Tagarchief: sinusitis

Mirte : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Mirte etherische olie

 

Mirte etherische olie, ook wel bekend als Myrthe etherische olie, wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bladeren, twijgen en bloemen van de Myrtus communis. Dit is een groenblijvende struik met geurige witte bloemen die tot wel 5 meter hoog kan worden.

De etherische olie heeft een gele kleur en een frisse, fijne kamferachtige geur die wat weg heeft van Eucalyptus en Niaouli.  Er is 1000 kilo verse planten nodig voor 1 kilo etherische olie.

 

 

 

 

De naam Mirte stamt af van het Griekse Mirtos, struikje der liefde. Bij de Grieken en Romeinen was Mirte gewijd aan de godinnen van de liefde, Aphrodite en Venus. De tempels van Venus waren omringd met Mirtestruiken.

Deze aromatische struik komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is nu in het wild langs de dorre berghellingen in de landen rond de Middellandse Zee te vinden. Hij heeft een geur die veel op die van de Jeneverbes lijkt.

In de herfst veranderen de bloemen van de Mirte in blauw-zwarte bessen. In Italië en Griekenland wordt uit deze vruchten een siroop gemaakt die bij hoesten en verkoudheid aan kinderen gegeven wordt.

 

 

 

Psychische effecten van Mirte etherische olie

 

Mirte is verfrissend en harmoniseert wisselende stemmingen. Heeft een verzachtende werking bij boosheid en verbetert het humeur.

Geeft energie bij oververmoeidheid. Mentaal heeft Mirte olie ook een sterke zuiverende werking. Steunt bij angsten en obsessies, het stimuleert om met zichzelf in het reine te komen. De olie is ook zeer geschikt bij meditaties.

Het beste werkt Mirte op de psyche als je een paar druppels verdampt in een aromadiffuser.

 

 

 

Lichamelijk gebruik

 

Mirte etherische olie kan helpen  bij bronchitis, verkoudheid, griep en neusverstopping want het geeft verlichting bij luchtwegproblemen.  Ook zeer geschikt in huidverzorgingsproducten want het werkt reinigend en zuiverend op de huid.

Vanwege de milde werking is Mirte etherische olie zeer geschikt voor de behandeling van hoesten en borstklachten bij kinderen vanaf 5 jaar. De olie is vooral effectief bij verdampen en inhaleren.

 

 

Gebruik in de aromatherapie:

acne, open/grove poriën, chronisch hoesten,  infecties, sinusitis, hoofdpijn, verslijmde luchtwegen, bronchitis, griep, verkoudheid, neusverstopping, slijmvliesontsteking, krampen, oververmoeidheid, aambeien, obsessies.

 

Let op: altijd verse olie gebruiken, geoxideerde olie kan de huid irriteren. niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. niet gebruiken bij kinderen onder 5 jaar. Voorzichtig bij spastische luchtwegproblemen.

Mirte olie kan je goed combineren met de volgende etherische oliën: Arveden, Bergamot, Citroen, Cypres, Gember, Kruidnagel, Lemongrass, Laurier, Lavendel, Limoen, Rozemarijn, Rozenhout, Scharlei en Tea Tree.

 

 

 

 

 

Gebruik van Mirte etherische olie

 

Bij bronchitis: Voeg 10 druppels Mirte, 20 druppels Niaouli en 5 druppels Citroen toe aan 50 ml. jojoba olie. Met dit mengsel de rug en borst insmeren. Of doe dit in een 50 ml. roll on stick voor makkelijker gebruik.

 

Griep:  Meng 2 druppels Mirte, 2 druppels Den en 2 druppels Citroen met een beetje melk, een lepel dode zeezout/bitterzout of een lepeltje honing.

Dit toevoegen aan een goed warm bad en 20 minuten baden. Regelmatig herhalen tijdens de griep periode.

 

Luchtverfrisser bij onaangename geurtjes: neem een sprayflacon van 50 ml. vul deze met wodka en voeg hier 10 druppels Mirte en 5 druppels Lemongrass aan toe. Spray in een rokerige ruimte of na het koken in de keuken en de ruimte ruikt weer fris.

Verdampen voor een goede nachtrust: 3 druppels Mirte en 3 druppels Nardus (Jatamansi) in een aroma nachtlampje kalmeert en zorgt voor een goede nachtrust.

Sinusitis: Maak een inhaler van een klein 10 ml. glasflesje, doe hierin een theelepel zeezout en voeg 20 druppels Mirte met 20 druppels Ravensara en 20 druppels Pepermunt Eucalyptus toe. Inhaleer regelmatig.

Mirte verdampen is effectief bij hoofdpijn, keelpijn en sinusitis.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Manuka : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

Manuka etherische olie

.

Manuka etherische olie heeft veel eigenschappen met Tea Tree etherische olie gemeen maar is milder in gebuik. De olie wordt daarom ook wel de Nieuw-Zeelandse Tea Tree genoemd.

 

 

Manuka olie, Leptospermum scoparium, wordt gewonnen door stoomdestillatie van de twijgen en bladeren. De olie is kleurloos tot bleekgeel en heeft een warme, kruidige en mildzoete geur.

De Manuka struik is een kleine struik die zo’n 2 tot 5 meter hoog kan worden. De kleine, smalle blaadjes van deze struik blijven het hele jaar groen.

Als de Manuka in bloei staat, zit de hele struik vol met kleine, witte of roze  bloemetjes.

 

Manuka is als heilzame plant al vele eeuwen bij de Maori`s bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Manuka heeft een lange geschiedenis en wordt bij de Maori`s onder meer gebruikt bij luchtwegproblemen en reumatische klachten.

Het bijzondere van Manuka etherische olie  is de werkstof leptospermum welke tot nu toe alleen in Manuka olie werd aangetroffen. Het heeft een veel sterkere werking bij de bestrijding van bacteriën en schimmels dan andere Theeboomoliën en is bovendien veel huidvriendelijker.

Van de Manuka struik komt ook de Manuka honing die bekend is als medicinale honing door zijn antibacteriële werking.

 

 

 

 

.

Gebruik van Manuka etherische olie in de aromatherapie

 

De antiseptische eigenschappen kunnen goed benut kunnen worden bij de behandeling van o.a. jeugdpuistjes en wondjes.  En de olie kan effectief zijn bij de verzorging van een vette huid en acne.  De olie is pijnstillend, anti-allergisch, anti-viraal, slijmoplossend, schimmeldodend en heeft een brede anti-bacteriële werking.

De olie wordt in de aromatherapie daarom o.a. gebruikt bij: schimmelinfecties,  bacteriële- en virusinfecties, hooikoorts, sinusitis, verkoudheid, griep, dekubitis, zenuwpijnen, spier- en rugpijn, reumatische klachten, luchtwegproblemen, jeugdpuistjes, insectensteken, roos, eczeem, herpes en wratten.

Daarnaast heeft de olie een insectenwerende functie.

Bij het behandelen van huidproblemen kan je Manuka olie verdunnen met een plantaardige olie, bijv. Amandel-, Avocado- of Nigella (zwartzaad) olie. Ernstige verwondingen voorzichtig aanstippen met pure Manukaolie.

 

 

 

Psychische effecten van Manuka etherische olie

 

 

De olie richt de aandacht weer op het wezenlijke. Hij laat de geest weer op krachten komen en sterkt het zelfvertrouwen.

Manuka heeft  een rustgevende en kalmerende werking en  vooral bij stress veroorzaakt door angst of panische toestanden is Manuka aan te bevelen.

Je kan 5 tot 8 druppels verdampen in een aromadiffuser of  in acute gevallen en bij mentale uitputting 1-2 druppels inhaleren vanaf een tissue.

 

 

Manuka kan goed gemengd worden met Lavendel, Citrus-oliën zoals Sinaasappel, Grapefruit, Mandarijn, Citroen en andere Melaleuca-oliën.

 

 

 

.

.

Recepten met Manuka etherische olie

 

  • Spier- en gewrichtspijn; meng 8 druppels Manuka met 1 eetlepel basis olie (bijvoorbeeld amandelolie of avocado olie) en masseer hiermee dagelijks de pijnlijke plaatsen.
  • Bij rugpijn; 10 druppels Manuka en 5 druppels Marjolein toevoegen aan 50 ml. St. Janskruid-olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren.
  • Gewrichtsreuma (artritis): voeg 10 druppels Manuka toe aan een eetlepel macadamia of hazelnootolie en masseer hiermee 1-2 per dag de pijnlijke gewrichten.
  • Keelpijn; 5 druppels Manuka aan een glas gekookt, afgekoeld water toevoegen, goed roeren en hiermee dagelijks 1à 2 keer gorgelen.
  • Winter- voeten, handen, tenen; voeg 5 druppels Manuka toe aan een eetlepel amandelolie en smeer de voeten, handen of tenen hier 2x per dag mee in. In ernstige gevallen pure olie gebruiken.
  • Voetschimmel/kalknagels:  voeg 5 druppels Manuka etherische olie en 5 druppels TeaTree olie toe aan 50 ml. Laurierolie en smeer 2 x per dag je voeten hiermee in.

 

 

Ook een voetbad werkt goed bij voetschimmel:

doe 5 druppels Manuka olie en 5 druppels Tea Tree olie in 50 gram dode zeezout of epsom zout en los dit op in het warme water en laat hierin de voeten 20 minuten weken.

Na het voetbad goed afdrogen insmeren met het olie mengsel.

 

 

.

.

.

 

 

 

 

 

Cajeput : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Cajeput etherische olie (ook bekend als Kajapoeti) wordt gewonnen door de stoomdestillatie van de verse bladeren en twijgeinden van de Melaleuca leucadendron. Het is een kleurloze of vaalgroen-gelige olie met een frisse, kruidige eucalyptusachtige geur.

 

 

 

 

De boom behoort tot de theeboom familie en alle delen van de boom, maar vooral de vruchten en de zaden, hebben een sterk aromatische geur en een harsachtige samentrekkende smaak.

In Indonesië zijn uitgebreide plantages waar de Melaleuca leucadendron groeit, zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest, zodat aan de grote vraag van Cajeput etherische olie kan worden voldaan.

Voor 1 kilo etherische olie is 100 kilo plantenmateriaal nodig.

De groene olie, die hoofdzakelijk gewonnen wordt uit de Melaleuca leucadendron  heeft excellente eigenschappen voor de behandeling van spier-, gewrichts-, en zenuwpijnen en is hiervoor al eeuwen bekend.

De groenige kleur wordt veroorzaakt door sporen koper die in de bomen voorkomen, deze olie is ook bijzonder heilzaam bij sportblessures en wordt daarom veel door masseurs gebruikt.

Cajeput olie heeft een verdovende werking (zenuwpijnen) en schept een gevoel van innerlijke zuiverheid.

De farmaceutische industrie gebruikt de etherische olie als antisepticum o.a. in keeltabletten en gorgeldranken.

 

 

 

.

 

Gebruik van cajeput etherische olie in de aromatherapie

 

Cajeput olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:

 

reumatische pijnen, zenuwpijnen, artritis, krampen, mentale vermoeidheid, acne, vette huid, insectensteken, verkoudheid, keelinfecties, astma, bronchitis, oorpijn, middenoor-ontsteking, slijmvliesontsteking, (droge) hoest, sinusitis, griep, kiespijn, hoofdpijn, spierpijn, blaasontsteking, infecties aan de urinewegen, virusinfecties, puistjes, laryngitis en psoriasis. Als je de olie bij kinderen toepast kan je cajeput het beste mengen met lavendel etherische olie.

 

 

 

Psychisch

 

Cajeput heeft een ontsmettende en kalmerende werking waardoor je tot rust komt en de dagelijkse beslommeringen laat voor wat ze zijn. De olie heeft een kalmerende invloed op hysterische en nerveuze mensen.

 

 

Je kunt Cajeput goed combineren met onder meer:

BergamotCypresJeneverbesLimoen,Lavendel, Lavandin, Den, Rozemarijn en natuurlijk alle andere Melaleuca-oliën.

Contra-indicatie: kan in hoge concentraties in sommige gevallen een huidirritatie veroorzaken, bij zwangerschap voorzichtig gebruiken.

 

 

 

Gebruik van Cajeput olie

 

Bij oorpijn: 1 druppel Cajeput op een wattenstaafje aanbrengen en hiermee de gehoorgang voorzichtig deppen.

Bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep en ontstekingen aan de luchtwegen: 6 tot 8 druppels Cajeput aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren.

Maak een vapo rub balsem of neusspray met cajeput etherische olie ter verlichting van verkoudheidsklachten.

Verdampen in de aromalamp of diffuser:

6 druppels Cajeput scheppen helderheid, evenwicht en zekerheid. En hebben bovendien een opwekkend effect op de stemming.

2 druppels Cajeput, 1 druppel Sandelhout, 1 druppel Lavendel en 1 druppel Geranium in de aromalamp verdiepen de ademhaling.

 

 

 

 

 

 

 

Rozenhout olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

Wat is rozenhout?

 

De term rozenhout wordt gebruikt om verschillende bomen te benoemen, waarvan het hout roze of rood van kleur is

Wat etherische oliën betreft, wordt er enkel gebruik gemaakt van de Laurierfamilie, specifiek de aniba rosodora. Het is afkomstig uit het Amazone regenwoud (Brazilië, Frans-Guyana). Daar wordt de etherische olie verkregen na destillatie van het houtschaafsel, deze heeft een aangename bosachtige geur.

Deze rozenhout etherische olie is zeer rijk aan linalool, een molecule die familie is van de monoterpenolen. Omwille van de karakteristieke geur, zijn deze zeer gegeerd in de parfumerie-industrie. Bijgevolg wordt het zeer intensief gebruikt in de industrie met als gevolg dat de middelgrote boom met goudgele bloemen en rode schors zeer zeldzaam is.

 

 

Rozenhout olie: een middel tegen vele kwaaltjes

 

Deze kostbare etherische olie heeft opvallende eigenschappen omtrent allerlei klachten. Het werkt bijvoorbeeld anti-infectieus, zowel wat bacteriën, virussen als schimmels betreft. De rozenhout olie wordt eveneens gebruikt tegen oorontstekingen, sinusitis, waterpokken, mazelen, bronchopulmonaire infecties, blaasontstekingen en allerlei soorten schimmelinfecties.

In cosmetica is deze etherische olie terug te vinden om de huid te verstevigen en regenereren. Het wordt daarom gebruikt voor de behandeling van striemen, vermoeide huid, rimpels en acne, maar ook om littekens te verminderen. Bovendien is het ook zeer nuttig indien u last heeft van schilfers, eczeem of haaruitval.

Bij vrouwen werkt het bovendien oplustwekkend en stimuleert het de geslachtsdrift. Voor de heren hebben andere etherische oliën dezelfde werking: onderzoek maar eens de etherische oliën van gember of zwarte peper! Dankzij zijn oplustwekkende eigenschappen, kan rozenhout olie gebruikt worden als anti-vermoeidheidsmiddel. In geval van depressie of stress, moet het verspreid worden gebruikt. De rozenhout etherische olie wordt ook geassocieerd met andere types van etherische olie, zoals deze van mandarijn, ylang ylang. Verder kalmeert het angsten en reguleert het zeer hevige emoties.

 

 

 

 

 

Wanneer de etherische olie niet gebruiken?

 

Deze rozenhout olie wordt door zeer veel personen getolereerd en is bovendien niet agressief voor de huid. Het gebruik van deze etherische olie wordt enkel voor zwangere vrouwen afgeraden, aangezien het een oplustwekkend effect heeft op de baarmoeder. Verder moeten personen die in aanraking kwamen met hormoonafhankelijke kanker, de rozenhout olie met de nodige voorzichtigheid gebruiken.

De rozenhout etherische olie heeft dus vele troeven zoals de geur, effectiviteit en tolerantie. Laten we echter niet vergeten dat het van verre oorsprong en zeer populair is, het is dus aangeraden om het met mate te gebruiken!

 

 

Enkele etherische olie recepten

 

Zwaarmoedigheid 
1 druppel EO van tea tree, 1 druppel EO van rozenhout, 1 druppel EO van marjolein, 1 druppel EO van neroli, 1 druppel EO van verbenonrozemarijn, 1 druppel EO van citroenverbena.

Breng dit mengsel gedurende twee weken tweemaal per dag aan op de plexus solaris, de voetzool, de binnenkant van de polsen en langs de wervelkolom.

 

Droge huid
Doe 2 druppels essentiële olie van rozenhout in een eetlepel plantaardige bernagieolie, zoete amandelolie of teunisbloem of in uw gebruikelijke verzorgingscrème. Let op: essentiële olie van rozenhout is steeds moeilijker te vinden (vooral de biologische kwaliteit) als gevolg van de overexploitatie van bossen. U kunt het in alle recepten van dit boek vervangen door Aziatisch rozenhout (Cinnamomum camphora linalolifera, waarvan de chemische formule zeer nauw verwant is).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilverspar : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

.

 

.

.

 

Zilverspar etherische olie

.

Zilverspar etherische olie, Oleum abietis albae, wordt verkregen door stoomdestillatie van de twijgen met naalden van de Zilverspar of Abies Alba.

De olie heeft een prettige iets zoete balsemachtige dennengeur en herinnert aan een verse kerstboom.

 

 

 

 

.

De Zilverspar, Abies alba, behoort tot de familie der naaldbomen, Pinaceae. Genoemd naar zijn gladde zilverwitte stam en het is één van de grootste Europese bomen. De boom komt vooral voor in het gebergte van Noord-Europa, kan een hoogte van ruim 60 mtr. bereiken en tot wel 700 jaar oud worden. Het is een belangrijke houtleverancier.

Zilverspar olie is heilzaam bij luchtwegproblemen.

Al in de oudheid was de Zilverspar om zijn geneeskrachtige eigenschappen zeer geliefd. Vooral de door de schors uitgescheide hars werd gebruikt bij de behandeling van reumatische- en gewrichtsproblemen. Later werd met de hars ook een levendige handel gedreven en werd het bekend als Elsasser- of Straatburger Terpentijn.

Toegevoegd aan  het badwater heeft Zilverspar etherische olie een kalmerende werking op de zenuwen. Helaas worden er steeds meer producten op de markt gebracht met chemische dennengeur die lang niet de zelfde werking heeft als de natuurlijke etherische olie.

Zilverspar olie kan het immuunsysteem activeren en verdiept de ademhaling. Daardoor is de olie zeer geschikt ter ondersteuning van de behandeling van aandoeningen aan de luchtwegen, hoesten, griep en koorts.

Zilversparolie is ook heilzaam bij reumatische pijnen en artritis.

 

Door de antivirale, slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen die aan Zilverspar olie toegekend worden is de olie ook uitstekend geschikt is om te verdampen ter verlichting bij griep en luchtwegproblemen.

 

 

 

.

 

Zilverspar etherische olie in de aromatherapie

 

Zilverspar wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

griep, koorts, sinusitis, verkoudheid, bronchitis, astma, reumatische klachten, jicht, artritis, spierpijn, aandoeningen aan de luchtwegen en longen, blaasontsteking.

Bij griep en verkoudheid verdampen in een aromalamp, aromadiffuser of op een aromasteen in de leef- en slaapruimte, dit reinigt de atmosfeer en vernietigt de ziektekiemen.

Als je Zilverspar olie toevoegt aan massage olie bij behandeling van spierproblemen en reumatische klachten dan stimuleert dit de doorbloeding en vermindert pijn.

 

 

Psychisch

 

Zilverspar brengt bij sterke psychische druk de gemoedsstemming weer in balans, hij geeft energie om mentale problemen te overwinnen. De olie sterkt de zenuwen en geeft bij ziekte de kracht om te genezen.

Werkt zeer ontspannend en relativeert heftige gevoelens tot een dragelijk niveau. Regelmatig verdampen in de leefruimte.

Zilverspar beschermt tegen negatieve gevoelens.

 

 

Combineren met

.

Zilverspar olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendel, Citroen, Rozemarijn, Salie, Galbanum, Den, Cypres en Eucalyptus.

 

 

 

 

 

.

 

Gebruik van Zilverspar etherische olie

.

  • Bij griep, verkoudheid, sinusitis: neem een leeg klein (10 of 20 ml.) flesje en doe hier 1 theelepel zeezout in en voeg daar 3 druppels Zilverspar, 2 druppels Citroen en 2 druppels Eucalyptus aan toe. Regelmatig inhaleren.
  • Verstopte neus, bronchitis, astma, keelontsteking en verkoudheid; 3 tot 5 druppels Zilverspar toevoegen aan een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag stomen of een inhaler maken met zeezout zoals boven beschreven.
  • Bij bronchitis: 10 druppels Zilverspar toevoegen aan 50 ml. zoete amandel olie, met dit mengsel borst en rug inwrijven,
  • Verdampen als luchtverfrisser: 5 druppels Zilverspar, 5 druppels Jeneverbes, 5 druppels Cipres en 5 druppels Lavendel verdampen in een aromadiffuser.
  • Verdampen voor ontspanning en bij stress: 1 druppel Zilverspar, 1 druppel Roos, 2 druppels Lavendel en 1 druppel Vetiver verdampen in een aromadiffuser.

.

 

 

 

 

 

 

Siberische spar : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Siberische spar etherische olie

.

Siberische spar etherische olie, wordt verkregen door stoomdestillatie van de twijgen met naalden van de Siberische spar ofwel Abies Siberica. Het is een houtachtige olie met een prettige fris-zoete balsemachtige dennengeur .

.

.
.
.
.

De Siberische Spar, behoort tot de familie der naaldbomen, Pinaceae. De boom komt uit Siberië, Rusland. De boom wordt tot 30-35 meter hoog en heeft zilverachtige, vaalgroene korte naalden. De olie heeft een gunstige werking op het spierstelsel en bij artritis of reumatiek kan deze verwarmende olie in een massage heerlijk zijn. Sibersiche spar olie kan ondersteunend zijn bij oedeemvorming om deze beter te reguleren, evenals bij blaasontstekingen.

 

 

 

.

 

Siberische spar etherische olie in de aromatherapie

 

Siberische spar etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij;

reuma, jicht, hartbeklemmingen, verkoudheid, griep, sinusitis, bronchitis, astma, zenuwpijnen, zweetvoeten, aandoeningen aan de lucht- en urinewegen, blaasontsteking.

Als je Siberische spar olie toevoegt aan massage olie bij behandeling van spierproblemen en reumatische klachten dan stimuleert dit de doorbloeding en vermindert pijn.

 

 

 

Psychisch

.

Siberische spar is een verwarmende olie en kan stimulerend zijn bij een gebrek aan energie.

Siberische spar kan een sterk gevoel van verbondenheid geven, wanneer er in het leven dingen veranderen zoals een baan, veranderen van huis of relatie.

 

 

Combineren met

.

Siberische spar olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendel, Citroen, Rozemarijn, Salie, Zilverspar, Den, Cypres en Eucalyptus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik van Siberische spar etherische olie

.

  • Verstopte neus, bronchitis, astma, keelontsteking en verkoudheid; 3 tot 5 druppels Siberische spar toevoegen aan een schaaltje heet water en 2 à 3 keer per dag stomen of een inhaler maken met zeezout zoals boven beschreven.
  • Als verwarmende massageolie: 10 druppels Zilverspar toevoegen aan 50 ml. zoete amandel olie, met dit mengsel masseren
  • Verdampen als luchtverfrisser: 5 druppels Siberische spar, 5 druppels Jeneverbes, 5 druppels Cipres en 5 druppels Lavendel verdampen in een aromadiffuser.
  • Verdampen voor ontspanning en bij stress: 1 druppel Siberische spar, 1 druppel Rozemarijn, 2 druppels Lavendel en 1 druppel Vetiver verdampen in een aromadiffuser.

 

.