Tagarchief: zenuwpijn

Rozemarijn: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Rozemarijn etherische olie

.

Rozemarijn etherische olie, Oleum rosmarini, wordt verkregen door waterdamp destillatie van de verse bloemen, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een en frisse, kruidige geur die een stimulerende uitwerking heeft op het centrale zenuwstelsel.

.

Rozemarijn is een houtige en aromatische groenblijvende winterharde heester.

De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen.

 

In het oude Rome en Griekenland werd Rozemarijn gezien als een heilige plant met vele magische eigen- schappen. De oude Grieken kenden aan Rozemarijn etherische olie een versterkende werking op het verstand en geheugen toe en daarom werd Rozemarijn een symbool van nagedachtenis, liefde en vriendschap bij geboorten, bruiloften en begrafenissen. Volgens deze traditie beschermt Rozemarijn tegen het kwaad en doet vriendschappen ontstaan.

In de Middeleeuwen kwam de plant ook in meer noordelijke streken voor. Ook hier ontstonden allerlei volksgebruiken. Ook hier brak men takken bij doop, huwelijk en begrafenis en verbrandde men rozemarijn in ziekenhuizen vanwege de ontsmettende werking. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, gebruikte Rozemarijn bij lever- en milt problemen.

 

Rozemarijn  heeft een gunstige invloed op een zwakke spijsvertering, een opgeblazen gevoel, zenuwpijn en heeft het vermogen de bloedsomloop te stimuleren.

Dit wordt veroorzaakt doordat het een bloedstuwende werking heeft en de weefsels verwijdt die er mee behandeld worden.

 

 

 

 

.

Rozemarijn etherische olie heeft een opwekkende invloed en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

acne, eczeem, dermatitis, hoofdroos, vet haar, haaruitval, luizen, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, lage bloeddruk, aderverkalking, hartkloppingen, griep, infecties, verkoudheid, zenuwpijn, darminfecties, duizeligheid, suikerziekte, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, jicht, verstuikingen, hoesten, verkoudheid, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, koude handen en voeten, spit.

 

 

Psychisch / emotioneel effect

.

Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een positieve atmosfeer.

Het heeft een verkwikkend en stimulerend effect op vermoeide en apathische mensen.

Verdamp deze olie als je moe bent of in de put zit. Rozemarijn is ook een fijne olie om in de sauna te gebruiken.

 

 

 

.

Belangrijk: Rozemarijnolie niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij hoge bloeddruk, ook oppassen bij epilep-tici.

 

 

Rozemarijn in het dagelijks gebruik

.

  • Bij droog haar 2 à 3 druppels Rozemarijn mengen met de voor het wassen benodigde hoeveelheid milde, neutrale shampoo.
  • Bij stress en oververmoeidheid; 10 à 15 druppels Rozemarijn mengen met een beetje melk of honing, dit mengsel aan het badwater toevoegen en ± 20 min. baden
  • Rozemarijn verdampen in een diffusser of op een aromasteen verfrist het geheugen en verheldert de geest. Het bevordert de goede zin en verhoogt het concentratie vermogen. Ideaal om bij te studeren. Als je moe, lusteloos of somber bent kan je ook Rozemarijn verdampen.
  • Rozemarijn helpt ook om grenzen te stellen als anderen proberen normen en waarden op te dringen.

 

.

Een goede massageolie voor voeten en benen:

Meng 4 druppels Rozemarijnolie, 2 druppels Pepermuntolie en 2 druppels Citroenolie met 4 theelepels basisolie (bijv. amandel, jojoba of een andere biologische plantaardige olie).

Masseer hiermee vanaf de voeten naar de knieen toe. Helpt om verkrampingen en spanningen op te lossen.

 

 

 

 

 

 

.

 

Advertenties

Palmarosa : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Palmarosa etherische olie

 

 

 

 

Palmarosa etherische olie wordt gedestilleerd uit het gedroogde gras van de Cymbopogon martinii. De Palmarosa is een tot 3 meter hoog gras met lange bladen en roodbruine bloeipluimen. Van oorsprong komt de plant uit Noord India of Pakistan en behoort tot een familie van grassen en waarvan Cymbopogon een belangrijk geslacht van ongeveer 120 verschillende soorten en variëteiten is.

 

Cymbopogon martinii, is een grassoort waarvan 2 variëteiten bekend zijn: het Gembergras, Cymbopogon martinii var. sofia en Palmarosa, Cymbopogon martinii var. motia of ook wel Cymbopogon martinii var.martinii.

De etherische olie is lichtgeel tot olijfkleurig en heeft een zoete, bloemige, licht frisse kruidig zoete geur die op rozen lijkt.  Daarom wordt de olie ook veel gebruikt als goedkope vervanger van echte Rozenolie. Palmarosaolie is een belangrijke geurstof in de cosmetische industrie

Palmarosa is ook bekend als Turkse- of Indiase Geranium omdat de olie vroeger vanuit Bombay naar de havens aan de Rode Zee werd verscheept en vandaar uit over land naar Constantinopel en Bulgarije vervoerd.  Op de Balkan en ook in Turkije wordt Palmarosa-olie veel gebruikt voor het versnijden van echte Rozenolie.

Een belangrijk commercieel centrum voor Palmarosa is het westen en noordwesten van Ellichpur in India waar zich vele destilleerderijen bevinden.

 

Zowel de olie als de gedroogde plant worden gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde.

Palmarosa olie wordt aanbevolen bij zenuwpijn, spit, ischias en reumatische pijn, terwijl het kruid wordt gebruikt bij de behandeling van koorts, slechte spijsvertering en dikke darmontsteking.

 

 

 

 

Eén van de voornaamste bestanddelen van de olie is geraniol en daardoor is Palmarosa niet alleen zeer waardevol in de huidverzorging, maar ook bij spijsverteringsproblemen en als schimmelwerend en antibacterieel middel.

 

 

 

Palmarosa etherische olie in de aromatherapie

 

Palmarosa etherische olie stimuleert de celregeneratie, reguleert de talgproductie.

Het is een antiseptische olie met bacterie-, virus-, en schimmelremmende eigenschappen en wordt in de aromatherapie gebruikt bij huidinfecties, littekens, eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes, bacteriële- en schimmelinfecties, acne, couperose, rimpels, darminfecties, geestelijke uitputting, nervositeit, stijve spieren, spijsverteringproblemen, depressies en aan stress gerelateerde problemen.

In combinatie met Lavendel-, Tea Tree- en Geranium olie kan Palmarosa helpen bij ontstekingen aan de urinewegen en de geslachtsdelen, zoals blaasontsteking, urinebuisontsteking en schede ontsteking.

 

 

 

Psychisch

 

Palmarosa olie opent het hart, ontspant de zenuwen en kalmeert de geest. Hij herstelt de innerlijke balans en werkt ontspannend bij stress en gejaagdheid.

Fijn om te verdampen bij rusteloosheid, slapeloosheid en angst.

contra-indicatie: Palmarosa kan bij puur gebruik bij gevoelige mensen huidirritaties veroorzaken.

Palmarosa kan goed gecombineerd worden met:

Sandelhout, Roos, Bergamot, Ceder, Citroen, YlangYlang, Jasmijn , Rozemarijn, Wierook,  Geranium en andere bloemenoliën.

 

 

 

 

 

Gebruik van Palmarosa etherische olie

 

  • Als vervanging van rozen- of geranium etherische olie in huidverzorgingsproducten.
  • Bij couperose en als anti rimpel serum: 6 druppels Palmarosa in met 10 ml. jojoba olie mengen en met dit mengsel `s avonds het gezicht licht inwrijven. Eventueel in een 10 ml. roll on flesje doen en ‘s avonds als serum de roll on over de couperose en/of rimpels aanbrengen.
  • Zalf voor een droge huid: 5 druppels Palmarosa, 5 druppels Sandelhout, 5 druppels Mirre en 2 druppels Patchouli toevoegen aan 80 gr. Sheabutter en 20 ml. Jojoba. Deze zalf `s avonds aanbrengen op een vochtige huid.
  • Puistjes, acne, wondjes: 2 druppels Palmarosa op een vochtig watje en daarmee de aangetaste plaatsen deppen.
  • Verdampen: 5 druppels Palmarosa, 1 druppel Geranium en 2 druppels Grapefruit in de aromalamp verdampen verdrijven een depressieve stemming.
  • Badolie bij nervositeit en stress; 3 druppels Palmarosa, 1 druppel Neroli, 1 druppel Geranium en 2 druppels Lavendel toevoegen aan een eetlepel  dode zeezout, melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en hierin 20 min. baden.

 

 

 

 

 

 

Oregano : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

.

.

Oregano etherische olie

.

Oregano, etherische olie is veelzijdig inzetbaar en een olie met een sterke kruidige geur. Oregano is vooral bekend geworden door de Italiaanse keuken.

 

 

 

 

Oregano  is een struikvormig kruid met een harige stengel, donkergroene eivormige bladeren en roze tot paarse bloemen.

Oregano is ook wel bekend als wilde marjolein. De plant is bedekt met harige olie-cellen, de aromatische geur doet een beetje aan tijm denken.

Oregano heeft zeer een uitgesproken smaak en wordt veel in Italiaanse, Spaanse en Mexicaanse keuken gebruikt. Oregano olie kan je ook goed gebruiken om te koken maar een minimale hoeveelheid is al voldoende om een gerecht smaak te geven.

Bij de oude Egyptenaren was al bekend dat oregano een genezende werking had,  wonden kon desinfecteren en voeding kon conserveren.

Het kruid werd in het Middellandse Zeegebied door de autochtone bevolking vele eeuwen gebruikt voor de behandeling van kwaaltjes, zoals spijsverteringsproblemen, luchtwegproblemen en ontstekingen.

 

De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van het bloeiende kruid.

50 tot 100 kilo kruid levert 1 kilo olie, deze is lichtgeel van kleur, met een warme, kruidige, kamferachtige geur.

 

Oregano etherische olie is één van de sterkste antibiotica / anti schimmel middelen die je kunt krijgen. Het is zo krachtig omdat de olie een hoog gehalte van 80-90% aan fenolen (cavacrol en thymol) bevat.

Carvacrol remt de groei van micro organismen, virussen en de schimmel bacteriën. Oregano is ook een goede slijmoplosser.

In cosmetica wordt oregano olie gebruikt als geur in zepen, parfums en lotions en de voedingsindustrie gebruikt het als smaakversterker.

 

 

 

De werking van oregano etherische olie

 

De olie werkt kalmerend en harmoniserend en bevordert herstel bij geestelijke uitputting. Je kan de olie gebrui ken in bad of verdampen in een diffuser of aromalamp.

 

Oregano stimuleert de doorbloeding en werkt pijnstillend bij zenuwpijnen en reumatische pijnen.

Je kunt oregano onder meer gebruiken bij verkoudheid, bronchitis, vastzittende hoest zenuwpijnen, spierpijn, spierreuma en artritis, griep, trage spijsvertering, menstruatieproblemen, lage bloeddruk,  krampen, schimmelinfecties, bacteriële- en virusinfecties.

 

 

 

 

Oregano olie laat zich goed mengen met grapefruitcederhout, citronella, den, lavendel en rozemarijn.

 

 

 

Gebruik van oregano etherische olie

 

  • Bij zenuwpijn: 10 druppels oregano etherische olie toevoegen aan 50 ml. amandel olie en hiermee dagelijks naar behoefte meerdere malen masseren.
  • Bij artritis of spierreuma klachten: meng 15 druppels oregano met een lepel room, honing of dode zeezout en voeg dit toe aan een warm bad. Hierin 20-25 minuten baden.
  • Spierpijn: oregano werkt verlichtend en verwarmend, daarom is oregano goed in te zetten bij spierpijn. Maximaal 30 druppels etherische olie van oregano, verdunnen in 100 ml van een neutrale plantaardige olie bijvoorbeeld St Jansolie: op de pijnlijke plaatsen inmasseren.
  • Bij verkoudheid/ verstopte luchtwegen:
    Maak een stoombadje met 2 druppels oregano en 3 druppels eucalyptus radiata doe dit in een aromalamp of diffuser en verdamp 15-30 minuten.
  • Maak een massage olie van 50 ml. plantaardige olie en 10 druppels oregano en 5 druppels eucalyptus radiata, op de borst en de rug inmasseren.
  • Vitaliteit:  versterkt en geeft meer energie, in geval van fysieke en geestelijke vermoeidheid 8-10 druppels Oregano in de aromalamp verdampen. Dit werkt stimulerend bij lichamelijke en geestelijke vermoeidheid en bij een te lage bloeddruk.

 

Let op: oregano etherische olie nooit onverdund op de huid gebruiken, Oregano kan ernstige huid- en slijmvlies irritaties veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap, niet gebruiken bij kinderen of uitsluitend in een hoge verdunning (1%).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laurier : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

Laurier etherische olie

.

Laurier etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gedroogde bladeren en takjes van de Laurierplant en levert een etherische olie die in kleur varieert van diepgeel tot donkerbruin, met een warme scherpe kruidige geur.

.

.

Laurier, Laurus nobilis, is een groenblijvende boom met glanzende, donkergroene bladeren en zwarte bessen, die tot 20 meter hoog kan worden.

De boom komt oorspronkelijk uit het mediterrane gebied en bij de Grieken was Laurier het symbool van de zon, wijsheid en glorie.

 

De bladeren worden veel als keukenkruid gebruikt en de oliën vinden hun toepassing o.a. bij de productie van zalven, drop en siropen.

 

 

Psychisch:

Laurier beschermt tegen invloeden van buitenaf, schept helderheid van geest en versterkt het vermogen tot waarnemen.

Laurier olie schenkt warmte en bescherming tegenover de buitenwereld, het heeft een zuiverende, genezende en koesterende werking.

 

 

Lichamelijk:

Laurier etherische olie is heilzaam bij verkoudheid, griep en sinusitis.

Laurier verstevigt futloos haar.

Laurus nobilis helpt ook bij bronchitis en keelpijn.

Kan ook gebruikt worden voor het aromatiseren van gerechten (in plaats van laurierblad, de etherische olie is heel geconcentreerd dus spaarzaam gebruiken).

 

 

 

 

 

Gebruik van laurier etherische olie in de aromatherapie:

 

Laurier etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; verkoudheid, griep, voorhoofdsholte ontsteking, virusinfecties, futloos haar, vet haar, bronchitis, keelpijn, gebrek aan eetlust, flatulentie, zenuwpijn, verrekkingen, spier- en gewrichtspijn.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap, i.v.m. narcotische eigenschappen matig gebruiken, kan bij sommige mensen dermatitis veroorzaken

 

 

Laurier kan goed gecombineerd worden met:

Den, Cypres, Jeneverbes, Scharlei, Rozemarijn, Litsea Cubeba, Lavendel, Citroen, Limoen en Atlasceder.

 

 

 

 

Gebruik van laurier etherische olie:

 

  • Bij dof, futloos haar; meng 2-3 druppels Laurier met een neutrale shampoo. Was de haren met dit mengsel 1x per week. Goed in laten werken.
  • Bij keelpijn; voeg 3-5 druppels Laurier toe aan een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Goed roeren, gorgel hiermee 2-3x per dag.
  • Verkoudheid, griep, bronchitis, sinusitis:  Maak een inhaler van een 10 ml. glasflesje, doe hier 1 theelepel zeezout in en voeg 5-10 druppels Laurier toe. Goed schudden en inhaleer regelmatig. Of voeg een paar druppels Laurier etherische olie toe aan een stoombad.
  • Verdampen; 6-10 druppels Laurier in de aromalamp helpen bij hetconcentreren.

 

 

Turkse Laurierolie

 

De Laurierplant is echter ook  leverancier van olie uit Turkije .

Zij maken de olie zelf en waarom Laurierolie zo goed is kan je hieronder lezen:

 

 

Uit de bessen van de Laurierplant wordt een zalfachtige olie, Oleum lauri, geperst.

De vruchten/bessen bestaan uit circa 30% vet en de laurierolie wordt uit deze vruchten/bessen gewonnen, door middel van warme hoge druk. Zo ontstaat er een dikke groene zalfachtige olie.

Het smelt bij lichaamstemperatuur en is daardoor gemakkelijk in de huid te wrijven.

 

De laurierolie is een echt huismiddel, bijzonder geschikt voor spier- en gewrichtsklachten. Bij warmte wordt de olie vloeibaarder en dringt diep in de huid.

Laurierolie is vooral werkzaam als inwrijving bij pijnlijke gewrichten en bij de behandeling van verkoudheidsklachten. Ook om een onreine huid te behandelen en voor massage wordt deze olie gebruikt.

De doorbloeding wordt gestimuleerd, de aanwezige etherische oliën werken antiseptisch en het vetgehalte komt een droge huid ten goede.

Laurierolie is een heilzame olie voor het haar, huid en de nagels en kan met iedere basis olie worden gemengd.

 

 

 

 

 

 

Laurierolie is ook een belangrijk onderdeel van de Aleppo zeep.

Als je zelf zeep maakt kan je ook met Laurierolie, Olijfolie en veel geduld (de zeep heeft veel tijd nodig om te rijpen) zelf je eigen Aleppozeep maken.

 

 

 

 

Werkt goed bij : zweren en gezwellen, verkoudheidsklachten, cellulite, sportblessures, spierpijn,

zenuwpijn,  gewrichtspjjnen, reuma en jicht. Het zorgt voor een goede doorbloeding.

Laurierolie kan je zo op de huid gebruiken, maar heeft wel een sterke, kruidige geur. Indien gewenst kan je olie verdunnen met bijvoorbeeld zoete amandelolie, sesamolie of hazelnootolie.

En je kan er ook een goede massageolie van maken voor na het sporten:

Neem 20 ml. laurierolie met 20 ml. sesamolie en voeg hier 3 druppels pepermunt etherische olie en 3 druppels rozemarijn etherische olie aan toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamille olie

Standaard

 Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Kamille etherische olie (echt-blauw)

Kamille etherische olie (echte of blauwe kamille) wordt gewonnen door stoomdestillatie van de kamillebloemen en heeft een warme kruidige geur.

Er is vaak verwarring met kamille olie omdat er 2 verschillende soorten kamille olie zijn.

Er is de Roomse Kamille en de éénjarige Kamille, (Echte of Blauwe Kamille), dit is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt. In dit artikel wordt de echte Kamille besproken.

Alleen de Echte Kamille bevat Azuleen, de heilzame blauwe olie. Vandaar dat de olie ook vaak blauwe Kamille wordt genoemd.

De etherische olie van deze Kamille, Oleum chamomillaea, krijgt echter pas na destillatie een blauwe kleur die veroorzaakt wordt door een chemische stof, genaamd chamazuleen.

Echte kamille etherische olie is een kostbare olie omdat het plukken van de bloemen zeer arbeids intensief is en de opbrengst is uiterst laag.

De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.

De grote hoeveelheid aan alpha-bisabolol maakt de olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum.

 

kamille etherische olie

 

De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.

In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingsremmende, kalmerende en verzachtende werking.

Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend.

Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn.

 

 

Kamille etherische olie in de aromatherapie

 

Kamille etherische  olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, kiespijn

 

 

Psychisch

 

Kamille olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Alle Kamille oliën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen.

Ze zijn werkzaam op alle niveau’s : het lichamelijke, het emotionele en subtiele.

De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft.

Vanwege zijn kalmerende werking kan kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen.

 

 

Combineren met

 

Kamille olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendelpatchouli, roos, benzoë, neroli, bergamotcitroen, ylang ylang, jasmijn en scharlei.

 

 

Gebruik van kamille etherische olie

 

  • Bij ontstekingen in de mond: Maak een gorgeldrank door 4 druppels kamille in een glas gekookt water te mengen en gorgel hiermee 1 à 2 maal per dag.
  • Pijnlijke tandgroei bij kinderen: stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel kamille op een wattenstaafje.
  • Als verlichtend bad bij  huidproblemen: 3 druppels kamille, 3 druppels geranium en 4 druppels sandelhout mengen met een eetlepel melk, honing of dode zeezout. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.
  • Bij ontstoken, gevoelige huid, acne, huidproblemen: Een huidolie maken van  4 druppels duizendblad, 7 druppels kamille en 5 druppels roos met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
  • Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 2 tot 3 druppels kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 à 2 maal per dag deppen.
  • Zwellingen, verstuikingen: voeg 8 druppels blauwe kamille, 3 druppels lavendel, 3 druppels helichrysum, 1 druppel neroli en 3 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf het mengsel meermaals voorzichtig op de gezwollen plekken.

 

 

 

 

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget