Tagarchief: verrekkingen

Tijm : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Tijm etherische olie

 

 

 

 

Tijm etherische olie helpt de natuurlijke weerstand te versterken, werkt positief en helpt vitaal en energiek te blijven. Tijm, Thymus vulgaris, is een groenblijvende plant van 20-30 cm. hoogte die behoort tot de Lipbloemigen, lamiaceae. Het half-heestertje met rijk vertakte houtige stengels stamt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en wordt nu overvloedig aangetroffen in o.a. Italië, Frankrijk, Spanje, Marokko, Turkije, China en Midden-Europa.

 

Tijm heeft kleine spitse zeer aromatische blaadjes met lila bloemetjes en is zeer geliefd bij bijen.

Tijm wordt al sinds onheuglijke tijden voor medische doeleinden gebruikt. De Romeinen waardeerden dit plantje niet alleen als keukekruid maar ook om de medicinale werking.

Om de desinfecterende werking maakten zij er zeep en toiletwater van. Zij brachten het kruid naar onze streken waar het al snel in kloostertuinen te vinden was.

 

 

 

 

Tijm essentiële olie heeft krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is vooral een bekend slijmoplossend middel. De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij;

abcessen, kneuzingen, blauwe plekken, eczeem, tandvleesinfecties, artritis, wratten, onreine huid, griep, bronchitis, vastzittende hoest, reumatische klachten, spierpijn, gewrichtspijn, haaruitval, (over)vermoeidheid, cellulitis, oedeem, verrekkingen, sportletsels, diarree, infecties aan de urinewegen, verkoudheid, infectieziekten, hoofdpijn, migraine, lage bloeddruk.

Tijm etherische olie kan goed gecombineerd worden met Anijs, Basilicum, Bergamot, Citroen, Den, Lavendel, Melisse, Patchouli, Rozemarijn.

 

Tijm versterkt het afweersysteem en werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid.

Kan ook verlichting brengen bij kinderziekten zoals bof en kinkhoest.

Tijm is een zeer goede pijnstillende olie. Toevoegen aan een basisolie bij spierpijn en reumatische pijnen voor een massage.

 

 

 

 

.

 

Bij tijm is het belangrijk om een onderscheid te maken

tussen de verschillende chemotypen (ct)

.

Van dezelfde botanische variëteit zijn er, afhankelijk van de groeiplaats (klimaat, bodemsoort, hoogte), tijmplanten mogelijk met een totaal verschillende samenstelling.

Achter de Latijnse naam wordt daarom de belangrijkste inhoudsstof (thymol, carvacrol, linalol, thuyanol) toegevoegd. Elk chemotype heeft een specifieke werking.

Tijm ct Thymol bijvoorbeeld is een zeer sterke, krachtige variant door het hoge aandeel aan thymol en daarom niet voor iedereen geschikt. Tijm ct Linalol is veel zachter en kan in principe door iedereen gebruikt worden.

Een belangrijk onderdeel van tijm olie is thymol. Thymol is zeer effectief in de behandeling van schimmels en virussen. De zuiverende eigenschap van deze olie overtreft die van vele synthetische kiemdodende middelen.

Tijm is dan ook een zeer goede olie om in schoonmaakproducten te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld tea-tree (Melaleuca) en citroen.

Nieuwe onderzoeken laten zien dat tijm ook anti-aging eigenschappen heeft door de ondersteuning van de lever en het stimuleren van het lichaam om het glutathion niveau ook bij het ouder worden op peil te houden.

Als voedingssupplement is tijm een sterke anti-oxidant.

Het beschermt een gezond DHA niveau, DHA ondersteunt onze hersenfunctie en de gezondheid van ons hart.

 

 

 

.

 

Gebruik van tijm etherische olie

.

Bij vastzittende hoest: 3-5 druppels Tijm aan een schaal heet water toevoegen en 1-2x per dag stomen.

Bij verkoudheid: meng 20 druppels Tijm, 20 druppels Rozemarijn ct Verbenon, 20 druppels Tea Tree en 20 druppels Eucalyptus in een 10 ml. donker glazen flesje. Sprenkel 1-2 druppels van dit mengsel op een tissue en inhaleer meermaals per dag.

Of meng 1 druppel Tijm, 1 druppel Tea Tree, 2 druppels Pepermunt en 1 druppel Lavendel met een beetje melk of een lepeltje honing. Voeg dit mengsel toe aan een niet te warm bad en baad 10-20 minuten.

Een huidolie voor onreine huid: 5-10 druppels Tijm toevoegen aan 50 ml. Jojoba-olie, hiermee de huid ‘s ochtends en ‘s avonds insmeren.

Reumatische klachten, spier- en gewrichtspijn: 10 druppels Tijm toevoegen aan een eetlepel macadamianoot olie en hiermee de pijnlijke plaatsen naar behoefte masseren.

Verdampen: 6-8 druppels Tijm in een aromadiffuser verdrijven angst en depressies.

 

 

.

 

 

Advertenties

Lemongrass : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

.

.

.

Lemongrass etherische olie

.

.

Lemongrass etherische olie (citroengras) wordt veelvuldig gebruikt in de Thaise, Chinese en Caribische keuken.

Het heeft een citroen achtige smaak en aroma.

Het aroma van de essentiële olie van deze plant is vergelijkbaar met citroen, met een zoete en aardse ondertoon.

Naast koken wordt de olie aromatisch gebruikt voor zuivering en versterking van het bewustzijn.

.
.
.
Lemongrass of Citroengras, Cymbopogon citratus, is een tot 1,5 mtr. hoge snelgroeiende aromatische grassoort.

De essentiële olie, Oleum Andropogonis citrati, wordt gedestilleerd uit gedeeltelijk gedroogd en gesneden gras van verschillende Cymbopogon soorten.

Na de destillatie dient het gras als veevoer.

 

Het hoofdbestanddeel van de olie is citral, een stof met een sterke citroengeur. In verschillende onderzoeken is bewezen dat het de cellulaire gezondheid ondersteunt.

Citral blijkt een ondersteunende werking te hebben bij de apoptosis (het sterfproces) van kankercellen en wordt hierop nog verder onderzocht.

 

 

 

 

In India en andere oorsprongslanden wordt de olie gebruikt om zijn ontstekingswerende eigenschappen en om koorts te bestrijden.

De olie werkt bovendien kalmerend op het zenuwstelsel en is door de sterke citroengeur insectenwerend.

 

Het wordt ook gebruikt in massage-oliën om zijn koelende eigenschap en ter ondersteuning in mengsels ter versterking van de vaatwanden.

Lemongrass etherische olie kan je ook preventief toepassen bij schimmelinfecties.

Vroeger werd het voornamelijk gebruikt om spier en gewrichtspijn te verzachten en het ondersteunt ook een gezonde vertering.

Lemongrass olie gaat goed samen met basilicum, clary sage, eucalyptus, coriander, geranium, lavender, en melaleuca.

Let op:lemongrass niet tijdens de zwangerschap gebruiken en het wordt aangeraden om deze olie te verdunnen omdat het de gevoelige huid kan irriteren.

 

 

 

 

 

Gebruik van lemongrass etherische olie:

 

 

Smeer of spray deze olie op voordat je naar buiten gaat. Het is een natuurlijke insecten afweerder.

Werkt verzachtend bij spierpijn en verrekkingen.

Meng met kokosnoot olie of andere plantaardige olie en smeer plaatselijk in.

 

  • Bij spastische spieren.
  • Vermindert blauwe plekken
  • Bij arthritis
  • Ontsmettend bij voetschimmel
  • Als luchtverfrisser, parfum of deodorant (met kokosnoot olie)
  • Tegen vliegen, muggen en teken.
  • Lemongrass is een zuiverende olie.
  • Kan worden gebruikt om galstenen op te lossen.

 

 

 

 

 

Laurier : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

Laurier etherische olie

.

Laurier etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de gedroogde bladeren en takjes van de Laurierplant en levert een etherische olie die in kleur varieert van diepgeel tot donkerbruin, met een warme scherpe kruidige geur.

.

.

Laurier, Laurus nobilis, is een groenblijvende boom met glanzende, donkergroene bladeren en zwarte bessen, die tot 20 meter hoog kan worden.

De boom komt oorspronkelijk uit het mediterrane gebied en bij de Grieken was Laurier het symbool van de zon, wijsheid en glorie.

 

De bladeren worden veel als keukenkruid gebruikt en de oliën vinden hun toepassing o.a. bij de productie van zalven, drop en siropen.

 

 

Psychisch:

Laurier beschermt tegen invloeden van buitenaf, schept helderheid van geest en versterkt het vermogen tot waarnemen.

Laurier olie schenkt warmte en bescherming tegenover de buitenwereld, het heeft een zuiverende, genezende en koesterende werking.

 

 

Lichamelijk:

Laurier etherische olie is heilzaam bij verkoudheid, griep en sinusitis.

Laurier verstevigt futloos haar.

Laurus nobilis helpt ook bij bronchitis en keelpijn.

Kan ook gebruikt worden voor het aromatiseren van gerechten (in plaats van laurierblad, de etherische olie is heel geconcentreerd dus spaarzaam gebruiken).

 

 

 

 

 

Gebruik van laurier etherische olie in de aromatherapie:

 

Laurier etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; verkoudheid, griep, voorhoofdsholte ontsteking, virusinfecties, futloos haar, vet haar, bronchitis, keelpijn, gebrek aan eetlust, flatulentie, zenuwpijn, verrekkingen, spier- en gewrichtspijn.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap, i.v.m. narcotische eigenschappen matig gebruiken, kan bij sommige mensen dermatitis veroorzaken

 

 

Laurier kan goed gecombineerd worden met:

Den, Cypres, Jeneverbes, Scharlei, Rozemarijn, Litsea Cubeba, Lavendel, Citroen, Limoen en Atlasceder.

 

 

 

 

Gebruik van laurier etherische olie:

 

  • Bij dof, futloos haar; meng 2-3 druppels Laurier met een neutrale shampoo. Was de haren met dit mengsel 1x per week. Goed in laten werken.
  • Bij keelpijn; voeg 3-5 druppels Laurier toe aan een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Goed roeren, gorgel hiermee 2-3x per dag.
  • Verkoudheid, griep, bronchitis, sinusitis:  Maak een inhaler van een 10 ml. glasflesje, doe hier 1 theelepel zeezout in en voeg 5-10 druppels Laurier toe. Goed schudden en inhaleer regelmatig. Of voeg een paar druppels Laurier etherische olie toe aan een stoombad.
  • Verdampen; 6-10 druppels Laurier in de aromalamp helpen bij hetconcentreren.

 

 

Turkse Laurierolie

 

De Laurierplant is echter ook  leverancier van olie uit Turkije .

Zij maken de olie zelf en waarom Laurierolie zo goed is kan je hieronder lezen:

 

 

Uit de bessen van de Laurierplant wordt een zalfachtige olie, Oleum lauri, geperst.

De vruchten/bessen bestaan uit circa 30% vet en de laurierolie wordt uit deze vruchten/bessen gewonnen, door middel van warme hoge druk. Zo ontstaat er een dikke groene zalfachtige olie.

Het smelt bij lichaamstemperatuur en is daardoor gemakkelijk in de huid te wrijven.

 

De laurierolie is een echt huismiddel, bijzonder geschikt voor spier- en gewrichtsklachten. Bij warmte wordt de olie vloeibaarder en dringt diep in de huid.

Laurierolie is vooral werkzaam als inwrijving bij pijnlijke gewrichten en bij de behandeling van verkoudheidsklachten. Ook om een onreine huid te behandelen en voor massage wordt deze olie gebruikt.

De doorbloeding wordt gestimuleerd, de aanwezige etherische oliën werken antiseptisch en het vetgehalte komt een droge huid ten goede.

Laurierolie is een heilzame olie voor het haar, huid en de nagels en kan met iedere basis olie worden gemengd.

 

 

 

 

 

 

Laurierolie is ook een belangrijk onderdeel van de Aleppo zeep.

Als je zelf zeep maakt kan je ook met Laurierolie, Olijfolie en veel geduld (de zeep heeft veel tijd nodig om te rijpen) zelf je eigen Aleppozeep maken.

 

 

 

 

Werkt goed bij : zweren en gezwellen, verkoudheidsklachten, cellulite, sportblessures, spierpijn,

zenuwpijn,  gewrichtspjjnen, reuma en jicht. Het zorgt voor een goede doorbloeding.

Laurierolie kan je zo op de huid gebruiken, maar heeft wel een sterke, kruidige geur. Indien gewenst kan je olie verdunnen met bijvoorbeeld zoete amandelolie, sesamolie of hazelnootolie.

En je kan er ook een goede massageolie van maken voor na het sporten:

Neem 20 ml. laurierolie met 20 ml. sesamolie en voeg hier 3 druppels pepermunt etherische olie en 3 druppels rozemarijn etherische olie aan toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaneel : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

.

Kaneel etherische olie

.

.

Kaneel etherische olie is therapeutisch gezien een heel waardevolle olie die op een groot aantal gebieden kan worden ingezet.

De olie werkt ontspannend bij spierverhardingen. Maar is ook een uitstekende olie voor mensen die geestelijk zijn verhardt.

De olie heeft niet alleen een versterkende en verwarmende werking bij kou (lage temperaturen), maar ook bij innerlijke kilte.

.
.
.
Kaneel, Cinnamomum zeylanicum, komt oorspronkelijk uit Sri-Lanka. Kaneel is een groenblijvende boom van ± 15 mtr met witte of gele bloemen die veranderen in blauwpaarse bessen en behoort tot de Laurierachtigen.

Kaneel etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de twijgen met bladeren of van de schors .

 

 

 

 

Deze olie is goed voor mensen die het leven niet zo goed aan kunnen maar toch snakken naar vrijheid.

Vrijheid die ze niet ervaren door de kilte in zichzelf die vooral wordt veroorzaakt door aan de normen en waarden van anderen te willen voldoen. Hij of zij moet leren om zichzelf te zijn.

De olie trekt spiritualiteit aan en heeft een voorspoedige en genezende werking.

Kaneel olie is een krachtige hulp voor het afweersysteem, door zijn antivirale en antibacteriële werking uitstekend te gebruiken bij griep en verkoudheid.

Op de huid werkt kaneel olie verwarmend en doorbloedingstimulerend, zijn pijnstillende en ontkrampende werking geeft aan massage-oliën een extra dimensie bij de behandeling van spierpijnen en verrekkingen. Een toevoeging van 1-2 druppels per 50 ml. is heel werkzaam bij de behandeling van koude handen en voeten en koude rillingen.

 

 

 

Gebruik van kaneel etherische olie in de aromatherapie

 

 

De olie wordt in de aromatherapie onder meer ingezet bij: verkoudheid, griep, koorts, koude rillingen, blauwe plekken, insectenbeten, wratten, infecties, maag- en darmkrampen, slechte eetlust en slechte spijsvertering, stress

 

 

 

 

psychisch: kaneel olie heeft een versterkende werking op het hart en de geest. De olie geeft ook bescherming en warmte aan mensen die innerlijk koud zijn. En de geur van kaneel helpt om emoties bij ergernis en woede weer onder controle te brengen.

Contra-indicatie: Kaneel etherische olie is heel sterk dus gebruik de olie zeer spaarzaam en altijd verdunnen want het wordt snel als irriterend ervaren als het met de huid in contact komt.

Een combinatie van kaneel met lavendel is zeer geschikt als je het op de huid wilt gebruiken waarbij de verhouding moet zijn 1 druppel kaneel op 20 druppels lavendel.

Kaneel kan goed gecombineerd worden met bijvoorbeeld: sinaasappel, mandarijn, cypres, lavendel, kruidnagel en ylang ylang.

 

 

 

Hoe kan je kaneel etherische olie gebruiken

 

 

De olie is zeer geschikt om te verdampen in een aromalamp of in een potpourri te gebruiken.

Bijv. 2 druppels kaneel met 5 druppels mandarijn voor een aangename sfeer voor het slapen gaan.

 

 

Spierverhardingen; 5 druppels kaneel in een eetlepel plantaardige olie (bijv. zoete amandel of druivenpit olie) mengen en hiermee de pijnlijke plaatsen inwrijven.

Blauwe plekken en insectenbeten: doe 2 druppels kaneel op een vochtig watje en dep hiermee de pijnlijke plek.

Koude onderbenen; 2 druppels kaneel en 2 druppels helichrysum mengen in 10 ml. amandel olie. Met dit mengsel dagelijks masseren. Zorgt voor een betere doorbloeding.