Tagarchief: puistjes

Roos: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Roos etherische olie

.

Roos etherische olie is de koningin van de etherische olie.

De rozenstruik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geïntroduceerd.

De beste etherische olie komt uit Turkije, Bulgarije, Marokko en Frankrijk.

De echte rozen-olie van de Provençaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdamp destillatie.

 

 

 

.

Rozenolie heeft de hoogste frequentie van alle etherische oliën.

Afhankelijk van de rozensoort heeft de olie een lichtgele tot oranjebruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur.

Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes.

Goedkopere soorten rozenolie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte rozenolie.

 

Als je voor het eerst echte rozenolie ruikt zal je je verbazen over de geur.

Dit komt omdat je vaak door de vele cosmetica en parfums met rozengeur een verkeerde indruk krijgt. Je verwacht dan van rozenolie dezelfde geur als van deze producten.

 

Ruik de olie nooit vanuit het flesje maar doe 1 druppel op een tissue of nog beter, op een aromasteen. Na korte tijd zal de olie zijn geur ontvouwen en de omgeving veranderen in een heerlijk geurende rozentuin. Je zult merken dat de geur van de olie gelijk is aan die van een pas ontloken roos en een paar uur duidelijk aanwezig zal zijn.

Rozen olie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriële eigenschappen.

Van oudsher werd rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn.

Bovendien is het ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad.

Omdat echte roos etherische olie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van jojoba olie.

 

 

 

Roos etherische olie in de aromatherapie

.

Roos etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

huidontstekingen, verzorging voor de droge, gevoelige en rijpere huid, hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, menstruatieproblemen.

 

 

 

.

Psychische effecten

 

Rozenolie geeft psychische energie en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of terneergeslagen zijn. Deze olie schept een vredige en harmonische sfeer.

Rozenolie brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra open is versterkt deze olie de energie ervan en laat de liefdesenergie uitstralen

 

.Rozenolie kan goed gecombineerd worden met:

 

 

.

 

 

Gebruik van roos etherische olie

 

Parfum: maak van 1 druppel Roos en 5 ml. Jojoba- of Amandelolieolie een heerlijke parfum die lang actief blijft.

Lichte brandwonden: 1-2 druppels Roos in een eetlepel amandel olie mengen. Met dit mengsel de wonden insmeren.

Serum voor ontstoken, gevoelige huid, acne:2 druppels roos, 4 druppels kamille en 2 druppels geranium mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Dit serum 2x per dag de huid na het reinigen inmasseren.

Bij onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes: voeg 1 druppel roos toe aan een glas, gekookt, afgekoeld water. Goed roeren, hiermee 1 à 2x per dag de huid deppen.

Verdampen: 2 druppels roos en 1 druppel lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.

 

 

 

 

Ho Blad: etherische olie.

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Ho Blad etherische olie

 

 

.
.
.
Ho blad etherische olie (Cinnamomum camphora lin.) wordt gedestilleerd door waterdampdestillatie van de bladeren van de Ho-boom (Ho Sho, Chinese Kamferboom).

De Ho boom is een fraaie boom met groen blijvende, glanzende bladeren en is een familielid van de Kaneel- en Kamferbomen, behoort tot de Laurierachtigen (Lauraceae).

 

 

 

 

De boom groeit van nature onder meer in Zuid-China, Ceylon, India, Java en Sumatra. Zijn bladeren hebben een aangename roosachtige geur.

De bladeren kunnen 2x per jaar geoogst worden zonder schade aan de boom te veroorzaken.

Voor 1 liter Ho blad olie zijn 100 kilo bladeren nodig.

De etherische olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een bloemige, licht houtachtige geur die op rozen lijkt met een vleugje lavendel.

Ho blad etherische olie vertoont chemisch gezien veel overeenkomsten met Rozenhout etherische olie. Het is daarom een prima vervanger voor Rozenhout omdat de Rozenhoutboom in veel gebieden door wildkap al verdwenen is. Ook de geur is bijna identiek aan die van Rozenhout.

 

 

De olie stimuleert het immuunsysteem en is toegevoegd aan een dragerolie ideaal voor een algemene huidverzorging, ook voor de gevoelige huid.

Het is een regulerende en kalmerende olie, die antibiotisch werkt door het hoge linalool gehalte.

 

 

 

 

 

Ho Blad etherische olie in de aromatherapie

 

Ho Blad is antibiotisch, verzorgend, stimuleert het immuunsysteem, pijnstillend, anti-reumatisch, slijmafdrijvend.

Werkt goed tegen ontstekingen, puistjes, acne, onzuivere huid, jeugdpuistjes, rimpels, striae en bij wondjes en kleine zweertjes en is zeer goed inzetbaar bij huidverzorgingsproducten voor de gevoelige huid.

 

 

Psychisch

 

  • De geur van Ho Blad inspireert tot nieuwe inzichten en is goed te gebruiken bij creatieve bezigheden.
  • De geur geeft ook moed en een geborgen gevoel, ideaal om te gebruiken bij stress, angst, depressie en vermoeidheid.
  • Zorgt voor harmonie en tolerantie, goed te gebruiken in situaties waar de atmosfeer gespannen is.
  • Zeer rustgevend en kalmerend bij stress, kan zelfs slaapverwekkend zijn.

Ho Blad kan je met praktisch alle soorten etherische olie mengen maar kan zeker goed gecombineerd worden met:

Bergamot, Basilicum, Ceder, Den, Jasmijn, Geranium, Lavandin, Lavendel, Patchouli, Sandelhout, Ylang Ylang, Zwarte peper, verder alle citrus- en houtoliën.

 

 

 

 

 

Gebruik van Ho Blad etherische olie

 

  • Als vervanging van rozenhout etherische olie.
  • Een paar druppels in een aromalampje in de baby- of kinderkamer geeft verlichting bij long- en luchtweg infecties.
  • Bij striae (zwangerschapsstriemen): dagelijks masseren met een massage olie van 100 ml. argan olie of hazelnoot olie met  15 druppels Ho Blad en 3 druppels Roos.
  • Voor het creëren van een romantische stemming kan Ho-Blad o.a. met Jasmijn, Ylang Ylang, Patchouli of Roos gemengd worden. Bijv. in een aromadiffuser of in een geurkaars.
  • Bij gebrek aan concentratie verdamp 3 druppels Ho Blad, 3 druppels Peper en 3 druppels Den in een aromadiffuser.
  • Voeg 5-8 druppels Ho-Blad toe aan een eetlepel dode zeezout, een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden voor totale ontspanning.
  •  Bij vermoeidheid; meng 2 druppels Ho Blad, 3 druppels Sandelhout en 3 druppels Atlas Ceder met 25 ml. Amandel olie. Hiermee na het douchen de nog vochtige huid inmasseren.