Tagarchief: herpes

Roos: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Roos etherische olie

.

Roos etherische olie is de koningin van de etherische olie.

De rozenstruik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geïntroduceerd.

De beste etherische olie komt uit Turkije, Bulgarije, Marokko en Frankrijk.

De echte rozen-olie van de Provençaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdamp destillatie.

 

 

 

.

Rozenolie heeft de hoogste frequentie van alle etherische oliën.

Afhankelijk van de rozensoort heeft de olie een lichtgele tot oranjebruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur.

Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes.

Goedkopere soorten rozenolie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte rozenolie.

 

Als je voor het eerst echte rozenolie ruikt zal je je verbazen over de geur.

Dit komt omdat je vaak door de vele cosmetica en parfums met rozengeur een verkeerde indruk krijgt. Je verwacht dan van rozenolie dezelfde geur als van deze producten.

 

Ruik de olie nooit vanuit het flesje maar doe 1 druppel op een tissue of nog beter, op een aromasteen. Na korte tijd zal de olie zijn geur ontvouwen en de omgeving veranderen in een heerlijk geurende rozentuin. Je zult merken dat de geur van de olie gelijk is aan die van een pas ontloken roos en een paar uur duidelijk aanwezig zal zijn.

Rozen olie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriële eigenschappen.

Van oudsher werd rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn.

Bovendien is het ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad.

Omdat echte roos etherische olie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van jojoba olie.

 

 

 

Roos etherische olie in de aromatherapie

.

Roos etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

huidontstekingen, verzorging voor de droge, gevoelige en rijpere huid, hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, menstruatieproblemen.

 

 

 

.

Psychische effecten

 

Rozenolie geeft psychische energie en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of terneergeslagen zijn. Deze olie schept een vredige en harmonische sfeer.

Rozenolie brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra open is versterkt deze olie de energie ervan en laat de liefdesenergie uitstralen

 

.Rozenolie kan goed gecombineerd worden met:

 

 

.

 

 

Gebruik van roos etherische olie

 

Parfum: maak van 1 druppel Roos en 5 ml. Jojoba- of Amandelolieolie een heerlijke parfum die lang actief blijft.

Lichte brandwonden: 1-2 druppels Roos in een eetlepel amandel olie mengen. Met dit mengsel de wonden insmeren.

Serum voor ontstoken, gevoelige huid, acne:2 druppels roos, 4 druppels kamille en 2 druppels geranium mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Dit serum 2x per dag de huid na het reinigen inmasseren.

Bij onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes: voeg 1 druppel roos toe aan een glas, gekookt, afgekoeld water. Goed roeren, hiermee 1 à 2x per dag de huid deppen.

Verdampen: 2 druppels roos en 1 druppel lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.

 

 

 

 

Manuka : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

Manuka etherische olie

.

Manuka etherische olie heeft veel eigenschappen met Tea Tree etherische olie gemeen maar is milder in gebuik. De olie wordt daarom ook wel de Nieuw-Zeelandse Tea Tree genoemd.

 

 

Manuka olie, Leptospermum scoparium, wordt gewonnen door stoomdestillatie van de twijgen en bladeren. De olie is kleurloos tot bleekgeel en heeft een warme, kruidige en mildzoete geur.

De Manuka struik is een kleine struik die zo’n 2 tot 5 meter hoog kan worden. De kleine, smalle blaadjes van deze struik blijven het hele jaar groen.

Als de Manuka in bloei staat, zit de hele struik vol met kleine, witte of roze  bloemetjes.

 

Manuka is als heilzame plant al vele eeuwen bij de Maori`s bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Manuka heeft een lange geschiedenis en wordt bij de Maori`s onder meer gebruikt bij luchtwegproblemen en reumatische klachten.

Het bijzondere van Manuka etherische olie  is de werkstof leptospermum welke tot nu toe alleen in Manuka olie werd aangetroffen. Het heeft een veel sterkere werking bij de bestrijding van bacteriën en schimmels dan andere Theeboomoliën en is bovendien veel huidvriendelijker.

Van de Manuka struik komt ook de Manuka honing die bekend is als medicinale honing door zijn antibacteriële werking.

 

 

 

 

.

Gebruik van Manuka etherische olie in de aromatherapie

 

De antiseptische eigenschappen kunnen goed benut kunnen worden bij de behandeling van o.a. jeugdpuistjes en wondjes.  En de olie kan effectief zijn bij de verzorging van een vette huid en acne.  De olie is pijnstillend, anti-allergisch, anti-viraal, slijmoplossend, schimmeldodend en heeft een brede anti-bacteriële werking.

De olie wordt in de aromatherapie daarom o.a. gebruikt bij: schimmelinfecties,  bacteriële- en virusinfecties, hooikoorts, sinusitis, verkoudheid, griep, dekubitis, zenuwpijnen, spier- en rugpijn, reumatische klachten, luchtwegproblemen, jeugdpuistjes, insectensteken, roos, eczeem, herpes en wratten.

Daarnaast heeft de olie een insectenwerende functie.

Bij het behandelen van huidproblemen kan je Manuka olie verdunnen met een plantaardige olie, bijv. Amandel-, Avocado- of Nigella (zwartzaad) olie. Ernstige verwondingen voorzichtig aanstippen met pure Manukaolie.

 

 

 

Psychische effecten van Manuka etherische olie

 

 

De olie richt de aandacht weer op het wezenlijke. Hij laat de geest weer op krachten komen en sterkt het zelfvertrouwen.

Manuka heeft  een rustgevende en kalmerende werking en  vooral bij stress veroorzaakt door angst of panische toestanden is Manuka aan te bevelen.

Je kan 5 tot 8 druppels verdampen in een aromadiffuser of  in acute gevallen en bij mentale uitputting 1-2 druppels inhaleren vanaf een tissue.

 

 

Manuka kan goed gemengd worden met Lavendel, Citrus-oliën zoals Sinaasappel, Grapefruit, Mandarijn, Citroen en andere Melaleuca-oliën.

 

 

 

.

.

Recepten met Manuka etherische olie

 

  • Spier- en gewrichtspijn; meng 8 druppels Manuka met 1 eetlepel basis olie (bijvoorbeeld amandelolie of avocado olie) en masseer hiermee dagelijks de pijnlijke plaatsen.
  • Bij rugpijn; 10 druppels Manuka en 5 druppels Marjolein toevoegen aan 50 ml. St. Janskruid-olie en hiermee de pijnlijke spieren dagelijks masseren.
  • Gewrichtsreuma (artritis): voeg 10 druppels Manuka toe aan een eetlepel macadamia of hazelnootolie en masseer hiermee 1-2 per dag de pijnlijke gewrichten.
  • Keelpijn; 5 druppels Manuka aan een glas gekookt, afgekoeld water toevoegen, goed roeren en hiermee dagelijks 1à 2 keer gorgelen.
  • Winter- voeten, handen, tenen; voeg 5 druppels Manuka toe aan een eetlepel amandelolie en smeer de voeten, handen of tenen hier 2x per dag mee in. In ernstige gevallen pure olie gebruiken.
  • Voetschimmel/kalknagels:  voeg 5 druppels Manuka etherische olie en 5 druppels TeaTree olie toe aan 50 ml. Laurierolie en smeer 2 x per dag je voeten hiermee in.

 

 

Ook een voetbad werkt goed bij voetschimmel:

doe 5 druppels Manuka olie en 5 druppels Tea Tree olie in 50 gram dode zeezout of epsom zout en los dit op in het warme water en laat hierin de voeten 20 minuten weken.

Na het voetbad goed afdrogen insmeren met het olie mengsel.

 

 

.

.

.