Tagarchief: virusinfecties

Zwarte peper : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

.

.

 

Zwarte peper etherische olie

.

.

Zwarte peper etherische olie heeft een fris, pikant, kruidig aroma met een vleug pepergeur.

.

De olie komt van de Zwarte Peper, Piper nigrum, een klimplant die tot 5 meter hoog kan worden en ovale bladeren en kleine, witte bloemen heeft.

De peperbessen groeien in lange trossen, verkleuren van groen, geel, oranje, rood naar zwart en worden in de verschillende stadia geoogst.

Eén plant levert dus verschillende pepersoorten.

Het land van herkomst is India.

.

 

 

.

De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gedroogde, geplette en nog niet helemaal rijpe peperbessen.

30 tot 50 kilo gedroogde peperbessen leveren 1 kilo olie.

Het is een vaalgele olie met een frisse, houtachtige, kruidige geur die donkerder kleurt naarmate hij ouder wordt.

Maar slechts een klein gedeelte van de oogst wordt gebruikt voor de productie van etherische olie en de meeste olie wordt in de voedingsmiddelen industrie gebruikt.

 

Peper is één van de duurste specerijen ter wereld en is al ruim 4000 jaar in gebruik voor medicinale doeleinden.

Peper etherische olie is verwarmend en stimulerend voor zowel de geest als het lichaam.

 

 

.

Gebruik van zwarte peper etherische olie in de aromatherapie

 

Peper olie heeft stimulerende en krachtige antiseptische eigenschappen en wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:  spierpijn en stijve spieren, pijnlijke gewrichten, artritis, reumatische pijn, winter- handen en voeten, gebrek aan concentratie, koorts, vermoeidheid, constipatie, misselijkheid, griep, bacteriële- en virusinfecties.

 

 

 

Psychisch

 

Zwarte Peper etherische olie stimuleert de geest en schenkt energie aan het lichaam.

Peper geeft je een zetje in de richting als het leven vast lijkt te zitten, het geeft je energie vooral als je geen motivatie hebt en er donkere wolken, in de vorm van naar beneden halende gedachten, zich boven je hoofd samenpakken. Peper zal je een zetje in de goede richting te geven zodat je niet toe geeft aan zwaarmoedigheid.

Adem de olie gedurende korte tijd in als oplettendheid en concentratie geboden zijn. De olie helpt blokkades opheffen die de energiestromen tussen de chakra’s onderling beletten, in het bijzonder die tussen de zonnevlecht- en hartchakra.

 

 

 

 

.

Lichamelijk

 

Bij gewrichtspijnen werkt deze olie verwarmend.

Ook wordt de bijzondere werking van peper gewaardeerd voor het behandelen van bijholteontstekingen. Het inhaleren van zwarte peperolie vermindert slijmvorming.

Peper werkt ontgiftend en is een goed middel om te mengen in een olie tegen cellulitis en vermageren. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en werkt verwarmend.

 

Helpt ook bij winterhanden en voeten, ondersteunt een betere doorbloeding van de benen.

Peper stimuleert de spijsvertering en is antiseptisch voor de urinewegen en geslachtsorganen. De hete kruidige olie werkt opwekkend en stimulerend op de geslachtsdrift.

Let op: niet onverdund op de huid gebruiken, kan irritaties veroorzaken. Niet gebruiken in combinatie met homeopatische geneesmiddelen, Zwarte Peper beinvloedt de werking hiervan negatief.

Zwarte peper etherische olie kan goed gemengd worden met bijvoorbeeld wierook, sandelhout, lavendel, rozemarijn, marjolein en andere specerij-oliën zoals kaneel en kruidnagel.

 

 

 

Toepassing van zwarte peper olie in het dagelijks leven

.

Bij reumatische problemen en artritis: neem een warm bad met een mengsel 10-15 druppels peper met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Voeg dit mengsel toe aan een warm bad en baad hierin 20 minuten.

Bij stijve spieren na het sporten: meng 4 druppels peper, 5 druppels rozemarijn, 5 druppels pepermunt, 5 druppels rozenhout en 2 druppels citroen met 20 ml. plantaardige olie. Met dit mengsel de stijve spieren dagelijks meerdere malen masseren.

Een massageolie voor winter- handen en voeten: meng 3-5 druppels peper met 1 eetlepel tarwekiem-olie en masseer de handen/voeten meermaals dagelijks.

Voor meer energie verdamp het volgende mengsel in een diffuser: 1 druppel peper, 1 druppel pepermunt en 2 druppels rozemarijn.

Verdrijf dufheid door 3 druppels zwarte peper, 3 druppels den en 3 druppels pepermunt te verdampen in een aromalamp of diffuser.

.

 

 

 

 

 

 

Manuka : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

Manuka etherische olie

.

Manuka etherische olie heeft veel eigenschappen met Tea Tree etherische olie gemeen maar is milder in gebuik. De olie wordt daarom ook wel de Nieuw-Zeelandse Tea Tree genoemd.

 

 

Manuka olie, Leptospermum scoparium, wordt gewonnen door stoomdestillatie van de twijgen en bladeren. De olie is kleurloos tot bleekgeel en heeft een warme, kruidige en mildzoete geur.

De Manuka struik is een kleine struik die zo’n 2 tot 5 meter hoog kan worden. De kleine, smalle blaadjes van deze struik blijven het hele jaar groen.

Als de Manuka in bloei staat, zit de hele struik vol met kleine, witte of roze  bloemetjes.

 

Manuka is als heilzame plant al vele eeuwen bij de Maori`s bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Manuka heeft een lange geschiedenis en wordt bij de Maori`s onder meer gebruikt bij luchtwegproblemen en reumatische klachten.

Het bijzondere van Manuka etherische olie  is de werkstof leptospermum welke tot nu toe alleen in Manuka olie werd aangetroffen. Het heeft een veel sterkere werking bij de bestrijding van bacteriën en schimmels dan andere Theeboomoliën en is bovendien veel huidvriendelijker.

Van de Manuka struik komt ook de Manuka honing die bekend is als medicinale honing door zijn antibacteriële werking.

 

 

 

 

.

Gebruik van Manuka etherische olie in de aromatherapie

 

De antiseptische eigenschappen kunnen goed benut kunnen worden bij de behandeling van o.a. jeugdpuistjes en wondjes.  En de olie kan effectief zijn bij de verzorging van een vette huid en acne.  De olie is pijnstillend, anti-allergisch, anti-viraal, slijmoplossend, schimmeldodend en heeft een brede anti-bacteriële werking.

De olie wordt in de aromatherapie daarom o.a. gebruikt bij: schimmelinfecties,  bacteriële- en virusinfecties, hooikoorts, sinusitis, verkoudheid, griep, dekubitis, zenuwpijnen, spier- en rugpijn, reumatische klachten, luchtwegproblemen, jeugdpuistjes, insectensteken, roos, eczeem, herpes en wratten.

Daarnaast heeft de olie een insectenwerende functie.

Bij het behandelen van huidproblemen kan je Manuka olie verdunnen met een plantaardige olie, bijv. Amandel-, Avocado- of Nigella (zwartzaad) olie. Ernstige verwondingen voorzichtig aanstippen met pure Manukaolie.

 

 

 

Psychische effecten van Manuka etherische olie

 

 

De olie richt de aandacht weer op het wezenlijke. Hij laat de geest weer op krachten komen en sterkt het zelfvertrouwen.

Manuka heeft  een rustgevende en kalmerende werking en  vooral bij stress veroorzaakt door angst of panische toestanden is Manuka aan te bevelen.

Je kan 5 tot 8 druppels verdampen in een aromadiffuser of  in acute gevallen en bij mentale uitputting 1-2 druppels inhaleren vanaf een tissue.

 

 

Manuka kan goed gemengd worden met Lavendel, Citrus-oliën zoals Sinaasappel, Grapefruit, Mandarijn, Citroen en andere Melaleuca-oliën.

 

 

 

.

.

Recepten met Manuka etherische olie

 

  • Spier- en gewrichtspijn; meng 8 druppels Manuka met 1 eetlepel basis olie (bijvoorbeeld amandelolie of avocado olie) en masseer hiermee dagelijks de pijnlijke plaatsen.
  • Bij rugpijn; 10 druppels Manuka en 5 druppels Marjolein toevoegen aan 50 ml. St. Janskruid-olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren.
  • Gewrichtsreuma (artritis): voeg 10 druppels Manuka toe aan een eetlepel macadamia of hazelnootolie en masseer hiermee 1-2 per dag de pijnlijke gewrichten.
  • Keelpijn; 5 druppels Manuka aan een glas gekookt, afgekoeld water toevoegen, goed roeren en hiermee dagelijks 1à 2 keer gorgelen.
  • Winter- voeten, handen, tenen; voeg 5 druppels Manuka toe aan een eetlepel amandelolie en smeer de voeten, handen of tenen hier 2x per dag mee in. In ernstige gevallen pure olie gebruiken.
  • Voetschimmel/kalknagels:  voeg 5 druppels Manuka etherische olie en 5 druppels TeaTree olie toe aan 50 ml. Laurierolie en smeer 2 x per dag je voeten hiermee in.

 

 

Ook een voetbad werkt goed bij voetschimmel:

doe 5 druppels Manuka olie en 5 druppels Tea Tree olie in 50 gram dode zeezout of epsom zout en los dit op in het warme water en laat hierin de voeten 20 minuten weken.

Na het voetbad goed afdrogen insmeren met het olie mengsel.

 

 

.

.

.

 

 

 

 

 

Laurier : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

Laurier etherische olie

.

Laurier etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gedroogde bladeren en takjes van de Laurierplant en levert een etherische olie die in kleur varieert van diepgeel tot donkerbruin, met een warme scherpe kruidige geur.

.

.

Laurier, Laurus nobilis, is een groenblijvende boom met glanzende, donkergroene bladeren en zwarte bessen, die tot 20 meter hoog kan worden.

De boom komt oorspronkelijk uit het mediterrane gebied en bij de Grieken was Laurier het symbool van de zon, wijsheid en glorie.

 

De bladeren worden veel als keukenkruid gebruikt en de oliën vinden hun toepassing o.a. bij de productie van zalven, drop en siropen.

 

 

Psychisch:

Laurier beschermt tegen invloeden van buitenaf, schept helderheid van geest en versterkt het vermogen tot waarnemen.

Laurier olie schenkt warmte en bescherming tegenover de buitenwereld, het heeft een zuiverende, genezende en koesterende werking.

 

 

Lichamelijk:

Laurier etherische olie is heilzaam bij verkoudheid, griep en sinusitis.

Laurier verstevigt futloos haar.

Laurus nobilis helpt ook bij bronchitis en keelpijn.

Kan ook gebruikt worden voor het aromatiseren van gerechten (in plaats van laurierblad, de etherische olie is heel geconcentreerd dus spaarzaam gebruiken).

 

 

 

 

 

Gebruik van laurier etherische olie in de aromatherapie:

 

Laurier etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; verkoudheid, griep, voorhoofdsholte ontsteking, virusinfecties, futloos haar, vet haar, bronchitis, keelpijn, gebrek aan eetlust, flatulentie, zenuwpijn, verrekkingen, spier- en gewrichtspijn.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap, i.v.m. narcotische eigenschappen matig gebruiken, kan bij sommige mensen dermatitis veroorzaken

 

 

Laurier kan goed gecombineerd worden met:

Den, Cypres, Jeneverbes, Scharlei, Rozemarijn, Litsea Cubeba, Lavendel, Citroen, Limoen en Atlasceder.

 

 

 

 

Gebruik van laurier etherische olie:

 

  • Bij dof, futloos haar; meng 2-3 druppels Laurier met een neutrale shampoo. Was de haren met dit mengsel 1x per week. Goed in laten werken.
  • Bij keelpijn; voeg 3-5 druppels Laurier toe aan een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Goed roeren, gorgel hiermee 2-3x per dag.
  • Verkoudheid, griep, bronchitis, sinusitis:  Maak een inhaler van een 10 ml. glasflesje, doe hier 1 theelepel zeezout in en voeg 5-10 druppels Laurier toe. Goed schudden en inhaleer regelmatig. Of voeg een paar druppels Laurier etherische olie toe aan een stoombad.
  • Verdampen; 6-10 druppels Laurier in de aromalamp helpen bij hetconcentreren.

 

 

Turkse Laurierolie

 

De Laurierplant is echter ook  leverancier van olie uit Turkije .

Zij maken de olie zelf en waarom Laurierolie zo goed is kan je hieronder lezen:

 

 

Uit de bessen van de Laurierplant wordt een zalfachtige olie, Oleum lauri, geperst.

De vruchten/bessen bestaan uit circa 30% vet en de laurierolie wordt uit deze vruchten/bessen gewonnen, door middel van warme hoge druk. Zo ontstaat er een dikke groene zalfachtige olie.

Het smelt bij lichaamstemperatuur en is daardoor gemakkelijk in de huid te wrijven.

 

De laurierolie is een echt huismiddel, bijzonder geschikt voor spier- en gewrichtsklachten. Bij warmte wordt de olie vloeibaarder en dringt diep in de huid.

Laurierolie is vooral werkzaam als inwrijving bij pijnlijke gewrichten en bij de behandeling van verkoudheidsklachten. Ook om een onreine huid te behandelen en voor massage wordt deze olie gebruikt.

De doorbloeding wordt gestimuleerd, de aanwezige etherische oliën werken antiseptisch en het vetgehalte komt een droge huid ten goede.

Laurierolie is een heilzame olie voor het haar, huid en de nagels en kan met iedere basis olie worden gemengd.

 

 

 

 

 

 

Laurierolie is ook een belangrijk onderdeel van de Aleppo zeep.

Als je zelf zeep maakt kan je ook met Laurierolie, Olijfolie en veel geduld (de zeep heeft veel tijd nodig om te rijpen) zelf je eigen Aleppozeep maken.

 

 

 

 

Werkt goed bij : zweren en gezwellen, verkoudheidsklachten, cellulite, sportblessures, spierpijn,

zenuwpijn,  gewrichtspjjnen, reuma en jicht. Het zorgt voor een goede doorbloeding.

Laurierolie kan je zo op de huid gebruiken, maar heeft wel een sterke, kruidige geur. Indien gewenst kan je olie verdunnen met bijvoorbeeld zoete amandelolie, sesamolie of hazelnootolie.

En je kan er ook een goede massageolie van maken voor na het sporten:

Neem 20 ml. laurierolie met 20 ml. sesamolie en voeg hier 3 druppels pepermunt etherische olie en 3 druppels rozemarijn etherische olie aan toe.