Tagarchief: aromatherapie

Basilicum CT linalol : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Basilicum CT linalol

 

 

 

 

 

Algemeen

 

Een echte klassieker onder de etherische oliën is de etherische olie van citroen (Citrus limonum). Citroenolie is omwille van zijn verfrissende en ontsmettende aspect trouwens niet alleen gegeerd in de aromatherapie, ook in verschillende takken van de industrie wordt ze graag toegepast. Vermits deze olie wordt verkregen door het persen van de verse citroenschil, is het om te beginnen al zeer belangrijk enkel gebruik te maken van een biologische kwaliteit voor een therapeutische werking. Onder meer de tonifiërende werking op lever en pancreas, de immuunstimulerende werking en de bescherming van de bloedvaten, wettigen de goede reputatie van deze etherische olie.

 

 

 

Botanische aspecten

 

De citroenboom is een kleine, groenblijvende boom, die 6 meter hoog kan worden. Hij is vermoedelijk afkomstig uit het oosten van India, maar is nu wijd verspreid en is onder meer in het ganse Middellandse Zeegebied aan te treffen. Naast donkergroene, glanzende bladeren en de witte tot roze bloemen, draagt deze boom de wel gekende gele vruchten. Omdat de boom het jaar door bloeit, draagt hij doorlopend vruchten in allerlei groei- stadia. Er is meer dan 100 kg citroenschillen nodig voor de productie van 1 liter essentiële olie met een gele tot donkergele (bij verouderen) kleur. De geur van citroenolie kan het best omschreven worden als helder, levendig en fris.

 

 

 

Belangrijke inhoudsstoffen

 

Vooral monoterpenen met tot 54 à 80 % limoneen, alfa- en gammaterpineen (resp. 0,7 % en 2,9 à 14 %), paracymeen (0,3 à 1,1 %), alfa- en bètafellandreen (0,2 en 0,8 %), terpinoleen (0,6 à 1,2 %); sesquiterpenen met 2,4 à 5 % bètabisaboleen; alifatische alcoholen met hexanol, octanol, nonanol, decanol, 3-hexeen-1-ol, n-heptanol; aldehyden (> 3 %) met geranial, neral, nonalal, octanal en heptanal; Coumarines en furocoumarines (> 1,5 %) met scopoletine, umbelliferon, bergamoteen, bergaptol, bergapteen, citropteen, psoralenen.

 

 

 

Belangrijkste eigenschappen en indicaties; toepassingen

 

– Vooral verse citroenolie heeft een sterke antiseptische of ontsmettende werking. Om die reden wordt ze heel graag ingezet om de atmosfeer te ontsmetten in periodes van besmettelijke ziekten door middel van verstuiving of voor het desinfecteren van onder meer medische kabinetten, klinieken en crèches. Overigens kan ze ook gewoon gebruikt worden om een frisse en lichte geur aan een ruimte te geven of kan ze vermengd worden met andere etherische oliën om daarvan de geur te verzachten. Je kan via verstuiving ook dankbaar gebruik maken van de concentratieverhogende en verhelderende werking van citroenolie, bijvoorbeeld tijdens een lange autorit of bij geestelijke vermoeidheid.

 

– Citroenolie is ook vermaard om haar weerstandsverhogende eigenschappen: ze stimuleert de werking van de witte bloedcellen met een antibacterieel en antiviraal effect. Bij verkoudheden, keelpijn en griep kan men naast verstuiven ook driemaal per dag een druppel citroenolie in een lepeltje honing of op een suikerklontje innemen.

– Maar waarschijnlijk de interessantste werking van citroenolie is haar werking op de spijsvertering: vooral de lever, gal en de pancreas worden in hun functie gesteund bij aandoeningen als zwakke leverfunctie, zwakke pancreasfunctie, pancreasontsteking, indigestie, spijsverteringszwakte, misselijkheid en braken, eczema, nood aan ontgifting, diabetes (steun), ziekte van Cröhn (steun), colitis (dikke darmontsteking) en een slecht ruikende adem.

Drie maal per dag een druppel e.o. of ’s morgens voor het ontbijt 2 druppels op een lepeltje honing of een suikerklontje innemen, wordt hierbij aangeraden.

– Van citroenolie claimt men ook een litholytische of steenoplossende werking. Vooral bij nierstenen en de daardoor veroorzaakte nierkolieken wordt ze soms aangeraden.

– Citroenolie heeft ook een uitgesproken vitamine P-werking. Dat wil zeggen dat ze de abnormale permeabiliteit van de haarvaten vermindert en daardoor de doorstroming erin verbetert. De bloedsomloop stimulerende werking wordt dan ook graag gebruikt om vaataccidenten bij diabetes en hypertensie (hoge bloeddruk) te helpen voorkomen, alsook bij couperose (verwijde bloedvaatjes) en slechte doorbloeding van de huid. Samen met bijvoorbeeld cipresolie (van elk 25 dr op een vochtig warm compres) is ze ook prima bij een slechte aderlijke circulatie zoals spataderen, aambeien en flebitis. Ook in de lymfedrainage en bij de aanpak van cellulitis en zwaarlijvigheid kan citroenolie lokaal ingezet worden.

– Aan te stippen is nog de balancerende werking van citroenolie op de huid, waarbij ze de talgafscheiding helpt te regelen bij zowel een droge als een vette huid : 3 à 5 druppels citroenolie op een vochtig, warm compres kunnen hierbij ingezet worden.

 

 

 

Opgepast

 

De olie van de citroenschil is potentieel foto-sensibiliserend. Dat wil zeggen dat ze na toepassing op de huid bij blootstelling aan UVlicht aanleiding kan geven tot huidirritatie. Vermijd daarom blootstelling aan de zon na lokaal gebruik. In combinatie met niet foto-sensibiliserende oliën, valt deze nevenwerking minder te vrezen. Ook kan citroenolie, zeker als ze verouderd en geoxideerd is, de huid prikkelen. Ze vooraf eventjes testen op de binnenkant van de pols of de elleboog is daarom aangeraden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valeriaan olie

Standaard

Categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Valeriaan olie (Valeriana officinalis)

 

Eigenschappen

 

– aroma: warm, zoet, hout-achtig, ‘als leer’ (de geur blijft lang hangen)
– kleur: olijf-groen tot olijf-bruin (wordt donkerder naarmate ze ouder wordt)
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie (van de wortel)

 

 

 Toepassingen

 

valeriaan olie staat vooral bekend om haar rustgevende eigenschappen en wordt in de aromatherapie vrijwel uitsluitend gebruikt voor klachten die hun oorsprong vinden in stress en nervositeit

in aromatherapie vervult Valeriaan olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
kalmerend, rustgevend en slaapverwekkend: gebruik bij
– slapeloosheid, angstaanvallen en onrust
– overgangsklachten van nerveuze aard zoals stress, geïrriteerdheid, gemoedswisselingen en overgevoeligheid (hysteria)
– rusteloosheid, gebrek aan aandacht en concentratie vermogen (ADD)
– dwangmatig doorgaan met werk of activiteiten (kan niet stoppen) en onvermogen om te ontspannen: meestal ligt hier angst voor een vacuüm, een leegte aan ten grondslag

luchtwegen
– nerveus hoesten en spasmodische hoestbuien

spijsverteringssyteem
– spanning op de maag met indigestie, gebrek aan eetlust en pijn of krampen in het darmkanaal, die erger worden bij toename van stress en nervositeit
– Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

hart- en bloedvaten
– hartkloppingen en hoge bloeddruk, veroorzaakt door en verergerd bij toename van stress en nervositeit
– spataderen
– externe aambeien

hoofdpijn en migraines die erger worden bij toename van stress en nervositeit

verkrampte spieren, veroorzaakt door stress en nervositeit

 

 

 

 

 

Dosering en Applicatie 

 

– verdamper
– huid: 4% verdunning per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
– bad: 4 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing 

 

– kan in sommige gevallen huidirritaties veroorzaken
– vermijd tijdens zwangerschap
– niet gebruiken tijdens een periode van borstvoeding
– niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar
– vermijd gebruik van valeriaan olie in combinatie met alcohol, slaapverwekkende medicijnen en antidepressiva
– voorzichtig met gebruik van valeriaan olie in combinatie met andere rustgevende aromatische oliën zoals jatamansi en hop
– niet gebruiken tijdens het rijden of andere aandacht vereisende werkzaamheden

langdurig gebruik of regelmatige overdoses van valeriaan olie of thee kan lijden tot
a) gewenning
b) apathie, lethargie en lusteloosheid
c) hoofdpijn, krampen, onrust, nervositeit en slapeloosheid (tegenovergestelde effect)

 

 

Diversen 

 

– kan ook aangebracht worden onder de voeten of op de slapen
– wordt veel gebruikt in de parfum industrie (chypres, moss en op den gebaseerde parfums), levensmiddelen industrie (smaakmaker voor tabaksproducten en verscheiden biersoorten), cosmetica industrie (o.a. zeep) en in de farmaceutische industrie
– katten zijn gek op valeriaan (een of twee druppels op hun speelgoed kan ze urenlang fascineren)
– in de standaard medische tekstboeken nam valeriaanwortel een toonaangevende plaats in tot de komst van synthetische kalmeringsmiddelen in de veertiger jaren van de vorige eeuw
– bij de bereiding van valeriaanthee geen kokend water gebruiken om te voorkomen dat sommige van de essentiële bestanddelen van het kruid vervliegen
– goed te combineren met aromatische olie van o.a. cederhout, eikenmos, jatamansi, hop, lavandin, lavendel, mandarijn, petitgrain, patchouli, rozemarijn, sinaasappel
– in combinatie met aromatische olie van angelica om het stervensproces te begeleiden en de overgang te vergemakkelijken

Er zijn drie hoofdtypes valeriaan op de markt:
a) Europese valeriaan (valeriana officinalis var. angustifolium)
b) Indiase valeriaan (valeriana wallichii)
c) Japanse valeriaan (valeriana officinalis var. latifolia)

– de chemische samenstelling van elk van deze types varieert sterk afhankelijk van de plaats van herkomst, waarbij factoren een rol spelen zoals de plaatselijke bodemgesteldheid en het plaatselijk klimaat;
– de verschillende chemotypes bevatten weliswaar allen dezelfde hoofdbestanddelen (bornylacetaat, valerotriaat, valerinezuur en anderen) maar niet in dezelfde hoeveelheden
– om deze reden is het therapeutisch effect niet altijd hetzelfde, noch is het nauwkeurig voorspelbaar
– de details betreffende de biochemische eigenschappen en kalmerende werking van valeriaan zijn nog niet bekend
– in de meeste gevallen dient valeriaan gedurende een paar weken gebruikt te worden voordat het natuurlijke slaappatroon hersteld is
– bij deze frequentie is er geen risico van gewenning of nadelige effecten
– in sommige gevallen (maar deze behoren eerder tot de uitzonderingen) wordt het beoogde effect onmiddellijk bereikt

 

 

 

 

 

 

 

 

Peen olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Peen olie (Daucus carota ssp sativus)

synoniem: Wortelzaad olie

 

 

Eigenschappen

 

– aroma: warm, zoetig, kruidig, aards
– kleur: geel tot amberkleurig
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

Peen olie is verwarmend: gebruik daarom bij onderstaande klachten alleen als deze gepaard gaan met gevoelens van gebrek aan energie, vermoeidheid en een lusteloos gevoel

in aromatherapie vervult Peen olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
gebruik bij bij twijfel, verwarring en afhankelijkheid van wat anderen zeggen en doen:
– geeft inzicht, onderscheidingsvermogen en de kracht om voor je eigen mening te staan
– uitstekende olie voor iemand die oversensitief is en zich gauw gekwetst voelt

huid
peen olie wordt vooral gebruikt om haar huidverzorgende eigenschappen, met name voor de droge, oudere en gerimpelde huid
– verslapte en gerimpelde huid
– doorleefde of gelooide huid
– verharde huid
– door teveel zon beschadigde huid (biedt ook bescherming tegen zonnebrand)
– huidirritaties, acne, eczeem en psoriasis
– littekens

lever
– helpt bij de verwijdering van gifstoffen uit de lever, afkomstig van dieet, chemische stoffen, enz.
– huidproblemen als gevolg van gifstoffen in de lever
(peen olie wordt ook wel gebruikt bij geelzucht, hepatitis en hoog cholesterol)

urinewegen
– overtollig lichaamsvocht: bij gebrek aan urineren met vochtophoping (edema) in het onderlichaam (enkels en benen)
– urinezuur (vaak met jicht)

gynaecologisch systeem
– menstruatie problemen met pijn en krampen voor of tijdens de periode en de gemoedswisselingen die daarmee gepaard kunnen gaan

spijsverteringssysteem
– zwakke spijsvertering met gebrek aan eetlust en vermoeidheid, een vol gevoel na de maaltijd en diarree
– bloedarmoede met een bleke gelaatskleur, bleke en gemakkelijk breekbare nagels, vermoeidheid en door dromen verstoorde slaap; eventueel ook een zwakke hartslag, lage bloeddruk, aanvallen van duizeligheid en weinig bloed tijdens de periode
(als het spijsverteringssysteem zwak is, kan het voedsel niet adequaat worden verteerd met als een van de mogelijke gevolgen dat er niet genoeg materiaal – en energie – is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes)

spieren en gewrichten
– artritis en reumatiek

worm infecties
– peen olie wordt ook gebruikt voor het afdrijven van maden en wormen

 

 

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
– bad: 10 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of bad douche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– huid: kan in sommige gevallen bij te hoge dosering een allergische huidreactie veroorzaken
– niet gebruiken bij hoge bloeddruk
– vermijd tijdens zwangerschap
– niet gebruiken bij jonge kinderen

 

 

Diversen

 

– wordt ook wel beschouwd als een aphrodisiac (het is alom bekend dat konijnen veel wortels eten, en konijnen maken veel kleine konijntjes, dus …)
– goed te combineren met aromatische olie van oa. cederhout, cipres, jeneverbes, geranium, helichrysum, jasmijn, juniper, lavendel, melisse, niaouli, neroli, patchouli, petitgrain, rozemarijn, sandelhout, venkel, vetivert, ylang-ylang en citrus oliën

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cassia olie

Standaard

Categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Cassia olie (Cinnamomum cassia)

 

Eigenschappen Cassia olie

-aroma: warm, scherp, aards

-kleur: helder lichtgeel tot roodbruin

-extractie: stoomdistillatie

 

 

 

Toepassingen Cassia olie

 

Gebruik Cassia olie in de onderstaande situaties alleen als deze gepaard gaan met gevoelens van vermoeidheid,

zwakte en kou!

 

in aromatherapie wordt Cassia olie veel gebruikt als een anti-bacterieel middel:
– luchtwegen: helpt bij griep en verkoudheid met koorts en rillingen
– maag- en darm kanaal: geeft verlichting bij diarree, krampen en winderigheid
– urinewegen: helpt bij blaasontstekingen, candida, edema, veelvuldig urineren

door haar sterk verwarmende eigenschappen kan Cassia eventuele koortsverschijnselen die het gevolg zijn van infecties verhevigen; daarom, indien er sprake is van een chronische of acute infectie met koorts, deze olie alleen gebruiken onder begeleiding van een ervaren aroma therapeut of een arts die ook thuis is op het gebied van aroma therapie

 

andere gebruiken van Cassia olie in aromatherapie:
(ook hier alleen gebruiken bij gelijktijdige gevoelens van vermoeidheid, zwakte en kou)
– ondersteunt hart en bloedvaten, verwarmt het lichaam en activeert alle lichaamsfuncties
– helpt het gynaecologisch systeem bij menstruatie problemen zoals pijn, krampen, onregelmatigheid en andere menstruatie-gerelateerde klachten: hoofdpijn, misselijkheid en geïrriteerdheid
– bij gebrek aan libido door impotentie of frigiditeit
– bij arthritis en reumatiek, als de pijn en het ongemak erger worden bij koud of nat weer
– wekt het bewustzijn op: verdrijft melancholie en eenzaamheid, en geeft een behaaglijk gevoel (dit maakt Cassia olie zeer geschikt om te verdampen tijdens meditaties en bij hypnose sessies)

 

 

 

 

 

Dosering en Applicatie voor Cassia olie

 

– verdamper
– gebruik altijd sterk verdund (maximaal 1 druppel per eetlepel) en in combinatie met andere, verzachtende oliën of, beter nog, in een crème

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– nooit direct op de huid aanbrengen: Cassia olie bevat een hoog percentage cinemaldehyde (75%-90%) en is daardoor erg irriterend voor de huid; Cassia is dan ook niet geschikt voor gebruik bij algehele lichaamsmassage
– irriteert de slijmvliezen
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken tijdens een periode van borstvoeding: door zijn co-agulerende werking kan Cassia olie de melkafscheiding verminderen of zelfs volledig verhinderen
– niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsie
– vermijd in gevallen van temperatuursverhoging met of zonder koorts (behalve in de situatie waar de koorts gepaard gaat met rillingen, i.e. gelijktijdig)
– niet gebruiken in een bad

 

 

Diversen voor Cassia olie

 

– Cinnamomum cassia werd oorspronkelijk verbouwd in Zuid-China en Vietnam; door uitbreiding van de productie naar andere landen (o.a. Indonesie, Philippijnen) met andere bodemstructuren kan het chemotype soms sterk verschillen
– niet verwarren met Cinnamomum zeylanicum (‘van Ceylon’), oorspronkelijk uit Ceylon en Zuid-India: de ‘echte’ kaneel
– Cinnamomum cassia is ook bekend als Cinnamomum aromaticum en Chinese cinnamon, en is een van de hoofdkruiden in de Chinese kruidenleer: gebruik dateert van enkele honderden jaren B.C.
– wegens zijn anti-bacteriële eigenschappen wordt Cassia olie veel gebruikt in de pharmaceutische industrie
– wegens zijn aromatische eigenschappen wordt Cassia olie ook gebruikt in de parfum- en voedingsmiddelen industrie
– goed te combineren met olie van o.a. benzoin, geranium, kamille, koriander, lavendel, rozemarijn, thijm

Cassia bevat o.a. coumarine. Het is aangetoond dat het percentage van coumarine per boom, en zelfs per gedeelte van de boomschors sterk kan verschillen. Teveel coumarine is schadelijk voor de lever en de nieren: gebruik kaneel en kaneel-bevattende levensmiddelen daarom met mate.