Tagarchief: cellulitis

Zwarte peper : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

.

.

 

Zwarte peper etherische olie

.

.

Zwarte peper etherische olie heeft een fris, pikant, kruidig aroma met een vleug pepergeur.

.

De olie komt van de Zwarte Peper, Piper nigrum, een klimplant die tot 5 meter hoog kan worden en ovale bladeren en kleine, witte bloemen heeft.

De peperbessen groeien in lange trossen, verkleuren van groen, geel, oranje, rood naar zwart en worden in de verschillende stadia geoogst.

Eén plant levert dus verschillende pepersoorten.

Het land van herkomst is India.

.

 

 

.

De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gedroogde, geplette en nog niet helemaal rijpe peperbessen.

30 tot 50 kilo gedroogde peperbessen leveren 1 kilo olie.

Het is een vaalgele olie met een frisse, houtachtige, kruidige geur die donkerder kleurt naarmate hij ouder wordt.

Maar slechts een klein gedeelte van de oogst wordt gebruikt voor de productie van etherische olie en de meeste olie wordt in de voedingsmiddelen industrie gebruikt.

 

Peper is één van de duurste specerijen ter wereld en is al ruim 4000 jaar in gebruik voor medicinale doeleinden.

Peper etherische olie is verwarmend en stimulerend voor zowel de geest als het lichaam.

 

 

.

Gebruik van zwarte peper etherische olie in de aromatherapie

 

Peper olie heeft stimulerende en krachtige antiseptische eigenschappen en wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:  spierpijn en stijve spieren, pijnlijke gewrichten, artritis, reumatische pijn, winter- handen en voeten, gebrek aan concentratie, koorts, vermoeidheid, constipatie, misselijkheid, griep, bacteriële- en virusinfecties.

 

 

 

Psychisch

 

Zwarte Peper etherische olie stimuleert de geest en schenkt energie aan het lichaam.

Peper geeft je een zetje in de richting als het leven vast lijkt te zitten, het geeft je energie vooral als je geen motivatie hebt en er donkere wolken, in de vorm van naar beneden halende gedachten, zich boven je hoofd samenpakken. Peper zal je een zetje in de goede richting te geven zodat je niet toe geeft aan zwaarmoedigheid.

Adem de olie gedurende korte tijd in als oplettendheid en concentratie geboden zijn. De olie helpt blokkades opheffen die de energiestromen tussen de chakra’s onderling beletten, in het bijzonder die tussen de zonnevlecht- en hartchakra.

 

 

 

 

.

Lichamelijk

 

Bij gewrichtspijnen werkt deze olie verwarmend.

Ook wordt de bijzondere werking van peper gewaardeerd voor het behandelen van bijholteontstekingen. Het inhaleren van zwarte peperolie vermindert slijmvorming.

Peper werkt ontgiftend en is een goed middel om te mengen in een olie tegen cellulitis en vermageren. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en werkt verwarmend.

 

Helpt ook bij winterhanden en voeten, ondersteunt een betere doorbloeding van de benen.

Peper stimuleert de spijsvertering en is antiseptisch voor de urinewegen en geslachtsorganen. De hete kruidige olie werkt opwekkend en stimulerend op de geslachtsdrift.

Let op: niet onverdund op de huid gebruiken, kan irritaties veroorzaken. Niet gebruiken in combinatie met homeopatische geneesmiddelen, Zwarte Peper beinvloedt de werking hiervan negatief.

Zwarte peper etherische olie kan goed gemengd worden met bijvoorbeeld wierook, sandelhout, lavendel, rozemarijn, marjolein en andere specerij-oliën zoals kaneel en kruidnagel.

 

 

 

Toepassing van zwarte peper olie in het dagelijks leven

.

Bij reumatische problemen en artritis: neem een warm bad met een mengsel 10-15 druppels peper met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Voeg dit mengsel toe aan een warm bad en baad hierin 20 minuten.

Bij stijve spieren na het sporten: meng 4 druppels peper, 5 druppels rozemarijn, 5 druppels pepermunt, 5 druppels rozenhout en 2 druppels citroen met 20 ml. plantaardige olie. Met dit mengsel de stijve spieren dagelijks meerdere malen masseren.

Een massageolie voor winter- handen en voeten: meng 3-5 druppels peper met 1 eetlepel tarwekiem-olie en masseer de handen/voeten meermaals dagelijks.

Voor meer energie verdamp het volgende mengsel in een diffuser: 1 druppel peper, 1 druppel pepermunt en 2 druppels rozemarijn.

Verdrijf dufheid door 3 druppels zwarte peper, 3 druppels den en 3 druppels pepermunt te verdampen in een aromalamp of diffuser.

.

 

 

 

 

Advertenties

Venkel : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

 

Venkel etherische olie

.

Venkel etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gekneusde zaden.

Venkel of Foeniculum vulgaris is een kruid dat oorspronkelijk afkomstig is uit de landen rond de Middellandse Zee. Venkel staat al sinds mensenheugenis in hoog aanzien als een geneeskrachtig kruid

 

 

 

.

Venkelzaden werden van oorsprong ingezet bij allerlei problemen met de spijsvertering zoals; indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen.

Er zijn twee variëteiten Venkel, de bittere Venkel die ook in het wild voorkomt en de zoete Venkel, die alleen in gecultiveerde vorm bestaat. Van beiden wordt een etherische olie gedestilleerd. Zoete venkel etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gekeusde zaden, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een zoete anijsachtige geur. Vanwege deze zoete geur wordt Venkel etherische olie ook in tandpasta en drop gebruikt.

De etherische olie van bittere Venkel wordt verkregen door stoomdestillatie van gekneusde zaden of het gehele kruid. De olie is lichtgeel tot oranjebruin van kleur, met een scherpe kamferachtige geur. Deze olie wordt weinig gebruikt.

 

 

Gebruik in de aromatherapie

.

Venkel olie wordt onder meer gebruikt bij: buikpijn, misselijkheid, maag- en darmkrampen, kneuzingen, etterende wonden, vette huid, cellulitis, oedeem, reuma, astma, bronchitis, anorexia,  problemen met menopauze, vastzittende hoest, verkoudheid en blauwe plekken.

Werkt reinigend en versterkend voor de huid, vooral op een doffe, rimpelige of vette huid.

 

 

 

 

 

.

 

Psychisch

.

Bevordert kracht en moed en is goed voor het gevoel van eigenwaarde.

Kalmeert de zenuwen.

En schijnt slechte gedachten over anderen te verjagen.

 

.

Fyto oestrogeen

.

Venkel is een fyto-oestrogeen (‘phytos’ is grieks voor ‘plant’): hij bevat stoffen die in hun werking overeenkomen met het vrouwelijke hormoon oestrogeen (dit hormoon wordt ook aangetroffen bij mannen, maar in veel mindere mate).Oestrogenen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtsorganen, in de regelmaat en het verloop van de maandelijkse cyclus en in de zwangerschap. En het heeft ook invloed op  de botten, de bloedvaten en kwaliteit van het bloed, de vloeistoffen, vetten, huidweefsels, geestelijk evenwicht, enz.

Een tekort aan oestrogeen ontstaat als het lichaam niet in staat is om voldoende oestrogeen te produceren. Dit gebeurt als een onvermijdelijk deel van het verouderingsproces tijdens de overgang (menopauze), of omdat het lichaam ‘van nature’ te weinig oestrogeen aanmaakt. Het kan ook optreden tijdens de menstruatie. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid, zowel psychologisch als physiologisch. Het gebruik van fyto-oestrogenen kan een tekort aan natuurlijke oestrogenen opvangen en zo de nadelige effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid tegengaan.

 

 

 

Venkel eterische olie kan goed gecombineerd worden met

.

Geranium, lavendel, roos, sandelhout, basilicum, cypres, citroen, gember, grapefruit, jeneverbes, kamille, karwei, rozemarijn, sinaasappel en ylang-ylang

 

.

Contra-indicatie:

  • Vermijd tijdens zwangerschap: van venkel olie is bekend dat hij de samentrekkingen van de baarmoederspieren kan stimuleren.
  • Niet gebruiken bij baby’s en kinderen onder 6 jaar.
  • Vermijd gebruik bij oestrogeen-afhankelijke tumoren (borst, baarmoeder, prostaat)
  • Niet gebruiken bij aanwezigheid van endometriose (aankleving van het baarmoederslijmvlies aan organen in de buikholte)
  • Niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsie
  • Voorzichtig bij gebruik in combinatie met andere olien met een fyto-oestrogene werking, zoals bv. salie en scharlei

 

 

 

 

 

Gebruik van Venkel etherische olie

.

  • Blauwe plekken; 5-8 druppels Venkel mengen met een eetlepel basis olie (bijv. zoete amandel of abrikozenpit olie), met dit mengsel de blauwe plek 3-4x daags licht insmeren.
  • Bij vastzittende hoest, verkoudheid:  neem een klein 10 ml. glasflesje, doe hierin 1 theelepel zeezout  en voeg 2-5 druppels Venkel toe en inhaleer regelmatig. Of maak een stoombad met 3-4 druppels Venkel.
  • Maag- en darmkrampen: voeg 12 druppels Venkel toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen.
  • Verdampen: in de kinderkamer ter ondersteuning bij ziekte. 6 druppels Venkel in de aromalamp.

 

 

 

 

 

 

 

Tijm : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Tijm etherische olie

 

 

 

 

Tijm etherische olie helpt de natuurlijke weerstand te versterken, werkt positief en helpt vitaal en energiek te blijven. Tijm, Thymus vulgaris, is een groenblijvende plant van 20-30 cm. hoogte die behoort tot de Lipbloemigen, lamiaceae. Het half-heestertje met rijk vertakte houtige stengels stamt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en wordt nu overvloedig aangetroffen in o.a. Italië, Frankrijk, Spanje, Marokko, Turkije, China en Midden-Europa.

 

Tijm heeft kleine spitse zeer aromatische blaadjes met lila bloemetjes en is zeer geliefd bij bijen.

Tijm wordt al sinds onheuglijke tijden voor medische doeleinden gebruikt. De Romeinen waardeerden dit plantje niet alleen als keukekruid maar ook om de medicinale werking.

Om de desinfecterende werking maakten zij er zeep en toiletwater van. Zij brachten het kruid naar onze streken waar het al snel in kloostertuinen te vinden was.

 

 

 

 

Tijm essentiële olie heeft krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is vooral een bekend slijmoplossend middel. De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij;

abcessen, kneuzingen, blauwe plekken, eczeem, tandvleesinfecties, artritis, wratten, onreine huid, griep, bronchitis, vastzittende hoest, reumatische klachten, spierpijn, gewrichtspijn, haaruitval, (over)vermoeidheid, cellulitis, oedeem, verrekkingen, sportletsels, diarree, infecties aan de urinewegen, verkoudheid, infectieziekten, hoofdpijn, migraine, lage bloeddruk.

Tijm etherische olie kan goed gecombineerd worden met Anijs, Basilicum, Bergamot, Citroen, Den, Lavendel, Melisse, Patchouli, Rozemarijn.

 

Tijm versterkt het afweersysteem en werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid.

Kan ook verlichting brengen bij kinderziekten zoals bof en kinkhoest.

Tijm is een zeer goede pijnstillende olie. Toevoegen aan een basisolie bij spierpijn en reumatische pijnen voor een massage.

 

 

 

 

.

 

Bij tijm is het belangrijk om een onderscheid te maken

tussen de verschillende chemotypen (ct)

.

Van dezelfde botanische variëteit zijn er, afhankelijk van de groeiplaats (klimaat, bodemsoort, hoogte), tijmplanten mogelijk met een totaal verschillende samenstelling.

Achter de Latijnse naam wordt daarom de belangrijkste inhoudsstof (thymol, carvacrol, linalol, thuyanol) toegevoegd. Elk chemotype heeft een specifieke werking.

Tijm ct Thymol bijvoorbeeld is een zeer sterke, krachtige variant door het hoge aandeel aan thymol en daarom niet voor iedereen geschikt. Tijm ct Linalol is veel zachter en kan in principe door iedereen gebruikt worden.

Een belangrijk onderdeel van tijm olie is thymol. Thymol is zeer effectief in de behandeling van schimmels en virussen. De zuiverende eigenschap van deze olie overtreft die van vele synthetische kiemdodende middelen.

Tijm is dan ook een zeer goede olie om in schoonmaakproducten te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld tea-tree (Melaleuca) en citroen.

Nieuwe onderzoeken laten zien dat tijm ook anti-aging eigenschappen heeft door de ondersteuning van de lever en het stimuleren van het lichaam om het glutathion niveau ook bij het ouder worden op peil te houden.

Als voedingssupplement is tijm een sterke anti-oxidant.

Het beschermt een gezond DHA niveau, DHA ondersteunt onze hersenfunctie en de gezondheid van ons hart.

 

 

 

.

 

Gebruik van tijm etherische olie

.

Bij vastzittende hoest: 3-5 druppels Tijm aan een schaal heet water toevoegen en 1-2x per dag stomen.

Bij verkoudheid: meng 20 druppels Tijm, 20 druppels Rozemarijn ct Verbenon, 20 druppels Tea Tree en 20 druppels Eucalyptus in een 10 ml. donker glazen flesje. Sprenkel 1-2 druppels van dit mengsel op een tissue en inhaleer meermaals per dag.

Of meng 1 druppel Tijm, 1 druppel Tea Tree, 2 druppels Pepermunt en 1 druppel Lavendel met een beetje melk of een lepeltje honing. Voeg dit mengsel toe aan een niet te warm bad en baad 10-20 minuten.

Een huidolie voor onreine huid: 5-10 druppels Tijm toevoegen aan 50 ml. Jojoba-olie, hiermee de huid ‘s ochtends en ‘s avonds insmeren.

Reumatische klachten, spier- en gewrichtspijn: 10 druppels Tijm toevoegen aan een eetlepel macadamianoot olie en hiermee de pijnlijke plaatsen naar behoefte masseren.

Verdampen: 6-8 druppels Tijm in een aromadiffuser verdrijven angst en depressies.

 

 

.

 

 

Rode Ceder : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Rode Ceder etherische olie

 

 

.
.

Rode Ceder etherische olie is ook bekend onder de naam Virginia Ceder en wordt gewonnen door stoomdestillatie van het hout.

.

De boom, Juniperus virginiana ofwel Rode Ceder, is een tot 30 meter hoge, groenblijvende boom met een imposante stam die een doorsnede van anderhalve meter kan bereiken en is inheems in Noord-Amerika.

De boom kan tot wel 300 jaar oud worden. Het is eigenlijk geen Cederboom maar behoort tot de Cypressen familie.

 

 

 

 

Het geurige hout heeft een fijne structuur, is insectenwerend en wordt daarom graag voor linnenkasten gebruikt. En er worden ook potloden van gemaakt.

De Amerikaanse Indianen gebruikten al een aftreksel van twijgen en bladeren voor de behandeling van slijmvliesontstekingen en luchtweginfecties.

Rode Ceder etherische olie wordt door de industrie veel verwerkt in luchtverfrissers en insectenverdrijvers.

De olie heeft een heerlijke warme, houtachtige geur waar motten en insecten dus helemaal niet van houden.

De combinatie met citronella etherische olie versterkt de afwerende werking tegen insecten.

Zelfs muizen en ratten hebben een hekel aan de geur van deze olie.

 

Voor de mens ligt de werking van deze olie meer in het vlak van de Jeneverbes dan van de Ceder.

Het verlicht bij eczeem, zweren en aambeien, is heilzaam bij spierpijn, haaruitval, spataderen en vermoeidheid.

Net als alle andere Juniperusoliën stimuleert rode ceder etherische olie de bloedsomloop.

 

 

 

 

 

 

Gebruik van rode ceder etherische olie in de aromatherapie

 

Rode ceder of virginia ceder etherische olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:

eczeem, psoriasis, onzuivere huid, bronchitis, slijmvlies ontsteking, jeugdpuistjes, wondjes, zweertjes, dof haar, roos, haaruitval, spierpijn, artritis, reuma, verharde spieren, vermoeide huid, afbrekende nagels, aambeien, spataderen, cellulitis, blaasontsteking, witte vloed en vermoeidheid.

 

 

Psychisch

 

Rode Ceder olie schept een vredige en harmonische sfeer en zorgt voor aarding. Geeft psychische energie en werkt kalmerend bij mensen die geestelijk overspannen of zeer nerveus zijn.

 

Je kunt Rode Ceder goed combineren met onder meer:

Sandelhout, Rozemarijn, Palmarosa, Citronella, Lavendel, Mirte, Cypres, Ravensara, Pepermunt, Patchouli, Jeneverbes, Vetiver en andere Juniperus oliën.

 

 

Contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. Kan in hoge concentraties in sommige gevallen een huidirritatie veroorzaken.

 

 

 

 

 

Gebruik van Rode Ceder/Virginia etherische olie

 

  • Gebruik in geurkaarsen, eventueel in combinatie met citronella, om muggen op een warme zomeravond te verjagen.
  • Of een paar druppels op een geursteen (ook in combinatie met citronella)  op het nachtkastje om muggen uit de buurt te houden tijdens het slapen.
  • verdampen: 6-15 druppels Rode Ceder (Ceder Virginiana) in de aromalamp houden insecten op een afstand.
  • Een tonic voor eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 20 druppels Rode Ceder olie mengen in gedestilleerd water of hamamelis- of teatree hydrolaat en hiermee iedere avond de huid deppen na het reinigen.
  • Verlichting bij spierpijn: 5 druppels Ceder Virginiana, 4 druppels Rozemarijn, 2 druppels Cajeput en 10 druppels Citroen toevoegen aan 50 ml. Jojoba olie. Met dit mengsel minimaal 1x per dag de pijnlijke plekken masseren.
  • Aambeien: meng 25 druppels Rode Ceder en 25 druppels Cypres met 50 ml. St. Janskruid-olie. Behandel hiermee de pijnlijke plaatsen.
  • Olie tegen spataderen: 20 druppels Rode Ceder, 10 druppels Citroen en 20 druppels Cypres mengen met 100 ml. zoete amandel-olie, hiermee de benen insmeren voor het slapen gaan. Niet masseren !

 

 

 

 

 

 

 

Patchouli : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Patchouli etherische olie

 

 

 

 

 

Patchouli etherische olie heeft voor veel mensen een sterke associatie met de jaren 70 en de flower power. In die tijd werd patchouli veel als parfum gebruikt.

De hippies besprenkelden hun kleding overvloedig met de olie die ze mee terug namen van hun reizen naar India.

De latijnse naam van patchouli is pogostemon cablin.

Het is een struikje van ongeveer een meter hoogte met harige stengels en aromatische, donzige bladeren.

Van oorsprong komt de patchouli uit tropisch Azië. Tegenwoordig wordt de plant voor gewinning van etherische olie ook verbouwd in Paraguay, China en Japan.

 

 

 

.

De patchouli olie wordt gedestilleerd door middel van waterdamp destillatie uit de (gedroogde) bladeren en bloeiende toppen. Hij is licht stroperig met een geelbruine kleur en heeft een krachtige zoet/kruidige geur. De kwaliteit van patchouli olie wordt beter naarmate hij ouder wordt. Een bijvoorbeeld 5 jaar oude olie is zeer stroperig en heeft een zware zoete geur.

Patchouli heeft een schimmeldodende werking, vooral bij huidschimmels, is een celvernieuwer en bevordert de genezing van wonden. De olie werkt celvernieuwend en versterkt de aderwand , is ontstekingswerend en erotiserend.

Patchouli is ook insectenwerend en kan gebruikt worden tegen bijvoorbeeld motten in een kledingkast.

In Japan en Maleisië gebruikt men Patchouli als tegengif bij slangenbeten.

 

Een interessante eigenschap van patchouli is dat de olie bij geringe hoeveelheden een stimulerende en bij hoge dosering een kalmerende werking heeft.

In de aromatherapie wordt patchouli onder meer gebruikt bij:

depressiviteit en angst, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, zwemmerseczeem, voetschimmel, aambeien, spataderen, littekens, cellulitis, frigiditeit, stress, rimpels, eczeem en koorts.

 

 

 

.

 

Spiritueel gebruik van patchouli etherische olie

.

Patchouli zorgt voor een dromerige sfeer waaraan je je kunt overgeven zonder last te hebben van grenzen want patchouli laat deze vervloeien.

Maar het is tevens een sterk aardende olie en zorgt ervoor dat we contact blijven houden met ons fysieke lichaam .

.

Chakra’s: de olie heeft een versterkende en aardende invloed op het wortelchakra. Patchouli werkt eveneens op het tweede chakra.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap

Patchouli kan goed gemengd worden met:

ceder, cassia, vetiver, sandelhout, geranium, kruidnagel, lavendel, roos, bergamot, neroli, mirre, ylang ylang en scharlei.

 

.

Gebruik van patchouli etherische olie

 

.

Romantische zinnenprikkelende massageolie:

Meng 5 druppels pacthouli etherische olie en 5 druppels sandelhout etherische olie in 50  ml. amandel- of jojobaolie voor een heerlijke verwarmende, liefdevolle partnermassage

 

 

 

.

  • Roos en vet haar: voeg een paar druppels patchouli toe aan een neutrale shampoo.
  • Onzuivere huid, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, kloofjes, wondjes en zweertjes:  voeg 10 tot 15 druppels patchouli etherische olie toe aan een flesje met afgekoeld gekookt water, goed schudden voor gebruik en dep hiermee de huid.
  • Aambeien: 5 tot 8 druppels patchouli toevoegen aan een eetlepel amandel olie en hiermee de pijnlijke plaatsen deppen.
  • Eczeem; voeg 5 tot 10 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
  • Verdampen: 8 druppels patchouli in de aromalamp verdampen werkt aardend en past bij mensen die zichzelf voorbij lopen en niet op hun lichaam passen.
  • 5 druppels patchouli en 3 druppels ylang ylang in de aromalamp zorgt voor een zinnenprikkelende stemming.
  • Littekens: maak een crème met patchouli en smeer hiermee de littekens dagelijks in
  • Tegen motten in je kledingkast: maak een luchtverfrisser of gel luchtverfrisser en gebruik hiervoor patchouli etherische olie. Zet de luchtverfrisser in je kledingkast.

 

 

 

 

 

Cypres : etherische olie.

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Cypres etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van vers geoogste twijgen van de Cypres boom, Cupressus sempervirens. 70 kilo plantenmateriaal levert 1 kilo olie op.

De kleur varieert van lichtgeel tot groen en de geur doet denken aan de frisse boslucht tijdens een wandeling.

De oorsprong van deze zuilvormige boom met een blauwgroene kleur, die tot 60 mtr. hoog en zelfs 500 jaar oud kan worden, ligt in Azië. De boom wordt nu vooral in het Middellandse -Zeegebied gekweekt en is kenmerkend voor de streek Toscane in Italië.

 

Cypres of Cipres etherische olie is zeer veelzijdig en onder meer effectief bij hooikoorts, zweetvoeten, spataderen en couperose.  De olie is ook doeltreffend bij pijnlijke menstruatie, overgangsklachten, spierpijn, gewrichtsreuma of artritis, bedplassen bij kinderen, oedeem en zware benen, haaruitval en om vocht af te drijven.

Cypres helpt ook goed bij heesheid, hoest en kramp.  De olie versterkt de afweerkrachten bij griep en verkoudheid en kan ook goed preventief toegepast worden. Hij werkt ontstekingsremmend en ontkrampend bij hoestaanvallen. Het inhaleren van 1-2 druppels vanaf een tissue of het verdampen op een aromalamp geeft snel verlichting. Het is een uitstekende toevoeging aan balsems voor ademweg problemen.

Het versterkt de aderen en werkt vaatvernauwend, daarom is deze etherische olie zeer geschikt bij de behandeling van aambeien, spataderen en couperose.

Regelmatige voetbaden met cypres etherische olie kunnen sterk zweten verminderen.

In de aromadiffuser werkt cypres bemoedigend en stimuleert een goede stemming.

 

 

 

Gebruik in de aromatherapie

 

De etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

heesheid, hoest, kramp, griep, astma, bronchitis, hooikoorts, stress, pijnlijke menstruatie, overgangsklachten, aambeien, cellulitis, spataderen, couperose, spierpijn, bedplassen bij kinderen, zweetvoeten, oedeem, zware benen, gewrichtsreuma, ernstige haaruitval en om vocht af te drijven.

 

 

 

 

Psychisch

 

Cypresolie is een goede steun bij grote veranderingen in het leven. Cypres kan troost en kracht geven bij treurige belevenissen, zoals bijv. de dood van een geliefd persoon of het einde van een relatie. Eveneens geeft de Cypres weer moed en het doorzettingsvermogen om nieuwe wegen in te slaan.

De olie onspant de zenuwen, als men mentaal of emotioneel uitgeput is kan het verdampen van Cypresolie weer kracht geven. De olie is vooral geschikt voor angstige en gedeprimeerde mensen.

contra-indicatie: bij puur gebruik op de huid kunnen huidirritaties ontstaan, daarom uitsluitend verdund met een basisolie toepassen. Overdadig gebruik kan schade aan de lever veroorzaken.

Cypres etherische olie kan goed gecombineerd worden met:

Ceder, Den, Lavendel, Limoen, Kardamom, Jeneverbes, Bergamot, Sinaasappel, Majoraan, Salie en Sandelhout.

 

 

 

Toepassingen met cypres etherische olie

 

Aambeien: vermeng 1 druppel Cypres met 1 eetlepel plantaardige olie. Of voeg 25 druppels Cypres en 25 druppels Lavendel toe aan 50 ml. St. Janskruid-olie. Behandel hiermee de pijnlijke plaatsen na iedere toiletgang.

 

Zweetvoeten: 10 druppels Cypres toevoegen aan een niet te warm voetbad en hierin 15 min. baden. Ook een paar druppels in de schoenen werken zeer goed.

Of voeg 10 druppels Cypres en 10 druppels Salie toe aan 50 ml. plantaardige basis olie, met dit mengsel de voeten dagelijks inwrijven.

 

 

 

.

Couperose:3 druppels Cypres etherische olie toevoegen aan 1 eetlepel rozenbottel olie met dit mengsel dagelijks de couperose plekken licht masseren.

Bij aanleg voor spataderen: 10 druppels Cypres aan 1 eetlepel zoete  amandel olie toevoegen en met dit mengsel dagelijks de benen insmeren. Dit verstevigt de vaatwanden.

Etherische oliën Cypres, Wierook en Mirre, toegevoegd aan je haardhout, zorgen voor een heerlijk aromatische geur. Druppel ongeveer 2-3 druppels olie of een combinatie van deze oliën op een gedroogd blok hout en laat de olie in het hout weken voordat het blok op het vuur gelegd wordt.