Tagarchief: littekens

Scarred Beautiful / Mooi met Littekens

Standaard

Category / categorie : video

 

 

 

Scarred Beautiful / Mooi met Littekens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

Wortelzaad : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

.

 

 

.

.

Wortelzaad etherische olie

.

Wortelzaad etherische olie (ook bekend als Peen etherische olie) wordt gedestilleerd uit het gedroogde zaad en is oranje/amber van kleur.

De geur is warm, zoet en houtachtig met een aardse noot.  De latijnse naam is Daucus Carota.

De olie heeft een hoog gehalte aan caroteen en verhoogt daardoor de weerstand bij infectieziektes.

 

 

 

.

 

.

Wortelzaad olie heeft van nature een hele hoge beschermingsfactor en is daarom zeer geschikt om te gebruiken in zelfgemaakte zonnebrand producten. Ook goed te gebruiken in aftersun producten.

Wortelzaad olie wordt veel gebruikt voor de huidverzorgende eigenschappen, met name voor de droge, oudere en gerimpelde huid, bij littekens, huidirritaties en acne, eczeem en psoriasis. De olie ondersteunt het genezingsproces van huidaandoeningen en helpt daarbij lelijk littekenweefsel voorkomen.

Voor een ontgiftende massage en voor mensen die last hebben van reumatische pijnen is deze olie zeer geschikt. Werkt diep in op het gladde spierweefsel en is daarom ontspannend voor mensen die verkrampt zijn door stress of emoties.

 

.

.

 

.

Gebruik in de aromatherapie

.

Wortelzaad olie kan bijzonder werkzaam zijn bij blaas- en nierontsteking, gewrichtsontsteking, jicht, reuma, eczeem, psoriasis, huiduitslag, rimpels, leverklachten, koude, bevriezingen, jeuk, zweren, onregelmatige men-struatie, PMS, bloedarmoede, diarree bij kinderen, hoesten en maagproblemen

 

.

 

Psychisch

.

Wortelzaad olie heeft een verzachtende werking op de omgeving.

Het versterkt het innerlijk zien, de olie ruimt blokkades op die een onbelemmerde energiestroom beletten, in het bijzonder die tussen de zonnevlecht en de hartchakra.

 

 

 

 

.

Wortelzaad olie kan goed gemengd worden met Bergamot, Cypres, Venkel, Geranium, Grapefruit, Jeneverbes, Lavendel, Limoen, Citroen, Mandarijn, Sinaasappel, Rozemarijn, Roos en Sandelhout.

 

contra-indicatie: bevordert de menstruatie daarom niet tijdens zwangerschap gebruiken. Teveel kan toxisch werken.

 

.

 

Gebruik van wortelzaad etherische olie

.

  • Bij jeuk als door psoriasis en eczeem kan je  2-3 druppels Wortelzaad olie in een  een eetlepel jojoba olie mengen en smeer de jeukende plaatsen hiermee naar behoefte in.
  • Maak een voedende huidverzorging voor de nacht: meng 10 ml. jojoba olie met 40 ml. sheabutter en voeg 2 druppels wortelzaad, 3 druppels roos, 2 druppels sandelhout en 1 druppel citroen toe.  Breng dit `s avonds voor het slapen gaan op de gezichtshuid aan als nachtcrème.
  • Bij koude handen en voeten:  meng 2 druppels Wortelzaad olie  met 10 ml. zoete amandel olie en wrijf hiermee handen en voeten in.
  • Bij zweren; doe 2 druppels Wortelzaad olie op een vochtig watje, leg dit enige tijd op de zweer.
  • Maak je eigen zonnebrandcreme

 

 

 

 

 

 

 

Patchouli : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Patchouli etherische olie

 

 

 

 

 

Patchouli etherische olie heeft voor veel mensen een sterke associatie met de jaren 70 en de flower power. In die tijd werd patchouli veel als parfum gebruikt.

De hippies besprenkelden hun kleding overvloedig met de olie die ze mee terug namen van hun reizen naar India.

De latijnse naam van patchouli is pogostemon cablin.

Het is een struikje van ongeveer een meter hoogte met harige stengels en aromatische, donzige bladeren.

Van oorsprong komt de patchouli uit tropisch Azië. Tegenwoordig wordt de plant voor gewinning van etherische olie ook verbouwd in Paraguay, China en Japan.

 

 

 

.

De patchouli olie wordt gedestilleerd door middel van waterdamp destillatie uit de (gedroogde) bladeren en bloeiende toppen. Hij is licht stroperig met een geelbruine kleur en heeft een krachtige zoet/kruidige geur. De kwaliteit van patchouli olie wordt beter naarmate hij ouder wordt. Een bijvoorbeeld 5 jaar oude olie is zeer stroperig en heeft een zware zoete geur.

Patchouli heeft een schimmeldodende werking, vooral bij huidschimmels, is een celvernieuwer en bevordert de genezing van wonden. De olie werkt celvernieuwend en versterkt de aderwand , is ontstekingswerend en erotiserend.

Patchouli is ook insectenwerend en kan gebruikt worden tegen bijvoorbeeld motten in een kledingkast.

In Japan en Maleisië gebruikt men Patchouli als tegengif bij slangenbeten.

 

Een interessante eigenschap van patchouli is dat de olie bij geringe hoeveelheden een stimulerende en bij hoge dosering een kalmerende werking heeft.

In de aromatherapie wordt patchouli onder meer gebruikt bij:

depressiviteit en angst, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, zwemmerseczeem, voetschimmel, aambeien, spataderen, littekens, cellulitis, frigiditeit, stress, rimpels, eczeem en koorts.

 

 

 

.

 

Spiritueel gebruik van patchouli etherische olie

.

Patchouli zorgt voor een dromerige sfeer waaraan je je kunt overgeven zonder last te hebben van grenzen want patchouli laat deze vervloeien.

Maar het is tevens een sterk aardende olie en zorgt ervoor dat we contact blijven houden met ons fysieke lichaam .

.

Chakra’s: de olie heeft een versterkende en aardende invloed op het wortelchakra. Patchouli werkt eveneens op het tweede chakra.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap

Patchouli kan goed gemengd worden met:

ceder, cassia, vetiver, sandelhout, geranium, kruidnagel, lavendel, roos, bergamot, neroli, mirre, ylang ylang en scharlei.

 

.

Gebruik van patchouli etherische olie

 

.

Romantische zinnenprikkelende massageolie:

Meng 5 druppels pacthouli etherische olie en 5 druppels sandelhout etherische olie in 50  ml. amandel- of jojobaolie voor een heerlijke verwarmende, liefdevolle partnermassage

 

 

 

.

  • Roos en vet haar: voeg een paar druppels patchouli toe aan een neutrale shampoo.
  • Onzuivere huid, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, kloofjes, wondjes en zweertjes:  voeg 10 tot 15 druppels patchouli etherische olie toe aan een flesje met afgekoeld gekookt water, goed schudden voor gebruik en dep hiermee de huid.
  • Aambeien: 5 tot 8 druppels patchouli toevoegen aan een eetlepel amandel olie en hiermee de pijnlijke plaatsen deppen.
  • Eczeem; voeg 5 tot 10 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.
  • Verdampen: 8 druppels patchouli in de aromalamp verdampen werkt aardend en past bij mensen die zichzelf voorbij lopen en niet op hun lichaam passen.
  • 5 druppels patchouli en 3 druppels ylang ylang in de aromalamp zorgt voor een zinnenprikkelende stemming.
  • Littekens: maak een crème met patchouli en smeer hiermee de littekens dagelijks in
  • Tegen motten in je kledingkast: maak een luchtverfrisser of gel luchtverfrisser en gebruik hiervoor patchouli etherische olie. Zet de luchtverfrisser in je kledingkast.

 

 

 

 

Helichrysum : etherische olie (strobloem)

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Helichrysum : etherische olie (strobloem)

Helichrysum etherische olie komt van de Helichrysum (Helichrysum italicum) of de Strobloemplant. Dit is een 90 tot 100 cm. hoog groenblijvend struikje, met kleine mosterdgele bloempjes. De plant komt oorspronkelijk voor in de landen rond de Middellandse Zee en Australië .

De plant bevat maar weinig olie en het oliegehalte neemt tijdens de bloeitijd steeds verder af.

Omdat alleen de bloemhoofdjes en het bovenste deel van de plant voor distillatie gebruikt kunnen worden, is er 2000 kilo plantmateriaal nodig om 1 kilo etherische olie te maken. Dit verklaart ook de hoge prijs van pure helichrysum etherische olie.

 

 

 

Helichrysum etherische olie in de aromatherapie

 

Helichrysum olie heeft een krachtige kruidige geur met een zoetere honinggeur als ondertoon. De olie wordt veel gebruikt in parfum en in huidverzorging. Helichrysum beschermt de huid ook tegen de zon en kan daarom ook goed in zelfgemaakte zonnebrandolie gebruikt worden.

Helicrhryum essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; abcessen, blauwe plekken, acne, dermatitis, steenpuisten, ontstekingen, eczeem, spierletsels, verstuikingen, bloeduitstortingen, kneuzingen, herpes, neusverkoudheid, sinusitis, aderontstekingen, bacteriële infecties, griep, koorts, verkoudheid, zenuwpijn, lethargie, stress, aambeien, aanleg voor spataderen, astma, bronchitis, acne, rosacea, slijmvorming, allergische huiduitslag, mediteren, te hoge bloedsuikerspiegel, leverklachten en voor een betere doorbloeding.

Als je helichrysum toevoegt aan een arnicamaceraat of nigella (zwartzaad) olie kan je dit goed gebruiken voor de verzorging van littekens.

Door de anti-allergene werking is de olie ook nuttig bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis.

Een andere interessante eigenschap is het tegengaan van bloedstolsels. Wat helichrysum etherische olie zeer geschikt maakt voor de behandeling van spierletsels en verstuikingen waarbij bloeduitstortingen of blauwe plekken  ontstaan. De olie is zelfs in staat oude bloedstolsels op te lossen.

Helichrysum is goed te combineren met cypres, cisteroos, geranium, kruidnagel, roos,lavendel, kamille, mimosa, neroli, scharlei en de meeste citrus oliën.

 

 

 

 

 

Psychisch

 

Het scherpe en kruidige aroma geeft een veilig gevoel. Helichrysum helpt emotionele blokkades op te heffen op een zeer subtiele en zachte manier, de olie is daarom ook zeer geschikt voor gebruik bij dieren. De olie helpt de gebruiker vol te houden en door te zetten.

Twee druppels roos met één druppel helichrysum brengen hoofd en hart bij elkaar.

 

 

Chakra

 

Helichrysum opent de zonnevlecht (solar plexus), bijbehorende kleur is geel.

 

 

 

Contra indicatie

 

Niet gebruiken tijdens zwangerschap. niet gebruiken bij kinderen onder de 6 jaar. Deze olie spaarzaam gebruik bij personen die gevoelig zijn voor ketonen.

Gebruik altijd zuivere en hoogwaardige therapeutische olie om problemen te voorkomen.

 

 

 

Tips voor gebruik

 

  • Bloeduitstortingen, wondjes: 1 druppel helichrysum puur of verdund aanbrengen.
  • Bloeduitstortingen: 4 druppels helichrysum, 2 druppels teatree en 2 druppels lavendel in 1 eetlepel jojoba olie mengen, met dit mengsel de plekken meermaals dagelijks insmeren.
  • Als slijmoplosser bij neusverkoudheid, sinusitis en bronchitis:
    voeg 4 druppels helichrysum, 1 druppel marjolein en 1 druppel rozemarijn toe aan een schaaltje heet water en inhaleer 1-3x per dag.
  • Slijmoplosser bij allergische problemen/hooikoorts, vooral bij slijmvorming in de neus en niezen: voeg 4 druppels helichrysum en 2 druppels roomse kamille toe aan een schaaltje heet water en inhaleer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geranium: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Geranium etherische olie komt van de Geranium plant en de meeste mensen kennen deze plant als tuin- of kamerplant. De Latijnse naam is Pelargonium Graveolens.

 

Er bestaan meer dan 700 soorten Geranium planten maar er worden slechts 7 soorten gebruikt voor de productie van etherische oliën.

De meest verfijnde, luxe geur komt van de Geranium Bourbon, afkomstig uit Reunion, een eiland in de Indische Oceaan, dat ongeveer de helft van de wereldproductie voor zijn rekening neemt.

Andere belangrijke producenten zijn Algerije, China, Egypte en Rusland. De Roosgeranium, Pelargonium roseum, wordt vooral in Egypte gecultiveerd.

De etherische olie wordt verkregen door waterdamp destillatie van bladeren, stengels en bloemen direct na het plukken. Deze geurige olie heeft afhankelijk van de streek een geelgroene tot bruine kleur.

 

 

Geraniumolie kalmeert en ontspant bij hevige emotionele druk.

Zij is geschikt als middel tegen depressies, herstelt het innerlijke evenwicht, verdrijft slechte gedachten en onvriendelijke stemmingen en opent de ogen voor de mooie kanten van het leven.

 

 

 

 

Geranium wordt als een vrouwelijke olie beschouwd en kan daarom gebruikt worden om het premenstrueel syndroom en klachten tijdens de menopauze te behandelen.

Geraniumolie werkt anti-depressief, adstringerend en ontstekingswerend, bovendien wondgenezend en schimmelwerend.

Daarnaast werkt geranium etherische olie bloedsuikerverlagend en ontwaterend, bovendien is het een goede muggenverdrijver en kan de olie gebruikt worden bij de bestrijding van luizen.

Ook bij problemen van de huid is geranium een aan te raden olie, of je nu een vette of een droge huid hebt geranium zal de talgproductie harmoniseren. Bij sinaasappelhuid omdat geranium ontwaterend en ontgiftend werkt. Winterhanden en -voeten, koortsuitslag allemaal klachten die je met geranium kan aanpakken.

contra-indicatie: geranium kan bij gevoelige mensen huidirritaties veroorzaken, vermijden tijdens zwangerschap.

Geranium etherische olie kan goed gecombineerd worden met basilicum, citroen, sinaasappel, limoen, lavendel, patchouli, kruidnagel, sandelhout, jasmijn, jeneverbes en roos.

 

 

 

 

 

Gebruik van geranium etherische olie

 

  • Bij littekens: meng 3-5 druppels Geranium in een eetlepel amandel-olie en masseer hiermee het litteken. Doe dit minstens 1 maal per dag, het littekenweefsel wordt dan soepeler en daardoor minder zichtbaar.
  • Zonne-allergie: meng 2 druppels geranium, 6 druppels salie en 6 druppels pepermunt met 100 ml. calendula-olie. Meerdere malen per dag insmeren.
  • Lichte brandwonden, gordelroos, couperose, jeugdpuistjes, littekens: 2 druppels geranium op een vochtig watje doen en 2 maal per dag deppen.

 

 

  • PMS (premenstrueel syndroom): Maak een badolie van  5 druppels geranium, 3 druppels scharlei en 2 druppels roos met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.Ontspan in bad voor minstens 20 minuten.

 

 

 

 

Ontspannend bad: meng 2 druppels geranium, 4 druppels lavendel en 5 druppels bergamot met een eetlepel dode zee zout en voeg dit mengsel aan het badwater toe.

Parfum: meng 6 druppels geranium, 6 druppels bergamot en 6 druppels patchouli met 10 ml. jojoba-olie. Deze parfum heeft een bloemige zoete geur, is huidvriendelijk en blijft lang geuren.

Bij stress en spanningen: 6 druppels geranium in de diffuser verdampen verdrijft nare geurtjes en helpt bij het loslaten van spanningen, ergernissen en stress. De olie verlaagt de ozonwaarde in de kamer en geeft zo innerlijke rust en een vriendelijke stemming. Bij een depressieve stemming kan je rustig 8-10 druppels verdampen.

Verdampen: 2 druppels geranium, 6 druppels ceder en 2 druppels citroen in de aromalamp helpen je weer te aarden en terug bij jezelf te komen.