Tagarchief: huidirritaties

Peen olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Peen olie (Daucus carota ssp sativus)

synoniem: Wortelzaad olie

 

 

Eigenschappen

 

– aroma: warm, zoetig, kruidig, aards
– kleur: geel tot amberkleurig
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Peen olie is verwarmend: gebruik daarom bij onderstaande klachten alleen als deze gepaard gaan met gevoelens van gebrek aan energie, vermoeidheid en een lusteloos gevoel

in aromatherapie vervult Peen olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
gebruik bij bij twijfel, verwarring en afhankelijkheid van wat anderen zeggen en doen:
– geeft inzicht, onderscheidingsvermogen en de kracht om voor je eigen mening te staan
– uitstekende olie voor iemand die oversensitief is en zich gauw gekwetst voelt

huid
peen olie wordt vooral gebruikt om haar huidverzorgende eigenschappen, met name voor de droge, oudere en gerimpelde huid
– verslapte en gerimpelde huid
– doorleefde of gelooide huid
– verharde huid
– door teveel zon beschadigde huid (biedt ook bescherming tegen zonnebrand)
– huidirritaties, acne, eczeem en psoriasis
– littekens

lever
– helpt bij de verwijdering van gifstoffen uit de lever, afkomstig van dieet, chemische stoffen, enz.
– huidproblemen als gevolg van gifstoffen in de lever
(peen olie wordt ook wel gebruikt bij geelzucht, hepatitis en hoog cholesterol)

urinewegen
– overtollig lichaamsvocht: bij gebrek aan urineren met vochtophoping (edema) in het onderlichaam (enkels en benen)
– urinezuur (vaak met jicht)

gynaecologisch systeem
– menstruatie problemen met pijn en krampen voor of tijdens de periode en de gemoedswisselingen die daarmee gepaard kunnen gaan

spijsverteringssysteem
– zwakke spijsvertering met gebrek aan eetlust en vermoeidheid, een vol gevoel na de maaltijd en diarree
– bloedarmoede met een bleke gelaatskleur, bleke en gemakkelijk breekbare nagels, vermoeidheid en door dromen verstoorde slaap; eventueel ook een zwakke hartslag, lage bloeddruk, aanvallen van duizeligheid en weinig bloed tijdens de periode
(als het spijsverteringssysteem zwak is, kan het voedsel niet adequaat worden verteerd met als een van de mogelijke gevolgen dat er niet genoeg materiaal – en energie – is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes)

spieren en gewrichten
– artritis en reumatiek

worm infecties
– peen olie wordt ook gebruikt voor het afdrijven van maden en wormen

 

 

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
– bad: 10 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad douche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: kan in sommige gevallen bij te hoge dosering een allergische huidreactie veroorzaken
– niet gebruiken bij hoge bloeddruk
– vermijd tijdens zwangerschap
– niet gebruiken bij jonge kinderen

 

 

Diversen

 

– wordt ook wel beschouwd als een aphrodisiac (het is alom bekend dat konijnen veel wortels eten, en konijnen maken veel kleine konijntjes, dus …)
– goed te combineren met aromatische olie van oa. cederhout, cipres, jeneverbes, geranium, helichrysum, jasmijn, juniper, lavendel, melisse, niaouli, neroli, patchouli, petitgrain, rozemarijn, sandelhout, venkel, vetivert, ylang-ylang en citrus oliën

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wortelzaad : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

.

.

Wortelzaad etherische olie

.

Wortelzaad etherische olie (ook bekend als Peen etherische olie) wordt gedestilleerd uit het gedroogde zaad en is oranje/amber van kleur.

De geur is warm, zoet en houtachtig met een aardse noot.  De latijnse naam is Daucus Carota.

De olie heeft een hoog gehalte aan caroteen en verhoogt daardoor de weerstand bij infectieziektes.

 

 

 

.

 

.

Wortelzaad olie heeft van nature een hele hoge beschermingsfactor en is daarom zeer geschikt om te gebruiken in zelfgemaakte zonnebrand producten. Ook goed te gebruiken in aftersun producten.

Wortelzaad olie wordt veel gebruikt voor de huidverzorgende eigenschappen, met name voor de droge, oudere en gerimpelde huid, bij littekens, huidirritaties en acne, eczeem en psoriasis. De olie ondersteunt het genezingsproces van huidaandoeningen en helpt daarbij lelijk littekenweefsel voorkomen.

Voor een ontgiftende massage en voor mensen die last hebben van reumatische pijnen is deze olie zeer geschikt. Werkt diep in op het gladde spierweefsel en is daarom ontspannend voor mensen die verkrampt zijn door stress of emoties.

 

.

.

 

.

Gebruik in de aromatherapie

.

Wortelzaad olie kan bijzonder werkzaam zijn bij blaas- en nierontsteking, gewrichtsontsteking, jicht, reuma, eczeem, psoriasis, huiduitslag, rimpels, leverklachten, koude, bevriezingen, jeuk, zweren, onregelmatige men-struatie, PMS, bloedarmoede, diarree bij kinderen, hoesten en maagproblemen

 

.

 

Psychisch

.

Wortelzaad olie heeft een verzachtende werking op de omgeving.

Het versterkt het innerlijk zien, de olie ruimt blokkades op die een onbelemmerde energiestroom beletten, in het bijzonder die tussen de zonnevlecht en de hartchakra.

 

 

 

 

.

Wortelzaad olie kan goed gemengd worden met Bergamot, Cypres, Venkel, Geranium, Grapefruit, Jeneverbes, Lavendel, Limoen, Citroen, Mandarijn, Sinaasappel, Rozemarijn, Roos en Sandelhout.

 

contra-indicatie: bevordert de menstruatie daarom niet tijdens zwangerschap gebruiken. Teveel kan toxisch werken.

 

.

 

Gebruik van wortelzaad etherische olie

.

  • Bij jeuk als door psoriasis en eczeem kan je  2-3 druppels Wortelzaad olie in een  een eetlepel jojoba olie mengen en smeer de jeukende plaatsen hiermee naar behoefte in.
  • Maak een voedende huidverzorging voor de nacht: meng 10 ml. jojoba olie met 40 ml. sheabutter en voeg 2 druppels wortelzaad, 3 druppels roos, 2 druppels sandelhout en 1 druppel citroen toe.  Breng dit `s avonds voor het slapen gaan op de gezichtshuid aan als nachtcrème.
  • Bij koude handen en voeten:  meng 2 druppels Wortelzaad olie  met 10 ml. zoete amandel olie en wrijf hiermee handen en voeten in.
  • Bij zweren; doe 2 druppels Wortelzaad olie op een vochtig watje, leg dit enige tijd op de zweer.
  • Maak je eigen zonnebrandcreme

 

 

 

 

 

 

 

Palmarosa : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Palmarosa etherische olie

 

 

 

 

Palmarosa etherische olie wordt gedestilleerd uit het gedroogde gras van de Cymbopogon martinii. De Palmarosa is een tot 3 meter hoog gras met lange bladen en roodbruine bloeipluimen. Van oorsprong komt de plant uit Noord India of Pakistan en behoort tot een familie van grassen en waarvan Cymbopogon een belangrijk geslacht van ongeveer 120 verschillende soorten en variëteiten is.

 

Cymbopogon martinii, is een grassoort waarvan 2 variëteiten bekend zijn: het Gembergras, Cymbopogon martinii var. sofia en Palmarosa, Cymbopogon martinii var. motia of ook wel Cymbopogon martinii var.martinii.

De etherische olie is lichtgeel tot olijfkleurig en heeft een zoete, bloemige, licht frisse kruidig zoete geur die op rozen lijkt.  Daarom wordt de olie ook veel gebruikt als goedkope vervanger van echte Rozenolie. Palmarosaolie is een belangrijke geurstof in de cosmetische industrie

Palmarosa is ook bekend als Turkse- of Indiase Geranium omdat de olie vroeger vanuit Bombay naar de havens aan de Rode Zee werd verscheept en vandaar uit over land naar Constantinopel en Bulgarije vervoerd.  Op de Balkan en ook in Turkije wordt Palmarosa-olie veel gebruikt voor het versnijden van echte Rozenolie.

Een belangrijk commercieel centrum voor Palmarosa is het westen en noordwesten van Ellichpur in India waar zich vele destilleerderijen bevinden.

 

Zowel de olie als de gedroogde plant worden gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde.

Palmarosa olie wordt aanbevolen bij zenuwpijn, spit, ischias en reumatische pijn, terwijl het kruid wordt gebruikt bij de behandeling van koorts, slechte spijsvertering en dikke darmontsteking.

 

 

 

 

Eén van de voornaamste bestanddelen van de olie is geraniol en daardoor is Palmarosa niet alleen zeer waardevol in de huidverzorging, maar ook bij spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend en antibacterieel middel.

 

 

 

Palmarosa etherische olie in de aromatherapie

 

Palmarosa etherische olie stimuleert de celregeneratie, reguleert de talgproductie.

Het is een antiseptische olie met bacterie-, virus-, en schimmelremmende eigenschappen en wordt in de aromatherapie gebruikt bij huidinfecties, littekens, eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes, bacteriële- en schimmelinfecties, acne, couperose, rimpels, darminfecties, geestelijke uitputting, nervositeit, stijve spieren, spijsverteringproblemen, depressies en aan stress gerelateerde problemen.

In combinatie met Lavendel-, Tea Tree- en Geranium olie kan Palmarosa helpen bij ontstekingen aan de urinewegen en de geslachtsdelen, zoals blaasontsteking, urinebuisontsteking en schede ontsteking.

 

 

 

Psychisch

 

Palmarosa olie opent het hart, ontspant de zenuwen en kalmeert de geest. Hij herstelt de innerlijke balans en werkt ontspannend bij stress en gejaagdheid.

Fijn om te verdampen bij rusteloosheid, slapeloosheid en angst.

contra-indicatie: Palmarosa kan bij puur gebruik bij gevoelige mensen huidirritaties veroorzaken.

Palmarosa kan goed gecombineerd worden met:

Sandelhout, Roos, Bergamot, Ceder, Citroen, YlangYlang, Jasmijn , Rozemarijn, Wierook,  Geranium en andere bloemenoliën.

 

 

 

 

 

Gebruik van Palmarosa etherische olie

 

  • Als vervanging van rozen- of geranium etherische olie in huidverzorgingsproducten.
  • Bij couperose en als anti rimpel serum: 6 druppels Palmarosa in met 10 ml. jojoba olie mengen en met dit mengsel `s avonds het gezicht licht inwrijven. Eventueel in een 10 ml. roll on flesje doen en ‘s avonds als serum de roll on over de couperose en/of rimpels aanbrengen.
  • Zalf voor een droge huid: 5 druppels Palmarosa, 5 druppels Sandelhout, 5 druppels Mirre en 2 druppels Patchouli toevoegen aan 80 gr. Sheabutter en 20 ml. Jojoba. Deze zalf `s avonds aanbrengen op een vochtige huid.
  • Puistjes, acne, wondjes: 2 druppels Palmarosa op een vochtig watje en daarmee de aangetaste plaatsen deppen.
  • Verdampen: 5 druppels Palmarosa, 1 druppel Geranium en 2 druppels Grapefruit in de aromalamp verdampen verdrijven een depressieve stemming.
  • Badolie bij nervositeit en stress; 3 druppels Palmarosa, 1 druppel Neroli, 1 druppel Geranium en 2 druppels Lavendel toevoegen aan een eetlepel  dode zeezout, melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en hierin 20 min. baden.