Tagarchief: hoesten

Rozemarijn: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Rozemarijn etherische olie

.

Rozemarijn etherische olie, Oleum rosmarini, wordt verkregen door waterdamp destillatie van de verse bloemen, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een en frisse, kruidige geur die een stimulerende uitwerking heeft op het centrale zenuwstelsel.

.

Rozemarijn is een houtige en aromatische groenblijvende winterharde heester.

De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen.

 

In het oude Rome en Griekenland werd Rozemarijn gezien als een heilige plant met vele magische eigen- schappen. De oude Grieken kenden aan Rozemarijn etherische olie een versterkende werking op het verstand en geheugen toe en daarom werd Rozemarijn een symbool van nagedachtenis, liefde en vriendschap bij geboorten, bruiloften en begrafenissen. Volgens deze traditie beschermt Rozemarijn tegen het kwaad en doet vriendschappen ontstaan.

In de Middeleeuwen kwam de plant ook in meer noordelijke streken voor. Ook hier ontstonden allerlei volksgebruiken. Ook hier brak men takken bij doop, huwelijk en begrafenis en verbrandde men rozemarijn in ziekenhuizen vanwege de ontsmettende werking. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, gebruikte Rozemarijn bij lever- en milt problemen.

 

Rozemarijn  heeft een gunstige invloed op een zwakke spijsvertering, een opgeblazen gevoel, zenuwpijn en heeft het vermogen de bloedsomloop te stimuleren.

Dit wordt veroorzaakt doordat het een bloedstuwende werking heeft en de weefsels verwijdt die er mee behandeld worden.

 

 

 

 

.

Rozemarijn etherische olie heeft een opwekkende invloed en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

acne, eczeem, dermatitis, hoofdroos, vet haar, haaruitval, luizen, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, lage bloeddruk, aderverkalking, hartkloppingen, griep, infecties, verkoudheid, zenuwpijn, darminfecties, duizeligheid, suikerziekte, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, jicht, verstuikingen, hoesten, verkoudheid, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, koude handen en voeten, spit.

 

 

Psychisch / emotioneel effect

.

Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een positieve atmosfeer.

Het heeft een verkwikkend en stimulerend effect op vermoeide en apathische mensen.

Verdamp deze olie als je moe bent of in de put zit. Rozemarijn is ook een fijne olie om in de sauna te gebruiken.

 

 

 

.

Belangrijk: Rozemarijnolie niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij hoge bloeddruk, ook oppassen bij epilep-tici.

 

 

Rozemarijn in het dagelijks gebruik

.

  • Bij droog haar 2 à 3 druppels Rozemarijn mengen met de voor het wassen benodigde hoeveelheid milde, neutrale shampoo.
  • Bij stress en oververmoeidheid; 10 à 15 druppels Rozemarijn mengen met een beetje melk of honing, dit mengsel aan het badwater toevoegen en ± 20 min. baden
  • Rozemarijn verdampen in een diffusser of op een aromasteen verfrist het geheugen en verheldert de geest. Het bevordert de goede zin en verhoogt het concentratie vermogen. Ideaal om bij te studeren. Als je moe, lusteloos of somber bent kan je ook Rozemarijn verdampen.
  • Rozemarijn helpt ook om grenzen te stellen als anderen proberen normen en waarden op te dringen.

 

.

Een goede massageolie voor voeten en benen:

Meng 4 druppels Rozemarijnolie, 2 druppels Pepermuntolie en 2 druppels Citroenolie met 4 theelepels basisolie (bijv. amandel, jojoba of een andere biologische plantaardige olie).

Masseer hiermee vanaf de voeten naar de knieen toe. Helpt om verkrampingen en spanningen op te lossen.

 

 

 

 

 

 

.

 

Advertenties

Roos: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Roos etherische olie

.

Roos etherische olie is de koningin van de etherische olie.

De rozenstruik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geïntroduceerd.

De beste etherische olie komt uit Turkije, Bulgarije, Marokko en Frankrijk.

De echte rozen-olie van de Provençaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdamp destillatie.

 

 

 

.

Rozenolie heeft de hoogste frequentie van alle etherische oliën.

Afhankelijk van de rozensoort heeft de olie een lichtgele tot oranjebruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur.

Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes.

Goedkopere soorten rozenolie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte rozenolie.

 

Als je voor het eerst echte rozenolie ruikt zal je je verbazen over de geur.

Dit komt omdat je vaak door de vele cosmetica en parfums met rozengeur een verkeerde indruk krijgt. Je verwacht dan van rozenolie dezelfde geur als van deze producten.

 

Ruik de olie nooit vanuit het flesje maar doe 1 druppel op een tissue of nog beter, op een aromasteen. Na korte tijd zal de olie zijn geur ontvouwen en de omgeving veranderen in een heerlijk geurende rozentuin. Je zult merken dat de geur van de olie gelijk is aan die van een pas ontloken roos en een paar uur duidelijk aanwezig zal zijn.

Rozen olie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriële eigenschappen.

Van oudsher werd rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn.

Bovendien is het ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad.

Omdat echte roos etherische olie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van jojoba olie.

 

 

 

Roos etherische olie in de aromatherapie

.

Roos etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

huidontstekingen, verzorging voor de droge, gevoelige en rijpere huid, hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, menstruatieproblemen.

 

 

 

.

Psychische effecten

 

Rozenolie geeft psychische energie en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of terneergeslagen zijn. Deze olie schept een vredige en harmonische sfeer.

Rozenolie brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra open is versterkt deze olie de energie ervan en laat de liefdesenergie uitstralen

 

.Rozenolie kan goed gecombineerd worden met:

 

 

.

 

 

Gebruik van roos etherische olie

 

Parfum: maak van 1 druppel Roos en 5 ml. Jojoba- of Amandelolieolie een heerlijke parfum die lang actief blijft.

Lichte brandwonden: 1-2 druppels Roos in een eetlepel amandel olie mengen. Met dit mengsel de wonden insmeren.

Serum voor ontstoken, gevoelige huid, acne:2 druppels roos, 4 druppels kamille en 2 druppels geranium mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Dit serum 2x per dag de huid na het reinigen inmasseren.

Bij onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes: voeg 1 druppel roos toe aan een glas, gekookt, afgekoeld water. Goed roeren, hiermee 1 à 2x per dag de huid deppen.

Verdampen: 2 druppels roos en 1 druppel lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.

 

 

 

 

Ravintsara : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Ravintsara etherische olie

 

 

 

 

.

Ravintsara etherische olie is een zeer weldadige olie voor de koude wintertijd. Tevens is het een zeer goede geur om je woonruimtes energetisch te reinigen en een frisse geur te geven.

 

Ravintsara, Cinnamomum camphora, wordt gewonnen door stoomdestillatie van het blad

De olie heeft een heldere frisse kruidige geur met een lichte kamfernoot. De geur doet ook iets aan eucalyptus denken.

 

 

 

 

.

Van de Cinnamomum camphora uit Madagaskar komt de ravintsara olie, Het is een prachtige boom met glanzende bladeren.

Deze olie wordt vaak verkocht als ravensara olie, die heeft echter een andere werking.

De werking van ravintsara olie is vergelijkbaar met die van kamfer etherische olie, echter is het kamfer aandeel in de ravintsara olie lager en daardoor milder in gebruik en zeer geschikt voor de aromatherapie.

 

 

 

Gebruik van ravintsara etherische olie in de aromatherapie

 

Ravintsara olie heeft een kramp verminderende en pijnstillende werking heeft en daarom heilzaam is bij de behandeling van reumatische klachten, spierpijnen en kneuzingen.

Ravinstara olie kan onder meer gebruikt worden bij; opkomende verkoudheid, hoesten, koude rillingen, griep en infecties, koorts,  onzuivere huid, jeuk, jeugdpuistjes, kneuzingen, verstuikingen, ontstekingen, reumatische pijnen, spierpijn, artritis, slechte doorbloeding van de benen, schaafwonden en zenuwpijnen.

 

 

.

 

 

Psychische effecten van Ravintsara etherische olie

 

Ravintsara heeft een rustgevende en kalmerende werking vooral bij depressies.

De olie richt de aandacht weer op het wezenlijke. Hij laat de geest weer op krachten komen en sterkt het zelfvertrouwen.

Je kan 5 tot 8 druppels verdampen in een aromadiffuser (ook om ruimtes energetisch te reinigen) of  in acute gevallen en bij mentale uitputting 1-2 druppels inhaleren vanaf een tissue of een paar druppeltje in een inhalator doen.

Ravintsara kan goed gemengd worden met lavendel, jeneverbes, verschillende ceder soorten, cajeput, lavandin, citroen, limoen en wierook.

 

 

 

 

 

Recepten met ravintsara etherische olie

 

  • 6 druppels verdampen in een aromadiffuser geeft verlichting bij verkoudheid, luchtwegklachten en bronchitis.
  • Bij kneuzingen brengt een koud kompress met enkele druppels ravintsara olie verlichting.
  • Bij jeuk een paar druppels olie oplossen in gekookt water, de jeukende plekken met het lauwe mengsel deppen om de jeuk te verlichten.
  • Puistjes: een paar druppels samen met wat lavendel etherische olie oplossen in wat water en daarmee huid met acne/puistje `s morgens en `s avonds na het reinigen als tonic gebruiken op een wattenschijfje.
  • Ravintsara olie kan goed gebruikt worden in massage olie: de olie heeft een sterke kramp- en pijnstillende werking en werkt tegen spierpijn.

Contraïndicatie: ravintsara niet gebruiken tijdens de zwangerschap en bij kinderen onder de 2 jaar.

 

 

 

 

 

Gezond fruit: zuurbes

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

.

Gezond fruit: zuurbes

 

De berberis vulgaris, oftewel de zuurbes, is een 1 tot 2 meter hoog wordende struik met heel veel stekende doornen. Vandaar dat je de struik nogal eens tegenkomt als afscheiding van tuintjes. Maar van oudsher werd de struik al gebruikt als afscheiding in wallen om het vee op zijn plek te houden, samen met onder andere de meidoorn.

In de herfst draagt deze struik prachtige langwerpige bessen (model van een klein worstje) die ongelooflijk zuur zijn. Onze ouders gebruikten de berberis vulgaris bij ontstekingen die met koorts gepaard gaan. Dit had een verkoelend effect. Maar ze gebruikten de berberis vulgaris bij nog meer ongemakken, zoals bij hoesten (problemen van de luchtwegen) en bij gal- en spijsverteringsklachten (sterk antibacterieel). De berberine is een heel bekend natuurgeneeskundig product gebruikt in fytotherapie en homeopathie.

 

 

Voor uitwendig gebruik

 

Bij aambeien en beenkramp kun je het blad en de bast van de twijgen gebruiken. Je maakt een kompres door een linnen of katoenen doek te dompelen in thee die je 10 minuten getrokken hebt van het blad en de bast. Dit is voor uitwendig gebruik. De blaadjes en thee niet innemen. De blaadjes zijn giftig!

 

 

Voor inwendig gebruik

 

De struiken komen veel voor in het Midden-Oosten. De bessen die in de natuurvoedingswinkels verkocht worden komen daar vandaan. In het Midden-Oosten wordt dankbaar gebruik gemaakt van de bessen door ze toe te voegen aan salades, rijstschotels, toetjes en gebak. Beroemd in Iran is een rijstschotel met berberis en saffraan.

 

 

 

 

 

Werkzame stoffen zuurbes

 

In de fytotherapie wordt met name de wortel en de wortelbast gebruikt. Soms wordt de bes en het blad eveneens aangewend voor medicinale doeleinden. De belangrijkste werkzame stof in zuurbes is de alkaloïde berberine. Daarnaast zitten de alkaloïden jatrorrhizine, palmatine, oxyacanthine, magnoflorine, berberubine, berbamine, columbamine, isoterandine en chelidoninezuur erin. Voorts bevat de zuurbes resinen, tanninen en vitamine C.

 

 

 

Zuurbes voor de spijsvertering

 

De bittere alkaloïden berberine en oxyacanthine maken van zuurbes een eetlustopwekkend middel. Daarnaast is het een maagversterkend middel. Het zorgt ervoor dat er meer galzuren worden aangemaakt zodat het eten beter verteerd kan worden. Daardoor is het goed voor de spijsvertering in het algemeen en worden voedingsstoffen beter opgenomen in het lichaam. Hierdoor zorgt het tevens voor een laxerende werking. Verder is het zurige van de bes een middel dat braakneigingen indamt. In de fytotherapie wordt zuurbes ingezet bij de volgende indicaties:

 

 

Dyspepsie,

Anorexia,

Lever- en galstuwingen,

Galstenen,

Galkolieken,

Misselijkheid, braakgevoelens,

Constipatie.

 

 

 

 

 

Zuurbes bij nierproblemen

 

Zuurbes heeft een urinedrijvende werking. Er zitten stoffen in die de nieren stimuleren in hun werking. Op deze manier worden ongewenste afvalstoffen beter uit het lichaam afgevoerd en kunnen nierproblemen zoals nierstenen niet of minder snel ontstaan. Er geldt een contraindicatie voor het gebruik van zuurbes bij nierproblemen als met tijdens een nieraandoening koorts heeft. Mocht de patiënt geen koorts hebben dan kan de zuurbes worden aangewend bij:

 

Nefrolithiasis of nierstenen,

Oedeem,

Urineretentie,

Ureterpijnen.

 

 

Overige medicinale werkingen zuurbes

 

De zuurbesbast is een tonicum voor de bloedvaten en wordt bij spataderen en aambeien ingezet. De antibacteriële werking van zuurbes wordt gebruikt bij infectieuze diarree, giardiasis, oppervlakkige ooginfecties, leishmaniasis, malaria, trichomoniasis en trypanosomiasen.

 

 

 

Dosis en waarschuwing

 

De wortel moet slechts in beperkte mate gegeten worden. De voorgeschreven maximum dosis is 0.6 gram, driemaal daags. Van de wortel wordt een kort afkooksel die je als thee kan drinken. Hiervoor wordt 40 gram per liter water gebruikt en er wordt aangeraden hier drie koppen thee per dag van te drinken teneinde de medicinale werkzaamheid te verkrijgen. Je kunt een tinctuur of moedertinctuur kopen op basis van een voorschrift van en fytotherapeut. Zuurbes wordt niet gegeven aan zwangere vrouwen omdat het de baarmoeder te veel stimuleert. Bij irritatie van het maagdarmslijmvlies wordt zuurbes niet voorgeschreven omdat het een te prikkelende werking heeft.

 

 

 

 

 

Hoestsiroop

 

Voor een hoestsiroop pers je de rijpe bessen, door ze in de blender te doen. Voeg zoveel honing toe dat het gelijke delen zijn en het mengsel een beetje te pruimen is (minder zuur). Dit mengsel niet verhitten! Roer het mengsel elke dag om. Zo krijg je een verzadigde oplossing. Na circa 14 dagen kun je dit mengsel in een donker glas op een koele plaats bewaren tot gebruik. Om het langer te bewaren moet het mengsel verzadigd zijn door de honing.

 

 

Jam

 

Voor de berberisjam, -confiture  of -compote kun je de bessen aan de kook brengen met een pectinegeleer-middel (bijvoorbeeld Marmello), geleisuiker of stevia. Daarna de potjes op de kop wegzetten tot gebruik. Heerlijk voor onder andere op je boterham of in je muesli. Zo serveer je gezondheid op je bord met berberis vulgaris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Engelwortel : etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

.

.

.

Engelwortel etherische olie

 

 

Engelwortel etherische olie wordt gewonnen door de stoomdestillatie van de wortel van de Angelica archangelica.

Dit is een imposante tot 2½ mtr. hoge, harige plant met varenachtige bladeren en witte bloemen.

De wortels en bladeren en stelen van de  Engelwortel worden ook als keukenkruid en medicijn toegepast.

 

 

De Angelica plant heeft diep wortelende penwortels die een hoog gehalte aan vluchtige oliën bevatten. Voor 1 kilo etherische olie is  300-350 kilo aan wortels nodig. De olie heeft een zeer aromatische peperachtige geur en is sterk antiseptisch.

Er wordt ook een etherische olie uit de vruchten en zaden gewonnen, deze is kleurloos met een frisse kruidige geur.

Een legende vertelt dat deze plant door de aartsengel Rafaël werd geopenbaard als geneesmiddel tegen de pest, vandaar ook de naam Archangelica.

 

 

 

Gebruik van Engelwortel etherische olie

 

Door de aardende werking van de engelwortel kan de olie zeer geschikt zijn om te gebruiken bij mensen die slecht slapen. De slaap zal diep zijn en vermoeidheid verdwijnt.

Ook bij verschillende huidproblemen kan je engelwortel inzetten, denk aan psoriasis en verstopte poriën. Bij ongemakken van het bewegingsapparaat, samen met een basis olie ( die de doorbloeding bevordert) de pijnlijke plekken inwrijven.

 

 

 

Gebruik in de aromatherapie

 

De olie wordt in de aromatherapie ook gebruikt bij:  huidklachten, psoriasis, artritis, jicht, reuma, oedeem, bronchitis, hoesten, verkoudheid, bloedarmoede, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, verstopping, aambeien, hartkloppingen, slecht slapen.

 

 

 

 

 

 

Psychisch

 

Engelwortel maakt je bewust van eigen denken en kunnen. Het is een opbouwende en stabiliserende olie en heeft een beschermende invloed. Geeft zelfvertrouwen en kracht. De olie heeft ook sterk aardende eigenschappen, hij zet de mens met beide benen op de grond. Engelwortel reinigt onze aura

contra-indicatie: niet gebruiken bij diabetes, tijdens zwangerschap en bij baby’s en kinderen.

 

 

 

Engelwortel etherische olie laat zich goed combineren met:

 

Bergamot, Citroen, Cisteroos, Den, Eucalyptus, Jeneverbes, Lemongrass, Patchouli, Scharlei, Tea Tree en Vetiver.

 

 

 

 

Gebruik van Engelwortel olie

 

  • Massageolie tegen uitputting, stress: meng 2 druppels engelwortel, 5 druppels salie, 7 druppels bergamot, 3 druppels lavendel en 5 druppels ceder met 50 ml. amandel olie.
  • Massageolie voor meer zelfvertrouwen: 5 druppels engelwortel en 5 druppels roos etherische olie mengen met 50 ml. plantaardige olie (bijv. amandel-, avocado- of jojobaolie). Met dit mengsel dagelijks buik en voeten masseren.
  • Gebruik engelwortel om te aarden bij een meditatie en het aura te reinigen.

 

Verdampen in een aromadiffuser:

  • 6-10 druppels in een aromadiffuser is een tonicum voor gestresste zenuwen en verloren energie wordt weer teruggewonnen.
  •  Bij slapeloosheid kan je een aromadiffuser of geursteen met engelwortel in de slaapkamer neerzetten.

 

 

 

 

 

 

 

Kruizemunt olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Kruizemunt olie (Mentha spicata)

 

Eigenschappen Kruizemunt olie

– aroma: munt-achtig, warm
– kleur: lichtgeel tot lichtgroen
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

 Toepassingen

 

geest en zenuwstelsel
– sterkt het zenuwstelsel en kalmeert de geest bij geïrriteerdheid, stress en zenuwachtigheid

luchtwegen
– infecties van de luchtwegen: kruizemunt olie is verkoelend, daarom is hij het beste te gebruiken voor infecties die gepaard gaan met koorts en (donker)geel slijm
a) verkoudheid met koorts, hoesten, slijm en keelpijn (dit is een oppervlakkige, acute infectie),
b) bronchitis (dit is een diepere infectie en kan zowel acuut als chronisch zijn),
c) infectie van de longen met koorts en veel geel of groengeel slijm (dit is een diepe infectie en vaak van chronische aard: ze heeft over het algemeen een langere aanloopperiode)

spijsverteringssysteem
– kalmeert de maag bij nerveuze spanningen in de maag en in de darmen met klachten zoals indigestie, overgeven, misselijkheid en in ernstige gevallen zelfs pijn in de maagstreek

deze klachten kunnen optreden
a) als gevolg van nerveuze spanningen, bv. bij toename van stress en emoties,
b) ze kunnen het gevolg zijn van een ‘iets verkeerds gegeten hebben’, bv. bij veel vetstoffen in de maaltijd of bij een maaltijd met producten die qua vertering niet goed samen gaan, zoals suikers in combinatie met eiwitten

lever en galblaas
– stimuleert de afscheiding van gal in de lever en is vooral te gebruiken bij spijsverteringsproblemen met pijn of een drukkend gevoel in de rechterzijde onder de laatste ribben

urinewegen
– blaasontstekingen met pijn bij het urineren, moeite met urineren en donkere urine (vaak ook koorts)

huid
– geneest de huid bij huidaandoeningen zoals geirriteerde huid, jeuk, eczeem, acne en wonden (altijd verdund gebruiken met een kompress)
– geneest littekens en striae

antiseptisch en antibacterieel
– voorkomt en geneest infecties, vooral op de huid en bij mond- en tandproblemen
– desinfecteert de lucht ter preventie en bestrijding van ziektekiemen in een ruimte

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 4 druppels, ook indien gebruikt in lotion of creme per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
– bad: maximaal 4 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– altijd verdunnen voor gebruik op de huid: kan huidirritatie veroorzaken
– niet langdurig gebruiken in verdamper: kan irritatie van de slijmvliezen veroorzaken
– niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsy
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken bij jonge kinderen
– niet gebruiken tijdens periode van borstvoeding (alle munt-soorten bezitten de eigenschap om de aanmaak van moedermelk te verminderen)
– niet gebruiken in combinatie met homeopatische middelen (munt neutraliseert de homeopatische werking)

 

 

Diversen

 

– wordt veel gebruikt in de levensmiddelen industrie (smaak- en geurstof) en de farmaceutische industrie,
– kruizemunt bevat een hoog gehalte aan carvon en maar weinig menthol,
– de aromatische olie van kruizemunt heeft een zachte en rustige werking en kan daarom goed gebruikt worden bij milde gevallen van bovengenoemde aard, bij oudere mensen, bij mensen met een zwakkere constitutie en tijdens de revalidatieperiode na een ziekte,
– pepermunt, ‘Mentha piperita’ is een kruising tussen kruizemunt, ‘Mentha spicata’, en watermunt, ‘Mentha aquatica’,
– goed te combineren met aromatische olie van basilicum, eucalyptus, jasmijn, laurier, lavendel, pepermunt, rozemarijn, sinaasappel

 

 

 

 

Verschillen tussen Kruizemunt en Pepermunt

 

– kruizemunt olie werkt kalmerend op het zenuwstelsel en is daardoor geschikt voor stress, irritatie en slapeloosheid gepaard gaande met koorts en andere hitte verschijnselen,
– pepermunt olie stimuleert het zenuwstelsel en is daardoor geschikt voor gevallen van geestelijke vermoeidheid, uitputting en gebrek aan concentratievermogen (bijvoorbeeld bij studeren, besprekingen en lange reistijden).

– kruizemunt olie heeft een verkoelende uitwerking: ze verdrijft koorts door de lichaamstemperatuur te verlagen,
– pepermunt olie heeft een verwarmende uitwerking: ze verdrijft koorts door transpiratie te bevorderen.

– kruizemunt olie kan ingezet worden bij zowel oppervlakkige als diepe infecties van de luchtwegen,
– pepermunt olie is voor oppervlakkige infecties van de luchtwegen (transpireren helpt alleen bij oppervlakkige infecties, niet bij dieper gelegen infecties zoals bronchitis en asthma).

 

 

Oppervlakkige infecties van de luchtwegen

 

hiermee zijn bedoeld verkoudheden: ze treden acuut op en gaan gepaard met koorts en rillingen, hoesten en keelpijn
– kruizemunt olie is verkoelend en kan daarom het beste gebruikt worden voor verkoudheden die optreden in de zomer of bij warm weer,
– pepermunt olie is verwarmend en kan daarom het beste gebruikt worden bij verkoudheden die optreden in de winter of bij koud, regenachtig weer

– kruizemunt olie is goed voor spijsverteringsproblemen met een vol gevoel en zelfs enige pijn in de maagstreek,
– pepermunt olie is meer geschikt voor spijsverteringsproblemen met krampen in de darmen.

 

 

pepermunt