Tagarchief: rozenhout

Litsea Cubeba : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Litsea Cubeba etherische olie

 

Litsea cubeba etherische olie is ook bekend als May Chang.

De etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de vruchten van deze kleine tropische boom met naar citroen geurende bladeren en bloemen.

De boom komt oorspronkelijk uit China en behoort net als Laurier, Rozenhout en Kaneel tot de familie Lauraceae (Laurierachtigen).

 

 

 

 

 

China is de grootste producent van deze olie, waarvan het merendeel door de Chinezen zelf gebruikt wordt.

De Litsea Cubeba etherische olie is een lichtgele olie met een intense citroenachtige, frisse, fruitige geur. De geur is subtieler dan die van Lemongrass en gaat meer in de richting van Verbena.

Litsea olie heeft krachtige antischimmel en antivirale eigenschappen. De olie is vernietigend voor bacteriën. En het is een goede insecten verdrijver.

 

 

 

Gebruik in de aromatherapie

 

Hoofdpijn, angst, depressies, indigestie, spierpijn, koude rillingen, reisziekte, acne, dermatitis, vette huid, overmatige transpiratie, hoge bloeddruk, nerveuze spanningen en stress.

 

Lichamelijk: Werkt maagversterkend en slijmoplossend. De olie is zeer geschikt voor huidverzorging bij vette huid, vet haar, acne en schimmelinfecties.

Onderzoek heeft aangetoond dat Litsea waardevol kan zijn bij de behandeling van hartritme stoornissen

 

 

Psychisch: Litsea olie heeft een zeer ontspannende werking op de geest en geeft weer levenslust als men in de put zit. Rustgevend bij angst en depressies.

Verdampen tijdens meditatie verfrist, geeft duidelijkheid en stimuleert de creativiteit.

 

 

 

 

 

Litsea Cubeba kan goed gecombineerd worden met Basilicum, Bergamot, Geranium, Gember, Jasmijn, Lavendel, Lemongrass, Neroli, Sinaasappel, Petitgrain, Roos, Rozemarijn, Rozenhout en Ylang Ylang.

contra-indicatie:  Litsea cubeba olie bevat citral, citronellol, geraniol, limoneen en linalool, deze stoffen kunnen bij sommige mensen mogelijk irritatie en overgevoeligheid veroorzaken, niet geschikt voor kinderen, niet in de eerste drie maanden van de zwangerschap gebruiken.

 

 

 

Gebruik van Litsea Cubeba etherische olie

 

Hoofdpijn: voeg 10 druppels toe aan 250 ml. lauwwarm water en roer dit goed door. Doop hierin meteen een washandje, knijp dit licht uit en leg het 10-15 minuten op het voorhoofd. Naar behoefte herhalen. Omdat olie en water niet mengen elke keer voordat je het washandje in het water doopt opnieuw goed doorroeren.

Menstruatiepijn: voeg 10-15 druppels toe aan een eetlepel zoete amandelolie en masseer hiermee de onderbuik. Masseer zo vaak als nodig is.

Bij spierpijn/ pijn in de onderrug; voeg 5-10 druppels toe aan een eetlepel plantaardige olie en masseer de pijnlijk plekken meermaals per dag.

Verdampen: 6-8 druppels Litsea Cubeba olie verdampen in de aromalamp nemen angst en negatieve gevoelens weg.

Litsea Cubeba kan ook zeer goed in huidverzorgingsproducten of parfum gebruikt worden door de subtiele frisse citroengeur (ook al vervanging van citroen etherische olie) en geeft geen reactie van de huid met zonlicht.

 

 

 

 

 

 

Ho Blad: etherische olie.

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Ho Blad etherische olie

 

 

.
.
.
Ho blad etherische olie (Cinnamomum camphora lin.) wordt gedestilleerd door waterdampdestillatie van de bladeren van de Ho-boom (Ho Sho, Chinese Kamferboom).

De Ho boom is een fraaie boom met groen blijvende, glanzende bladeren en is een familielid van de Kaneel- en Kamferbomen, behoort tot de Laurierachtigen (Lauraceae).

 

 

 

 

De boom groeit van nature onder meer in Zuid-China, Ceylon, India, Java en Sumatra. Zijn bladeren hebben een aangename roosachtige geur.

De bladeren kunnen 2x per jaar geoogst worden zonder schade aan de boom te veroorzaken.

Voor 1 liter Ho blad olie zijn 100 kilo bladeren nodig.

De etherische olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een bloemige, licht houtachtige geur die op rozen lijkt met een vleugje lavendel.

Ho blad etherische olie vertoont chemisch gezien veel overeenkomsten met Rozenhout etherische olie. Het is daarom een prima vervanger voor Rozenhout omdat de Rozenhoutboom in veel gebieden door wildkap al verdwenen is. Ook de geur is bijna identiek aan die van Rozenhout.

 

 

De olie stimuleert het immuunsysteem en is toegevoegd aan een dragerolie ideaal voor een algemene huidverzorging, ook voor de gevoelige huid.

Het is een regulerende en kalmerende olie, die antibiotisch werkt door het hoge linalool gehalte.

 

 

 

 

 

Ho Blad etherische olie in de aromatherapie

 

Ho Blad is antibiotisch, verzorgend, stimuleert het immuunsysteem, pijnstillend, anti-reumatisch, slijmafdrijvend.

Werkt goed tegen ontstekingen, puistjes, acne, onzuivere huid, jeugdpuistjes, rimpels, striae en bij wondjes en kleine zweertjes en is zeer goed inzetbaar bij huidverzorgingsproducten voor de gevoelige huid.

 

 

Psychisch

 

  • De geur van Ho Blad inspireert tot nieuwe inzichten en is goed te gebruiken bij creatieve bezigheden.
  • De geur geeft ook moed en een geborgen gevoel, ideaal om te gebruiken bij stress, angst, depressie en vermoeidheid.
  • Zorgt voor harmonie en tolerantie, goed te gebruiken in situaties waar de atmosfeer gespannen is.
  • Zeer rustgevend en kalmerend bij stress, kan zelfs slaapverwekkend zijn.

Ho Blad kan je met praktisch alle soorten etherische olie mengen maar kan zeker goed gecombineerd worden met:

Bergamot, Basilicum, Ceder, Den, Jasmijn, Geranium, Lavandin, Lavendel, Patchouli, Sandelhout, Ylang Ylang, Zwarte peper, verder alle citrus- en houtoliën.

 

 

 

 

 

Gebruik van Ho Blad etherische olie

 

  • Als vervanging van rozenhout etherische olie.
  • Een paar druppels in een aromalampje in de baby- of kinderkamer geeft verlichting bij long- en luchtweg infecties.
  • Bij striae (zwangerschapsstriemen): dagelijks masseren met een massage olie van 100 ml. argan olie of hazelnoot olie met  15 druppels Ho Blad en 3 druppels Roos.
  • Voor het creëren van een romantische stemming kan Ho-Blad o.a. met Jasmijn, Ylang Ylang, Patchouli of Roos gemengd worden. Bijv. in een aromadiffuser of in een geurkaars.
  • Bij gebrek aan concentratie verdamp 3 druppels Ho Blad, 3 druppels Peper en 3 druppels Den in een aromadiffuser.
  • Voeg 5-8 druppels Ho-Blad toe aan een eetlepel dode zeezout, een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden voor totale ontspanning.
  •  Bij vermoeidheid; meng 2 druppels Ho Blad, 3 druppels Sandelhout en 3 druppels Atlas Ceder met 25 ml. Amandel olie. Hiermee na het douchen de nog vochtige huid inmasseren.

 

 

 

 

 

 

Rozenhout olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Wat is rozenhout?

 

De term rozenhout wordt gebruikt om verschillende bomen te benoemen, waarvan het hout roze of rood van kleur is

Wat etherische oliën betreft, wordt er enkel gebruik gemaakt van de Laurierfamilie, specifiek de aniba rosodora. Het is afkomstig uit het Amazone regenwoud (Brazilië, Frans-Guyana). Daar wordt de etherische olie verkregen na destillatie van het houtschaafsel, deze heeft een aangename bosachtige geur.

Deze rozenhout etherische olie is zeer rijk aan linalool, een molecule die familie is van de monoterpenolen. Omwille van de karakteristieke geur, zijn deze zeer gegeerd in de parfumerie-industrie. Bijgevolg wordt het zeer intensief gebruikt in de industrie met als gevolg dat de middelgrote boom met goudgele bloemen en rode schors zeer zeldzaam is.

 

 

Rozenhout olie: een middel tegen vele kwaaltjes

 

Deze kostbare etherische olie heeft opvallende eigenschappen omtrent allerlei klachten. Het werkt bijvoorbeeld anti-infectieus, zowel wat bacteriën, virussen als schimmels betreft. De rozenhout olie wordt eveneens gebruikt tegen oorontstekingen, sinusitis, waterpokken, mazelen, bronchopulmonaire infecties, blaasontstekingen en allerlei soorten schimmelinfecties.

In cosmetica is deze etherische olie terug te vinden om de huid te verstevigen en regenereren. Het wordt daarom gebruikt voor de behandeling van striemen, vermoeide huid, rimpels en acne, maar ook om littekens te verminderen. Bovendien is het ook zeer nuttig indien u last heeft van schilfers, eczeem of haaruitval.

Bij vrouwen werkt het bovendien oplustwekkend en stimuleert het de geslachtsdrift. Voor de heren hebben andere etherische oliën dezelfde werking: onderzoek maar eens de etherische oliën van gember of zwarte peper! Dankzij zijn oplustwekkende eigenschappen, kan rozenhout olie gebruikt worden als anti-vermoeidheidsmiddel. In geval van depressie of stress, moet het verspreid worden gebruikt. De rozenhout etherische olie wordt ook geassocieerd met andere types van etherische olie, zoals deze van mandarijn, ylang ylang. Verder kalmeert het angsten en reguleert het zeer hevige emoties.

 

 

 

 

 

Wanneer de etherische olie niet gebruiken?

 

Deze rozenhout olie wordt door zeer veel personen getolereerd en is bovendien niet agressief voor de huid. Het gebruik van deze etherische olie wordt enkel voor zwangere vrouwen afgeraden, aangezien het een oplustwekkend effect heeft op de baarmoeder. Verder moeten personen die in aanraking kwamen met hormoonafhankelijke kanker, de rozenhout olie met de nodige voorzichtigheid gebruiken.

De rozenhout etherische olie heeft dus vele troeven zoals de geur, effectiviteit en tolerantie. Laten we echter niet vergeten dat het van verre oorsprong en zeer populair is, het is dus aangeraden om het met mate te gebruiken!

 

 

Enkele etherische olie recepten

 

Zwaarmoedigheid 
1 druppel EO van tea tree, 1 druppel EO van rozenhout, 1 druppel EO van marjolein, 1 druppel EO van neroli, 1 druppel EO van verbenonrozemarijn, 1 druppel EO van citroenverbena.

Breng dit mengsel gedurende twee weken tweemaal per dag aan op de plexus solaris, de voetzool, de binnenkant van de polsen en langs de wervelkolom.

 

Droge huid
Doe 2 druppels essentiële olie van rozenhout in een eetlepel plantaardige bernagieolie, zoete amandelolie of teunisbloem of in uw gebruikelijke verzorgingscrème. Let op: essentiële olie van rozenhout is steeds moeilijker te vinden (vooral de biologische kwaliteit) als gevolg van de overexploitatie van bossen. U kunt het in alle recepten van dit boek vervangen door Aziatisch rozenhout (Cinnamomum camphora linalolifera, waarvan de chemische formule zeer nauw verwant is).