Tagarchief: oorpijn

Cajeput : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Cajeput etherische olie (ook bekend als Kajapoeti) wordt gewonnen door de stoomdestillatie van de verse bladeren en twijgeinden van de Melaleuca leucadendron. Het is een kleurloze of vaalgroen-gelige olie met een frisse, kruidige eucalyptusachtige geur.

 

 

 

 

De boom behoort tot de theeboom familie en alle delen van de boom, maar vooral de vruchten en de zaden, hebben een sterk aromatische geur en een harsachtige samentrekkende smaak.

In Indonesië zijn uitgebreide plantages waar de Melaleuca leucadendron groeit, zonder het gebruik van pesticiden of kunstmest, zodat aan de grote vraag van Cajeput etherische olie kan worden voldaan.

Voor 1 kilo etherische olie is 100 kilo plantenmateriaal nodig.

De groene olie, die hoofdzakelijk gewonnen wordt uit de Melaleuca leucadendron  heeft excellente eigenschappen voor de behandeling van spier-, gewrichts-, en zenuwpijnen en is hiervoor al eeuwen bekend.

De groenige kleur wordt veroorzaakt door sporen koper die in de bomen voorkomen, deze olie is ook bijzonder heilzaam bij sportblessures en wordt daarom veel door masseurs gebruikt.

Cajeput olie heeft een verdovende werking (zenuwpijnen) en schept een gevoel van innerlijke zuiverheid.

De farmaceutische industrie gebruikt de etherische olie als antisepticum o.a. in keeltabletten en gorgeldranken.

 

 

 

.

 

Gebruik van cajeput etherische olie in de aromatherapie

 

Cajeput olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:

 

reumatische pijnen, zenuwpijnen, artritis, krampen, mentale vermoeidheid, acne, vette huid, insectensteken, verkoudheid, keelinfecties, astma, bronchitis, oorpijn, middenoor-ontsteking, slijmvliesontsteking, (droge) hoest, sinusitis, griep, kiespijn, hoofdpijn, spierpijn, blaasontsteking, infecties aan de urinewegen, virusinfecties, puistjes, laryngitis en psoriasis. Als je de olie bij kinderen toepast kan je cajeput het beste mengen met lavendel etherische olie.

 

 

 

Psychisch

 

Cajeput heeft een ontsmettende en kalmerende werking waardoor je tot rust komt en de dagelijkse beslommeringen laat voor wat ze zijn. De olie heeft een kalmerende invloed op hysterische en nerveuze mensen.

 

 

Je kunt Cajeput goed combineren met onder meer:

BergamotCypresJeneverbesLimoen,Lavendel, Lavandin, Den, Rozemarijn en natuurlijk alle andere Melaleuca-oliën.

Contra-indicatie: kan in hoge concentraties in sommige gevallen een huidirritatie veroorzaken, bij zwangerschap voorzichtig gebruiken.

 

 

 

Gebruik van Cajeput olie

 

Bij oorpijn: 1 druppel Cajeput op een wattenstaafje aanbrengen en hiermee de gehoorgang voorzichtig deppen.

Bij keelontsteking, astma, bronchitis, verkoudheid, griep en ontstekingen aan de luchtwegen: 6 tot 8 druppels Cajeput aan een schaaltje heet water toevoegen en 2 tot 3 keer per dag inhaleren.

Maak een vapo rub balsem of neusspray met cajeput etherische olie ter verlichting van verkoudheidsklachten.

Verdampen in de aromalamp of diffuser:

6 druppels Cajeput scheppen helderheid, evenwicht en zekerheid. En hebben bovendien een opwekkend effect op de stemming.

2 druppels Cajeput, 1 druppel Sandelhout, 1 druppel Lavendel en 1 druppel Geranium in de aromalamp verdiepen de ademhaling.

 

 

 

 

 

 

 

Kamille olie

Standaard

 Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

.

 

 

.

Kamille etherische olie (echt-blauw)

Kamille etherische olie (echte of blauwe kamille) wordt gewonnen door stoomdestillatie van de kamillebloemen en heeft een warme kruidige geur.

Er is vaak verwarring met kamille olie omdat er 2 verschillende soorten kamille olie zijn.

Er is de Roomse Kamille en de éénjarige Kamille, (Echte of Blauwe Kamille), dit is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt. In dit artikel wordt de echte Kamille besproken.

Alleen de Echte Kamille bevat Azuleen, de heilzame blauwe olie. Vandaar dat de olie ook vaak blauwe Kamille wordt genoemd.

De etherische olie van deze Kamille, Oleum chamomillaea, krijgt echter pas na destillatie een blauwe kleur die veroorzaakt wordt door een chemische stof, genaamd chamazuleen.

Echte kamille etherische olie is een kostbare olie omdat het plukken van de bloemen zeer arbeids intensief is en de opbrengst is uiterst laag.

De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.

De grote hoeveelheid aan alpha-bisabolol maakt de olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum.

.

 

kamille etherische olie

.

.

De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.

In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingsremmende, kalmerende en verzachtende werking.

Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend.

Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn.

 

 

Kamille etherische olie in de aromatherapie

 

Kamille etherische  olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, kiespijn

 

 

Psychisch

 

Kamille olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Alle Kamille oliën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen.

Ze zijn werkzaam op alle niveau’s : het lichamelijke, het emotionele en subtiele.

De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft.

Vanwege zijn kalmerende werking kan kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen.

 

 

Combineren met

 

Kamille olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendelpatchouli, roos, benzoë, neroli, bergamotcitroen, ylang ylang, jasmijn en scharlei.

 

 

Gebruik van kamille etherische olie

 

  • Bij ontstekingen in de mond: Maak een gorgeldrank door 4 druppels kamille in een glas gekookt water te mengen en gorgel hiermee 1 à 2 maal per dag.
  • Pijnlijke tandgroei bij kinderen: stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel kamille op een wattenstaafje.
  • Als verlichtend bad bij  huidproblemen: 3 druppels kamille, 3 druppels geranium en 4 druppels sandelhout mengen met een eetlepel melk, honing of dode zeezout. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.
  • Bij ontstoken, gevoelige huid, acne, huidproblemen: Een huidolie maken van  4 druppels duizendblad, 7 druppels kamille en 5 druppels roos met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
  • Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 2 tot 3 druppels kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 à 2 maal per dag deppen.
  • Zwellingen, verstuikingen: voeg 8 druppels blauwe kamille, 3 druppels lavendel, 3 druppels helichrysum, 1 druppel neroli en 3 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf het mengsel meermaals voorzichtig op de gezwollen plekken.

 

 

 

 

 

 

 

preview en aankoop boek “De Openbaring “: 

http://nl.blurb.com/books/5378870?ce=blurb_ew&utm_source=widget

 

 

 

 

Roos: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Roos etherische olie

.

Roos etherische olie is de koningin van de etherische olie.

De rozenstruik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geïntroduceerd.

De beste etherische olie komt uit Turkije, Bulgarije, Marokko en Frankrijk.

De echte rozen-olie van de Provençaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdamp destillatie.

 

 

 

.

Rozenolie heeft de hoogste frequentie van alle etherische oliën.

Afhankelijk van de rozensoort heeft de olie een lichtgele tot oranjebruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur.

Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes.

Goedkopere soorten rozenolie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte rozenolie.

 

Als je voor het eerst echte rozenolie ruikt zal je je verbazen over de geur.

Dit komt omdat je vaak door de vele cosmetica en parfums met rozengeur een verkeerde indruk krijgt. Je verwacht dan van rozenolie dezelfde geur als van deze producten.

 

Ruik de olie nooit vanuit het flesje maar doe 1 druppel op een tissue of nog beter, op een aromasteen. Na korte tijd zal de olie zijn geur ontvouwen en de omgeving veranderen in een heerlijk geurende rozentuin. Je zult merken dat de geur van de olie gelijk is aan die van een pas ontloken roos en een paar uur duidelijk aanwezig zal zijn.

Rozen olie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriële eigenschappen.

Van oudsher werd rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn.

Bovendien is het ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad.

Omdat echte roos etherische olie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van jojoba olie.

 

 

 

Roos etherische olie in de aromatherapie

.

Roos etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

huidontstekingen, verzorging voor de droge, gevoelige en rijpere huid, hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, menstruatieproblemen.

 

 

 

.

Psychische effecten

 

Rozenolie geeft psychische energie en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of terneergeslagen zijn. Deze olie schept een vredige en harmonische sfeer.

Rozenolie brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra open is versterkt deze olie de energie ervan en laat de liefdesenergie uitstralen

 

.Rozenolie kan goed gecombineerd worden met:

 

 

.

 

 

Gebruik van roos etherische olie

 

Parfum: maak van 1 druppel Roos en 5 ml. Jojoba- of Amandelolieolie een heerlijke parfum die lang actief blijft.

Lichte brandwonden: 1-2 druppels Roos in een eetlepel amandel olie mengen. Met dit mengsel de wonden insmeren.

Serum voor ontstoken, gevoelige huid, acne:2 druppels roos, 4 druppels kamille en 2 druppels geranium mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Dit serum 2x per dag de huid na het reinigen inmasseren.

Bij onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes: voeg 1 druppel roos toe aan een glas, gekookt, afgekoeld water. Goed roeren, hiermee 1 à 2x per dag de huid deppen.

Verdampen: 2 druppels roos en 1 druppel lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.