Tagarchief: bad

Aromatherapie : nuttige tips

Standaard

categorie : reiki en de aura

 

 

 

Aromatherapie tips & gebruik:

 

Etherische olie wordt op natuurlijke wijze uit sommige delen van planten gewonnen (bloemen, bladen, wortels, hout en vruchten). Deze oliën kan je verdampen en gebruiken in bad. Zij zullen evenwicht brengen in lichaam en geest.

 

 

aromatherapie

 

 

 

Massage olie zelf maken

 

Om je eigen massageolie te maken kan een basisolie of neutrale massage olie mengen met één of verschillende etherische oliën. Bewaar het mengsel op een koele & droge plek, in een goed afgesloten flesje. De meeste meng-sels zijn 6 tot 8 weken houdbaar.

 

 

Massageolie

 

Gebruik niet meer dan 30 druppels etherische olie op 100 ml basisolie of neutrale olie. Je kan 1 of meerdere (best niet meer dan 3 per mengsel) etherische oliën combineren voor een thema. Je kan best eerst kleine hoeveelheden maken om te zien of de mengeling goed werkt. Een nuttige tip = 20 druppels etherische olie is ongeveer 1ml.
Fysieke kwalen als bijv. reuma verlangen een hogere concentratie dan emotionele of psychische kwalen.

 

 

Hierbij hou je rekening met

 

Op het lichaam: meng de etherische olie met een basisolie en breng dit aan op plaats van de klacht. (zie dosering)
Emoties& psyche behandelen: verdamp de olie (of combinatie van verschillende oliën) in een geurverdamper.

Spiritueel – Energetisch: neem 30 ml basis olie (bvb zoete amandelolie), doe daar 1 druppel van elke etherische olie in. (niet meer dan 3 soorten oliën combineren voor spiritueel gebruik)

Bij een massage olie voor het gezicht of voor kleine kinderen is een dosering van 0,5% etherische olie meer als genoeg! Neem bij het maken van ieder product zorgvuldig de contra-indicaties van de gebruikte producten in acht. Let extra op met de dosering bij zwangerschap of andere ziektes.

Bij twijfel raadpleeg een arts of aromatherapeut! Loop niet in de zon na het aanbrengen van je massage olie (met etherische oliën), sommige oliën zijn fototoxisch en zouden huidirritatie kunnen veroorzaken na blootstelling aan de zon.

 

 

Verdamping

 

Een paar druppels in een geurverdamper en je huis geurt heerlijk naar sandelhout, lavendel,… Op deze manier ga je emoties en de psyche kalmeren en positief beïnvloeden.

 

 

In het bad

 

Voor een heerlijk bad neem je een glaasje melk en doe er (zie dosering) de druppels etherische olie bij. Even omroeren en deze samenstelling doe je bij het badwater als het bad volledig vol is. Géén badschuim toevoegen! Je kan de etherische olie ook mengen in wateroplosbare neutrale badolie. Het is belangrijk dat je de voorge-schreven dosering NIET overschrijdt!

 

 

Dosering in bad

 

volwassenen: maximum 15 druppels kinderen: maximum 5 druppels baby’s: maximum 1 druppel Zwangere vrou-wen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist.

 

 

Veiligheid

 

Gebruik etherische olie nooit puur op de huid. Zwangere vrouwen mogen géén etherische olie gebruiken zonder uitdrukkelijk advies van een aromaspecialist. Sommige oliën zijn fototoxisch! Bij alle etherische oliën die afkomstig zijn van de schil van citrusvruchten is het belangrijk dat men blootstelling aan zonlicht (of zonnebank) moet wor-den vermeden tot ca 12 uur na gebruik op de huid. Met citrus oliën moet altijd opgelet worden bij een gevoelige huid.

 

 

Bewaren

 

Etherische oliën verdampen snel, dus kan je ze best op een koele en droge plaats bewaren. Bewaar ze buiten bereik van kinderen en huisdieren! De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een arts. Over het al-gemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

 

 

 

 

3d-gouden-pijl-5271528

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

 JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

Palmarosa : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Palmarosa etherische olie

 

 

 

 

Palmarosa etherische olie wordt gedestilleerd uit het gedroogde gras van de Cymbopogon martinii. De Palmarosa is een tot 3 meter hoog gras met lange bladen en roodbruine bloeipluimen. Van oorsprong komt de plant uit Noord India of Pakistan en behoort tot een familie van grassen en waarvan Cymbopogon een belangrijk geslacht van ongeveer 120 verschillende soorten en variëteiten is.

 

Cymbopogon martinii, is een grassoort waarvan 2 variëteiten bekend zijn: het Gembergras, Cymbopogon martinii var. sofia en Palmarosa, Cymbopogon martinii var. motia of ook wel Cymbopogon martinii var.martinii.

De etherische olie is lichtgeel tot olijfkleurig en heeft een zoete, bloemige, licht frisse kruidig zoete geur die op rozen lijkt.  Daarom wordt de olie ook veel gebruikt als goedkope vervanger van echte Rozenolie. Palmarosaolie is een belangrijke geurstof in de cosmetische industrie

Palmarosa is ook bekend als Turkse- of Indiase Geranium omdat de olie vroeger vanuit Bombay naar de havens aan de Rode Zee werd verscheept en vandaar uit over land naar Constantinopel en Bulgarije vervoerd.  Op de Balkan en ook in Turkije wordt Palmarosa-olie veel gebruikt voor het versnijden van echte Rozenolie.

Een belangrijk commercieel centrum voor Palmarosa is het westen en noordwesten van Ellichpur in India waar zich vele destilleerderijen bevinden.

 

Zowel de olie als de gedroogde plant worden gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde.

Palmarosa olie wordt aanbevolen bij zenuwpijn, spit, ischias en reumatische pijn, terwijl het kruid wordt gebruikt bij de behandeling van koorts, slechte spijsvertering en dikke darmontsteking.

 

 

 

 

Eén van de voornaamste bestanddelen van de olie is geraniol en daardoor is Palmarosa niet alleen zeer waardevol in de huidverzorging, maar ook bij spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend en antibacterieel middel.

 

 

 

Palmarosa etherische olie in de aromatherapie

 

Palmarosa etherische olie stimuleert de celregeneratie, reguleert de talgproductie.

Het is een antiseptische olie met bacterie-, virus-, en schimmelremmende eigenschappen en wordt in de aromatherapie gebruikt bij huidinfecties, littekens, eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes, bacteriële- en schimmelinfecties, acne, couperose, rimpels, darminfecties, geestelijke uitputting, nervositeit, stijve spieren, spijsverteringproblemen, depressies en aan stress gerelateerde problemen.

In combinatie met Lavendel-, Tea Tree- en Geranium olie kan Palmarosa helpen bij ontstekingen aan de urinewegen en de geslachtsdelen, zoals blaasontsteking, urinebuisontsteking en schede ontsteking.

 

 

 

Psychisch

 

Palmarosa olie opent het hart, ontspant de zenuwen en kalmeert de geest. Hij herstelt de innerlijke balans en werkt ontspannend bij stress en gejaagdheid.

Fijn om te verdampen bij rusteloosheid, slapeloosheid en angst.

contra-indicatie: Palmarosa kan bij puur gebruik bij gevoelige mensen huidirritaties veroorzaken.

Palmarosa kan goed gecombineerd worden met:

Sandelhout, Roos, Bergamot, Ceder, Citroen, YlangYlang, Jasmijn , Rozemarijn, Wierook,  Geranium en andere bloemenoliën.

 

 

 

 

 

Gebruik van Palmarosa etherische olie

 

  • Als vervanging van rozen- of geranium etherische olie in huidverzorgingsproducten.
  • Bij couperose en als anti rimpel serum: 6 druppels Palmarosa in met 10 ml. jojoba olie mengen en met dit mengsel `s avonds het gezicht licht inwrijven. Eventueel in een 10 ml. roll on flesje doen en ‘s avonds als serum de roll on over de couperose en/of rimpels aanbrengen.
  • Zalf voor een droge huid: 5 druppels Palmarosa, 5 druppels Sandelhout, 5 druppels Mirre en 2 druppels Patchouli toevoegen aan 80 gr. Sheabutter en 20 ml. Jojoba. Deze zalf `s avonds aanbrengen op een vochtige huid.
  • Puistjes, acne, wondjes: 2 druppels Palmarosa op een vochtig watje en daarmee de aangetaste plaatsen deppen.
  • Verdampen: 5 druppels Palmarosa, 1 druppel Geranium en 2 druppels Grapefruit in de aromalamp verdampen verdrijven een depressieve stemming.
  • Badolie bij nervositeit en stress; 3 druppels Palmarosa, 1 druppel Neroli, 1 druppel Geranium en 2 druppels Lavendel toevoegen aan een eetlepel  dode zeezout, melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en hierin 20 min. baden.

 

 

 

 

 

 

Echte kamille : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Kamille etherische olie

 

Kamille etherische olie (echte of blauwe kamille) wordt gewonnen door stoomdestillatie van de kamillebloemen en heeft een warme kruidige geur.

 

Er is vaak verwarring met Kamille olie omdat er 2 verschillende soorten Kamille olie zijn.

 

 

 

 

Er is de Roomse Kamille en de éénjarige Kamille, Matricaria chamomilla (Echte of Blauwe Kamille), dit is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt. In dit artikel wordt de echte Kamille besproken.

Alleen de Echte Kamille bevat Azuleen, de heilzame blauwe olie. Vandaar dat de olie ook vaak blauwe Kamille wordt genoemd.

De etherische olie van deze Kamille, Oleum chamomillaea, krijgt echter pas na destillatie een blauwe kleur die veroorzaakt wordt door een chemische stof, genaamd chamazuleen.

Echte kamille etherische olie is een kostbare olie omdat het plukken van de bloemen zeer arbeids intensief is en de opbrengst is uiterst laag.

De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.

De grote hoeveelheid aan alpha-bisabolol maakt de olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum.

De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.

 

 

In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingsremmende, kalmerende en verzachtende werking.

Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend.

Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

Kamille etherische olie in de aromatherapie

 

Kamille etherische  olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, kiespijn.

 

 

 

Psychisch

 

Kamille olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Alle Kamille oliën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen.

Ze zijn werkzaam op alle niveau’s : het lichamelijke, het emotionele en subtiele.

De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft.

Vanwege zijn kalmerende werking kan Kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen.

 

 

Combineren met:

 

Kamille olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendel, Patchouli, Roos, Benzoë, Neroli, Bergamot, Citroen, Ylang Ylang, Jasmijn en Scharlei.

 

 

 

Gebruik van Kamille etherische olie

 

  • Bij ontstekingen in de mond: Maak een gorgeldrank door 4 druppels Kamille in een glas gekookt water te mengen en gorgel hiermee 1 à 2 maal per dag.
  • Pijnlijke tandgroei bij kinderen: stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel Kamille op een wattenstaafje.
  • Als verlichtend bad bij  huidproblemen: 3 druppels Kamille, 3 druppels Geranium en 4 druppels Sandelhout mengen met een eetlepel melk, honing of dode zeezout. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.
  • Bij ontstoken, gevoelige huid, acne, huidproblemen: Een huidolie maken van  4 druppels Duizendblad, 7 druppels Kamille en 5 druppels Roos met 40 ml. Jojoba olie en 10 ml. Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
  • Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 2 tot 3 druppels Kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 à 2 maal per dag deppen.
  • Zwellingen, verstuikingen: voeg 8 druppels blauwe Kamille, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Helicryse, 1 druppel Neroli en 3 druppels Patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf het mengsel meermaals voorzichtig op de gezwollen plekken.

 

 

 

 

 

 

Galbanum : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Galbanum : etherische olie

 

Galbanum etherische olie is sterk pijnstillend en ontstekingswerend maar door de fris kruidige geur is de olie ook zeer geschikt om te ontspannen.   Alleen al voor de unieke geur is galbanum het proberen waard: kruidig, fris, groen met een ondertoon van selderij en dennen.

 

Galbanum olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de harsolie van het Galbanum, Ferula galbaniflua, kruid.

De plant heeft een sterke, gladde stengel met fijne verdeelde glanzende grijs-groene blaadjes en bloeit in de lente met gele bloemschermen.

Galbanum behoort tot de reuzenvenkel familie. Het kruid komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.

 

De harsolie van de plant is een melkachtig sap en wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van wonden, ontstekingen, ademhalingsproblemen en huidkwalen en wordt gewonnen door onder aan de stengel insnijdingen te maken.

Galbanum olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een unieke frisse, kruidige groene geur met een ondertoon van dennennaalden en hout.

Er is meer dan 5 kilo hars nodig om 1 liter olie te winnen.

Galbanum wordt gebruikt in de farmaceutische industrie, in wasmiddelen, als smaakstof in voedingsmiddelen en dranken en wordt ook veelvuldig gebruikt in (bloemige) parfums als midden- en topnoot.

 

Galbanum olie werkt pijnverdovend, antiseptisch, ontstekingsremmend,
krampstillend, wondhelend, slijmoplossend, bloeddruk verlagend en stimulerend.

 

 

 

 

 

Gebruik van galbanum etherische olie in de aromatherapie

 

Galbanum wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:

astma, bronchitis, chronische hoest, abcessen, acne, steenpuisten, slechte doorbloeding, spierpijn, reumatische aandoeningen, krampen, indigestie, nerveuze spanningen en met stress samenhangende klachten.

 

 

 

Psychisch

 

Galbanum olie schept een rustgevende sfeer en zorgt voor aarding. Geeft psychische energie en werkt kalmerend bij mensen die geestelijk overspannen of zeer nerveus zijn.

 

Je kunt galbanum goed combineren met onder meer:

citronella, benzoë, jasmijn, palmarosa, geranium, gember, roos, ylang ylang, vanille en alle soorten den olie.

 

Contra-indicatie: Verdunt is de olie zeer goed verdraagbaar maar kan bij puur gebruik op de huid huidirritaties veroorzaken. Tijdens de zwangerschap alleen verdampen en niet op de huid gebruiken.

 

 

 

Gebruik van galbanum etherische olie

 

  • Een paar druppels verdampen in een aromadiffuser of geurlamp werkt verlichtend bij verkoudheid waarbij veel slijm in de luchtwegen zit, verstopte neus en hoest.
  • Ook goed om te verdampen bij spanningen en stress. De olie kalmeert en ontspant.
  • Gebruik in creme voor de oudere huid, bij littekens en ontstekingen.
  • Bij abcessen, steenpuisten; breng meermaals per dag 1 druppel puur op het gezwel aan.
  • Bij krampen: voeg 20-30 druppels toe aan 50 ml. zoete amandelolie of een andere platraardige olie en masseer de verkrampte plekken naar behoefte.
  • Bij stress: meng 10 druppels met een beetje melk, honing, amandelolie of dode zee zout en voeg dit mengsel toe aan een heet bad. Baad dagelijks voor het naar bed gaan 20 minuten tot de klachten verdwenen zijn.