Tagarchief: jeugdpuistjes

Ylang Ylang: etherische olie.

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

Ylang Ylang

 

De wilde Ylang Ylang, Cananga odorata is een tot 20 meter hoge boom die oorspronkelijk van de Filippijnen stamt. De naam YlangYlang betekent ‘Bloem der Bloemen’. Heden wordt de Ylang Ylangboom, Uona odorantissima, vooral aangeplant op Madagaskar, Haiti, Sansibar, Sumatra en de Comoren. De bloemen van deze boom kunnen zachtpaars, roze of geel zijn.

 

De gele bloemen brengen de beste kwaliteit etherische olie en alleen de olie uit de eerste destillatie is van de beste kwaliteit en er is minimaal 50 kilo aan bloemen nodig voor 1 kilo etherische olie. De belangrijkste oogsttijd is vanaf februari tot mei.

De YlangYlang olie is een lichtgele iets taaie olie met een zoete bloemige geur die lijkt op Jasmijn en Hyacint.

 

 

.

 

.

YlangYlang is ontspannend, zinnenprikkelend en stimulerend

.

De olie wordt traditioneel gebruikt in de huidverzorging en parfumindustrie. Het maakt o.a. deel uit van Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums.

YlangYlang essentiële olie schenkt vertrouwen en geborgenheid. De olie zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op een goede conversatie, begrip en samenwerking. Voor mensen die voortdurend onder stress staan is een bad met YlangYlang zeer ontspannend.

De olie is algemeen koortswerend en weerstand (tegen infecties) verhogend.

Als je de zoete geur van YlangYlang een beetje te veel van het goede vindt, dan kan je de olie te mengen met Bergamot of een andere Citrus-olie die de geur wat frisser maken en bovendien de kalmerende eigenschappen versterken.

Verder is Ylang Ylangolie uitstekend te combineren met Rozenhout, Jasmijn, Vetiver, Bergamot, Mimosa, Cassia, Roos en Tuberoos. Voor zinnelijke geuren kan je YlangYlang mengen met Geranium, Scharlei, Sandelhout of Jasmijn.

 

 

.

 

 

Gebruik van Ylang Ylang in het dagelijks leven

.

  • Futloos en afbrekend haar; 3 druppels YlangYlang toevoegen aan een milde neutrale shampoo en hiermee 2 keer per week het haar wassen.
  • Ontspannend bad; 2 druppels YlangYlang, 2 druppels Amyris, 2 druppels Bergamot en 1 druppel roos mengen met een beetje honing of room en dit mengsel aan een warm bad toevoegen.

 

 

 

.

  • Onzuivere huid en jeugdpuistjes; 3 tot 5 druppels YlangYlang in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid deppen.
  • Broze nagels; 5 druppels YlangYlang mengen in een eetlepel Tarwekiem olie en hiermee `s avonds voor het naar bed gaan, de nagels en het nagelbed masseren.
  • Verdampen: 6 druppels YlangYlang in een vernevelaar verdrijven een depressieve stemming.
  • Haarolie: meng 50 gram biologische kokosolie met 50 gram biologische palmolie en voeg hieraan 6 druppels YlangYlang toe. Gebruik dit als haarverzorging bij broze snel afbrekende haren.
  • Hartkloppingen: 6 druppels YlangYlang, 1 druppel Lavendel en 1 druppel Neroli toevoegen aan 30 ml. plantaardige olie en hiermee de hartstreek insmeren.

 

.

 

 

 

 

Ravintsara : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Ravintsara etherische olie

 

 

 

 

.

Ravintsara etherische olie is een zeer weldadige olie voor de koude wintertijd. Tevens is het een zeer goede geur om je woonruimtes energetisch te reinigen en een frisse geur te geven.

 

Ravintsara, Cinnamomum camphora, wordt gewonnen door stoomdestillatie van het blad

De olie heeft een heldere frisse kruidige geur met een lichte kamfernoot. De geur doet ook iets aan eucalyptus denken.

 

 

 

 

.

Van de Cinnamomum camphora uit Madagaskar komt de ravintsara olie, Het is een prachtige boom met glanzende bladeren.

Deze olie wordt vaak verkocht als ravensara olie, die heeft echter een andere werking.

De werking van ravintsara olie is vergelijkbaar met die van kamfer etherische olie, echter is het kamfer aandeel in de ravintsara olie lager en daardoor milder in gebruik en zeer geschikt voor de aromatherapie.

 

 

 

Gebruik van ravintsara etherische olie in de aromatherapie

 

Ravintsara olie heeft een kramp verminderende en pijnstillende werking heeft en daarom heilzaam is bij de behandeling van reumatische klachten, spierpijnen en kneuzingen.

Ravinstara olie kan onder meer gebruikt worden bij; opkomende verkoudheid, hoesten, koude rillingen, griep en infecties, koorts,  onzuivere huid, jeuk, jeugdpuistjes, kneuzingen, verstuikingen, ontstekingen, reumatische pijnen, spierpijn, artritis, slechte doorbloeding van de benen, schaafwonden en zenuwpijnen.

 

 

.

 

 

Psychische effecten van Ravintsara etherische olie

 

Ravintsara heeft een rustgevende en kalmerende werking vooral bij depressies.

De olie richt de aandacht weer op het wezenlijke. Hij laat de geest weer op krachten komen en sterkt het zelfvertrouwen.

Je kan 5 tot 8 druppels verdampen in een aromadiffuser (ook om ruimtes energetisch te reinigen) of  in acute gevallen en bij mentale uitputting 1-2 druppels inhaleren vanaf een tissue of een paar druppeltje in een inhalator doen.

Ravintsara kan goed gemengd worden met lavendel, jeneverbes, verschillende ceder soorten, cajeput, lavandin, citroen, limoen en wierook.

 

 

 

 

 

Recepten met ravintsara etherische olie

 

  • 6 druppels verdampen in een aromadiffuser geeft verlichting bij verkoudheid, luchtwegklachten en bronchitis.
  • Bij kneuzingen brengt een koud kompress met enkele druppels ravintsara olie verlichting.
  • Bij jeuk een paar druppels olie oplossen in gekookt water, de jeukende plekken met het lauwe mengsel deppen om de jeuk te verlichten.
  • Puistjes: een paar druppels samen met wat lavendel etherische olie oplossen in wat water en daarmee huid met acne/puistje `s morgens en `s avonds na het reinigen als tonic gebruiken op een wattenschijfje.
  • Ravintsara olie kan goed gebruikt worden in massage olie: de olie heeft een sterke kramp- en pijnstillende werking en werkt tegen spierpijn.

Contraïndicatie: ravintsara niet gebruiken tijdens de zwangerschap en bij kinderen onder de 2 jaar.

 

 

 

 

 

Rode Ceder : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Rode Ceder etherische olie

 

 

.
.

Rode Ceder etherische olie is ook bekend onder de naam Virginia Ceder en wordt gewonnen door stoomdestillatie van het hout.

.

De boom, Juniperus virginiana ofwel Rode Ceder, is een tot 30 meter hoge, groenblijvende boom met een imposante stam die een doorsnede van anderhalve meter kan bereiken en is inheems in Noord-Amerika.

De boom kan tot wel 300 jaar oud worden. Het is eigenlijk geen Cederboom maar behoort tot de Cypressen familie.

 

 

 

 

Het geurige hout heeft een fijne structuur, is insectenwerend en wordt daarom graag voor linnenkasten gebruikt. En er worden ook potloden van gemaakt.

De Amerikaanse Indianen gebruikten al een aftreksel van twijgen en bladeren voor de behandeling van slijmvliesontstekingen en luchtweginfecties.

Rode Ceder etherische olie wordt door de industrie veel verwerkt in luchtverfrissers en insectenverdrijvers.

De olie heeft een heerlijke warme, houtachtige geur waar motten en insecten dus helemaal niet van houden.

De combinatie met citronella etherische olie versterkt de afwerende werking tegen insecten.

Zelfs muizen en ratten hebben een hekel aan de geur van deze olie.

 

Voor de mens ligt de werking van deze olie meer in het vlak van de Jeneverbes dan van de Ceder.

Het verlicht bij eczeem, zweren en aambeien, is heilzaam bij spierpijn, haaruitval, spataderen en vermoeidheid.

Net als alle andere Juniperusoliën stimuleert rode ceder etherische olie de bloedsomloop.

 

 

 

 

 

 

Gebruik van rode ceder etherische olie in de aromatherapie

 

Rode ceder of virginia ceder etherische olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:

eczeem, psoriasis, onzuivere huid, bronchitis, slijmvlies ontsteking, jeugdpuistjes, wondjes, zweertjes, dof haar, roos, haaruitval, spierpijn, artritis, reuma, verharde spieren, vermoeide huid, afbrekende nagels, aambeien, spataderen, cellulitis, blaasontsteking, witte vloed en vermoeidheid.

 

 

Psychisch

 

Rode Ceder olie schept een vredige en harmonische sfeer en zorgt voor aarding. Geeft psychische energie en werkt kalmerend bij mensen die geestelijk overspannen of zeer nerveus zijn.

 

Je kunt Rode Ceder goed combineren met onder meer:

Sandelhout, Rozemarijn, Palmarosa, Citronella, Lavendel, Mirte, Cypres, Ravensara, Pepermunt, Patchouli, Jeneverbes, Vetiver en andere Juniperus oliën.

 

 

Contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. Kan in hoge concentraties in sommige gevallen een huidirritatie veroorzaken.

 

 

 

 

 

Gebruik van Rode Ceder/Virginia etherische olie

 

  • Gebruik in geurkaarsen, eventueel in combinatie met citronella, om muggen op een warme zomeravond te verjagen.
  • Of een paar druppels op een geursteen (ook in combinatie met citronella)  op het nachtkastje om muggen uit de buurt te houden tijdens het slapen.
  • verdampen: 6-15 druppels Rode Ceder (Ceder Virginiana) in de aromalamp houden insecten op een afstand.
  • Een tonic voor eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 20 druppels Rode Ceder olie mengen in gedestilleerd water of hamamelis- of teatree hydrolaat en hiermee iedere avond de huid deppen na het reinigen.
  • Verlichting bij spierpijn: 5 druppels Ceder Virginiana, 4 druppels Rozemarijn, 2 druppels Cajeput en 10 druppels Citroen toevoegen aan 50 ml. Jojoba olie. Met dit mengsel minimaal 1x per dag de pijnlijke plekken masseren.
  • Aambeien: meng 25 druppels Rode Ceder en 25 druppels Cypres met 50 ml. St. Janskruid-olie. Behandel hiermee de pijnlijke plaatsen.
  • Olie tegen spataderen: 20 druppels Rode Ceder, 10 druppels Citroen en 20 druppels Cypres mengen met 100 ml. zoete amandel-olie, hiermee de benen insmeren voor het slapen gaan. Niet masseren !

 

 

 

 

 

 

 

Patchouli : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Patchouli etherische olie

 

 

 

 

 

Patchouli etherische olie heeft voor veel mensen een sterke associatie met de jaren 70 en de flower power. In die tijd werd patchouli veel als parfum gebruikt.

De hippies besprenkelden hun kleding overvloedig met de olie die ze mee terug namen van hun reizen naar India.

De latijnse naam van patchouli is pogostemon cablin.

Het is een struikje van ongeveer een meter hoogte met harige stengels en aromatische, donzige bladeren.

Van oorsprong komt de patchouli uit tropisch Azië. Tegenwoordig wordt de plant voor gewinning van etherische olie ook verbouwd in Paraguay, China en Japan.

 

 

 

.

De patchouli olie wordt gedestilleerd door middel van waterdamp destillatie uit de (gedroogde) bladeren en bloeiende toppen. Hij is licht stroperig met een geelbruine kleur en heeft een krachtige zoet/kruidige geur. De kwaliteit van patchouli olie wordt beter naarmate hij ouder wordt. Een bijvoorbeeld 5 jaar oude olie is zeer stroperig en heeft een zware zoete geur.

Patchouli heeft een schimmeldodende werking, vooral bij huidschimmels, is een celvernieuwer en bevordert de genezing van wonden. De olie werkt celvernieuwend en versterkt de aderwand , is ontstekingswerend en erotiserend.

Patchouli is ook insectenwerend en kan gebruikt worden tegen bijvoorbeeld motten in een kledingkast.

In Japan en Maleisië gebruikt men Patchouli als tegengif bij slangenbeten.

 

Een interessante eigenschap van patchouli is dat de olie bij geringe hoeveelheden een stimulerende en bij hoge dosering een kalmerende werking heeft.

In de aromatherapie wordt patchouli onder meer gebruikt bij:

depressiviteit en angst, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, zwemmerseczeem, voetschimmel, aambeien, spataderen, littekens, cellulitis, frigiditeit, stress, rimpels, eczeem en koorts.

 

 

 

.

 

Spiritueel gebruik van patchouli etherische olie

.

Patchouli zorgt voor een dromerige sfeer waaraan je je kunt overgeven zonder last te hebben van grenzen want patchouli laat deze vervloeien.

Maar het is tevens een sterk aardende olie en zorgt ervoor dat we contact blijven houden met ons fysieke lichaam .

.

Chakra’s: de olie heeft een versterkende en aardende invloed op het wortelchakra. Patchouli werkt eveneens op het tweede chakra.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap

Patchouli kan goed gemengd worden met:

ceder, cassia, vetiver, sandelhout, geranium, kruidnagel, lavendel, roos, bergamot, neroli, mirre, ylang ylang en scharlei.

 

.

Gebruik van patchouli etherische olie

 

.

Romantische zinnenprikkelende massageolie:

Meng 5 druppels pacthouli etherische olie en 5 druppels sandelhout etherische olie in 50  ml. amandel- of jojobaolie voor een heerlijke verwarmende, liefdevolle partnermassage

 

 

 

.

  • Roos en vet haar: voeg een paar druppels patchouli toe aan een neutrale shampoo.
  • Onzuivere huid, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, kloofjes, wondjes en zweertjes:  voeg 10 tot 15 druppels patchouli etherische olie toe aan een flesje met afgekoeld gekookt water, goed schudden voor gebruik en dep hiermee de huid.
  • Aambeien: 5 tot 8 druppels patchouli toevoegen aan een eetlepel amandel olie en hiermee de pijnlijke plaatsen deppen.
  • Eczeem; voeg 5 tot 10 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
  • Verdampen: 8 druppels patchouli in de aromalamp verdampen werkt aardend en past bij mensen die zichzelf voorbij lopen en niet op hun lichaam passen.
  • 5 druppels patchouli en 3 druppels ylang ylang in de aromalamp zorgt voor een zinnenprikkelende stemming.
  • Littekens: maak een crème met patchouli en smeer hiermee de littekens dagelijks in
  • Tegen motten in je kledingkast: maak een luchtverfrisser of gel luchtverfrisser en gebruik hiervoor patchouli etherische olie. Zet de luchtverfrisser in je kledingkast.

 

 

 

 

Manuka : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

Manuka etherische olie

.

Manuka etherische olie heeft veel eigenschappen met Tea Tree etherische olie gemeen maar is milder in gebuik. De olie wordt daarom ook wel de Nieuw-Zeelandse Tea Tree genoemd.

 

 

Manuka olie, Leptospermum scoparium, wordt gewonnen door stoomdestillatie van de twijgen en bladeren. De olie is kleurloos tot bleekgeel en heeft een warme, kruidige en mildzoete geur.

De Manuka struik is een kleine struik die zo’n 2 tot 5 meter hoog kan worden. De kleine, smalle blaadjes van deze struik blijven het hele jaar groen.

Als de Manuka in bloei staat, zit de hele struik vol met kleine, witte of roze  bloemetjes.

 

Manuka is als heilzame plant al vele eeuwen bij de Maori`s bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Manuka heeft een lange geschiedenis en wordt bij de Maori`s onder meer gebruikt bij luchtwegproblemen en reumatische klachten.

Het bijzondere van Manuka etherische olie  is de werkstof leptospermum welke tot nu toe alleen in Manuka olie werd aangetroffen. Het heeft een veel sterkere werking bij de bestrijding van bacteriën en schimmels dan andere Theeboomoliën en is bovendien veel huidvriendelijker.

Van de Manuka struik komt ook de Manuka honing die bekend is als medicinale honing door zijn antibacteriële werking.

 

 

 

 

.

Gebruik van Manuka etherische olie in de aromatherapie

 

De antiseptische eigenschappen kunnen goed benut kunnen worden bij de behandeling van o.a. jeugdpuistjes en wondjes.  En de olie kan effectief zijn bij de verzorging van een vette huid en acne.  De olie is pijnstillend, anti-allergisch, anti-viraal, slijmoplossend, schimmeldodend en heeft een brede anti-bacteriële werking.

De olie wordt in de aromatherapie daarom o.a. gebruikt bij: schimmelinfecties,  bacteriële- en virusinfecties, hooikoorts, sinusitis, verkoudheid, griep, dekubitis, zenuwpijnen, spier- en rugpijn, reumatische klachten, luchtwegproblemen, jeugdpuistjes, insectensteken, roos, eczeem, herpes en wratten.

Daarnaast heeft de olie een insectenwerende functie.

Bij het behandelen van huidproblemen kan je Manuka olie verdunnen met een plantaardige olie, bijv. Amandel-, Avocado- of Nigella (zwartzaad) olie. Ernstige verwondingen voorzichtig aanstippen met pure Manukaolie.

 

 

 

Psychische effecten van Manuka etherische olie

 

 

De olie richt de aandacht weer op het wezenlijke. Hij laat de geest weer op krachten komen en sterkt het zelfvertrouwen.

Manuka heeft  een rustgevende en kalmerende werking en  vooral bij stress veroorzaakt door angst of panische toestanden is Manuka aan te bevelen.

Je kan 5 tot 8 druppels verdampen in een aromadiffuser of  in acute gevallen en bij mentale uitputting 1-2 druppels inhaleren vanaf een tissue.

 

 

Manuka kan goed gemengd worden met Lavendel, Citrus-oliën zoals Sinaasappel, Grapefruit, Mandarijn, Citroen en andere Melaleuca-oliën.

 

 

 

.

.

Recepten met Manuka etherische olie

 

  • Spier- en gewrichtspijn; meng 8 druppels Manuka met 1 eetlepel basis olie (bijvoorbeeld amandelolie of avocado olie) en masseer hiermee dagelijks de pijnlijke plaatsen.
  • Bij rugpijn; 10 druppels Manuka en 5 druppels Marjolein toevoegen aan 50 ml. St. Janskruid-olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren.
  • Gewrichtsreuma (artritis): voeg 10 druppels Manuka toe aan een eetlepel macadamia of hazelnootolie en masseer hiermee 1-2 per dag de pijnlijke gewrichten.
  • Keelpijn; 5 druppels Manuka aan een glas gekookt, afgekoeld water toevoegen, goed roeren en hiermee dagelijks 1à 2 keer gorgelen.
  • Winter- voeten, handen, tenen; voeg 5 druppels Manuka toe aan een eetlepel amandelolie en smeer de voeten, handen of tenen hier 2x per dag mee in. In ernstige gevallen pure olie gebruiken.
  • Voetschimmel/kalknagels:  voeg 5 druppels Manuka etherische olie en 5 druppels TeaTree olie toe aan 50 ml. Laurierolie en smeer 2 x per dag je voeten hiermee in.

 

 

Ook een voetbad werkt goed bij voetschimmel:

doe 5 druppels Manuka olie en 5 druppels Tea Tree olie in 50 gram dode zeezout of epsom zout en los dit op in het warme water en laat hierin de voeten 20 minuten weken.

Na het voetbad goed afdrogen insmeren met het olie mengsel.

 

 

.

.

.

 

 

 

 

 

Ho Blad: etherische olie.

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Ho Blad etherische olie

 

 

.
.
.
Ho blad etherische olie (Cinnamomum camphora lin.) wordt gedestilleerd door waterdampdestillatie van de bladeren van de Ho-boom (Ho Sho, Chinese Kamferboom).

De Ho boom is een fraaie boom met groen blijvende, glanzende bladeren en is een familielid van de Kaneel- en Kamferbomen, behoort tot de Laurierachtigen (Lauraceae).

 

 

 

 

De boom groeit van nature onder meer in Zuid-China, Ceylon, India, Java en Sumatra. Zijn bladeren hebben een aangename roosachtige geur.

De bladeren kunnen 2x per jaar geoogst worden zonder schade aan de boom te veroorzaken.

Voor 1 liter Ho blad olie zijn 100 kilo bladeren nodig.

De etherische olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een bloemige, licht houtachtige geur die op rozen lijkt met een vleugje lavendel.

Ho blad etherische olie vertoont chemisch gezien veel overeenkomsten met Rozenhout etherische olie. Het is daarom een prima vervanger voor Rozenhout omdat de Rozenhoutboom in veel gebieden door wildkap al verdwenen is. Ook de geur is bijna identiek aan die van Rozenhout.

 

 

De olie stimuleert het immuunsysteem en is toegevoegd aan een dragerolie ideaal voor een algemene huidverzorging, ook voor de gevoelige huid.

Het is een regulerende en kalmerende olie, die antibiotisch werkt door het hoge linalool gehalte.

 

 

 

 

 

Ho Blad etherische olie in de aromatherapie

 

Ho Blad is antibiotisch, verzorgend, stimuleert het immuunsysteem, pijnstillend, anti-reumatisch, slijmafdrijvend.

Werkt goed tegen ontstekingen, puistjes, acne, onzuivere huid, jeugdpuistjes, rimpels, striae en bij wondjes en kleine zweertjes en is zeer goed inzetbaar bij huidverzorgingsproducten voor de gevoelige huid.

 

 

Psychisch

 

  • De geur van Ho Blad inspireert tot nieuwe inzichten en is goed te gebruiken bij creatieve bezigheden.
  • De geur geeft ook moed en een geborgen gevoel, ideaal om te gebruiken bij stress, angst, depressie en vermoeidheid.
  • Zorgt voor harmonie en tolerantie, goed te gebruiken in situaties waar de atmosfeer gespannen is.
  • Zeer rustgevend en kalmerend bij stress, kan zelfs slaapverwekkend zijn.

Ho Blad kan je met praktisch alle soorten etherische olie mengen maar kan zeker goed gecombineerd worden met:

Bergamot, Basilicum, Ceder, Den, Jasmijn, Geranium, Lavandin, Lavendel, Patchouli, Sandelhout, Ylang Ylang, Zwarte peper, verder alle citrus- en houtoliën.

 

 

 

 

 

Gebruik van Ho Blad etherische olie

 

  • Als vervanging van rozenhout etherische olie.
  • Een paar druppels in een aromalampje in de baby- of kinderkamer geeft verlichting bij long- en luchtweg infecties.
  • Bij striae (zwangerschapsstriemen): dagelijks masseren met een massage olie van 100 ml. argan olie of hazelnoot olie met  15 druppels Ho Blad en 3 druppels Roos.
  • Voor het creëren van een romantische stemming kan Ho-Blad o.a. met Jasmijn, Ylang Ylang, Patchouli of Roos gemengd worden. Bijv. in een aromadiffuser of in een geurkaars.
  • Bij gebrek aan concentratie verdamp 3 druppels Ho Blad, 3 druppels Peper en 3 druppels Den in een aromadiffuser.
  • Voeg 5-8 druppels Ho-Blad toe aan een eetlepel dode zeezout, een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden voor totale ontspanning.
  •  Bij vermoeidheid; meng 2 druppels Ho Blad, 3 druppels Sandelhout en 3 druppels Atlas Ceder met 25 ml. Amandel olie. Hiermee na het douchen de nog vochtige huid inmasseren.

 

 

 

 

 

 

Geranium: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Geranium etherische olie komt van de Geranium plant en de meeste mensen kennen deze plant als tuin- of kamerplant. De Latijnse naam is Pelargonium Graveolens.

 

Er bestaan meer dan 700 soorten Geranium planten maar er worden slechts 7 soorten gebruikt voor de productie van etherische oliën.

De meest verfijnde, luxe geur komt van de Geranium Bourbon, afkomstig uit Reunion, een eiland in de Indische Oceaan, dat ongeveer de helft van de wereldproductie voor zijn rekening neemt.

Andere belangrijke producenten zijn Algerije, China, Egypte en Rusland. De Roosgeranium, Pelargonium roseum, wordt vooral in Egypte gecultiveerd.

De etherische olie wordt verkregen door waterdamp destillatie van bladeren, stengels en bloemen direct na het plukken. Deze geurige olie heeft afhankelijk van de streek een geelgroene tot bruine kleur.

 

 

Geraniumolie kalmeert en ontspant bij hevige emotionele druk.

Zij is geschikt als middel tegen depressies, herstelt het innerlijke evenwicht, verdrijft slechte gedachten en onvriendelijke stemmingen en opent de ogen voor de mooie kanten van het leven.

 

 

 

 

Geranium wordt als een vrouwelijke olie beschouwd en kan daarom gebruikt worden om het premenstrueel syndroom en klachten tijdens de menopauze te behandelen.

Geraniumolie werkt anti-depressief, adstringerend en ontstekingswerend, bovendien wondgenezend en schimmelwerend.

Daarnaast werkt geranium etherische olie bloedsuikerverlagend en ontwaterend, bovendien is het een goede muggenverdrijver en kan de olie gebruikt worden bij de bestrijding van luizen.

Ook bij problemen van de huid is geranium een aan te raden olie, of je nu een vette of een droge huid hebt geranium zal de talgproductie harmoniseren. Bij sinaasappelhuid omdat geranium ontwaterend en ontgiftend werkt. Winterhanden en -voeten, koortsuitslag allemaal klachten die je met geranium kan aanpakken.

contra-indicatie: geranium kan bij gevoelige mensen huidirritaties veroorzaken, vermijden tijdens zwangerschap.

Geranium etherische olie kan goed gecombineerd worden met basilicum, citroen, sinaasappel, limoen, lavendel, patchouli, kruidnagel, sandelhout, jasmijn, jeneverbes en roos.

 

 

 

 

 

Gebruik van geranium etherische olie

 

  • Bij littekens: meng 3-5 druppels Geranium in een eetlepel amandel-olie en masseer hiermee het litteken. Doe dit minstens 1 maal per dag, het littekenweefsel wordt dan soepeler en daardoor minder zichtbaar.
  • Zonne-allergie: meng 2 druppels geranium, 6 druppels salie en 6 druppels pepermunt met 100 ml. calendula-olie. Meerdere malen per dag insmeren.
  • Lichte brandwonden, gordelroos, couperose, jeugdpuistjes, littekens: 2 druppels geranium op een vochtig watje doen en 2 maal per dag deppen.

 

 

  • PMS (premenstrueel syndroom): Maak een badolie van  5 druppels geranium, 3 druppels scharlei en 2 druppels roos met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.Ontspan in bad voor minstens 20 minuten.

 

 

 

 

Ontspannend bad: meng 2 druppels geranium, 4 druppels lavendel en 5 druppels bergamot met een eetlepel dode zee zout en voeg dit mengsel aan het badwater toe.

Parfum: meng 6 druppels geranium, 6 druppels bergamot en 6 druppels patchouli met 10 ml. jojoba-olie. Deze parfum heeft een bloemige zoete geur, is huidvriendelijk en blijft lang geuren.

Bij stress en spanningen: 6 druppels geranium in de diffuser verdampen verdrijft nare geurtjes en helpt bij het loslaten van spanningen, ergernissen en stress. De olie verlaagt de ozonwaarde in de kamer en geeft zo innerlijke rust en een vriendelijke stemming. Bij een depressieve stemming kan je rustig 8-10 druppels verdampen.

Verdampen: 2 druppels geranium, 6 druppels ceder en 2 druppels citroen in de aromalamp helpen je weer te aarden en terug bij jezelf te komen.