Tagarchief: linalool

Rozenhout olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Wat is rozenhout?

 

De term rozenhout wordt gebruikt om verschillende bomen te benoemen, waarvan het hout roze of rood van kleur is

Wat etherische oliën betreft, wordt er enkel gebruik gemaakt van de Laurierfamilie, specifiek de aniba rosodora. Het is afkomstig uit het Amazone regenwoud (Brazilië, Frans-Guyana). Daar wordt de etherische olie verkregen na destillatie van het houtschaafsel, deze heeft een aangename bosachtige geur.

Deze rozenhout etherische olie is zeer rijk aan linalool, een molecule die familie is van de monoterpenolen. Omwille van de karakteristieke geur, zijn deze zeer gegeerd in de parfumerie-industrie. Bijgevolg wordt het zeer intensief gebruikt in de industrie met als gevolg dat de middelgrote boom met goudgele bloemen en rode schors zeer zeldzaam is.

 

 

Rozenhout olie: een middel tegen vele kwaaltjes

 

Deze kostbare etherische olie heeft opvallende eigenschappen omtrent allerlei klachten. Het werkt bijvoorbeeld anti-infectieus, zowel wat bacteriën, virussen als schimmels betreft. De rozenhout olie wordt eveneens gebruikt tegen oorontstekingen, sinusitis, waterpokken, mazelen, bronchopulmonaire infecties, blaasontstekingen en allerlei soorten schimmelinfecties.

In cosmetica is deze etherische olie terug te vinden om de huid te verstevigen en regenereren. Het wordt daarom gebruikt voor de behandeling van striemen, vermoeide huid, rimpels en acne, maar ook om littekens te verminderen. Bovendien is het ook zeer nuttig indien u last heeft van schilfers, eczeem of haaruitval.

Bij vrouwen werkt het bovendien oplustwekkend en stimuleert het de geslachtsdrift. Voor de heren hebben andere etherische oliën dezelfde werking: onderzoek maar eens de etherische oliën van gember of zwarte peper! Dankzij zijn oplustwekkende eigenschappen, kan rozenhout olie gebruikt worden als anti-vermoeidheidsmiddel. In geval van depressie of stress, moet het verspreid worden gebruikt. De rozenhout etherische olie wordt ook geassocieerd met andere types van etherische olie, zoals deze van mandarijn, ylang ylang. Verder kalmeert het angsten en reguleert het zeer hevige emoties.

 

 

 

 

 

Wanneer de etherische olie niet gebruiken?

 

Deze rozenhout olie wordt door zeer veel personen getolereerd en is bovendien niet agressief voor de huid. Het gebruik van deze etherische olie wordt enkel voor zwangere vrouwen afgeraden, aangezien het een oplustwekkend effect heeft op de baarmoeder. Verder moeten personen die in aanraking kwamen met hormoonafhankelijke kanker, de rozenhout olie met de nodige voorzichtigheid gebruiken.

De rozenhout etherische olie heeft dus vele troeven zoals de geur, effectiviteit en tolerantie. Laten we echter niet vergeten dat het van verre oorsprong en zeer populair is, het is dus aangeraden om het met mate te gebruiken!

 

 

Enkele etherische olie recepten

 

Zwaarmoedigheid 
1 druppel EO van tea tree, 1 druppel EO van rozenhout, 1 druppel EO van marjolein, 1 druppel EO van neroli, 1 druppel EO van verbenonrozemarijn, 1 druppel EO van citroenverbena.

Breng dit mengsel gedurende twee weken tweemaal per dag aan op de plexus solaris, de voetzool, de binnenkant van de polsen en langs de wervelkolom.

 

Droge huid
Doe 2 druppels essentiële olie van rozenhout in een eetlepel plantaardige bernagieolie, zoete amandelolie of teunisbloem of in uw gebruikelijke verzorgingscrème. Let op: essentiële olie van rozenhout is steeds moeilijker te vinden (vooral de biologische kwaliteit) als gevolg van de overexploitatie van bossen. U kunt het in alle recepten van dit boek vervangen door Aziatisch rozenhout (Cinnamomum camphora linalolifera, waarvan de chemische formule zeer nauw verwant is).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koriander olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

.

Koriander olie (Coriandrum sativum)

 

Eigenschappen Koriander olie

– aroma: zout, houtachtig, kruidig
– kleur: kleurloos tot lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Algemeen

 

koriander olie is licht verwarmend en stimulerend: bij onderstaande condities niet gebruiken als er sprake is van oververhitting en (hoge) koorts

 

 

geest en zenuwstelsel

 

opwekkend en ontspannend, rustgevend: bij geestelijke vermoeidheid, zenuwspanningen, slapeloosheid
(koriander olie bevat een hoog percentage linalool: linalool vertraagt de activiteiten van het motorisch systeem van de hersenen)

 

 

spijsverteringssysteem

 

bevordert de spijsvertering:

a) bij indigestie met pijn en krampen in maag en darmen, winderigheid, constipatie en misselijkheid
b) bij een zwakke of nerveuze maag met gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel na de maaltijd, anorexia

 

lever

stimuleert de productie van gal in de lever en helpt bij de afbraak en verwijdering van vetstoffen uit het lichaam

 

 

 

 

huid

 

– striae en littekens

 

 

spieren en gewrichten

 

reumatiek en arthritis: bij ontstekingen, pijn en stijfheid in spieren en gewrichten

 

 

seksuele energie

 

gebrek aan libido: in gevallen van impotentie of frigiditeit

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

 Contra-indicatie en waarschuwing

 

– vermijd bij zwangerschap
– verdund en nooit in te grote hoeveelheden gebruiken:
a) koriander olie kan in sommige gevallen irritatie van de huid, de ogen en het neusslijmvlies veroorzaken (dit is te wijten aan de aanwezigheid van linalool)
b) kan bij te hoge dosis euforie en verdoving veroorzaken

 

 

 Diversen

 

– koriander is ook bekend als ‘cilantro’ en ‘ketoembar’
– wordt ook gebruikt in de parfum-, cosmetica en levensmiddelen industrie
– het belangrijkste chemische bestanddeel in de aromatische olie van koriander is linalool, tot 80% (voor korte beschrijving van linalool, zie ‘Ho-blad olie’)
– koriander – blad en zaad – bezit anti-oxidanten: voorkomt bederf van voedsel (vooral vlees)
– goed te combineren met aromatische olie van bergamot, citronella, cypres, den, frankincense, gember, jasmijn, kaneel, kruidnagel, mandarijn, neroli, petitgrain, sandelhout, scharlei, tea tree, zoete sinaasappel, wierook

 

 

Medisch en Biochemisch Onderzoek

 

Dodecenal, een chemische stof die zowel in het blad als in de zaadjes van koriander wordt aangetroffen, bezit krachtige anti-bacteriële eigenschappen volgens onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley: zij hebben aangetoond dat dodecenal bijzonder effectief is in de bestrijding van de Salmonella bacterie. (een paar blaadjes koriander/cilantro in een maaltijd is hiervoor echter niet toereikend: de hoeveelheid ervan moet minstens even groot zijn als de hoeveelheid van de rest van de maaltijd)

In laboratorium proeven is aangetoond dat koriander zaad het cholesterol gehalte kan verlagen (door de aanmaak van gal in de lever te stimuleren)

Koriander extract heeft een regulerende werking op de insuline in het lichaam; in de traditionele geneeskunde is het sinds oudsher een belangrijk kruid bij de bestrijding van diabetes

(gebruik koriander olie nooit ter vervanging van cholesterol-verlagende of anti-diabetische medicijnen, tenzij onder strikt toezicht van een behandelende arts)