Tagarchief: Marokko

Tijm : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Tijm etherische olie

 

 

 

 

Tijm etherische olie helpt de natuurlijke weerstand te versterken, werkt positief en helpt vitaal en energiek te blijven. Tijm, Thymus vulgaris, is een groenblijvende plant van 20-30 cm. hoogte die behoort tot de Lipbloemigen, lamiaceae. Het half-heestertje met rijk vertakte houtige stengels stamt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en wordt nu overvloedig aangetroffen in o.a. Italië, Frankrijk, Spanje, Marokko, Turkije, China en Midden-Europa.

 

Tijm heeft kleine spitse zeer aromatische blaadjes met lila bloemetjes en is zeer geliefd bij bijen.

Tijm wordt al sinds onheuglijke tijden voor medische doeleinden gebruikt. De Romeinen waardeerden dit plantje niet alleen als keukekruid maar ook om de medicinale werking.

Om de desinfecterende werking maakten zij er zeep en toiletwater van. Zij brachten het kruid naar onze streken waar het al snel in kloostertuinen te vinden was.

 

 

 

 

Tijm essentiële olie heeft krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is vooral een bekend slijmoplossend middel. De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij;

abcessen, kneuzingen, blauwe plekken, eczeem, tandvleesinfecties, artritis, wratten, onreine huid, griep, bronchitis, vastzittende hoest, reumatische klachten, spierpijn, gewrichtspijn, haaruitval, (over)vermoeidheid, cellulitis, oedeem, verrekkingen, sportletsels, diarree, infecties aan de urinewegen, verkoudheid, infectieziekten, hoofdpijn, migraine, lage bloeddruk.

Tijm etherische olie kan goed gecombineerd worden met Anijs, Basilicum, Bergamot, Citroen, Den, Lavendel, Melisse, Patchouli, Rozemarijn.

 

Tijm versterkt het afweersysteem en werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid.

Kan ook verlichting brengen bij kinderziekten zoals bof en kinkhoest.

Tijm is een zeer goede pijnstillende olie. Toevoegen aan een basisolie bij spierpijn en reumatische pijnen voor een massage.

 

 

 

 

.

 

Bij tijm is het belangrijk om een onderscheid te maken

tussen de verschillende chemotypen (ct)

.

Van dezelfde botanische variëteit zijn er, afhankelijk van de groeiplaats (klimaat, bodemsoort, hoogte), tijmplanten mogelijk met een totaal verschillende samenstelling.

Achter de Latijnse naam wordt daarom de belangrijkste inhoudsstof (thymol, carvacrol, linalol, thuyanol) toegevoegd. Elk chemotype heeft een specifieke werking.

Tijm ct Thymol bijvoorbeeld is een zeer sterke, krachtige variant door het hoge aandeel aan thymol en daarom niet voor iedereen geschikt. Tijm ct Linalol is veel zachter en kan in principe door iedereen gebruikt worden.

Een belangrijk onderdeel van tijm olie is thymol. Thymol is zeer effectief in de behandeling van schimmels en virussen. De zuiverende eigenschap van deze olie overtreft die van vele synthetische kiemdodende middelen.

Tijm is dan ook een zeer goede olie om in schoonmaakproducten te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld tea-tree (Melaleuca) en citroen.

Nieuwe onderzoeken laten zien dat tijm ook anti-aging eigenschappen heeft door de ondersteuning van de lever en het stimuleren van het lichaam om het glutathion niveau ook bij het ouder worden op peil te houden.

Als voedingssupplement is tijm een sterke anti-oxidant.

Het beschermt een gezond DHA niveau, DHA ondersteunt onze hersenfunctie en de gezondheid van ons hart.

 

 

 

.

 

Gebruik van tijm etherische olie

.

Bij vastzittende hoest: 3-5 druppels Tijm aan een schaal heet water toevoegen en 1-2x per dag stomen.

Bij verkoudheid: meng 20 druppels Tijm, 20 druppels Rozemarijn ct Verbenon, 20 druppels Tea Tree en 20 druppels Eucalyptus in een 10 ml. donker glazen flesje. Sprenkel 1-2 druppels van dit mengsel op een tissue en inhaleer meermaals per dag.

Of meng 1 druppel Tijm, 1 druppel Tea Tree, 2 druppels Pepermunt en 1 druppel Lavendel met een beetje melk of een lepeltje honing. Voeg dit mengsel toe aan een niet te warm bad en baad 10-20 minuten.

Een huidolie voor onreine huid: 5-10 druppels Tijm toevoegen aan 50 ml. Jojoba-olie, hiermee de huid ‘s ochtends en ‘s avonds insmeren.

Reumatische klachten, spier- en gewrichtspijn: 10 druppels Tijm toevoegen aan een eetlepel macadamianoot olie en hiermee de pijnlijke plaatsen naar behoefte masseren.

Verdampen: 6-8 druppels Tijm in een aromadiffuser verdrijven angst en depressies.

 

 

 

 

.

 

 

Advertenties

Roos: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Roos etherische olie

.

Roos etherische olie is de koningin van de etherische olie.

De rozenstruik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geïntroduceerd.

De beste etherische olie komt uit Turkije, Bulgarije, Marokko en Frankrijk.

De echte rozen-olie van de Provençaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdamp destillatie.

 

 

 

 

.

 

Rozenolie heeft de hoogste frequentie van alle etherische oliën.

Afhankelijk van de rozensoort heeft de olie een lichtgele tot oranjebruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur.

Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes.

Goedkopere soorten rozenolie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte rozenolie.

 

Als je voor het eerst echte rozenolie ruikt zal je je verbazen over de geur.

Dit komt omdat je vaak door de vele cosmetica en parfums met rozengeur een verkeerde indruk krijgt. Je verwacht dan van rozenolie dezelfde geur als van deze producten.

 

Ruik de olie nooit vanuit het flesje maar doe 1 druppel op een tissue of nog beter, op een aromasteen. Na korte tijd zal de olie zijn geur ontvouwen en de omgeving veranderen in een heerlijk geurende rozentuin. Je zult merken dat de geur van de olie gelijk is aan die van een pas ontloken roos en een paar uur duidelijk aanwezig zal zijn.

Rozen olie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriële eigenschappen.

Van oudsher werd rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn.

Bovendien is het ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad.

Omdat echte roos etherische olie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van jojoba olie.

 

 

 

Roos etherische olie in de aromatherapie

.

Roos etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

huidontstekingen, verzorging voor de droge, gevoelige en rijpere huid, hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, menstruatieproblemen.

 

 

 

.

.

Psychische effecten

 

Rozenolie geeft psychische energie en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of terneergeslagen zijn. Deze olie schept een vredige en harmonische sfeer.

Rozenolie brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra open is versterkt deze olie de energie ervan en laat de liefdesenergie uitstralen

 

.Rozenolie kan goed gecombineerd worden met:

 

 

 

.

 

 

 

Gebruik van roos etherische olie

 

Parfum: maak van 1 druppel Roos en 5 ml. Jojoba- of Amandelolieolie een heerlijke parfum die lang actief blijft.

Lichte brandwonden: 1-2 druppels Roos in een eetlepel amandel olie mengen. Met dit mengsel de wonden insmeren.

Serum voor ontstoken, gevoelige huid, acne:2 druppels roos, 4 druppels kamille en 2 druppels geranium mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Dit serum 2x per dag de huid na het reinigen inmasseren.

Bij onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes: voeg 1 druppel roos toe aan een glas, gekookt, afgekoeld water. Goed roeren, hiermee 1 à 2x per dag de huid deppen.

Verdampen: 2 druppels roos en 1 druppel lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celestien

Standaard

categorie : sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

.

 

.

Kenmerken van Celestien

 

De zacht grijsblauwe celestien vormt mooie kristallen. Het mineraal wordt meestal als cluster, als bol of in eivorm aangeboden. Andere namen zijn coelestien of celestietCelestien wordt op veel plaatsen ter wereld gevonden, maar die uit Marokko en Madagaskar zijn helder blauw, de meest gewilde kleur. Celestien kan ook andere kleuren hebben: kleurloos, wit, grijs, geel, oranje, zelden rood of groen. Het is een belangrijk strontiumerts. Het strontium uit celestien wordt gebruikt voor de rode kleur van vuurwerk en noodvuurpijlen. In de edelsteentherapie wordt celestien nog niet zo lang gebruikt.

Aan het eind van de 18e eeuw was celestien vooral in gebruik als strontiumerts. De strontium was belangrijk voor de suikerproductie uit suikerbieten. Tegenwoordig wordt celestien vooral toegepast in de staalindustrie. Het is een middel om zwavel en fosfor te verwijderen en staal harder te maken. Daarnaast is celestien belangrijk voor het maken van gekleurd glas, en voor het vervaardigen van elektrobatterijen. In Amerika ligt een plaatsje genaamd Celestine, in de staat Indiana. Deze plaats is vernoemd naar Paus Celestinus V, maar toevallig zijn in de omgeving ook celestienmijnen.

 

 

 

celestien cluster

 

.

 

 

 

Herkomst van de naam

 

 

De naam ‘celestien’ komt uit het Duitsr Zölestin, dat is afgeleid van Latijn coelestis (‘hemels, met de kleur van de hemel’). Dat verklaart ook de alternatieve naam coelestien. Celestien heet in Duitsland ook wel Schätzit, wellicht naar Duits Schatz (‘schat, schatkist, lieveling’).

 

 

 

celestien hangers

 

 

 

 

Door de eeuwen heen

 

Celestien is gevormd in het geologische tijdperk Tertiair, ongeveer 65 miljoen jaar geleden, in holtes en scheuren in afzettingsgesteente. De Romeinen zouden de naam aqua-aura voor dit kristal gebruikt hebben. Tegenwoordig echter wordt de naam aqua-aura gebruikt voor bergkristal dat door een goudinfusie blauw gekleurd is. In China werd celestien gebruikt bij het maken van vuurwerk. Men wist daar al dat verpulverde celestien in vuur mooi rode vlammen geeft. Dit is een gevolg van het vele strontium in de steen.

De celestien heeft zijn naam pas sinds de 18e eeuw. De Duitse scheikundige Martin Heinrich Klaproth (1743-1817) heeft dit mineraal chemisch geanalyseerd, maar zijn landgenoot mineraloog Abraham Gotlob Werner(1749-1817) beschreef het mineraal in 1798 en gaf het zijn naam. Aan het eind van de 18e eeuw was celestien vooral in ge- bruik als strontiumerts. De strontium was belangrijk voor de suikerproductie uit suikerbieten.

Tegenwoordig wordt celestien vooral toegepast in de staalindustrie. Het is een middel om zwavel en fosfor te verwijderen en staal harder te maken. Daarnaast is celestien belangrijk voor het maken van gekleurd glas, en voor het vervaardigen van elektrobatterijen. In Amerika ligt een plaatsje genaamd Celestine, in de staat Indiana. Deze plaats is vernoemd naar Paus Celestinus V, maar toevallig zijn in de omgeving ook celestienmijnen.

 

 

 

celestien trommelsteen

.

 

 

 

Spiritueel

 

 

* Celestien leert je vertrouwen te hebben, alles komt goed. Het maakt je ervan bewust dat je onderdeel bent van een groter geheel. Regelmatig met celestien werken versnelt je spirituele ontwikkeling, opent je Derde Oog en kruinchakra.

* Dit mineraal is kalmerend, geeft rust, en scherpt je focus. Het maakt tevreden en geeft een goed humeur. Nerveuze spanningen, somberheid en beklemming lossen op als je een celestien cluster in je woonruimte plaatst, bij voorkeur op een spiegel.

*Angsten voor het onbekende, voor de toekomst, voor het volwassen worden en alles wat daarbij komt kijken, zoals zelfstandig wonen en seksualiteit, verminderen beduidend bij het dragen van celestien.

 

 

 

celestien bol

.

 

.

.

Chemische samenstelling

 

 

.Celestien is een strontiumsulfaat. De geliefde kleur blauw wordt veroorzaakt door een beetje goud. Als de kleur meer naar geel, oranje of bruin neigt, zal de celestien een hoeveelheid barium bevatten. Echt geel wordt door zwavel veroorzaakt. De blauwe kleur kan door röntgenstraling intenser gemaakt worden. Door verhitting verliest celestien haar kleur. In de buurt van celestien worden ook altijd bariet, anhydriet, gips en haliet gevonden. Het is zelfs zo dat barium de strontium in celestien kan vervangen. In sommige celestien kristallen loopt het bariumgehalte op tot wel een kwart van het totaal.

 

 

Samenstelling: SrSO4 + Ba, Ca (+ Au, K). Bariet heeft als formule BaSO4
Hardheid: 3 – 3,5
Glans: glasglans. vetglans, op breukvlakken ook parelmoerglans
Transparantie: transparant, doorzichtig tot doorschijnend
Breuk: onregelmatig
Splijtbaarheid: perfect
Dichtheid: 3,96 – 4,0
Kristalstelsel: rombisch

 

 

 

celestien trommelstenen

 

 

 

 

 

 

 

 

witte celestien

 

 

 

 

 

 

 

 

celestien geode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

voorpagina openbaring a4

 

 

 

pijl-omlaag-illustraties_430109

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

JOHN ASTRIA

JOHN ASTRIA

 

Vuurgaat

Standaard

categorie : Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

 

.

Algemene informatie

 

Vuuragaat is een doorschijnend kwarts. De vuuragaat is in chemische structuur identiek aan jaspis, vuursteen en hoornkiezel. De oranje/roodbruine/groene/blauwe stenen worden gepolijst/geslepen gebruikt voor in sieraden. De belangrijkste vindplaatsen van vuuragaat zijn India, Tsjechië, Marokko, Ijsland, Brazilië en de VS.

 

zie ook : agaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Covellien

Standaard

categorie :  Sieraden, juwelen, mineralen en edelstenen

 

 

 

 

 

 

Algemene informatie

 

Covellien, ook wel covelliet genoemd, is een kopersulfide. Het is veelvoorkomend in andere koperertsen en sulfides. Het opake mineraal is indigoblauw of zwartblauw van kleur, met een olieachtige glans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etymologie

.

Covellien is vernoemd naar de Italiaanse wetenschapper Nicola Covelli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vindplaats

 

Vindplaatsen van covellien zijn onder andere Italië, Polen, Oostenrijk, Duitsland, Marokko en de VS.

 

 

 

 

 

 

 

Chemische eigenschappen

 

samenstelling: Cus

hardheid: 1,5 – 2

dichtheid: 4,6