Tagarchief: spataderen

Rode Ceder : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Rode Ceder etherische olie

 

 

.
.

Rode Ceder etherische olie is ook bekend onder de naam Virginia Ceder en wordt gewonnen door stoomdestillatie van het hout.

.

De boom, Juniperus virginiana ofwel Rode Ceder, is een tot 30 meter hoge, groenblijvende boom met een imposante stam die een doorsnede van anderhalve meter kan bereiken en is inheems in Noord-Amerika.

De boom kan tot wel 300 jaar oud worden. Het is eigenlijk geen Cederboom maar behoort tot de Cypressen familie.

 

 

 

 

Het geurige hout heeft een fijne structuur, is insectenwerend en wordt daarom graag voor linnenkasten gebruikt. En er worden ook potloden van gemaakt.

De Amerikaanse Indianen gebruikten al een aftreksel van twijgen en bladeren voor de behandeling van slijmvliesontstekingen en luchtweginfecties.

Rode Ceder etherische olie wordt door de industrie veel verwerkt in luchtverfrissers en insectenverdrijvers.

De olie heeft een heerlijke warme, houtachtige geur waar motten en insecten dus helemaal niet van houden.

De combinatie met citronella etherische olie versterkt de afwerende werking tegen insecten.

Zelfs muizen en ratten hebben een hekel aan de geur van deze olie.

 

Voor de mens ligt de werking van deze olie meer in het vlak van de Jeneverbes dan van de Ceder.

Het verlicht bij eczeem, zweren en aambeien, is heilzaam bij spierpijn, haaruitval, spataderen en vermoeidheid.

Net als alle andere Juniperusoliën stimuleert rode ceder etherische olie de bloedsomloop.

 

 

 

 

 

 

Gebruik van rode ceder etherische olie in de aromatherapie

 

Rode ceder of virginia ceder etherische olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:

eczeem, psoriasis, onzuivere huid, bronchitis, slijmvlies ontsteking, jeugdpuistjes, wondjes, zweertjes, dof haar, roos, haaruitval, spierpijn, artritis, reuma, verharde spieren, vermoeide huid, afbrekende nagels, aambeien, spataderen, cellulitis, blaasontsteking, witte vloed en vermoeidheid.

 

 

Psychisch

 

Rode Ceder olie schept een vredige en harmonische sfeer en zorgt voor aarding. Geeft psychische energie en werkt kalmerend bij mensen die geestelijk overspannen of zeer nerveus zijn.

 

Je kunt Rode Ceder goed combineren met onder meer:

Sandelhout, Rozemarijn, Palmarosa, Citronella, Lavendel, Mirte, Cypres, Ravensara, Pepermunt, Patchouli, Jeneverbes, Vetiver en andere Juniperus oliën.

 

 

Contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. Kan in hoge concentraties in sommige gevallen een huidirritatie veroorzaken.

 

 

 

 

 

Gebruik van Rode Ceder/Virginia etherische olie

 

  • Gebruik in geurkaarsen, eventueel in combinatie met citronella, om muggen op een warme zomeravond te verjagen.
  • Of een paar druppels op een geursteen (ook in combinatie met citronella)  op het nachtkastje om muggen uit de buurt te houden tijdens het slapen.
  • verdampen: 6-15 druppels Rode Ceder (Ceder Virginiana) in de aromalamp houden insecten op een afstand.
  • Een tonic voor eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 20 druppels Rode Ceder olie mengen in gedestilleerd water of hamamelis- of teatree hydrolaat en hiermee iedere avond de huid deppen na het reinigen.
  • Verlichting bij spierpijn: 5 druppels Ceder Virginiana, 4 druppels Rozemarijn, 2 druppels Cajeput en 10 druppels Citroen toevoegen aan 50 ml. Jojoba olie. Met dit mengsel minimaal 1x per dag de pijnlijke plekken masseren.
  • Aambeien: meng 25 druppels Rode Ceder en 25 druppels Cypres met 50 ml. St. Janskruid-olie. Behandel hiermee de pijnlijke plaatsen.
  • Olie tegen spataderen: 20 druppels Rode Ceder, 10 druppels Citroen en 20 druppels Cypres mengen met 100 ml. zoete amandel-olie, hiermee de benen insmeren voor het slapen gaan. Niet masseren !

 

 

 

 

 

 

 

Patchouli : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Patchouli etherische olie

 

 

 

 

 

Patchouli etherische olie heeft voor veel mensen een sterke associatie met de jaren 70 en de flower power. In die tijd werd patchouli veel als parfum gebruikt.

De hippies besprenkelden hun kleding overvloedig met de olie die ze mee terug namen van hun reizen naar India.

De latijnse naam van patchouli is pogostemon cablin.

Het is een struikje van ongeveer een meter hoogte met harige stengels en aromatische, donzige bladeren.

Van oorsprong komt de patchouli uit tropisch Azië. Tegenwoordig wordt de plant voor gewinning van etherische olie ook verbouwd in Paraguay, China en Japan.

 

 

 

.

De patchouli olie wordt gedestilleerd door middel van waterdamp destillatie uit de (gedroogde) bladeren en bloeiende toppen. Hij is licht stroperig met een geelbruine kleur en heeft een krachtige zoet/kruidige geur. De kwaliteit van patchouli olie wordt beter naarmate hij ouder wordt. Een bijvoorbeeld 5 jaar oude olie is zeer stroperig en heeft een zware zoete geur.

Patchouli heeft een schimmeldodende werking, vooral bij huidschimmels, is een celvernieuwer en bevordert de genezing van wonden. De olie werkt celvernieuwend en versterkt de aderwand , is ontstekingswerend en erotiserend.

Patchouli is ook insectenwerend en kan gebruikt worden tegen bijvoorbeeld motten in een kledingkast.

In Japan en Maleisië gebruikt men Patchouli als tegengif bij slangenbeten.

 

Een interessante eigenschap van patchouli is dat de olie bij geringe hoeveelheden een stimulerende en bij hoge dosering een kalmerende werking heeft.

In de aromatherapie wordt patchouli onder meer gebruikt bij:

depressiviteit en angst, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, zwemmerseczeem, voetschimmel, aambeien, spataderen, littekens, cellulitis, frigiditeit, stress, rimpels, eczeem en koorts.

 

 

 

.

 

Spiritueel gebruik van patchouli etherische olie

.

Patchouli zorgt voor een dromerige sfeer waaraan je je kunt overgeven zonder last te hebben van grenzen want patchouli laat deze vervloeien.

Maar het is tevens een sterk aardende olie en zorgt ervoor dat we contact blijven houden met ons fysieke lichaam .

.

Chakra’s: de olie heeft een versterkende en aardende invloed op het wortelchakra. Patchouli werkt eveneens op het tweede chakra.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap

Patchouli kan goed gemengd worden met:

ceder, cassia, vetiver, sandelhout, geranium, kruidnagel, lavendel, roos, bergamot, neroli, mirre, ylang ylang en scharlei.

 

.

Gebruik van patchouli etherische olie

 

.

Romantische zinnenprikkelende massageolie:

Meng 5 druppels pacthouli etherische olie en 5 druppels sandelhout etherische olie in 50  ml. amandel- of jojobaolie voor een heerlijke verwarmende, liefdevolle partnermassage

 

 

 

.

  • Roos en vet haar: voeg een paar druppels patchouli toe aan een neutrale shampoo.
  • Onzuivere huid, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, kloofjes, wondjes en zweertjes:  voeg 10 tot 15 druppels patchouli etherische olie toe aan een flesje met afgekoeld gekookt water, goed schudden voor gebruik en dep hiermee de huid.
  • Aambeien: 5 tot 8 druppels patchouli toevoegen aan een eetlepel amandel olie en hiermee de pijnlijke plaatsen deppen.
  • Eczeem; voeg 5 tot 10 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
  • Verdampen: 8 druppels patchouli in de aromalamp verdampen werkt aardend en past bij mensen die zichzelf voorbij lopen en niet op hun lichaam passen.
  • 5 druppels patchouli en 3 druppels ylang ylang in de aromalamp zorgt voor een zinnenprikkelende stemming.
  • Littekens: maak een crème met patchouli en smeer hiermee de littekens dagelijks in
  • Tegen motten in je kledingkast: maak een luchtverfrisser of gel luchtverfrisser en gebruik hiervoor patchouli etherische olie. Zet de luchtverfrisser in je kledingkast.

 

 

 

 

Niaouli : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

.

Niaouli etherische olie

.

Niaouli etherische olie (Melaleuca Viridflora) wordt gewonnnen door de stoomdestillatie van de bladeren en jonge twijgen van de Niaouliboom.

 

 

Niaouli is familie van de eucalyptus, cajeput en teatree maar de geur is veel milder en zachter.

De kleur van de olie varieert van helder tot bleek geelgroen.

Oorspronkelijk komt de Niaouli uit Nieuw-Caledonië en Australië. Het is een groenblijvende boom met een sponsachtige bast, spitse bladeren en witte, groengele of rode bloemen.

 

 

 

 

Niaouli etherische olie zou de doorbloeding stimuleren en een uitstekende ondersteuning voor het immuunsysteem zijn. Daarnaast heeft de olie wondhelende en sterke antiseptische eigenschappen.

In de pharmaceutische industrie wordt Niaouli olie veel gebruikt in gorgeldranken, hoestbonbons, mondspray`s etc.

 

 

Gebruik van Niaouli etherische olie in de aromatherapie

 

In de aromatherapie wordt Niaouli onder meer ingezet bij: griep, hoesten, koorts, (chronische) sinusitis, astma, bronchitis, acute verkoudheid, keelpijn, ontstekingen, verbrandingen, blaasontsteking en infecties aan de urinewegen, diarree, spierpijn, slechte bloedsomloop, spataderen, aambeien en reumatische klachten

 

 

 

Psychisch

 

Niaouli heeft een rustgevende en kalmerende werking. Deze olie werkt harmoniserend en beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf.

Geeft kracht om zeer moeilijke situaties in het leven het hoofd te bieden en verheldert de gedachten en gevoelens en verbetert de concentratie

Let op: niet gebruiken tijdens zwangerschap, niet puur op de huid aanbrengen.

 

 

Niaouli kan goed gecombineerd worden met de volgende etherische oliën:

cypres, citroen, den, eucalyptus, laurier, lavendel,manuka, neroli, scharlei, sinaasappel, palmarosa en pepermunt

 

 

 

 

 

Toepassingen van Niaouli olie

 

  • Verdampen in een aromadiffuser bij hoesten en verkoudheid; 6 druppels niaouli, 2 druppels sinaasappel en 2 druppels cajeput.
  • Bij keelpijn en acute neusverkoudheid: een stoombad maken door 10 tot 15 druppels niaouli aan een kom heet water toe te voegen en 10 min. dampen. Het beste 2 x per dag.
  • Bij acute neusverkoudheid : een paar druppels op een zakdoek of tissue of in een inhalator druppelen en regelmatig snuiven.
  • Bij bronchitis: 20 druppels niaouli, 10 druppels mirte en 5 druppels citroen mengen met 50 ml. amandel olie. Met dit mengsel de rug en borst insmeren.
  • Ter verlichting bij oorontsteking: 5 druppels niaouli mengen met 1 eetlepel sint janskruid olie, op een watje druppelen en in de oorschelp leggen (niet in de gehoorgang stoppen). Als de oorontsteking aanhoudt altijd een arts raadplegen.

 

 

 

 

 

 

 

Behandelingen voor spataderen

Standaard

categorie :  gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Voor de behandeling van spataderen bestaan meerdere methoden

 

 

 

 

Een Britse studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine vergeleek drie behandelingstechnieken: conventionele chirurgie, endoveneuze laserablatie en echogeleide foam-sclerotherapie. Na 6 maanden bleken de uitkomsten van de drie behandelingen vrijwel gelijk.

De algehele kwaliteit van leven was in alle groepen vergelijkbaar. Wat de specifieke klachten ten gevolge van spataderen betreft (zoals pijn, zichtbare spataderen), scoorde sclerotherapie iets minder goed dan chirurgie en laser. Het aantal complicaties na de ingreep (zoals pijn, zwelling en jeuk) was vergelijkbaar tussen sclerotherapie en chirurgie, maar lager in de lasertherapiegroep. Ernstige bijwerkingen traden in alle groepen even weinig op.

Eerder kwam ook het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) tot het besluit dat laser- en sclerotherapie even doeltreffend te zijn als de klassieke ingreep terwijl de kans op complicaties lager is. Daarbij zijn de tevredenheid en de levenskwaliteit van de patiënten hoger dan na een klassieke ingreep.

Ze hernemen ook sneller hun gewone activiteiten na een ingreep met de nieuwe technieken (2 tot 3 dagen) dan na een klassieke ingreep (10-tal dagen). Daarbij komt nog dat de nieuwe ingrepen kunnen worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving of zelfs zonder (bij sclerotherapie).

 

 

 

voorpagina openbaring a4

 

 

 

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

 

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

 

 

Cypres : etherische olie.

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Cypres etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van vers geoogste twijgen van de Cypres boom, Cupressus sempervirens. 70 kilo plantenmateriaal levert 1 kilo olie op.

De kleur varieert van lichtgeel tot groen en de geur doet denken aan de frisse boslucht tijdens een wandeling.

De oorsprong van deze zuilvormige boom met een blauwgroene kleur, die tot 60 mtr. hoog en zelfs 500 jaar oud kan worden, ligt in Azië. De boom wordt nu vooral in het Middellandse -Zeegebied gekweekt en is kenmerkend voor de streek Toscane in Italië.

 

Cypres of Cipres etherische olie is zeer veelzijdig en onder meer effectief bij hooikoorts, zweetvoeten, spataderen en couperose.  De olie is ook doeltreffend bij pijnlijke menstruatie, overgangsklachten, spierpijn, gewrichtsreuma of artritis, bedplassen bij kinderen, oedeem en zware benen, haaruitval en om vocht af te drijven.

Cypres helpt ook goed bij heesheid, hoest en kramp.  De olie versterkt de afweerkrachten bij griep en verkoudheid en kan ook goed preventief toegepast worden. Hij werkt ontstekingsremmend en ontkrampend bij hoestaanvallen. Het inhaleren van 1-2 druppels vanaf een tissue of het verdampen op een aromalamp geeft snel verlichting. Het is een uitstekende toevoeging aan balsems voor ademweg problemen.

Het versterkt de aderen en werkt vaatvernauwend, daarom is deze etherische olie zeer geschikt bij de behandeling van aambeien, spataderen en couperose.

Regelmatige voetbaden met cypres etherische olie kunnen sterk zweten verminderen.

In de aromadiffuser werkt cypres bemoedigend en stimuleert een goede stemming.

 

 

 

Gebruik in de aromatherapie

 

De etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

heesheid, hoest, kramp, griep, astma, bronchitis, hooikoorts, stress, pijnlijke menstruatie, overgangsklachten, aambeien, cellulitis, spataderen, couperose, spierpijn, bedplassen bij kinderen, zweetvoeten, oedeem, zware benen, gewrichtsreuma, ernstige haaruitval en om vocht af te drijven.

 

 

 

 

Psychisch

 

Cypresolie is een goede steun bij grote veranderingen in het leven. Cypres kan troost en kracht geven bij treurige belevenissen, zoals bijv. de dood van een geliefd persoon of het einde van een relatie. Eveneens geeft de Cypres weer moed en het doorzettingsvermogen om nieuwe wegen in te slaan.

De olie onspant de zenuwen, als men mentaal of emotioneel uitgeput is kan het verdampen van Cypresolie weer kracht geven. De olie is vooral geschikt voor angstige en gedeprimeerde mensen.

contra-indicatie: bij puur gebruik op de huid kunnen huidirritaties ontstaan, daarom uitsluitend verdund met een basisolie toepassen. Overdadig gebruik kan schade aan de lever veroorzaken.

Cypres etherische olie kan goed gecombineerd worden met:

Ceder, Den, Lavendel, Limoen, Kardamom, Jeneverbes, Bergamot, Sinaasappel, Majoraan, Salie en Sandelhout.

 

 

 

Toepassingen met cypres etherische olie

 

Aambeien: vermeng 1 druppel Cypres met 1 eetlepel plantaardige olie. Of voeg 25 druppels Cypres en 25 druppels Lavendel toe aan 50 ml. St. Janskruid-olie. Behandel hiermee de pijnlijke plaatsen na iedere toiletgang.

 

Zweetvoeten: 10 druppels Cypres toevoegen aan een niet te warm voetbad en hierin 15 min. baden. Ook een paar druppels in de schoenen werken zeer goed.

Of voeg 10 druppels Cypres en 10 druppels Salie toe aan 50 ml. plantaardige basis olie, met dit mengsel de voeten dagelijks inwrijven.

 

 

 

.

Couperose:3 druppels Cypres etherische olie toevoegen aan 1 eetlepel rozenbottel olie met dit mengsel dagelijks de couperose plekken licht masseren.

Bij aanleg voor spataderen: 10 druppels Cypres aan 1 eetlepel zoete  amandel olie toevoegen en met dit mengsel dagelijks de benen insmeren. Dit verstevigt de vaatwanden.

Etherische oliën Cypres, Wierook en Mirre, toegevoegd aan je haardhout, zorgen voor een heerlijk aromatische geur. Druppel ongeveer 2-3 druppels olie of een combinatie van deze oliën op een gedroogd blok hout en laat de olie in het hout weken voordat het blok op het vuur gelegd wordt.