Tagarchief: destillatie

Ylang Ylang: etherische olie.

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

Ylang Ylang

 

De wilde Ylang Ylang, Cananga odorata is een tot 20 meter hoge boom die oorspronkelijk van de Filippijnen stamt. De naam YlangYlang betekent ‘Bloem der Bloemen’. Heden wordt de Ylang Ylangboom, Uona odorantissima, vooral aangeplant op Madagaskar, Haiti, Sansibar, Sumatra en de Comoren. De bloemen van deze boom kunnen zachtpaars, roze of geel zijn.

 

De gele bloemen brengen de beste kwaliteit etherische olie en alleen de olie uit de eerste destillatie is van de beste kwaliteit en er is minimaal 50 kilo aan bloemen nodig voor 1 kilo etherische olie. De belangrijkste oogsttijd is vanaf februari tot mei.

De YlangYlang olie is een lichtgele iets taaie olie met een zoete bloemige geur die lijkt op Jasmijn en Hyacint.

 

 

.

 

.

YlangYlang is ontspannend, zinnenprikkelend en stimulerend

.

De olie wordt traditioneel gebruikt in de huidverzorging en parfumindustrie. Het maakt o.a. deel uit van Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums.

YlangYlang essentiële olie schenkt vertrouwen en geborgenheid. De olie zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op een goede conversatie, begrip en samenwerking. Voor mensen die voortdurend onder stress staan is een bad met YlangYlang zeer ontspannend.

De olie is algemeen koortswerend en weerstand (tegen infecties) verhogend.

Als je de zoete geur van YlangYlang een beetje te veel van het goede vindt, dan kan je de olie te mengen met Bergamot of een andere Citrus-olie die de geur wat frisser maken en bovendien de kalmerende eigenschappen versterken.

Verder is Ylang Ylangolie uitstekend te combineren met Rozenhout, Jasmijn, Vetiver, Bergamot, Mimosa, Cassia, Roos en Tuberoos. Voor zinnelijke geuren kan je YlangYlang mengen met Geranium, Scharlei, Sandelhout of Jasmijn.

 

 

.

 

 

Gebruik van Ylang Ylang in het dagelijks leven

.

  • Futloos en afbrekend haar; 3 druppels YlangYlang toevoegen aan een milde neutrale shampoo en hiermee 2 keer per week het haar wassen.
  • Ontspannend bad; 2 druppels YlangYlang, 2 druppels Amyris, 2 druppels Bergamot en 1 druppel roos mengen met een beetje honing of room en dit mengsel aan een warm bad toevoegen.

 

 

 

.

  • Onzuivere huid en jeugdpuistjes; 3 tot 5 druppels YlangYlang in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid deppen.
  • Broze nagels; 5 druppels YlangYlang mengen in een eetlepel Tarwekiem olie en hiermee `s avonds voor het naar bed gaan, de nagels en het nagelbed masseren.
  • Verdampen: 6 druppels YlangYlang in een vernevelaar verdrijven een depressieve stemming.
  • Haarolie: meng 50 gram biologische kokosolie met 50 gram biologische palmolie en voeg hieraan 6 druppels YlangYlang toe. Gebruik dit als haarverzorging bij broze snel afbrekende haren.
  • Hartkloppingen: 6 druppels YlangYlang, 1 druppel Lavendel en 1 druppel Neroli toevoegen aan 30 ml. plantaardige olie en hiermee de hartstreek insmeren.

 

.

 

 

 

 

Rozemarijn: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Rozemarijn etherische olie

.

Rozemarijn etherische olie, Oleum rosmarini, wordt verkregen door waterdamp destillatie van de verse bloemen, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een en frisse, kruidige geur die een stimulerende uitwerking heeft op het centrale zenuwstelsel.

.

Rozemarijn is een houtige en aromatische groenblijvende winterharde heester.

De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen.

 

In het oude Rome en Griekenland werd Rozemarijn gezien als een heilige plant met vele magische eigen- schappen. De oude Grieken kenden aan Rozemarijn etherische olie een versterkende werking op het verstand en geheugen toe en daarom werd Rozemarijn een symbool van nagedachtenis, liefde en vriendschap bij geboorten, bruiloften en begrafenissen. Volgens deze traditie beschermt Rozemarijn tegen het kwaad en doet vriendschappen ontstaan.

In de Middeleeuwen kwam de plant ook in meer noordelijke streken voor. Ook hier ontstonden allerlei volksgebruiken. Ook hier brak men takken bij doop, huwelijk en begrafenis en verbrandde men rozemarijn in ziekenhuizen vanwege de ontsmettende werking. Hippocrates, de vader van de moderne geneeskunde, gebruikte Rozemarijn bij lever- en milt problemen.

 

Rozemarijn  heeft een gunstige invloed op een zwakke spijsvertering, een opgeblazen gevoel, zenuwpijn en heeft het vermogen de bloedsomloop te stimuleren.

Dit wordt veroorzaakt doordat het een bloedstuwende werking heeft en de weefsels verwijdt die er mee behandeld worden.

 

 

 

 

.

Rozemarijn etherische olie heeft een opwekkende invloed en wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

acne, eczeem, dermatitis, hoofdroos, vet haar, haaruitval, luizen, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, lage bloeddruk, aderverkalking, hartkloppingen, griep, infecties, verkoudheid, zenuwpijn, darminfecties, duizeligheid, suikerziekte, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, jicht, verstuikingen, hoesten, verkoudheid, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, koude handen en voeten, spit.

 

 

Psychisch / emotioneel effect

.

Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een positieve atmosfeer.

Het heeft een verkwikkend en stimulerend effect op vermoeide en apathische mensen.

Verdamp deze olie als je moe bent of in de put zit. Rozemarijn is ook een fijne olie om in de sauna te gebruiken.

 

 

 

.

Belangrijk: Rozemarijnolie niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij hoge bloeddruk, ook oppassen bij epilep-tici.

 

 

Rozemarijn in het dagelijks gebruik

.

  • Bij droog haar 2 à 3 druppels Rozemarijn mengen met de voor het wassen benodigde hoeveelheid milde, neutrale shampoo.
  • Bij stress en oververmoeidheid; 10 à 15 druppels Rozemarijn mengen met een beetje melk of honing, dit mengsel aan het badwater toevoegen en ± 20 min. baden
  • Rozemarijn verdampen in een diffusser of op een aromasteen verfrist het geheugen en verheldert de geest. Het bevordert de goede zin en verhoogt het concentratie vermogen. Ideaal om bij te studeren. Als je moe, lusteloos of somber bent kan je ook Rozemarijn verdampen.
  • Rozemarijn helpt ook om grenzen te stellen als anderen proberen normen en waarden op te dringen.

 

.

Een goede massageolie voor voeten en benen:

Meng 4 druppels Rozemarijnolie, 2 druppels Pepermuntolie en 2 druppels Citroenolie met 4 theelepels basisolie (bijv. amandel, jojoba of een andere biologische plantaardige olie).

Masseer hiermee vanaf de voeten naar de knieen toe. Helpt om verkrampingen en spanningen op te lossen.

 

 

 

 

 

 

.

 

Roos: etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

Roos etherische olie

.

Roos etherische olie is de koningin van de etherische olie.

De rozenstruik komt oorspronkelijk uit Perzië en werd langzamerhand in gematigder gebieden geïntroduceerd.

De beste etherische olie komt uit Turkije, Bulgarije, Marokko en Frankrijk.

De echte rozen-olie van de Provençaalse en Damaceense Roos wordt gewonnen door waterdamp destillatie.

 

 

 

.

Rozenolie heeft de hoogste frequentie van alle etherische oliën.

Afhankelijk van de rozensoort heeft de olie een lichtgele tot oranjebruine kleur en een warme, liefelijke zoete geur.

Voor 1 kilo olie benodigt men 5000 kilo bloemblaadjes.

Goedkopere soorten rozenolie worden met alcohol geëxtraheerd uit de bloemen, deze olie is amberkleurig en heeft een warme zoete geur, echter veel harder en vlakker dan de echte rozenolie.

 

Als je voor het eerst echte rozenolie ruikt zal je je verbazen over de geur.

Dit komt omdat je vaak door de vele cosmetica en parfums met rozengeur een verkeerde indruk krijgt. Je verwacht dan van rozenolie dezelfde geur als van deze producten.

 

Ruik de olie nooit vanuit het flesje maar doe 1 druppel op een tissue of nog beter, op een aromasteen. Na korte tijd zal de olie zijn geur ontvouwen en de omgeving veranderen in een heerlijk geurende rozentuin. Je zult merken dat de geur van de olie gelijk is aan die van een pas ontloken roos en een paar uur duidelijk aanwezig zal zijn.

Rozen olie is opwekkend, harmoniserend en bekend om zijn helende en antibacteriële eigenschappen.

Van oudsher werd rozenolie beschouwd als een vrouwelijke olie, het heeft dan ook een opmerkelijke gunstige invloed op de vrouwelijke organen. De olie reguleert de menstruatie en de emotionele klachten die hiermee verbonden zijn.

Bovendien is het ideaal in huid- en gezichts olie en in parfum en bad.

Omdat echte roos etherische olie zeer kostbaar is wordt het vaak aangeboden als mengsel van 3-5% etherische olie in een basis van jojoba olie.

 

 

 

Roos etherische olie in de aromatherapie

.

Roos etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij:

huidontstekingen, verzorging voor de droge, gevoelige en rijpere huid, hooikoorts, astma, hoesten, oorpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, nervositeit, neerslachtigheid, vermoeide spieren, eczeem, spataderen, gesprongen adertjes (couperose), herpes, rimpels, hartkloppingen, mentale vermoeidheid, hoofdpijn, stress, overgangs-problemen, premenstruele spanningen, menstruatieproblemen.

 

 

 

.

Psychische effecten

 

Rozenolie geeft psychische energie en schenkt rust aan mensen die geestelijk overspannen of terneergeslagen zijn. Deze olie schept een vredige en harmonische sfeer.

Rozenolie brengt genezing voor de hartchakra en helpt deze zich te openen als ze zich door verdriet heeft gesloten. Als de hartchakra open is versterkt deze olie de energie ervan en laat de liefdesenergie uitstralen

 

.Rozenolie kan goed gecombineerd worden met:

 

 

.

 

 

Gebruik van roos etherische olie

 

Parfum: maak van 1 druppel Roos en 5 ml. Jojoba- of Amandelolieolie een heerlijke parfum die lang actief blijft.

Lichte brandwonden: 1-2 druppels Roos in een eetlepel amandel olie mengen. Met dit mengsel de wonden insmeren.

Serum voor ontstoken, gevoelige huid, acne:2 druppels roos, 4 druppels kamille en 2 druppels geranium mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Dit serum 2x per dag de huid na het reinigen inmasseren.

Bij onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, wondjes, zweertjes: voeg 1 druppel roos toe aan een glas, gekookt, afgekoeld water. Goed roeren, hiermee 1 à 2x per dag de huid deppen.

Verdampen: 2 druppels roos en 1 druppel lavendel in de aromalamp in de slaapkamer zorgen voor een goede nachtrust.

 

 

 

 

Neroli: etherische olie

Standaard

categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

.

 

Neroli etherische olie

.

Neroli etherische olie  wordt ook wel sinaasappel- of oranjebloesem etherische olie genoemd en heeft een exotische bloemige geur die activerend op geest en lichaam werkt.

.
.
Neroli olie wordt gewonnen door waterdamp destillatie van de bloesem van de bittere sinaasappelboom (Citrus aurantium amara), die behoort tot de wijnfruitfamilie. Om 1 kilo olie te verkrijgen is ongeveer 1000 kilo bloesem nodig.

Uit het achtergebleven distillatiewater waarin nog resten etherische olie aanwezig zijn wordt het sinaasappelbloesem hydrolaat gewonnen, dit hydrolaat kan je goed gebruiken om cosmeticaproducten te maken.

 

 

 

 

De Citrus aurantium amara is een sterke citrusboom. Ze zijn groen blijvend en kunnen in het wild een hoogte van 6 meter bereiken. Gecultiveerd, worden ze maar half zo hoog.

De vrucht wordt gebruikt om smaak te geven aan likeur, zoals Grand Marnier en Triple sec en van de bladeren en twijgen wordt de petitgrain olie (soms ook bigarade genoemd) gemaakt

Neroli helpt effectief bij emotionele problemen maar het is ook een zonnige olie die zeer goed in huidverzorging en parfum gebruikt kan worden.

 

Neroli is één van de weinige etherische oliën waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze de serotoninespiegel in de hersenen verhoogt, hoewel de kracht van suggestie en persoonlijke voorkeur een belangrijke rol kan spelen in de effectiviteit. Serotonine is een belangrijke humeur verbeterende neurotransmitter en een verhoogde spiegel in de hersenen zorgt voor een prettig en rustig gevoel.

 

 

 

 

Er wordt geloofd dat de traditie om sinaasappelbloesem in het boeket of kapsel van een bruid te gebruiken is, omdat de geur van de bloesem de zenuwen stilt.

 

 

Neroli etherische olie in de aromatherapie

 

Neroli kan worden gebruikt bij de volgende klachten:

Menstruatieklachten, littekens, zwangerschapsstriemen, couperose, rimpels, nervositeit, hartbeklemming, hoofdpijn, koorts, maagklachten, reisziekte, slechte bloedsomloop, chronische diarree, krampen, vertraagd hartritme, hartkloppingen, shock, emoties, angstgevoelens, acne, vette huid, vet haar, slecht en onrustig slapen.

Neroli werkt goed in combinatie met citroen, kamille, koriander, geranium, jasmijn, lavendel, roos en ylang ylang.

Neroli in combinatie met lavendel verbeterd de elasticiteit van de huid.

 

 

 

Gebruik van neroli

 

  • Menstruatiekrampen: meng 3 druppels neroli etherische olie en 3 druppels lavendel in 1 eetlepel basisolie en masseer over de buik.
  • Nervositeit: Maak een massageolie van 3 druppels neroli met een eetlepel basisolie en masseer dit mengsel licht over het gehele lichaam.
  • Beklemmend gevoel om het hart; meng 3 druppels neroli, 1 druppel geranium en 3 druppels petitgrain met 50 ml. basisolie. Met dit mengsel de hartstreek naar behoefte masseren.
  • Slapeloosheid: 3 tot 5 druppels neroli in een beetje melk of honing mengen en dit mengsel aan een warm bad toevoegen. Hierin voor het naar bed gaan 15 tot 20 minuten baden.
  • Onzuivere, vette huid, acne: gebruik oranjebloesem hydrolaat als tonic om de huid te reinigen.
  • Parfum: voeg een paar druppels neroli toe aan 50 ml. jojoba olie. Dit geeft een heerlijk geurend natuurlijk parfum, breng een beetje aan in de nek en op de polsen.

 

 

 

 

 

 

Echte kamille : etherische olie

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Kamille etherische olie

 

Kamille etherische olie (echte of blauwe kamille) wordt gewonnen door stoomdestillatie van de kamillebloemen en heeft een warme kruidige geur.

 

Er is vaak verwarring met Kamille olie omdat er 2 verschillende soorten Kamille olie zijn.

 

 

 

 

Er is de Roomse Kamille en de éénjarige Kamille, Matricaria chamomilla (Echte of Blauwe Kamille), dit is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt. In dit artikel wordt de echte Kamille besproken.

Alleen de Echte Kamille bevat Azuleen, de heilzame blauwe olie. Vandaar dat de olie ook vaak blauwe Kamille wordt genoemd.

De etherische olie van deze Kamille, Oleum chamomillaea, krijgt echter pas na destillatie een blauwe kleur die veroorzaakt wordt door een chemische stof, genaamd chamazuleen.

Echte kamille etherische olie is een kostbare olie omdat het plukken van de bloemen zeer arbeids intensief is en de opbrengst is uiterst laag.

De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.

De grote hoeveelheid aan alpha-bisabolol maakt de olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum.

De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.

 

 

In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekingsremmende, kalmerende en verzachtende werking.

Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend.

Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

Kamille etherische olie in de aromatherapie

 

Kamille etherische  olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, kiespijn.

 

 

 

Psychisch

 

Kamille olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Alle Kamille oliën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen.

Ze zijn werkzaam op alle niveau’s : het lichamelijke, het emotionele en subtiele.

De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft.

Vanwege zijn kalmerende werking kan Kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen.

 

 

Combineren met:

 

Kamille olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendel, Patchouli, Roos, Benzoë, Neroli, Bergamot, Citroen, Ylang Ylang, Jasmijn en Scharlei.

 

 

 

Gebruik van Kamille etherische olie

 

  • Bij ontstekingen in de mond: Maak een gorgeldrank door 4 druppels Kamille in een glas gekookt water te mengen en gorgel hiermee 1 à 2 maal per dag.
  • Pijnlijke tandgroei bij kinderen: stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel Kamille op een wattenstaafje.
  • Als verlichtend bad bij  huidproblemen: 3 druppels Kamille, 3 druppels Geranium en 4 druppels Sandelhout mengen met een eetlepel melk, honing of dode zeezout. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.
  • Bij ontstoken, gevoelige huid, acne, huidproblemen: Een huidolie maken van  4 druppels Duizendblad, 7 druppels Kamille en 5 druppels Roos met 40 ml. Jojoba olie en 10 ml. Tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
  • Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 2 tot 3 druppels Kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 à 2 maal per dag deppen.
  • Zwellingen, verstuikingen: voeg 8 druppels blauwe Kamille, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Helicryse, 1 druppel Neroli en 3 druppels Patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf het mengsel meermaals voorzichtig op de gezwollen plekken.

 

 

 

 

 

 

Jeneverbes: etherische olie.

Standaard

categorie :  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

Jeneverbes etherische olie

 

Jeneverbes etherische olie komt van de Jeneverbes struik, Juniperus communis, een groenblijvende struik of boom met naaldvormige bladeren behoort tot de Cypressenfamilie.

Omdat de bessen 2-3 jaar nodig hebben om te rijpen komen aan één boom zowel donkerblauwe, rijpe bessen als groene, onrijpe bessen.

De boom stamt oorspronkelijk uit noordelijke streken, Noord-Azië en Noord-Amerika maar komt nu ook veel voor in de Zuid-Europese landen. Italië, Kroatië en Albanië zijn grote bessenleveranciers.

 

 

 

 

Jeneverbes bezit een uitgesproken aromatische geur, die uit alle delen van de plant opstijgt. Het hout werd gebruikt om vlees te roken en de bessen worden traditioneel gebruikt om `Gin` te parfumeren. Onze `jenever` heeft zijn oorsprong in deze plantennaam.

 

 

De etherische olie wordt verkregen door destillatie met waterdamp van vers geoogste takken met bessen.

De olie heeft een lichtgele kleur met een houtige geur die op die van dennenaalden lijkt en werkt sterk reinigend op lichaam en geest.

 

 

 

 

Jeneverbes ondersteunt het lichaam bij de ontgifting, het kan de afscheiding stimuleren van vloeibare en vaste giftige stoffen.

Jeneverbes etherische olie is zeer heilzaam bij gewrichtspijn,  reumatische klachten, jicht, zenuwpijnen en spierpijn.

Maar wordt in de aromatherapie ook gebruikt voor: opkomende verkoudheid, jeuk, jeugdpuistjes en onzuivere huid, verminderde eetlust, brandend maagzuur, cellulite, menstruatiepijnen, witte vloed, blaasontsteking, angst, nervositeit, stress.

 

 

Psychisch/spiritueel gebruik van jeneverbes etherische olie

 

Jeneverbesolie heeft een kalmerende, rustgevende en verfrissende werking. Vooral mensen die lijden aan stress of angsttoestanden, vermoeidheid of overspannen zijn, kunnen de olie een tijdje in de verdamper gebruiken.

 

 

Jeneverbesolie is een ontgiftende olie die helpt bij het opruimen van opgehoopte negatieve energieën. De olie kan ook gebruikt worden om kamers en gebouwen te zuiveren van ongewenste energie.

Zoiets is heel nuttig als er een nieuw huis wordt betrokken of als er iets onprettigs in het eigen huis is gebeurd. Doe de olie in een aromalampje of verstuiver en laat het hele gebied dat gezuiverd moet worden zich met de geur vullen.

 

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap omdat de olie de baarmoederspier stimuleert. Niet bij nieraandoeningen en niet langer dan 6 weken achtereen gebruiken.

Jeneverbes kan goed gecombineerd worden met lavendel, cypres, den, rozemarijn, geranium, elemi, vetiver, ceder en citrusoliën.

 

 

Gebruik van jeneverbes etherische olie

 

Bij slappe spieren: 10 druppels Jeneverbes mengen in een eetlepel plantaardige olie en met dit mengsel de spieren masseren.

Bij psoriasis kan je de olie onverdund gebruiken om de huid schoon te maken. (gebruik wel een goede kwaliteit etherische olie)

Massageolie voor gespannen/verharde spieren:  meng 4 druppels jeneverbes, 4 druppels citroen, 2 druppels lavendel, 2 druppels rozemarijn en 2 druppels wintergreen met 50 ml. amandel olie en masseer de gevoelige plekken.

Eczeem, onzuivere huid, jeugdpuistjes:  Maak een gezichtstonic van 20 druppels jeneverbes in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee iedere avond de huid deppen of afspoelen.