Tagarchief: olie

Kruizemunt olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Kruizemunt olie (Mentha spicata)

 

Eigenschappen Kruizemunt olie

– aroma: munt-achtig, warm
– kleur: lichtgeel tot lichtgroen
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

 

 

 Toepassingen

 

geest en zenuwstelsel
– sterkt het zenuwstelsel en kalmeert de geest bij geïrriteerdheid, stress en zenuwachtigheid

luchtwegen
– infecties van de luchtwegen: kruizemunt olie is verkoelend, daarom is hij het beste te gebruiken voor infecties die gepaard gaan met koorts en (donker)geel slijm
a) verkoudheid met koorts, hoesten, slijm en keelpijn (dit is een oppervlakkige, acute infectie),
b) bronchitis (dit is een diepere infectie en kan zowel acuut als chronisch zijn),
c) infectie van de longen met koorts en veel geel of groengeel slijm (dit is een diepe infectie en vaak van chronische aard: ze heeft over het algemeen een langere aanloopperiode)

spijsverteringssysteem
– kalmeert de maag bij nerveuze spanningen in de maag en in de darmen met klachten zoals indigestie, overgeven, misselijkheid en in ernstige gevallen zelfs pijn in de maagstreek

deze klachten kunnen optreden
a) als gevolg van nerveuze spanningen, bv. bij toename van stress en emoties,
b) ze kunnen het gevolg zijn van een ‘iets verkeerds gegeten hebben’, bv. bij veel vetstoffen in de maaltijd of bij een maaltijd met producten die qua vertering niet goed samen gaan, zoals suikers in combinatie met eiwitten

lever en galblaas
– stimuleert de afscheiding van gal in de lever en is vooral te gebruiken bij spijsverteringsproblemen met pijn of een drukkend gevoel in de rechterzijde onder de laatste ribben

urinewegen
– blaasontstekingen met pijn bij het urineren, moeite met urineren en donkere urine (vaak ook koorts)

huid
– geneest de huid bij huidaandoeningen zoals geirriteerde huid, jeuk, eczeem, acne en wonden (altijd verdund gebruiken met een kompress)
– geneest littekens en striae

antiseptisch en antibacterieel
– voorkomt en geneest infecties, vooral op de huid en bij mond- en tandproblemen
– desinfecteert de lucht ter preventie en bestrijding van ziektekiemen in een ruimte

 

 

 Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 4 druppels, ook indien gebruikt in lotion of creme per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 4% van de olie)
– bad: maximaal 4 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– altijd verdunnen voor gebruik op de huid: kan huidirritatie veroorzaken
– niet langdurig gebruiken in verdamper: kan irritatie van de slijmvliezen veroorzaken
– niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsy
– vermijd bij zwangerschap
– niet gebruiken bij jonge kinderen
– niet gebruiken tijdens periode van borstvoeding (alle munt-soorten bezitten de eigenschap om de aanmaak van moedermelk te verminderen)
– niet gebruiken in combinatie met homeopatische middelen (munt neutraliseert de homeopatische werking)

 

 

Diversen

 

– wordt veel gebruikt in de levensmiddelen industrie (smaak- en geurstof) en de farmaceutische industrie,
– kruizemunt bevat een hoog gehalte aan carvon en maar weinig menthol,
– de aromatische olie van kruizemunt heeft een zachte en rustige werking en kan daarom goed gebruikt worden bij milde gevallen van bovengenoemde aard, bij oudere mensen, bij mensen met een zwakkere constitutie en tijdens de revalidatieperiode na een ziekte,
– pepermunt, ‘Mentha piperita’ is een kruising tussen kruizemunt, ‘Mentha spicata’, en watermunt, ‘Mentha aquatica’,
– goed te combineren met aromatische olie van basilicum, eucalyptus, jasmijn, laurier, lavendel, pepermunt, rozemarijn, sinaasappel

 

 

 

 

Verschillen tussen Kruizemunt en Pepermunt

 

– kruizemunt olie werkt kalmerend op het zenuwstelsel en is daardoor geschikt voor stress, irritatie en slapeloosheid gepaard gaande met koorts en andere hitte verschijnselen,
– pepermunt olie stimuleert het zenuwstelsel en is daardoor geschikt voor gevallen van geestelijke vermoeidheid, uitputting en gebrek aan concentratievermogen (bijvoorbeeld bij studeren, besprekingen en lange reistijden).

– kruizemunt olie heeft een verkoelende uitwerking: ze verdrijft koorts door de lichaamstemperatuur te verlagen,
– pepermunt olie heeft een verwarmende uitwerking: ze verdrijft koorts door transpiratie te bevorderen.

– kruizemunt olie kan ingezet worden bij zowel oppervlakkige als diepe infecties van de luchtwegen,
– pepermunt olie is voor oppervlakkige infecties van de luchtwegen (transpireren helpt alleen bij oppervlakkige infecties, niet bij dieper gelegen infecties zoals bronchitis en asthma).

 

 

Oppervlakkige infecties van de luchtwegen

 

hiermee zijn bedoeld verkoudheden: ze treden acuut op en gaan gepaard met koorts en rillingen, hoesten en keelpijn
– kruizemunt olie is verkoelend en kan daarom het beste gebruikt worden voor verkoudheden die optreden in de zomer of bij warm weer,
– pepermunt olie is verwarmend en kan daarom het beste gebruikt worden bij verkoudheden die optreden in de winter of bij koud, regenachtig weer

– kruizemunt olie is goed voor spijsverteringsproblemen met een vol gevoel en zelfs enige pijn in de maagstreek,
– pepermunt olie is meer geschikt voor spijsverteringsproblemen met krampen in de darmen.

 

 

pepermunt

 

 

 

 

 

Koriander olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

.

.

.

.

Koriander olie (Coriandrum sativum)

.

Eigenschappen Koriander olie

.

– aroma: zout, houtachtig, kruidig
– kleur: kleurloos tot lichtgeel
– consistentie: dun
– extractie: stoomdistillatie

.

.

Toepassingen

.

Algemeen

koriander olie is licht verwarmend en stimulerend: bij onderstaande condities niet gebruiken als er sprake is van oververhitting en (hoge) koorts

.

geest en zenuwstelsel

opwekkend en ontspannend, rustgevend: bij geestelijke vermoeidheid, zenuwspanningen, slapeloosheid
(koriander olie bevat een hoog percentage linalool: linalool vertraagt de activiteiten van het motorisch systeem van de hersenen)

.

spijsverteringssysteem

bevordert de spijsvertering:

a) bij indigestie met pijn en krampen in maag en darmen, winderigheid, constipatie en misselijkheid
b) bij een zwakke of nerveuze maag met gebrek aan eetlust, een opgeblazen gevoel na de maaltijd, anorexia

.

lever

stimuleert de productie van gal in de lever en helpt bij de afbraak en verwijdering van vetstoffen uit het lichaam

.

.

huid

– striae en littekens

.

spieren en gewrichten

reumatiek en arthritis: bij ontstekingen, pijn en stijfheid in spieren en gewrichten

.

seksuele energie

gebrek aan libido: in gevallen van impotentie of frigiditeit

.

 Dosering en Applicatie

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

.

 Contra-indicatie en waarschuwing

– vermijd bij zwangerschap
– verdund en nooit in te grote hoeveelheden gebruiken:
a) koriander olie kan in sommige gevallen irritatie van de huid, de ogen en het neusslijmvlies veroorzaken (dit is te wijten aan de aanwezigheid van linalool)
b) kan bij te hoge dosis euforie en verdoving veroorzaken

.

 Diversen

– koriander is ook bekend als ‘cilantro’ en ‘ketoembar’
– wordt ook gebruikt in de parfum-, cosmetica en levensmiddelen industrie
– het belangrijkste chemische bestanddeel in de aromatische olie van koriander is linalool, tot 80% (voor korte beschrijving van linalool, zie ‘Ho-blad olie’)
– koriander – blad en zaad – bezit anti-oxidanten: voorkomt bederf van voedsel (vooral vlees)
– goed te combineren met aromatische olie van bergamot, citronella, cypres, den, frankincense, gember, jasmijn, kaneel, kruidnagel, mandarijn, neroli, petitgrain, sandelhout, scharlei, tea tree, zoete sinaasappel, wierook

.

Medisch en Biochemisch Onderzoek

Dodecenal, een chemische stof die zowel in het blad als in de zaadjes van koriander wordt aangetroffen, bezit krachtige anti-bacteriële eigenschappen volgens onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley: zij hebben aangetoond dat dodecenal bijzonder effectief is in de bestrijding van de Salmonella bacterie. (een paar blaadjes koriander/cilantro in een maaltijd is hiervoor echter niet toereikend: de hoeveelheid ervan moet minstens even groot zijn als de hoeveelheid van de rest van de maaltijd)

In laboratorium proeven is aangetoond dat koriander zaad het cholesterol gehalte kan verlagen (door de aanmaak van gal in de lever te stimuleren)

Koriander extract heeft een regulerende werking op de insuline in het lichaam; in de traditionele geneeskunde is het sinds oudsher een belangrijk kruid bij de bestrijding van diabetes

(gebruik koriander olie nooit ter vervanging van cholesterol-verlagende of anti-diabetische medicijnen, tenzij onder strikt toezicht van een behandelende arts)

.

.

.

.

.

.

Dille olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

.

.

.

.

Dille olie

.

Schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae)
Latijnse benaming: Anethum graveolens
Etherische olie verkregen door distillatie van zaden
Product afkomstig van de biologische landbouw: gecontroleerd door Certisys-BE1

.

.

Voorstelling

.

De schermbloemigen (apiaceae of umbelliferae) zijn overvloedig aanwezig in heel Europa. Verschillende onder hen bieden ons een etherische olie: anijs, karwij, koriander, venkel, enz. De etherische olie van dille bestaat uit monoterpenen en ketonen.

.

.

.

.

Eigenschappen

.

Ze handelt op winderigheden, kolieken en intestinale spasmen, want de etherische oliën van zaden hebben een anti-spasmodisch effect op de gladde spierweefsels die de peristaltische bewegingen van de darmen controleren. Ze bestrijdt de insufficiëntie van de lever en de galblaas. Het is eveneens een goed diuretisch middel en nierbeschermend.

.

.

Psycho-emotioneel vlak

.

Het aroma dat vrijkomt is fijn en fris en heeft een lichte anijssmaak. De etherische olie van dille oefent een neurotonisch en antidepressief effect uit. Ze harmoniseert het geheel van digestieve functies, frist de geest op en scherpt haar aan door haar buitengewone stimulerende werking.

.

.

.

.

.

.

Limoen olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

.

.

limoen etherische olie

.

Limoen etherische olie,  de latijnse naam is Citrus aurantifolia, komt van de koude persing van de limoenvrucht of door stoom destillatie van het hele geperste fruit, als bijproduct van de sapproductie.

De olie die van de schil komt is lichtgeel tot olijfgroen van kleur met een zoete citrusgeur. De olie van het fruit is helder tot lichtgeel met een krachtige, fruitige geur.

Limoen heeft een verfrissende en verkwikkende werking op de geest en op de huid.

Deze olie maakt je vrolijk en activeert de creativiteit. Limoen etherische olie is goed voor hart, lever en gal. Limoenolie verlaagt bloeddruk en is aderversterkend bij couperose.

Limoen olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij: couperose, wratten, sproeten, slechte eetlust, maagzuur, licht verhoogde bloeddruk, gewrichtspijn, verkoudheid, koorts, griep, keelpijn, darminfecties, hoofdpijn, vermoeidheid, vergiftigingen, spierpijn, bloedarmoede, zwangerschapsmisselijkheid en gebrek aan weerstand.

Limoen kan goed gemengd worden met neroli, mirte, eucalyptuscitronellarozemarijnlavendel en natuurlijk met andere citrusoliën.

Let op: De limoenolie die van de schil komt is sterk fototoxisch, dus niet in de zon op de huid gebruiken en na gebruik van limoenolie op de huid de huid 12 uur lang uit de zon houden!

.

.

limoen etherische olie

.

.

Gebruik van limoen etherische olie

.

  • Bij spierpijn; 5 druppels limoen, 10 druppels lavendel, 10 druppels jeneverbes, 10 druppels marjolein, 5 druppels rozemarijn mengen met 100 ml. basis olie. Met dit mengsel de pijnlijke spieren masseren.
  • Verdamp 6-8 druppels limoen in een diffuser of aromalamp voor een vrolijke, stimulerende geur die het concentratievermogen verhoogt.
  • Bij stress en vermoeidheid; 2 druppels limoen, 1 druppel nootmuskaat, 1 druppel sinaasappel en 2 druppels scharlei mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.
  • Tegen cellulite: doe 2 druppels limoen-, 3 druppels jeneverbes- en 5 druppels cipresolie in 20 ml. basisolie en masseer daarmee 2 x dagelijks.
  • Voeg voor een betere ademhaling 3 druppels limoen-, en 3 druppels eucalyptusolie toe aan een kom bijna kokend water en stoom tweemaal daags 20 minuten.
  • 3 druppels limoen- en 3 druppels pepermuntolie verdampen in een diffuser of aromalamp zorgt voor een helder hoofd, grotere alertheid en verdrijft muffe luchtjes.

.

.

.

.

.

.

Komijn olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Komijn olie (Cuminum cyminum)

 

 

Eigenschappen 

 

– aroma: scherp, kruidig, warm, ‘aards’
– kleur: kleurloos tot lichtgeel (kan na verloop van tijd donkergeel worden)
– consistentie: dun
– extractie: stoom distillatie

 

 

Toepassingen

 

de aromatische olie van komijn is verwarmend: ze werkt ondersteunend voor hart- en bloedvaten en stimuleert de geest

 

geest en zenuwstelsel

 

– versterkt het zenuwstelsel: bij geestelijke vermoeidheid en depressie

 

 

spijsverteringssysteem

 

– bevordert de spijsvertering: bij indigestie met pijn en krampen in maag en darmen, winderigheid, constipatie en misselijkheid; ook voor misselijkheid in de ochtend tijdens de zwangerschap

 

 

Dosering en Applicatie

 

– verdamper
– huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
– bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing

 

– komijn olie is sterk photosensitief: vermijd zonlicht en zonnebank gedurende 24 uur na gebruik op de huid
– vermijd tijdens zwangerschap.

 

 

 

 

 

 Diversen

 

– komijn is een van de toonaangevende middelen om de spijsvertering te bevorderen: het wordt van oudsher gebruikt in kruidenformules en als toevoeging bij gerechten; een combinatie van kruid en olie is dan ook bijzonder effectief ter voorkoming/ bestrijding van spijsverteringsproblemen zoals hierboven beschreven,
– historisch gezien heeft het gebruik van komijn als kruid een veel langere traditie en kent daarmee ook een wijder gebied van toepassing,
– wordt veel gebruikt in de parfum-, cosmetica- en levensmiddelen industrie,
– goed te combineren met aromatische olie van oa. angelica, kamille, karwei.

 

 

Meer toepassingen voor aromatische olie van Komijn:

 

In een aantal laboratorium tests is aangetoond dat

a) bepaalde geïsoleerde componenten van komijn olie belemmeren de groei van diverse schimmels en bacteria

b) andere componenten van deze olie hebben een anti-oxidantische werking

c) weer andere componenten hebben insecten-dodende eigenschappen

Het uiteindelijke werkingsgebied van een aromatische olie wordt bepaald door de combinatie van alle chemische bestanddelen die in de betreffende olie aanwezig zijn. Sommige chemische stoffen in combinatie werken op synergetische wijze met elkaar (ze versterken/vermenigvuldigen elkaars individuele eigenschappen), terwijl andere chemische stoffen in combinatie op antagonistische wijze met elkaar werken (ze verzachten/neutraliseren elkaars individuele eigenschappen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jasmijn olie absolue

Standaard

Categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

jasmijn olie absolue

 

Eigenschappen Jasmijn olie

– aroma: warm, zoet, vol
– kleur: oranje-bruin tot robijn kleur
– consistentie: dik, stroperig
– extractie: zie onder “Diversen”

 

 

Jasmijn olie Toepassingen

 

geest en zenuwstelsel

 

– jasmijn absolue brengt warmte en openheid, alsof we thuiskomen in ons oorspronkelijke huis, de plek waar we volledig kunnen ontspannen en openen in ons lichaam, hart en geest
– jasmijn transformeert onze lagere en instinctieve emoties en brengt ze naar een hoger plan
– jasmijn is god’s gift voor geliefden (Jasmijn betekent “God’s Gift”)

jasmijn absolue is verwarmend en stimulerend en kan daarom in de volgende gevallen het beste gebruikt worden voor iemand bent die het snel koud krijgt en gebrek aan energie heeft, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

 

 

 gynaecologie

 

1) bevordert de menstruatie: als de menstruatie te laat komt of helemaal uitblijft, of met weinig bloed

gepaard gaat; meestal is er in deze gevallen ook pijn en men heeft  gevoelens van depressie en irritatie

2) verdrijft witte vloed: alleen als de afscheiding wit of licht van kleur is

3) stimuleert de contracties bij bevallingen: voor pijnlijke, langdurige bevallingen; jasmijn is ook heel geschikt voor post-natale depressie

4) bevordert de aanmaak van moedermelk

5) verzacht de menopauze: jasmijn absolue reguleert het hormonale systeem (vooral de productie en afscheiding van enkephalinen, endorphinen en serotonin) en is daardoor uitstekend geschikt voor de gemoedswisselingen die optreden bij de overgang: slapeloosheid, depressies, pessimisme, gebrek aan gevoel van eigenwaarde, emotionele afstandelijkheid, onzekerheid, enz.

 

 

 seksualiteit

 

stimuleert de seksuele energie bij impotentie en frigiditeit, veroorzaakt onder anderen door gebrek aan energie, angst voor intimiteit, gebrek aan zelfvertrouwen en emotionele verstarring.

 

 

 huid

 

jasmijn is geschikt voor alle types huid, ook voor de gevoelige huid: verzorgt een droge of vette huid en geneest wonden, eczeem, (nerveuze) huidirritaties, striae en littekens.

 

 

luchtwegen

 

– verkoudheid met hoest: met of zonder slijm in longen, keel en neus (ook geschikt voor snurken als gevolg van een verstopte neus)

 

 

 

 

Jasmijn olie Dosering en Applicatie

 

– verdamper

-huid: 1 druppel per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 1% van de olie

– bad: 1 druppel

 

 

Jasmijn olie Contra-indicatie en waarschuwing

 

– vermijd tijdens zwangerschap: jasmijn absolue wekt contracties van de baarmoeder op
– niet intern gebruiken: dit geldt voor alle absolues
– niet gebruiken bij jonge kinderen

 

 

Jasmijn olie Diversen

 

– echte jasmijn is duur
– wordt veel gebruikt in de parfum industrie
– goed te combineren met olie van basilicum, bergamot, cananga, ceder atlas, frankincense, geranium, lavendel, mandarijn, melisse, neroli, roos, rozenhout, salie, sandelhout, scharlei, sinaasappel, ylang-ylang.

 

 

Absolue

 

Het plantenmateriaal wordt in een oplosmiddel geplaatst, bv. hexaan, aceton of ethanol. Als het materiaal eenmaal voldoende is opgelost, wordt het oplosmiddel verwijderd door verdamping. Het residue wordt vervolgens meerdere malen in vers oplosmiddel gewassen (dit moet hetzelfde soort oplosmiddel zijn als wat in de eerste fase werd gebruikt). Dit process is noodzakelijk om de onbruikbare of ongewenste bestanddelen eruit te wassen. Het oplosmiddel wordt daarna opniew door verdamping verwijderd.

Wat overblijft is een geconcentreerd extract. Dit extract stolt gedurende de afkoelingsperiode. Het gestolde materiaal wordt “concrete” genoemd en bestaat voor ongeveer de helft uit wax. Om de wax te verwijderen wordt vervolgens het concrete gewassen met alcohol. Tenslotte wordt de alcohol eruit gedistilleerd en wat overblijft is de “absolue”.

Jasmijn aromatische olie wordt verkregen door stoomdistillatie van jasmijn absolue. Hierbij dient wel vermeld te worden dat de absolue, en daarom ook de aromatische olie van jasmijn, slechts die bestanddelen van het oorspronkelijke plantenmateriaal bevat die oplosbaar zijn in alcohol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elemi olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Algemeen

 

Botanische familie van Burseraceae
Latijnse benaming: Canarium luzonicum
Etherische olie verkregen door distillatie van de aromatische hars (oleohars)

 

 

Voorstelling

 

Deze boom maakt deel uit van de Burseraceae. De familie telt circa vijfhonderd soorten, van meest bomen maar ook struiken. Deze komen voor in de tropen en subtropen. De familie is het meest bekend als leverancier van reukstoffen, zoals mirreolibanum en wierook. Deze etherische olie komt uit de Filipijnen. Ze bestaat uit een aanzienlijke hoeveelheid monoterpenen, sesquiterpenen, sesquiterpenolen en monoterpenolen.

 

 

 

 

 

Eigenschappen

 

Deze etherische olie is stimulerend voor het geheel van de secreties die zijn verbonden aan deze functie. Ze oefent een antiseptische en balsemachtige werking uit op het ademhalingsstelsel. Ze is helend. Men kan het op de huid aanbrengen omwille van haar herstellende eigenschappen (zweren, wonden)

Secretie is het afscheiden van lichaamsvocht.

Hieronder valt:

 

 

Psycho-emotioneel vlak

 

Het is één van de planten die door de Egyptenaren werd gebruikt voor balseming, schoonheidsverzorging en parfums. Op emotioneel vlak “verenigt” ze, door een gevoel van inwendige vrede te brengen en totale mentale helderheid. Het kan eveneens gebruikt worden om de meditatie en de visualisatie te begunstigen. Gebruik haar als een parfum (discrete zalving), in het bad, in uw douchegel, als lichte verdamping. Haar aroma, die kenmerkend is voor een oleohars, brengt een zeer originele fruitige kleuring mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragon olie

Standaard

Categorie: Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

Algemeen

 

Botanische familie (Asteraceae)
Latijnse benaming: Artemisia dracunculus
Etherische olie verkregen door distillatie van de plant
Product afkomstig van de biologische landbouw : gecontroleerd door BE-BIO-01

 

 

Voorstelling

 

Deze plant heeft hetzelfde actief bestanddeel als basilicum: de methylchavicol ether als ook anethol, een molecule van dezelfde familie. Dit verklaart een grote vertrouwdheid van de aroma’s en de zeer gelijkende eigenschappen , hoewel meer karakteristiek bij dragon.

 

 

 

 

 

Eigenschappen

 

Dragon handelt specifiek tegen neuromusculaire spasmen. Men gebruikt het bijvoorbeeld om een hik onmiddellijk te stoppen. De etherische olie van dragon zal de meest onaangename symptomen van de allergie verzachten. Ze verzacht, verdund in een plantaardige olie om een lokaal extern gebruik toe te staan, het spierstelsel vòòr de inspanning en verzacht de spierkrampen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dennen-berg olie

Standaard

Categorie:  Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Dennen olie, berg (Pinus mugo)

Synoniem: dwergden

 

Eigenschappen

 

-aroma: zoet, kruidig, warm, hout-achtig

-kleurloos, helder

-consistentie: dun

-extractie: stoomdistillatie

 

 

Toepassingen

 

-in de aromatherapie vervult de olie van Dennen Olie berg een ondersteunende rol in volgende situaties:

 

geest en zenuwstelsel
– geeft kracht, volharding en doorzettingsvermogen

 

spieren en gewrichten
– van de dennen olies is de olie van de dwergden waarschijnlijk het meest geschikt bij pijn in de spieren en gewrichten: gebruik alleen als deze pijn erger wordt bij koud en nat weer of vermoeidheid

 

luchtwegen
– infecties in de keel, bronchiën, voorhoofdsholten en het slijmvlies van de luchtwegen: alleen als er ook sprake is van gevoelens van zwakte en kou, zoals een zwakke of chronische hoest en (veel) wit of doorzichtig slijm

 

 

 

 

 

Dosering en Applicatie Dennen olie-Berg

 

– verdamper
– huid: maximaal 8 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 8% van de olie)
– bad: 8 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing voor Dennen olie-Berg

 

– huid: kan de huid irriteren, daarom altijd verdunnen voor gebruik
– niet gebruiken bij hoge bloeddruk
– voorzichtig bij oudere mensen (dennen olie is erg verwarmend en kan de bloeddruk snel verhogen)
– dennen olie bevat meer dan 10% koolwaterstof; inwendig gebruik is schadelijk voor de longen: bij (per ongeluk) slikken van deze olie meteen medische hulp zoeken en geen emeticum (braakmiddel) gebruiken.

 

 

Diversen voor Dennen olie-Berg

 

– de dwergden met zijn grillige en kreupelig aandoende vorm, levert een olie die vooral geschikt is voor reumatische pijnen en artritis in de spieren, gewrichten en in de rug
– wordt veel gebruikt in de parfum industrie en bij de productie van zeep, badolie, huidcremes en deodorants
– goed te combineren met olie van Ceder, Cypres, Eucalyptus, Lavendel, Rozemarijn, Tea Tree, Tijm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anijsster : etherische olie

Standaard

Categorie : Gezondheid en gezondheidsproducten

 

 

 

 

 

 

Anijsster olie (llicium verum Hook)

 

Anijs olie : eigenschappen

 

aroma: scherp, als zoethout

kleur: lichtgeel

consistentie: dun

extractie: stoomdistillatie

 

 

Anijsster olie:

 

–  ondersteunt het spijsverteringssysteem: pijn of branderig gevoel in de maagstreek, misselijkheid met vol gevoel, gerommel in de buik, winderigheid en maagzuur.

– geest en zenuwstelsel: kalmerend, verfrissend, opwekkend

– luchtwegen: helpt bij hoest, verkoudheid, bronchitis en bij het losmaken van slijm

– menstruatie problemen: met name als de periode te laat is en deze gepaard gaat met pijn en krampen

 

 

 

 

Anijs ster olie dosering en Applicatie 

– verdamper
– huid: maximaal 1 ml Anijs Ster olie (20 druppels), vermengd met 50 ml basisolie
– bad: 3 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 

 

Contra-indicatie en waarschuwing voor Anijs olie

– gebruik niet vaker dan 3x per dag, en niet langer dan 2 weken achter elkaar; deze aanbevolen dosis niet overschrijden: een te hoge dosis kan de bloedsomloop vertragen en tot problemen leiden

– vermijd inwendig gebruik bij

a: zwangerschap en borstvoeding,
b: jonge kinderen
c: in combinatie met paracetamol
d: bij leverziektes zoals cirrose
e: als er sprake is van een tumor of kanker in het gynecologisch systeem, de prostaat en bij borstkanker

 

 

Anijs olie, diversen

– goed te combineren met olie van den, lavendel, roos, sinaasappel.

– Anijs Ster Olie van Spaanse herkomst (Illicium verum) is krachtiger dan de Anijs Ster Olie van Vietnamese herkomst (Illicium verum Hook).

– Anijs Ster Olie (Illicium Verum en Illicium verum Hook) niet verwarren met Anijs Olie (Pimpinella anisum): botanisch gezien zijn deze oliën van verschillende herkomst, maar qua aroma, consistentie en chemische bestanddelen komen ze sterk met elkaar overeen.