Tagarchief: voetschimmel

Eucalyptus: etherische olie.

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

Eucalyptus etherische olie

 

Eucalyptus etherische olie komt van de Eucalyptus boom. De meest mensen kennen Eucalyptus als voeding voor de Australische Koalaberen. Wat niet zo vreemd is want ongeveer driekwart van de Australische vegetatie wordt gevormd door Eucalyptus bomen/struiken. Er zijn ongeveer 700 variëteiten, maar slechts enkele soorten worden voor de productie van etherische olie benut. De olie wordt onder lage druk gedestilleerd uit vers geplukte bladeren.

 

Er zijn verschillende soorten Eucalyptus olie.

De meest bekende soorten zijn de Eucalyptus citriodora, met als voornaamste werkstof citronellal (75-85%) en deze wordt hoofdzakelijk gebruikt als geurstof.

 

De Eucalyptus Radiata, met als voornaamste werkstof 1.8 cineol,(60-75%) wordt veel gebruikt in massage-olie en kan je ook goed in schoonmaakproducten gebruiken want samen met de Eucalyptus Polybractea (met een cineol gehalte van 60-80%) hebben deze Eucalyptus soorten een zeer sterke antiseptische werking.

De geur van de Eucalyptus Polybractea en Eucalyptus Radiata zijn door het hoge cineolgehalte scherper dan van andere Eucalyptus soorten. Het wordt aanbevolen deze 2 soorten alleen uitwendig te gebruiken.

Ze zijn zeer effectief bij: voetschimmel, ontstekingen, verkoudheid, ruwe droge handen, ontsmetten, doodt vele soorten bacteriën en schimmels o.a. Candida Albicans, Stophylococcus Areas, Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruginosa, Aspergillus Niger

 

De Eucalyptus globulus is de meest bekende olie en wordt in heel veel producten, o.a. tandpasta, hoestdrank, kauwgum etc., gebruikt.

Deze olie heeft een veel minder scherpe geur en kan daardoor ook langer achter elkaar gebruikt worden zonder irritatie te veroorzaken.

 

Het meeste bekend is Eucalyptus etherische olie om de heilzame werking op de luchtwegen, maar ook bij diverse huidproblemen kan de olie goede diensten bewijzen. De olie is sterk antiseptisch, bacterie-dodend, parasieten-dodend en wordt daarom vaak preventief gebruikt bij besmettelijke ziekten.

De Eucalyptus citriodora een sterk naar Citroen ruikende olie heeft een krachtige parasieten werende werking.

 

 

 

 

 

Gebruik van Eucalyptus etherische olie

 

Eucalyptus etherische  olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

wonden, blaren, puistjes, zweren, eczeem, verstopte poriën, sinusitis, hoest, verkoudheid, keelpijn, griep, migraine, reumatische pijnen, zenuwpijn, spierpijn, herpes, waterpokken, gordelroos, insectenbeten/steken, bindweefsel ontsteking, blaasontsteking, infecties.

 

Insectenbeten: doe 2 druppels Eucalyptus Globulus op een watje en leg dit op de jeukende/pijnlijke plek.

 

Eczeem, verstopte poriën:Maak een gezichtstonic met  6 druppels Eucalyptus in een glas gekookt, afgekoeld water en spoel hiermee 2x dagelijks het gezicht af.

 

Kleine wondjes, lichte brandwonden, puisten en zweren:
Doe 3 druppels Eucalyptus Polybractea of Eucalyptus Globulus op een vochtig watje en dep hiermee regelmatig de aangetaste plekken.

 

Ruwe en droge handen:  meng 3-5 druppels Eucalyptus met een eetlepel Jojoba-olie of Sheabutter en wrijf hiermee de handen 2x dagelijks en na iedere wasbeurt in.

 

Verkoudheid, griep, voorhoofdsholte ontsteking, vastzittende hoest, keelpijn: maak een stoombadje van 6-10 druppels Eucalyptus in een schaaltje heet water.

 

Reumatische pijnen:meng 15 druppels Eucalyptus  Polybractea of Eucalyptus Globulus en 10 druppels Citroen etherische olie met 50 ml. basis olie en masseer met dit mengsel de pijnlijke plekken.

 

Luchtverfrisser: meng 30-50 druppels Eucalyptus met water (goed schudden) en doe dit in een verstuiver. Hiermee houd je de kamers lekker fris en het doodt 70% van de Staphylococcen in de lucht.

 

Of maak je eigen matrasreiniger tegen huisstofmijt met Eucalyptus etherische olie en hou tussendoor je matras fris door het regelmatig even in te sprayen met de Eucalyptus luchtverfrisser.

 

 

 

 

 

Patchouli : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Patchouli etherische olie

 

 

 

 

 

Patchouli etherische olie heeft voor veel mensen een sterke associatie met de jaren 70 en de flower power. In die tijd werd patchouli veel als parfum gebruikt.

De hippies besprenkelden hun kleding overvloedig met de olie die ze mee terug namen van hun reizen naar India.

De latijnse naam van patchouli is pogostemon cablin.

Het is een struikje van ongeveer een meter hoogte met harige stengels en aromatische, donzige bladeren.

Van oorsprong komt de patchouli uit tropisch Azië. Tegenwoordig wordt de plant voor gewinning van etherische olie ook verbouwd in Paraguay, China en Japan.

 

 

 

.

De patchouli olie wordt gedestilleerd door middel van waterdamp destillatie uit de (gedroogde) bladeren en bloeiende toppen. Hij is licht stroperig met een geelbruine kleur en heeft een krachtige zoet/kruidige geur. De kwaliteit van patchouli olie wordt beter naarmate hij ouder wordt. Een bijvoorbeeld 5 jaar oude olie is zeer stroperig en heeft een zware zoete geur.

Patchouli heeft een schimmeldodende werking, vooral bij huidschimmels, is een celvernieuwer en bevordert de genezing van wonden. De olie werkt celvernieuwend en versterkt de aderwand , is ontstekingswerend en erotiserend.

Patchouli is ook insectenwerend en kan gebruikt worden tegen bijvoorbeeld motten in een kledingkast.

In Japan en Maleisië gebruikt men Patchouli als tegengif bij slangenbeten.

 

Een interessante eigenschap van patchouli is dat de olie bij geringe hoeveelheden een stimulerende en bij hoge dosering een kalmerende werking heeft.

In de aromatherapie wordt patchouli onder meer gebruikt bij:

depressiviteit en angst, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, zwemmerseczeem, voetschimmel, aambeien, spataderen, littekens, cellulitis, frigiditeit, stress, rimpels, eczeem en koorts.

 

 

 

.

 

Spiritueel gebruik van patchouli etherische olie

.

Patchouli zorgt voor een dromerige sfeer waaraan je je kunt overgeven zonder last te hebben van grenzen want patchouli laat deze vervloeien.

Maar het is tevens een sterk aardende olie en zorgt ervoor dat we contact blijven houden met ons fysieke lichaam .

.

Chakra’s: de olie heeft een versterkende en aardende invloed op het wortelchakra. Patchouli werkt eveneens op het tweede chakra.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap

Patchouli kan goed gemengd worden met:

ceder, cassia, vetiver, sandelhout, geranium, kruidnagel, lavendel, roos, bergamot, neroli, mirre, ylang ylang en scharlei.

 

.

Gebruik van patchouli etherische olie

 

.

Romantische zinnenprikkelende massageolie:

Meng 5 druppels pacthouli etherische olie en 5 druppels sandelhout etherische olie in 50  ml. amandel- of jojobaolie voor een heerlijke verwarmende, liefdevolle partnermassage

 

 

 

.

  • Roos en vet haar: voeg een paar druppels patchouli toe aan een neutrale shampoo.
  • Onzuivere huid, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, kloofjes, wondjes en zweertjes:  voeg 10 tot 15 druppels patchouli etherische olie toe aan een flesje met afgekoeld gekookt water, goed schudden voor gebruik en dep hiermee de huid.
  • Aambeien: 5 tot 8 druppels patchouli toevoegen aan een eetlepel amandel olie en hiermee de pijnlijke plaatsen deppen.
  • Eczeem; voeg 5 tot 10 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
  • Verdampen: 8 druppels patchouli in de aromalamp verdampen werkt aardend en past bij mensen die zichzelf voorbij lopen en niet op hun lichaam passen.
  • 5 druppels patchouli en 3 druppels ylang ylang in de aromalamp zorgt voor een zinnenprikkelende stemming.
  • Littekens: maak een crème met patchouli en smeer hiermee de littekens dagelijks in
  • Tegen motten in je kledingkast: maak een luchtverfrisser of gel luchtverfrisser en gebruik hiervoor patchouli etherische olie. Zet de luchtverfrisser in je kledingkast.