Tagarchief: spit

Wintergreen : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

.

 

Wintergreen etherische olie

.

Wintergreen etherische oliewordt gewonnen van de Wintergreen Plant, Gaultheria Procumbens.

Dit is een meerjarige altijd groene plant en deze heeft zijn naam te danken aan het feit dat de plant ook in de winter groen blijft.

De plant heeft leerachtige bladeren en witte bloemen die later rode bessen worden.

 

 

 

.

De plant komt in het wild voor aan de voet van de Nepalese Himalaya. Van de blaadjes wordt door middel van stoomdestillatie een etherische olie gemaakt. De olie heeft een specifieke houtachtige, fruitige geur. Onze etherische Wintergreen olie is afkomstig van de Gaultheria Procumbens geteelt in Nepal. Tegenwoordig is de plant wereldwijd gecultiveerd en vind je de plant in haast ieder tuincentrum.

Wintergreen olie is door natuurlijk methylsalicylaat een zeer goede bestrijder van spier- en gewrichtspijn. Het plantje is een zeer rijke natuurlijke bron van methylsalicylaat (de etherische olie bevat tot 98%). Deze grondstof, gebruikt in vele geneesmiddelen en sportcrèmes wordt nu ook op grote schaal synthetisch geproduceerd.

Natuurlijk methylsalicylaat is echter vele malen effectiever dan de synthetische versie. Wintergreen etherische olie wordt daarom veel toegepast bij de behandeling van spier- en gewrichtspijn en is een ideale toevoeging aan massageolie voor na het sporten.

Wetenswaardigheid: De olie wordt in zeer sterke verdunning ook gebruikt in tandpasta, kauwgom en frisdranken (o.a. Cola).

 

Wintergreen olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

onzuivere huid, reumatische klachten, spierpijn, gewrichtspijn, spit, neuralgie, ischias en dufheid.

 

 

.

 

 

 

Psychisch

.

Wintergreen olie is op zijn plaats bij geestelijke traagheid en verstarring. Door die verstarring is het niet meer mogelijk om de wereldbeelden van anderen te accepteren en zelfs te veroordelen. Wintergreen zal je helpen de verstarring los te weken en je weer vrij te laten zijn in denken, doen en emoties. Wintergreen etherische olie is uitstekend te combineren met Citroen, Sinaasappel, Pepermunt, Oregano, Rozemarijn, Tijm en Ylang Ylang.

contra-indicatie: kan puur gebruikt irritaties en overgevoeligheid veroorzaken, altijd verdunnen.

Niet innemen, Wintergreen is niet geschikt voor intern gebruik.

 

.

 

.

 

Gebruik van wintergreen etherische olie

.

Bij onzuivere huid: 2 tot 4 druppels Wintergreen in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid deppen of afspoelen

Bij reumatische klachten en spierpijn; 15 tot 20 druppels Wintergreen mengen met een eetlepel plantaardige olie en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren. Eventueel nog een paar druppels Pepermunt etherische olie toevoegen om de werking van Wintergreen te versterken.

Ook kan je een badzout maken van 2 eetlepels badzout en 10 druppels Wintergreen en 5 druppels Pepermunt etherische olie.

Verdampen: 8 druppels Wintergreen in de aromalamp zorgen voor een frisse atmosfeer en activeren de geest.

.

 

 

 

 

 

Palmarosa : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Palmarosa etherische olie

 

 

 

 

Palmarosa etherische olie wordt gedestilleerd uit het gedroogde gras van de Cymbopogon martinii. De Palmarosa is een tot 3 meter hoog gras met lange bladen en roodbruine bloeipluimen. Van oorsprong komt de plant uit Noord India of Pakistan en behoort tot een familie van grassen en waarvan Cymbopogon een belangrijk geslacht van ongeveer 120 verschillende soorten en variëteiten is.

 

Cymbopogon martinii, is een grassoort waarvan 2 variëteiten bekend zijn: het Gembergras, Cymbopogon martinii var. sofia en Palmarosa, Cymbopogon martinii var. motia of ook wel Cymbopogon martinii var.martinii.

De etherische olie is lichtgeel tot olijfkleurig en heeft een zoete, bloemige, licht frisse kruidig zoete geur die op rozen lijkt.  Daarom wordt de olie ook veel gebruikt als goedkope vervanger van echte Rozenolie. Palmarosaolie is een belangrijke geurstof in de cosmetische industrie

Palmarosa is ook bekend als Turkse- of Indiase Geranium omdat de olie vroeger vanuit Bombay naar de havens aan de Rode Zee werd verscheept en vandaar uit over land naar Constantinopel en Bulgarije vervoerd.  Op de Balkan en ook in Turkije wordt Palmarosa-olie veel gebruikt voor het versnijden van echte Rozenolie.

Een belangrijk commercieel centrum voor Palmarosa is het westen en noordwesten van Ellichpur in India waar zich vele destilleerderijen bevinden.

 

Zowel de olie als de gedroogde plant worden gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde.

Palmarosa olie wordt aanbevolen bij zenuwpijn, spit, ischias en reumatische pijn, terwijl het kruid wordt gebruikt bij de behandeling van koorts, slechte spijsvertering en dikke darmontsteking.

 

 

 

 

Eén van de voornaamste bestanddelen van de olie is geraniol en daardoor is Palmarosa niet alleen zeer waardevol in de huidverzorging, maar ook bij spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend en antibacterieel middel.

 

 

 

Palmarosa etherische olie in de aromatherapie

 

Palmarosa etherische olie stimuleert de celregeneratie, reguleert de talgproductie.

Het is een antiseptische olie met bacterie-, virus-, en schimmelremmende eigenschappen en wordt in de aromatherapie gebruikt bij huidinfecties, littekens, eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes, bacteriële- en schimmelinfecties, acne, couperose, rimpels, darminfecties, geestelijke uitputting, nervositeit, stijve spieren, spijsverteringproblemen, depressies en aan stress gerelateerde problemen.

In combinatie met Lavendel-, Tea Tree- en Geranium olie kan Palmarosa helpen bij ontstekingen aan de urinewegen en de geslachtsdelen, zoals blaasontsteking, urinebuisontsteking en schede ontsteking.

 

 

 

Psychisch

 

Palmarosa olie opent het hart, ontspant de zenuwen en kalmeert de geest. Hij herstelt de innerlijke balans en werkt ontspannend bij stress en gejaagdheid.

Fijn om te verdampen bij rusteloosheid, slapeloosheid en angst.

contra-indicatie: Palmarosa kan bij puur gebruik bij gevoelige mensen huidirritaties veroorzaken.

Palmarosa kan goed gecombineerd worden met:

Sandelhout, Roos, Bergamot, Ceder, Citroen, YlangYlang, Jasmijn , Rozemarijn, Wierook,  Geranium en andere bloemenoliën.

 

 

 

 

 

Gebruik van Palmarosa etherische olie

 

  • Als vervanging van rozen- of geranium etherische olie in huidverzorgingsproducten.
  • Bij couperose en als anti rimpel serum: 6 druppels Palmarosa in met 10 ml. jojoba olie mengen en met dit mengsel `s avonds het gezicht licht inwrijven. Eventueel in een 10 ml. roll on flesje doen en ‘s avonds als serum de roll on over de couperose en/of rimpels aanbrengen.
  • Zalf voor een droge huid: 5 druppels Palmarosa, 5 druppels Sandelhout, 5 druppels Mirre en 2 druppels Patchouli toevoegen aan 80 gr. Sheabutter en 20 ml. Jojoba. Deze zalf `s avonds aanbrengen op een vochtige huid.
  • Puistjes, acne, wondjes: 2 druppels Palmarosa op een vochtig watje en daarmee de aangetaste plaatsen deppen.
  • Verdampen: 5 druppels Palmarosa, 1 druppel Geranium en 2 druppels Grapefruit in de aromalamp verdampen verdrijven een depressieve stemming.
  • Badolie bij nervositeit en stress; 3 druppels Palmarosa, 1 druppel Neroli, 1 druppel Geranium en 2 druppels Lavendel toevoegen aan een eetlepel  dode zeezout, melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en hierin 20 min. baden.