals pms, overgangsklachten etc.

 

 

 

 

Psychisch

 

Jasmijnolie heeft een rustgevende, antidepressieve en angst verdrijvende werking. Jasmijn geeft een gevoel van zelfvertrouwen en euforie, en kan daarom zeer goed ingezet worden tegen bij apathie, onverschilligheid en lusteloosheid.

Jasmijn kan de ontwikkeling van creativiteit ondersteunen. Het zorgt ervoor dat je ontvankelijker wordt.

Jasmiijn is ook zeer geschikt voor meditatie, doe een paar druppels op een aromasteentje of in een aromalamp. Werkt op het hartchakra, solar plexus chakra (zonnevlecht) en het basis of wortel chakra.

 

 

 

 

Combineren met:

 

Jasmijn kan je met praktisch alle soorten etherische olie mengen maar kan zeker goed gecombineerd worden met:

Bergamot, Ceder, Geranium, Lavendel, Mandarijn, Neroli, Ho blad, Sandelhout, Ylang Ylang

 

 

 

 

Gebruik van jasmijn etherische olie

 

  • 3 druppels Jasmijn, 3 druppels Sinaasappel en 3 druppels Nootmuskaat in een aromadiffuser verdampen helpt bij een depressieve stemming.
  • Een paar druppels Jasmijn in een aromadiffuser of op een geursteen werkt ontspannend.
  • Voor het creëren van een romantische stemming kan Jasmijn o.a. met Ho Blad, Ylang Ylang, Patchouli of Roos gemengd worden. Bijv. in een aromadiffuser of in een geurkaars.
  • Maak een romantische massageolie door 5 druppels jasmijn en 5 druppels roos toe te voegen aan 100 ml. zoete amandelolie. Ideaal voor een partnermassage.
  • Maak een ontspannende badolie door 2 druppels Jasmijn, 3 druppels Vetiver en 3 druppels Sinaasappel  te mengen met een beetje melk, room, een lepeltje honing of een schaaltje badzout. Voeg dit toe aan een niet te heet bad en ontspan 15-20 minuten in het geurende warme water.
  • Voeg jasmijn absolue toe aan je zelfgemaakte aleppo zeep voor een heerlijke geur, werkt antiseptisch en is verzorgend voor de huid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schijfkamille : Matricaria discoidea

Standaard

categorie : kamerplanten en bloemen

 

 

 

 

 

 

 

Goed te herkennen aan
de groengele ei-ronde bloemhoofdjes zonder straalbloemen

 

 

 

 

 

 

Algemeen

 

Schijfkamille is een zeer algemeen voorkomende eenjarige plant met een duidelijke geur en een gedrongen bouw. Ze groeit op vochtige tot droge, betreden of omgewerkte grond, zoals in bermen, wegranden en tussen bestrating. Ze wordt 5 tot 30 cm hoog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloem

 

Ze bloeit vanaf juni tot en met november. De kort gesteelde, groengele bloemhoofdjes zijn ei-rond en bestaan uit talrijke kleine, vier-tandige buisbloemen. De straalbloemen ontbreken. Daardoor trekt ze weinig insecten aan en is ze voornamelijk aangewezen op zelfbestuiving.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Algemeen

– composietenfamilie (Asteraceae)
– eenjarig
– zeer algemeen voorkomend
– 5 tot 30 cm

Bloem
– groengeel
– vanaf juni tot in de herfst
– hoofdje
– 5 tot 10 mm
– alleen buisbloemen

Blad
– verspreid
– enkelvoudig
– 2- tot 3-voudig geveerd
– top spits
– rand gaaf
– voet gevleugeld
– veernervig
– iets vlezig

Stengel
– rechtop
– kaal
– rolrond

zie wilde bloemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helichrysum : etherische olie (strobloem)

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

 

Helichrysum : etherische olie (strobloem)

Helichrysum etherische olie komt van de Helichrysum (Helichrysum italicum) of de Strobloemplant. Dit is een 90 tot 100 cm. hoog groenblijvend struikje, met kleine mosterdgele bloempjes. De plant komt oorspronkelijk voor in de landen rond de Middellandse Zee en Australië .

De plant bevat maar weinig olie en het oliegehalte neemt tijdens de bloeitijd steeds verder af.

Omdat alleen de bloemhoofdjes en het bovenste deel van de plant voor distillatie gebruikt kunnen worden, is er 2000 kilo plantmateriaal nodig om 1 kilo etherische olie te maken. Dit verklaart ook de hoge prijs van pure helichrysum etherische olie.

 

 

 

Helichrysum etherische olie in de aromatherapie

 

Helichrysum olie heeft een krachtige kruidige geur met een zoetere honinggeur als ondertoon. De olie wordt veel gebruikt in parfum en in huidverzorging. Helichrysum beschermt de huid ook tegen de zon en kan daarom ook goed in zelfgemaakte zonnebrandolie gebruikt worden.

Helicrhryum essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; abcessen, blauwe plekken, acne, dermatitis, steenpuisten, ontstekingen, eczeem, spierletsels, verstuikingen, bloeduitstortingen, kneuzingen, herpes, neusverkoudheid, sinusitis, aderontstekingen, bacteriële infecties, griep, koorts, verkoudheid, zenuwpijn, lethargie, stress, aambeien, aanleg voor spataderen, astma, bronchitis, acne, rosacea, slijmvorming, allergische huiduitslag, mediteren, te hoge bloedsuikerspiegel, leverklachten en voor een betere doorbloeding.

Als je helichrysum toevoegt aan een arnicamaceraat of nigella (zwartzaad) olie kan je dit goed gebruiken voor de verzorging van littekens.

Door de anti-allergene werking is de olie ook nuttig bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis.

Een andere interessante eigenschap is het tegengaan van bloedstolsels. Wat helichrysum etherische olie zeer geschikt maakt voor de behandeling van spierletsels en verstuikingen waarbij bloeduitstortingen of blauwe plekken  ontstaan. De olie is zelfs in staat oude bloedstolsels op te lossen.

Helichrysum is goed te combineren met cypres, cisteroos, geranium, kruidnagel, roos,lavendel, kamille, mimosa, neroli, scharlei en de meeste citrus oliën.

 

 

 

 

 

 

Psychisch

Het scherpe en kruidige aroma geeft een veilig gevoel. Helichrysum helpt emotionele blokkades op te heffen op een zeer subtiele en zachte manier, de olie is daarom ook zeer geschikt voor gebruik bij dieren. De olie helpt de gebruiker vol te houden en door te zetten.

Twee druppels roos met één druppel helichrysum brengen hoofd en hart bij elkaar.

 

 

Chakra

Helichrysum opent de zonnevlecht (solar plexus), bijbehorende kleur is geel.

 

 

 

Contra indicatie

 

Niet gebruiken tijdens zwangerschap. niet gebruiken bij kinderen onder de 6 jaar. Deze olie spaarzaam gebruik bij personen die gevoelig zijn voor ketonen.

Gebruik altijd zuivere en hoogwaardige therapeutische olie om problemen te voorkomen.

 

 

 

 

Tips voor gebruik

 

  • Bloeduitstortingen, wondjes: 1 druppel helichrysum puur of verdund aanbrengen.
  • Bloeduitstortingen: 4 druppels helichrysum, 2 druppels teatree en 2 druppels lavendel in 1 eetlepel jojoba olie mengen, met dit mengsel de plekken meermaals dagelijks insmeren.
  • Als slijmoplosser bij neusverkoudheid, sinusitis en bronchitis:
    voeg 4 druppels helichrysum, 1 druppel marjolein en 1 druppel rozemarijn toe aan een schaaltje heet water en inhaleer 1-3x per dag.
  • Slijmoplosser bij allergische problemen/hooikoorts, vooral bij slijmvorming in de neus en niezen: voeg 4 druppels helichrysum en 2 druppels roomse kamille toe aan een schaaltje heet water en inhaleer.